BENEFICII PENTRU SANATATE ALE VITAMINEI C SAU ACIDULUI ASCORBIC

Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei C , de asemenea, cunoscuta sub numele de acid ascorbic includ prevenirea si tratamentul scorbutului , tratamentul racelii , stimularea sistemului imunitar , scăderea hiper tensiunii , tratamentul toxicitatii plumbului, tratarea cataractei , tratamentul cancerului , combaterea accidentelor vasculare cerebrale , menținerea elasticitatatii pielii ,vindecarea rănilor si controlul simptomelor de astm .

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai eficienti și siguri nutrienti . Este o vitamina solubila in apa . Este un antioxidant puternic pentru sinteza de colagen , care ajută la intarirea vaselor de sange si muschilor corpului. Organismul uman nu are capacitatea de a genera vitamina C. Prin urmare , este necesar ca aceasta să fie primita prin alimente și alte suplimente .

 

SURSE IMPORTANTE DE VITAMINA C

Surse importante de vitamina C sunt citricele de orice fel , precum portocalele și strugurii . Căpșunele , zmeura , varza , conopida , alte legume cu frunze , ardeii roși , cartofii , broccoli , chili , macrisul , patrunjelul , varza de Bruxelles , pepenele galben , mazarea pastai și fructele de kiwi sunt , de asemenea, surse bogate in aceasta vitamina .

Pentru pastrarea proprietatilor vitaminei C este important sa gatiti alimentele la temperaturi joase si pentru un timp scurt.

 

BENEFICIILE PENTRU SANATATE ALE VITAMINEI C:

* Prevenirea scorbutului : scorbutul este împiedicat de un aport insuficient de vitamina C. Simptomele scorbutului apar ca urmare a slăbirii tesuturilor conjunctive , oaselor si vaselor de sange , care includ colagen . Vitamina C fiind un antioxidant puternic , este necesara pentru producerea de colagen .

* Tratamentul racelii : Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar al organismului nostru , care ne protejează de răceli și tuse . Facilitează absorbția fierului și , prin urmare, intareste rezistenta organismului la infectii . De asemenea, lupta impotriva virusilor .

* Scaderea hipertensiunii: Persoanele cu hipertensiune arteriala au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare . Suplimentul de vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale a organismului .

* Tratamentul vasodilatatiei : Tratamentul cu vitamina C a dus efectiv la dilatarea corectă a vaselor de sange in cazurile de ateroscleroza , insuficienta cardiaca congestiva , colesterol ridicat , angină pectorală și hipertensiune arterială . Rezultatele au aratat ca suplimentele de vitamina C îmbunătățesc dilatarea vaselor de sange si protejeaza sanatatea cardiovasculara .

* Vindecarea toxicitatii cu plumb : toxicitatea cu plumb este o problemă de sănătate gravă descoperita cu precadere la copii , în special în zonele urbane . Copii care sunt expusi la plumb au prezentat o dezvoltare si o crestere anormala . Ei dezvolta probleme de comportament , dizabilitati de invatare si , de asemenea, tind să aibă un IQ scăzut . Se pot deteriora rinichii si poate creste tensiunea arteriala la adulti . Suplimentele de vitamina C pot reduce nivelul de plumb din sânge .

* Vindecarea cataractelor ( tulburare oculara): cataractele sunt cele mai cunoscute afectiuni ale problemelor vizuale. O scadere a nivelului de vitamina C in cristalinul ochiului uman a fost descoperita mai frecvent atunci cand apar cataractele. O crestere a aportului de vitamina C creste alimentarea cu sange in zonele oculare ale organismului.

* Tratamentul cancerului : Cercetatorii au descoperit ca un consum ridicat de legume și fructe proaspete are o legătură cu un risc minimizat pentru diferitele tipuri de cancer . Studiile au aratat , de asemenea, că un consum crescut de vitamina C este legat de posibilitatea scazuta de a face cancer la plămâni, gură , corzile vocale , gât , colon , rect , stomac si esofag .

*Combaterea accidentelor vasculare cerebrale : Vitamina C, de asemenea, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral, un tip de boli cardiovasculare. O dieta plina in legume si fructe furnizează o cantitate de vitamina C, care menține adecvat nivelul tensiunii arteriale . De asemenea, protejează organismul de radicalii liberi, care ar putea fi motivul pentru producerea accidentului vascular cerebral.

* Starea de spirit: Vitamina C joaca un rol cheie in productia de neurotransmitatori, cum ar fi norepinefrina. Acestia afectează starea de spirit a unei persoane, și sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului.

* Imunitate: Imunitatea este un alt beneficiu important al acestei vitamine. Vitamina C este cunoscuta pentru contribuția sa la sistemul imunitar al organismului și stimularea de leucocite.

* Vindecarea plagilor: Vitamina C, de asemenea, ajută la vindecarea ranilor. Facilitează creșterea țesuturilor conjunctive, care accelerează procesul de vindecare a ranilor.

* Controlul astmului: Acidul ascorbic ajută de asemenea, la reducerea simptomelor de astm. Acesta ajută la protejarea împotriva efectelor dăunătoare ale poluării în corpul uman, care adesea duc la simptome astmatice.

* Tratamentul diabetului : Unul din motivele principale pentru diabetul zaharat, așa cum se găsește prin diverse studii, este un nivel scazut de vitamina C. Suplimentele de vitamina C sunt benefice ca un remediu pentru diabetul zaharat, deoarece acestea ajuta la procesarea insulinei si glucozei.

* Prevenirea bolilor de inima : cantitati adecvate de vitamina C sunt esentiale pentru protejarea vaselor de sange de daunele provocate de radicalii liberi . Aceasta ar putea fi o cauza majora a unei boli cardiace numita arteroscleroza . Vitamina C actioneaza ca un agent preventiv al acestei boli cardiace , precum și diverse alte probleme cardiace .