BENEFICIILE CEAIULUI VERDE PENTRU SANATATE (si de ce ceaiul verde este cel mai bun ceai pentru slabit)

Un studiu de amploare arata cum consumul de ceai verde poate oferi beneficii extraordinare pentru sanatate.Ca și ceaiul negru , ceaiul verde este facut din frunzele plantei Camellia sinensis.

Cu toate acestea , spre deosebire de omologul său negru , ceaiul verde nu fermenteaza în timpul procesului de fabricație , permițând compușilor sai de vindecare și sănătate să rămână în mare parte intacti.

In acest articol de profunzime cautam sa aflam cele mai convingatoare beneficii pentru sanatate ale ceaiului verde. Asadar, luati-va o ceasca de ceai verde, asezati-va si bucurati-va de beneficiile ceaiului verde:

 

1. Ceaiul verde stimulează metabolismul

Consumul de ceai verde este o modalitate foarte bună de stimulare a metabolismului intrucat este dotat cu flavonoide – numite si catehine. Când metabolismul dvs este pus in functiune ,organismul va arde mai multa energie , care in schimb va poate ajuta să pierdeti greutatea corporala in exces .

Într- un studiu clinic , 132 de adulti supraponderali / obezi au primit fie o bautura care contine aproximativ 625 de miligrame catehine de ceai verde si 39 de miligrame de cofeina , fie o băutură de control care conținea aceeasi cantitate de cofeina , dar nu si catehine .

Toti participantii au urmat o dieta similara in ceea ce priveste aportul caloric și regimul de exercitii fizice. La sfârșitul perioadei de probă de 12 săptămâni , participanții au fost cântăriti : ambele grupuri au pierdut in greutate , dar cei care au consumat băutura care conținea catehine au pierdut considerabil in greutate fata de cei care au baut băutura de control .

 

2. Ceaiul verde – un tratament natural pentru acnee?

Proprietatile ceaiului verde de pierdere in greutate sunt printre beneficiile cele mai mediatizate , dar efectele pozitive asupra sanatatii asociate cu consumul de ceai verde sunt dincolo de aceste beneficii.Cercetari recente sugereaza ,de exemplu ca adaugarea de ceai verde in dieta dvs anti -acneica va poate ajuta la mentinerea unei pieli lipsite de cosuri.

Epigallocatehina – 3 – galat ( EGCG ) , una dintre cele mai importante catehine din ceaiul verde , si-a demonstrat influența in producția și acțiunile hormonale care au fost legate de acnee .

Ceaiul verde este , de asemenea, considerat a avea proprietati detoxifiante și anti – inflamatorii , care ar putea ajuta în continuare să tina acneea sub control.

 

3. Proprietati puternice antioxidante si anti- imbatranire

Ceaiul verde , în special cel facut din frunze vrac, este o sursa excelenta de antioxidanti , cum ar fi catehine . Antioxidantii , dupa cum probabil știți deja , sunt molecule benefice pentru sanatate care încetinesc îmbătrânirea și ofera protecție împotriva bolilor . Potrivit cercetărilor efectuate de Departamentul Agriculturii al SUA ( USDA ), cu privire la capacitatea antioxidantă a produselor alimentare și a băuturilor , ceaiul verde este superior ceaiului negru în termeni de capacitate antioxidantă . Se pare că procesul de oxidare enzimatică ( fermentare ) utilizat în prepararea de frunze de ceai negru este responsabil pentru activitatea antioxidantă slabă a ceaiului negru .

 

4. Beneficii anti alergice

Un alt beneficiu atribuit catehinelor, in special epigalocatehinei 3 galat (RGCG),

pe care ceaiul verde il ofera sanatatii noastre , il reprezinta potentialul sau de a oferi ajutor in cazul anumitor tipuri de reactii alergice. Pentru a înțelege modul în care EGCG din ceaiul verde lupta impotriva alergiilor, este important sa intelegem cum se dezvolta reactiile alergice.

Iată un rezumat :

Mastocitele umane produc histidin-decarboxilaza , o enzima care ajuta histidina sa se converteasca in histamina. Histamina este apoi atașata la receptorii din sistemul imunitar,o reactie care provoaca simptomele asociate cu reactiile alergice.

