Radacina Ashwagandha (avand denumirea stiintifica de ” Withania somnifera” este considerata o planta a veacurilor. Aceasta este ” ginseng ul” medicinei ayurvedice, medicina traditionala din India și este considerata un ” adaptogen ” , un termen folosit pentru a descrie plante care îmbunătățesc energia fizică și abilitatile atletice, crește imunitatea la raceli si infectii precum si capacitatea sexuala si fertilitatea.

Un motiv serios ce sta la baza reputației radacinei ashwagandha ca si promotor al energiei generale si ca tonic ce previne bolile ar putea consta in efectele sale asupra sistemului imunitar.

O serie de studii au aratat cresteri semnificative ale numărului de celule albe din sânge și alte măsuri de imunitate consolidate la rozătoarele carora li s-au dat ashwagandha sau anumite substanțe chimice extrase din aceasta planta.

Ashwagandha poate avea, de asemenea, un efect sedativ blând asupra sistemului nervos central și în studiile pe animale s-a dovedit a fi un relaxant muscular . Aceasta este frecvent utilizata pentru a crește vitalitatea, în special atunci când se incearca recuperarea de pe urma bolilor cronice si gestionarea durerii pentru artroza. Ashwagandha poate ajuta, de asemenea la reglarea zaharului din sange, care ajută la suprimarea poftei de zahăr. Cercetarile arata ashwagandha poate fi o alternativa promitatoare pentru tratamentul cancerului si prevenirea acestuia.

Ashwagandha pare să aiba efecte pozitive asupra glandelor endocrine, bolilor cardiace, precum și sistemului nervos central. Este o planta care ar putea ajuta organismul dumneavoastră sa produca proprii sai hormoni tiroidieni.

Ashwagandha este folosita pentru a restabili libidoul masculin, pentru a vindeca impotenta si a creste fertilitatea masculina. Aceasta este utilizata pe scară largă în Asia de Sud ca un tonic pentru sexualitatea masculină.

Studiile preliminare indică faptul că planta ajută la reducerea efectelor negative ale stresului, incetineste cresterea tumorii, trateaza anxietatea și insomnia și reduce colesterolul în plus față de creșterea performanței sexuale.

Ashwagandha este in general sigura in dozele recomandate pe ambalaj. În doze mari, poate avea activitate steroidala similara cu creatina.

Cercetari privind ashwagandha au ajuns la concluzia că extractele din planta au o influență directă asupra spermatogenezei la nivelul tubilor seminiferi la șobolanii imaturi probabil exercitand un efect de testosteron. Este, de asemenea, o sursă potențială hipoglicemica , diuretica și hipocolesterolemica.

Deoarece ashwagandha a fost în mod tradițional utilizata pentru a trata diverse boli asociate cu leziunile tesutului nervos în legătură cu moleculele distructive cunoscute ca radicali liberi, unii cercetători au speculat faptul că planta poate avea proprietăți antioxidante. Radicalii liberi joaca un rol distrugator in imbatranirea normala și afectiuni neurologice precum epilepsia, boala Parkinson și boala Alzheimer.