BENEFICIILE PENTRU SANATATE ALE MACESELOR

Beneficiile pentru sanatate ale maceselor includ capacitatea acestora de a reduce simptomele artritei reumatoide, inlaturarea diferitelor afectiuni respiratorii, prevenirea cancerului, reducerea nivelului de colesterol, controlul diabetului, creșterea urinarii, reglarea sistemului digestiv, stimularea sistemului imunitar, imbunatatirea circulației și ajutor in consolidarea oaselor puternice.

 

Măceșele sunt de fapt fructul plantei trandafir și, de obicei, se coc la sfârșitul verii și toamna, după ce planta a crescut si a fost polenizata. Odată ce bobocul de trandafir a cazut, mulți oameni uita de trandafiri, dar rodul plantei este pe cale sa apara! Culoarea este de obicei roșie, dar poate fi, de asemenea, portocalie, violet, sau negru.

 

Acestea sunt unele dintre cele mai nutriționale fructe continute de orice plantă, motiv pentru care au devenit atat de dorite și căutate produse pe piețele din întreaga lume.Din punct de vedere istoric, mecesele au fost folosite timp de sute daca nu chiar mii de ani de catre culturi precum populațiile timpurii din America, precum și din diverse părți ale Europei.

 

Ele au fost cultivate pentru un număr de motive, chiar si pentru decor datorită formei și culorii lor, dar abia în ultimele decenii valoarea medicala completa a fost descoperita. Acestea au fost chiar folosite ca hrană pentru anumite tipuri de animale, deoarece s-a observat că animalele au fost deosebit de atrase de mirosul și gustul acestor fructe sub forma de boabe mici.

 

Când oamenii au început consumul de macese, o mare atenție a fost directionata catre potențialul pe care acestea il au pentru sanatatea noastra.

 

Varietatea de moduri în care macesele pot fi preparate este impresionanta. Unele dintre cele mai cunoscute forme ale maceselor includ gemuri, jeleuri, supe, ceaiuri, pâine, vin, plăcinte și chiar marmeladă. Este un ingredient extrem de versatil, de care se bucură oamenii din întreaga lume, fie datorita aromei delicioase fie datorita beneficiilor sale nutriționale!

 

 

Valoarea nutritivă a maceselor

Motivul pentru care măceșele sunt atât de cunoscute se datoreaza faptului ca acestea sunt extrem de eficiente în tratarea unei game largi de afectiuni de sănătate. Dar de ce? Vitaminele, mineralele , compușii organici , precum și alte elemente nutritive esențiale ale meceselor confera acestora o valorare deosebita! Unele dintre aceste componente benefice includ vitaminele C, A, E și complexul de vitamina B, precum si calciu, fier, seleniu, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, siliciu si zinc. Mai mult decat atat, compușii organici, cum ar fi licopenul, pectina, luteina, beta-carotenul, sunt de asemenea, foarte puternici și esențiali pentru organism. Componentele antioxidante care includ flavonoide, fitochimicale si carotenoide contribuie de asemenea la beneficiile pentru sănătate care sunt explicate mai jos.

 

Beneficiile pentru santate ale maceselor

Previn cancerul și bolile cronice

Carotenoidele, flavonoidele si polifenolii care pot fi găsiti în măceșe sunt antioxidanti foarte puternici care elimina sau neutraliza radicalii liberi ce se găsesc în organism. Acestea sunt produse secundare ale metabolismului celular si pot deteriora celulele sanatoase care le determină transformarea în celule canceroase, sau pur și simplu uciderea lor. Radicalii liberi sau lipsa de antioxidanti se leaga de un număr de afectiuni grave, inclusiv cancerul, bolile de inima si imbatranirea prematura. Bogăția de antioxidanți din macese este deosebit de specializata in pastrarea unui organism sanatos din toate punctele de vedere.

 

Scad colesterolul

Unii dintre compușii organici și componentele antioxidante ale maceselor de asemenea, reduc conținutul de colesterol din corpul dumneavoastră , macsorand astfel presiunea asupra sistemului cardiovascular si , inlaturand serios șansele de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

 

Imbunatatesc sistemul imunitar

Macesele au o cantitate impresionantă de vitamina C, care este una dintre cele mai bune metode pentru stimularea sistemul imunitar. Vitamina C stimuleaza celulele albe din sange si este esențială în prevenirea astmului și starii generale de sănătate a sistemului respirator. Acest fapt poate fi văzut în reducerea afecțiunilor respiratorii cum ar fi răcelile și gripele prin aportul de măceșe și niveluri ridicate de vitamina C.

Gestioneaza diabetul zaharat

Macesele si-au dovedit eficacitatea prin reglarea stricta a nivelului de glicemie din corp, ceea ce este foarte important pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. Prin pastrarea echilibrului de insulina si glucoza in organism, macesele pot preveni nefericitele dezechilibre ale zaharului din sange, care pot fi mortale.

 

Au efecte diuretice și ajuta digestia

Diferitii acizi din macese, precum pectina sunt cunoscuti a induce urinare și excreție. Ca diuretic, macesele pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism, precum si la excesul de săruri, lichide si chiar grasimi. Prin stimularea tranzitului intestinal macesele pot ajuta o persoană să se evite diferite afectiuni de sanatate și starea de disconfort. În general, macesele au efect detoxifiant.

 

Ofera îngrijire pielii

Oamenii din toata lumea vor ca pielea lor sa arate mai frumoasa, fără cusur si cu un aspect tineresc. Există sute de produse și tratamente cu potential pentru strângerea și tonifierea pielii, dar macesele reprezinta una dintre cele mai bune optiuni. Calitatea astringenta a maceselor de trandafir mentin pielea elastica, previn aparitia ridurilor, inlatura defectele, vindeca rapid arsurile si cicatricile și, în general, pielea dvs arata mai tanara.

 

Imbunatatesc circulația

Macesele au o cantitate semnificativă de fier, care este o componentă esențială în crearea de celule rosii in sange. Prin urmare, având o cantitate adecvată de macese în dieta dvs puteti preveni anemia și, de asemenea, să păstrati organele esențiale bine oxigenate, crescand activitatea metabolica și optimizand funcționalitatea diverselor sisteme.

 

Asigura sanatatea oaselor

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei C, deși este unul care este adesea trecut cu vederea, este rolul său esențial în producerea de colagen. Colagenul, împreună cu alte minerale importante, se găseste în macese si poate ajuta la prevenirea osteoporozei, prin menținerea densității minerale osoase și la bătrânețe, facandu-va puternici, flexibili și oferindu-va posibilitatea de a trăi o viață activă!

 

Câteva cuvinte de precautie:

Nu se cunosc probleme referitoare la utilizarea maceselor, deși există rapoarte care vorbesc despre greturi, vărsături, dureri de cap, arsuri la stomac și incapacitatea de a dormi. O mare parte din aceste simptome ar putea fi din cauza alergiilor alimentare ușoare.

Ca întotdeauna, acordati o atenție deosebita organismului dvs și acționati în consecință!