Arnica Gel

 

 

 

Rescue Gel – este un gel de prim ajutor. Reduce imediat intensitatea durerilor reumatice, a crampelor musculare și vânătăile.

 

Arnica este o planta folosita din cele mai vechi timpuri pentru tratarea ranilor. Incepand cu secolul 16 arnica a fost folosita in America de Nord, Rusia si Germania datorita efectelor sale antiinflamatorii si calmante. Arnica montana nu trebuie confundata cu Arnica Chamissonis, care nu este o planta medicinala insa este o planta decorativa.

 

 

Componentele active din arnica sunt uleiul volatil, carotenoidele, alcool tripetenic. Radacinile sale contin ulei volatil (0,5-1,5%), acid cafein, inulina, timol si zaharoza.

 

 

Arnica are proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice si decongestive. Deasemenea arnica stimuleaza formarea tesutului glanular accelerand astfel procesul de vindecare. Arnica ajuta la eliminarea microorganismelor si previne inmultirea bacteriilor si fungiilor patogeni din organism.

 

 

Florile de arnica sunt folosite la tratarea palorii de pe tenul fetei, ranilor, vanatai si arsuri. Trebuie remarcat totusi ca florile de arnica au si efecte secundare deoarece tinctura de arnica poate avea efect iritant cand este aplicata local pe piele sau chiar intern in doze mici, poate provoca gastroenterita sau paralizarea sistemului nervos central. Arnica este utilizata in tratarea urmatoarelor afectiuni: vanatai, luxatii, infectii bacteriene, cancer de piele, bronsita, amigdalita, faringita, gripa, viroze pulmonare, cistita, nefrita, infectii renale, hipertensiune arteriala, angina pectorala, traumatisme cerebrale, dureri de cap, pareze, semipareze, insomnie, palpitatii cardiace, cosmaruri, depresii, nevroze, isterie etc.

 

 

Tratamente pe baza de arnica:

Tinctura de arnica – este recomandata in cazuri de traumatisme, entorse si rani prin aplicarea unui tampon pe supravata afectata. Pe plan intern tinctura se administreaza in 3-4 doze pe zi. Doza o reprezinta o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa. Rezultate benefice au fost obtinute in tratarea afectiunilor urinare si renale. In afectiunile gatului se recomanda gargara cu arnica. Una sau doua lingurite se dizolva intr-o jumatate de pahar de apa si de face gargara fara a bea ulterior amestecul. Tinctura poate fi folosita pentru persoanele care sunt extrem de sensibile la frig prin frecarea locului respectiv cu tinctura.

 

 

Arnica contraindicatii:

Tinctura de arnica este toxica daca se administreaza  mai mult de 30 picaturi pe zi. Supradozele de arnica conduc la probleme digestive, greata sau chiar diaree. Pentru copii de sub 7 ani administrarea de arnica se face numai la recomandarea medicului.

 

 

Uleiul de arnica – Este preparat in urmatorul fel: se ia un mana de flori de arnica, se farmiteaza si se pun intr-un borcan. Se toarna in borcan 200 ml de ulei de   dovleac sau de soia. Se lasa timp de 2 saptamani la loc calduros si insorit.

 

 

Pudra de arnica – se obtine din flori de arnica care sunt farmitate si puse intr-un mixer electric care macina amesctecul obtinunadu-se o pulbere alba. Acesta pulbere are un puternic miros parfumat din care doar o cantitate mica se administreaza de 3-4 ori pe zi.