5-HTP Slabire

 

 

 

 

5- hidroxitriptofan (5-HTP) este un produs chimic pe care organismul il face de la triptofan (un aminoacid esențial, pe care il obțineți din alimente). După ce triptofanul este convertit chimic în 5- hidroxitriptofan (5-HTP), este apoi schimbat în altă substanță chimică numită serotonina (un neurotransmitator, care transmite semnale între celulele creierului). Suplimentele alimentare cu 5- hidroxitriptofan (5-HTP) ajuta la ridicarea nivelului de serotonina din creier. Deoarece serotonina ajuta la reglarea starii de spirit si comportamentului, 5- hidroxitriptofan (5-HTP) poate avea un efect pozitiv asupra somnului, starii de spirit, anxietatii, poftei de mâncare și senzației de durere.

 
5- hidroxitriptofan (5-HTP) nu se gaseste in alimentele pe care le consumam, desi triptofanul este intalnit. Consumul de alimente cu triptofan nu crește nivelurile de 5- hidroxitriptofan (5-HTP) foarte mult, cu toate acestea. Ca un supliment, 5- hidroxitriptofan (5-HTP) este facut din semintele unei plante africane numite Griffonia simplicifolia.

 
În 1989, prezența unui contaminant numit Vf. X  a fost găsit în suplimentele de triptofan. Cercetatorii credeau că o epidemie de sindrom de mialgie eozinofilică (EMS, o tulburare potential fatala care afecteaza pielea, sangele, muschii, si organele) ar putea fi cauzata de triptofan contaminat, iar US Food and Drug Administration a retras toate suplimentele de triptofan de pe piață. De atunci, Vf. X a fost gasit, de asemenea, în unele suplimente 5- hidroxitriptofan (5-HTP), și au existat câteva rapoarte ale EMS asociate cu luarea de 5- hidroxitriptofan (5-HTP). Cu toate acestea, nivelul vârfului  X in 5- hidroxitriptofan (5-HTP) nu a fost suficient de mare pentru a provoca nici un simptom, cu excepția cazului în care s-au luat doze foarte mari de 5- hidroxitriptofan (5-HTP). Din cauza acestei preocupari, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastra înainte de a lua 5- hidroxitriptofan (5-HTP).

 
5- hidroxitriptofan (5-HTP) poate ajuta la tratarea unei mari varietati de condiții cauzate de nivelul scazut de serotonina, inclusiv următoarele, desi nu există dovezi pentru oricare dintre aceste utilizări:

 

 

 

5-HTP Slabire

Cateva studii mici au analizat daca 5- hidroxitriptofan (5-HTP) poate ajuta oamenii sa piarda in greutate. Într-un studiu, cei care au luat 5- hidroxitriptofan (5-HTP) au mâncat mai putine calorii, cu toate că acestia nu au încercat să tina dieta, comparativ cu cei care au luat placebo. Cercetatorii cred ca 5- hidroxitriptofan (5-HTP) i-a condus pe oameni să se simtă mai plini (satietate) dupa ce au mancat, asa ca au mancat mai putin.

 
Un studiu de urmarire, care a comparat 5- hidroxitriptofan (5-HTP) cu placebo, în timpul unei perioade de dieta si non-dieta, a constatat ca cei care au luat 5- hidroxitriptofan (5-HTP) au pierdut aproximativ 2% din greutatea corpului în timpul perioadei de non-dieta si inca 3% atunci când tineau dieta . Cei care au luat placebo nu au pierdut deloc din greutatea initiala. Cu toate acestea, dozele utilizate în aceste studii au fost mari, și mulți oameni au observat greața ca un efect secundar.

 

Pentru slabit va recomandam urmatoarele produse:

Shake One – 500 Grame – Slabire Rapida

Burn One – 300 Grame – Slabire Rapida

Figure Shaper – 60 Capsule – Slabire Rapida

Slim Formula – 90 Tablete – Slabire Rapida

Nopalin – 200 Tablete – Slabire Rapida

 

 

Depresie

Unele studii mici indica faptul ca 5- hidroxitriptofan (5-HTP) pot actiona la fel de bine ca și anumite medicamente antidepresive pentru a trata oamenii cu depresie usoara pana la moderata. La fel ca si clasa de antidepresive cunoscute ca inhibitori selectivi ai receptarii serotoninei (ISRS), care include fluoxetina (Prozac) și sertralina (Zoloft), 5- hidroxitriptofan (5-HTP) crește nivelul de serotonină din creier.

 

Un studiu a comparat efectele 5- hidroxitriptofan (5-HTP) cu fluvoxamina (Luvox) la 63 de persoane si a constatat ca cei care au primit 5- hidroxitriptofan (5-HTP) au avut aceleasi progrese ca și cei care au primit Luvox. Ei au avut, de asemenea, mai putine efecte secundare decat grupul care a consumat Luvox. Cu toate acestea, aceste studii au fost prea mici pentru a spune cu siguranță dacă 5- hidroxitriptofan (5-HTP) intr-adevar functioneaza. Mai multe studii mari sunt necesare. Pentru depresie va recomandam produsul Rhodiolin de la Calivita este un produs special creat pentru persoanele care sufera de depresie.

 

 

 

Fibromialgia

Trei studii au sugerat ca 5- hidroxitriptofan (5-HTP) poate ameliora simptomele cauzate de fibromialgie, inclusiv durere, anxietate, rigiditate si oboseala. Multe persoane cu fibromialgie au un nivel scazut de serotonina, iar medicii prescriu de multe ori antidepresive. Deoarece 5- hidroxitriptofan (5-HTP), la fel ca si antidepresivele, creste nivelul de serotonina din creier, aceasta poate fi eficient si in acest caz. Cu toate acestea, acesta nu funcționează pentru toți oamenii cu fibromialgie si mai multe studii sunt necesare pentru a intelege efectul acestuia.

 

 

 

Insomnie

Într-un studiu, oamenii care au luat 5- hidroxitriptofan (5-HTP) s-au dus la culcare mai repede și au dormit mai profund decât cei care au luat placebo. Acesti cercetatorii recomanda administrarea a 200 – 400 mg pe timp de noapte pentru a stimula serotonina, dar poate dura intre 6 si 12 săptămâni pentru a fi pe deplin eficiente. Va recomandam produsul Melatonin 3.0 de la Calivita – care ajuta la tratarea insomniilor. In cazurile de stres sau depresie se recomanda si produsul Rhodiolin.

 

 

 

Migrene si dureri de cap

Antidepresivele sunt uneori prescrise pentru dureri de cap si migrene. Unele studii sugerează că dozele mari de 5- hidroxitriptofan (5-HTP) pot ajuta persoanele care sufera de diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte, deoarece alte studii nu arata nici un efect.

 

 

5-HTP Contraindicatii

Dacă sunteți supraponderali, consultați-va cu medicul dumneavoastra înainte de a lua orice supliment alimentar pentru pierderea in greutate. Amintiți-vă că va trebui să va schimbati obiceiurile alimentare si sa adopttai o rutina de exercitii fizice pentru a pierde mai mult de cateva kilograme.