Ataxia

 

 

 

Ataxia descrie o lipsa de control muscular sau coordonarea mișcărilor voluntare, cum ar fi mersul pe jos sau ridicarea obiectelor. Ca semn al unei stări de bază, ataxie poate afecta diverse mișcări, creând dificultăți de vorbire, mișcarea ochilor și înghițire. Ataxia persistentă, de obicei, rezultă din deteriorarea unei părți a creierului care controlează coordonarea musculară (cerebelul).

 

Multe afectiuni pot provoca ataxie, inclusiv abuzul de alcool, anumite medicamente, accidentul vascular cerebral, tumori, paralizia cerebrală, degenerare a creierului si scleroza multiplă. Genele defecte moștenite, pot deasemenea provoca starea. Tratamentul pentru ataxie depinde de cauză. Dispozitivele adaptive, cum ar fi bastoanele, s-ar putea să vă ajute să vă mențineți independența. Terapia fizică, terapia ocupațională, terapia de vorbire și exercițiile fizice regulate de aerobic, v-ar putea ajuta. Simptomele ataxice se pot dezvolta în timp sau apar brusc.

 

Un prim semn este al unui număr de tulburări neurologice, ataxia poate provoca: coordonarea slabă al mersului inconstant și tendința de a se poticni cu dificultate, Schimbare în discursuri involuntare, mișcările oculare necontrolate(nistagmus), dificultățile la înghițire provoacă dauna, degenerarea sau pierderea de celule nervoase din acea parte a creierului care controlează coordonarea musculară(cerebelul).

 

Cerebelul dumneavoastră cuprinde două porțiuni de bile cu dimensiuni ale țesutului pliat care e situat la baza creierului aproape de trunchiul cerebral dumneavoastră. Partea dreaptă a cerebelului controlează o coordonită pe partea dreaptă a corpului; partea stângă a cerebelului controlează coordonarea din partea stângă. Boli care distrug măduva spinării și nervii periferici care se conectează cu cerebelul prin mușchi, pot provoca ataxie.

 

Cauzele ataxice includ:

Traumatismul cranian – Deteriorarea creierului sau măduvei spinării de la o lovitură la cap, sau s-ar putea să apară de la un accident de mașină care poate provoca ataxie cerebrală acută, poate apărea brusc.

Accident vascular cerebral – În cazul în care alimentarea cu sange la o parte a creierului este intreruptă sau redusă cu severitate, lipsind tesutul cerebral de oxigen și substanțe nutritive, celulele creierului mor.

Paralizia cerebrală – Acesta este un termen general pentru un grup de tulburări cauzate de leziuni ale creierului la copii înainte dezvoltării timpurie –  în timpul creșterii sau la scurt timp după naștere – care afectează capacitatea copilului de a coordona mișcările corpului.

Boala autoimună – Scleroza multiplă, sarcoidoza, boala celiacă și alte boli autoimune pot provoca ataxie. Infecții. Ataxia poate fi o complicație mai puțin frecventată de varicelă sau alte infecții virale, ce s-ar putea să apară în etapele de vindecare ale infecției și poate dura zile sau săptămâni. În mod normal, ataxia se tratează în timp.

Sindroame paraneoplazice – Acestea sunt rare, ele creează tulburări degenerative declanșate de răspunsul sistemului imunitar la o tumoare canceroasa (neoplasme), cel mai frecvent la cancerul pulmonar, ovarian, de sân sau cancer limfatic. Ataxia poate apărea cu câteva luni sau câțiva ani inainte de diagnosticarea cancerului.   

Tumorii – Product o creștere asupra creierului, tumorile pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne), pot deteriora cerebelul.

Reacții toxice – Ataxia este un efect secundar potențial al anumitor medicamente, in special barbiturice, cum ar fi fenobarbitalul sedativ,sau medicamentele benzodiazepine; si unele tipuri de chimioterapii. Acestea sunt importante pentru a identifica ataxia, deoarece efectele sunt de multe ori reversibile. De asemenea, unele medicamente pe care le luați pot cauza probleme care țin de vârstă, astfel e necesar să reduceți doza sau să întrerupeți medicația.

Alcoolul și narcoticele – otrăvire cu metale grele, cum ar fi de plumb sau mercur; și otrăvire solventă, cum ar fi diluantul, de asemenea, pot provoca ataxie.

Vitamina E, vitamina B-12 sau deficitul de tiamină – Nu este suficient achiziția acestor substanțe nutritive, din cauza incapacității de a le absorbi suficient, abuzul de alcool sau din alte motive, pot duce la ataxie. Pentru unii adulți care dezvoltă ataxii sporadice, nici o cauză specifică nu poate fi găsită.

Ataxie sporadică poate lua un număr de forme, inclusiv atrofie sistemică multiplă, boală progresivă degenerativă.