Afazia

 

Afazia este o afecțiune care vă privează de capacitatea de a comunica. Ea poate afecta capacitatea de a vorbi, a scrie și a intelege limbajul, atât verbal și în scris. Afazia de obicei apare brusc după un accident vascular cerebral sau un traumatism cranian. Dar poate veni, de asemenea,  treptat, de la o tumoare pe creier aflata in creștere lentă sau de  la o boala care provoaca leziuni progresive, permanente (degenerative). Unde și cât de grava este leziunea  creierului   determina gradul de invaliditate.


Odată ce cauza a fost abordată, principalul tratament pentru afazie este terapia de vorbire și limbaj. Persoana cu afazie reinvata și practica competențe lingvistice  și învață să utilizeze alte metode de a comunica. Membrii de familie de multe ori pot  să participe la acest proces, ajutând persoana să comunice.


Afazia s
imptome:

Afazia este un semn al unei alte condiții, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier.


O persoană cu afazie poate:

• Vorbii în propoziții scurte sau incomplete;
• Vorbio în propoziții care nu au sens;
• Înlocui un cuvânt pentru altul sau un sunet pentru altul;
• Vorbii cuvinte de nerecunoscut;
• Nu înțelege conversația altor persoane;
• Exemple de scriere care nu au  sens;

Gravitatea și amploarea problemelor depind de gradul de deteriorare și zona creierului afectata.


Tipuri de afazie:

Medicul dumneavoastră se poate referi la afazia ca nonfluent, fluent sau la nivel mondial:


• Afazie Nonfluenta. Deteriorarea in partea creierului responsabila cu limbajul, zona frontală stângă a creierului de obicei ca rezultat  afazie nonfluenta. Persoanele cu această tulburare  se lupta pentru a vorbi, vorbesc în propoziții foarte scurte și omit cuvinte. O persoană ar putea spune „Vreau mancare“ sau „mers parc astăzi.“ Un ascultător poate înțelege, de obicei, sensul.

Persoanele cu  afazie nonfluenta pot înțelege ce alți oameni spun mai bine decât ei pot vorbi. Ei sunt adesea conștienți de dificultatea lor de comunicare și pot deveni frustrati. Persoanele cu  afazie pot avea, de asemenea, paralizie dreapta .

Afazie Fluenta. Persoanele cu această formă de afazie poate vorbi cu ușurință și fluent în propoziții lungi, complexe, care nu fac sens sau includ cuvinte de nerecunoscut, incorecte sau inutile. Ei, de obicei, nu înțeleg bine limba vorbită și de multe ori nu își dau seama că alții nu le pot înțelege. De asemenea, cunoscut sub numele de  afazie Wernicke , acest tip de afazie este rezultatul de deteriorare a rețelei de limbă în partea stânga-mijloc a creierului.

Afazie globală. Afazia globala din cauza daunelor extinse de catre rețelele lingvistice ale creierului. Persoanele cu afazie la nivel gloabala au dizabilități severe de  exprimare și înțelegere.

 


Afazia Cauze:

Cea mai frecventa cauza  a afaziei este leziunia creierului care rezultă dintr-un accident vascular cerebral – blocarea sau ruperea unui vas de sange in creier. Pierderea de sânge catre  creier duce la moartea celulelor creierului sau daune in retele lingvistice.


Leziuni ale creierului cauzate de un traumatism sever la cap, o tumoare, o infecție sau, de asemenea, un proces degenerativ poate provoca afazia. În aceste cazuri, afazia apare de obicei cu alte tipuri de probleme cognitive, cum ar fi probleme de memorie sau confuzie.

Afazie primar progresiva este termenul folosit pentru dificultatile de  limbă care se dezvoltă treptat. Acest lucru se datorează degenerarii progresive a celulelor creierului localizate în rețelele lingvistice. Uneori, acest tip de afazie va progresa la o dementa mai generalizata.

Uneori, pot apărea episoade temporare de afazie. Acestea pot fi din cauza migrenelor, convulsiilor sau unui atac ischemic tranzitor (AIT). Un AIT (atac ischemic tranzitor) apare atunci cand fluxul de sange este blocat temporar într-o zonă a creierului. Oamenii care au avut un AIT (atac ischemic tranzitor) au un risc crescut de a avea un accident vascular cerebral în viitorul apropiat.