Antihistaminele traditionale care sunt folosite pentru tratarea reactiilor alergice cum ar fi febra fanului, functioneaza prin prevenirea histaminei sa se ataseze de receptorii din sistemul imunitar. Dimpotriva, EGCG derivat din ceaiul verde a aratat ca poate preveni reactiile alergice printr-un mod foarte diferit: opreste reactia inca de la inceput prin inhibarea reactiei initiale a histidin-decarboxilazei.

Cum antihistaminele au tendinta de a-si pierde din eficacitatea lor in timp, ceaiul verde a fost propus ca o potentiala alternativa sau ca un remediu complementar pentru anumite tipuri de alergii.

 

5. Stimularea imunitatii si proprietati de reducere a stresului

Ceaiul verde este bogat in teina, un aminoacid benefic gasit aproape exclusiv in plantele Camellia sinensis.Cercetarile sugereaza ca teina in plantele de ceai ajuta la stimularea sistemului imunitar si previne infectiile prin consolidarea activităților unui grup de celule care lupta impotriva bolilor numite celule gamma delta T.

Ca un beneficiu adaugat sanatatii, teina din ceai va poate ajuta sa gestionati stresul si sa ramaneti relaxati. Aceste efecte relaxante care sunt de obicei experimentate timp de 40 de minute dupa consumul de ceai verde se datoreaza capacitatii teinei de a stimula generarea undelor cerebrale alfa. Teina din ceaiul verde este de asemenea implicata in formarea de (GABA) acidul gamma-aminobutiric, un neurotransmitator cu potential in activitatea de reducere a stresului.

 

6. Efecte anti-cancer

Catehinele, aceeasi compusi responsabili pentru cele mai multe dintre beneficiile pe care ceaiul verde le ofera sanatatii, s-au dovedit a fi extrem de eficiente in protejarea celulelor impotriva daunelor ADN-ului , care ar putea duce la cancer. Insa, efectele anti-cancer ale ceaiului verde nu se limiteaza doar la protejarea ADN -ului cu ajutorul catehinelor, studiile in vitro sugereaza ca ceaiul verde poate inhiba de asemenea nitrificarea, o reactie a corpului care a fost asociata cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer inclusiv cancerul de stomac si cancerul de esofag.

 

De ce sa bem ceaiul verde din frunze vrac?

In plus, ceaiul verde pare sa fie capabil sa reprime urokinaza, o enzima care s-a dovedit a fi deosebit de activa la pacientii cu cancer si care poate juca un rol cheie in raspandirea celulelor canceroase.

In timp ce dovezile care arata ca ceaiul verde poate ajuta la prevenirea cancerului sunt convingatoare , persoanele care au deja cancer ar trebui sa isi consulte medicul inainte de a utiliza ceaiul verde , intrucat compusi ai ceaiului verde s-au dovedit a reduce bio disponibilitatea unor medicamente anti cancer precum Sunitinib (comercializat ca Sutent) si bortezomib (comercializat ca Velcade)

 

7. Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare

Exista unele dovezi care sugereaza ca persoanele care beau ceai verde pot beneficia de o sanatate superioara cardiovasculara. Un studiu la intamplare controlat cu placebo a constatat ca acei participanti la studiu care au primit suplimente cu extract de ceai verde au avut o tensiune arteriala mai mica dupa o perioada de proba de 3 saptamani. Tensiunea lor arteriala sistolica si diastolica a scazut in medie cu 5 mmHg si respectiv 4 mmHg. In plus nivelul colesterolului total a scazut cu pana la 10 mg/dl.

Un alt studiu care investigheaza beneficiile compusilor din ceaiul verde asupra sanatatii cardiovasculare a constatat ca compusii polifenolici au fost capabili sa blocheze absorbtia colesterolului in intestine intr-un test facut pe animale. S-a dovedit ca acesti polifenoli stimuleaza excretia de colesterol din organism.

Sfat: Profitati la maximum de beneficiile pe care ceaiul verde le ofera sanatatii.

Pentru a maximiza beneficiile aduse sanatatii de ceaiul verde , folositi frunzele de ceai vrac in loc de pliculetele de ceai pentru prepararea bauturii. Potrivit unui studiu din 2008 publicat in revista „Chimie Alimentara”, eliberarea de catehine din frunzele de ceai verde este semnificativ mai buna din frunzele de ceai decat din ceaiul la pliculet.

Un alt truc pentru stimularea benficiilor aduse sanatatii de ceaiul verde este sa adaugati ceaiului dvs un pic de lamaie sau un alt suc bogat in vitamina C. Cercetarile arata ca vitamina C poate activa mai rapid catehinele din ceaiul verde.