Portocale

Despre portocale

Portocala provine din familia Rutaceae, a cărui specie este Citrus × sinensis. Aceste fructe fin texturate de culoare portocalie au continut moale in interior. Portocalele sunt unele dintre cele mai cunoscute surse de vitamina C. Ele conțin calorii reduse, nu contin grăsimi saturate sau colesterol .Ele mai conțin anti-oxidanti r vitali, vitamine si o serie de alte beneficii asupra sănătatii după cum vom vedea în acest articol.

  1. Combat cancerul

Portocalele ajuta la combaterea cancerul de piele, plămân, de sân, de colon și cancerul de stomac din cauza limonoidelor citrice din ele. Limonoidele sunt fotochimicale, abundente în fructele citrice, cum ar fi portocalele. Portocalele conțin, de asemenea Nomilin, o substanta care ajuta la uciderea celulelor canceroase.

  1. Lupta impotriva bolilor de rinichi

Cercetarile arata ca sucul de portocale consumat poate împiedica dezvoltarea anumitor tipuri de pietre la rinichi. Citratul (acidul citric) se leagă cu calciul prezent în urină, ceea ce micșorează cantitatea de calciu prezent care formeaza pietre de oxalat de calciu. De asemenea, impiedica dezvoltarea unor cristale de oxalat mici care mai trarziu s-ar transforma în pietre mai mari.

  1. Scad riscul aparitiei cancerului la ficat

Portocalele combat cancerul de ficat datorita cantitatilor abundente de vitamina A precum și a carotenoidelor.

  1. Reduc nivelul de colesterol

Datorită valorilor ridicate de fibre solubile, portocalele ajuta în reducerea nivelului de colesterol. O portocală de dimensiuni medii furnizeaza 1,8 grame de fibre solubile.

  1. Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara

Cantitatea mare de potasiu din portocale ajută functiile cardiace. Potasiul este un electrolit care ajută la menținerea ritmului cardiac, prevenind o condiție de ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de aritmie.

  1. Reduce riscul aparitiei bolilor

Portocalele contin vitamina C, care protejeaza celulele de radicalii liberi. In lipsa metodelor de combatare, acești radicali cauzeaza stres oxidativ, declanșând debutul unor boli grave, cum ar fi bolile de inima si diferite condiții canceroase.

  1. Combat infectiile virale

Cantitatea abundentă de polifenoli din portocale protejează corpurile noastre împotriva infecțiilor virale, cum ar fi gripa si raceala.

  1. Tratează constipația

Portocalele contin fibre dietetice bogate care stimuleaza producția sucurilor digestive, inlaturand astfel constipația.

  1. Imbunatatesc sanatatea oculara

Cantitatea mare de carotenoide imbunatatesc vederea atunci când sunt convertite în vitamina A. Aceasta vitamina A previne afectiuni oculare legate de varsta sau degenerescenta maculara.

  1. Mențin presiunea arteriala normala

Portocalele contin un flavonoid cunoscut sub numele de hesperidina care ajută la menținerea tensiunii arteriale normale. Magneziul din portocale este de asemenea eficient în această funcție.

  1. Mentin sanatatea pielii

Bogate în beta-caroten, portocalele previn deteriorarea sustinuta de radicalii liberi a celulelor din piele și evitata imbatranirea prematura.

  1. Imbunatatesc alcalinitatea corpului

Aciditatea acidului citric face portocalele sa fie acide. Cu toate acestea, portocale, la fel ca lămâile conțin compuși alcalini care ajuta echilibrarea pH-ului corpului. Alcalinitatea organismului joaca un rol important in prevenirea apariției unor boli care se dezvolta în mediu acid.

  1. Furnizeaza energie corpului

Portocalele sunt dulci, prin urmare, ele conțin zaharuri simple, la fel ca alte fructe similare. Un avantaj il constituie faptul că fructoza din portocale nu determină o creștere a zahărului din sânge, ele avand valoarea glicemica de 40 . Prin urmare aceste fructe pot fi consumate si de diabetic.