Termenul de musetel se refera de fapt la o serie de diferite plante precum margaretele, care sunt membre ale familiei Asteraceae. Exista mai multe specii diferite de musetel, doua dintre cele mai frecvente fiind mușețelul german ( Marticaria recutita ) si musetelul Roman ( Chamaemelum nobile ). Acestea au fost folosite inca din antichitate pentru proprietatile lor calmante și anti- inflamatorii și fiecare oferă propriile beneficii suplimentare pentru sănătate.

 

Istoric

Musetelul este o planta medicament veche cunoscuta în Egiptul antic, Grecia și Roma. Popularitatea musetelului a crescut de-a lungul Evului Mediu, atunci când oamenii si-au indreptat atentia asupra lui ca un remediu pentru numeroase afectiuni medicale, inclusiv astm, colici, febra, inflamatii, greață, boli nervoase, boli de copii, boli de piele și cancer. Ca un remediu cunoscut,acesta poate fi considerat la fel ca omologul european al tonicului chinezesc Ginseng.

 

Habitat

Florile de mușețel isi au originea în multe țări din Europa și sunt cultivate în țări precum Germania, Egipt, Franța, Spania, Italia, Maroc și părți din Europa de Est. Diferitele plante de musetel sunt foarte distincte și necesita propriile lor condiții pentru a creste.

De exemplu, musetelul Roman este o planta perena ( ceea ce înseamnă că va trăi mai mult de doi ani ). Acesta crește aproape de sol si are flori micute care infloresc. Acesta tinde să fie amar atunci când este utilizat în ceaiuri.

Mușețelul german, pe de altă parte, este o varietate mai dulce. Este o plantă anuală și poate crește flori mari de până la 1 metru în înălțime.

 

Ingrediente active

Proprietățile vindecatoare ale plantei provin din florile sale cu aspect de margarete, care conțin uleiuri volatile (inclusiv bisabolol, oxizi de bisabolol A și B și matricin ), cat și flavonoide (în special un compus numit apigenina) și alte substanțe terapeutice.

 

Beneficii pentru sănătate

Musetelul a fost folosit timp de secole în ceaiuri ca ajutor pentru un somn relaxant si usor, ca tratament pentru febra, raceli, boli de stomac și ca un anti – inflamator, pentru a numi doar câteva dintre utilizările sale terapeutice. Musetelul poate fi folosit intern sau extern.

Cercetarile științifice extinse din ultimii 20 de ani au confirmat multe dintre utilizările tradiționale pentru plante și au stabilit mecanisme farmacologice pentru activitatea terapeutică a plantei, inclusiv efectele sale antiseptice, antispastice, antipiretice, antibacteriene, antifungice și anti-alergene.

   Mai exact, musetelul poate fi folosit :

* ca ceai, pentru lumbago, probleme reumatice și erupții cutanate.

* ca balsam, pentru hemoroizi și răni .

* sub forma de vapori, pentru a atenua simptomele răcelii sau astmului.

* pentru a inlatura oboseala, problemele de dentitie și colici la copii.

* pentru a inlatura alergiile, mai mult ca un antihistaminic.

*ca un ajutor în digestie, atunci când este luat ca ceai după mese.

* pentru a elimina greturile de dimineața în timpul sarcinii.

* pentru vindecarea cu rapiditate a ulceratiilor pielii, rănilor sau arsurilor

* pentru a trata gastrita și colita ulcerativă.

* pentru a reduce inflamatia si a facilita tranzitul intestinal fără sa acționeze ca un purgativ.

* sub forma de spalaturi sau comprese pentru problemele si inflamatiile pielii, inclusiv inflamații ale țesutului mucoasei.

* pentru a oferi o stare de relaxare generală și eliberare de stres. Studiile pe animale arată că mușețelul conține substanțe care acționează asupra acelorasi părți ale creierului si ale sistemului nervos ca si medicamentele anti-anxietate. Cu toate acestea, nu încetați niciodata să va luați medicamentele prescrise, fără a va consulta medicul dumneavoastră.

* pentru a indeparta insomnia . Florile de musetel au efecte ușor sedative și pot ajuta pe cei care sufera de insomnie pentru a avea un somn mai usor si relaxant.

* pentru a trata boala diverticulara, problemele colonului iritabil și diferite boli cronice gastrointestinale. Florile de musetel au raportat efecte anti-inflamatorii și acțiuni antispastice pentru relaxarea musculaturii netede a mucoasei stomacului și intestinului. Prin urmare, planta poate ajuta la calmarea greațurilor, arsurilor la stomac și problemelor legate de flatulență. Musetelul poate fi, de asemenea, util în tratamentul tulburărilor diverticulare și stărilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn.

* pentru a calma eruptiile cutanate ( inclusiv eczeme ), arsuri minore și arsuri solare. Folosit ca o loțiune sau adăugat sub formă de ulei la o baie rece, musetelul poate calma mâncărimea provocata de eczeme si alte eruptii cutanate si poate reduce inflamatia pielii. Se poate, de asemenea, observa o rapiditate in vindecare și prevenirea infectiilor bacteriene.

* pentru a trata inflamatia ochilor si infectiile. Ceaiul de musetel răcit poate fi utilizat într-o compresa pentru a ajuta la calmarea ochilor obosiți, iritati si poate ajuta chiar la tratarea conjunctivitei.

* pentru a vindeca ulceratiile la nivelul gurii și pentru a preveni gingivita. O apă de gură cu musetel poate ajuta la calmarea inflamatiilor gurii și păstreaza gingiile sanatoase.

* pentru reducerea crampelor menstruale. Se crede ca florile de musetel au capacitatea de a relaxa musculatura neteda a uterului si ajuta la calmarea disconfortului provocat de crampele menstruale.