Beneficiile vitaminei D pentru sanatate:
Cateva dintre benefiicile vitaminei D pentru sanatate, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, includ tratarea rahitismului, tratamentul osteomalaciei, protectia impotriva insuficientei vasculare periferice, reduce riscul aparitiei cancerului, previne fracturarea oaselor, si deficientele cauzate de rahitism.
Vitamina D (calciferolul) este o vitamina solubila in grasimi care este esentiala pentru sanatatea umana.
Este  catalogata ca fiind un hormon steroid,  deoarece intensifica metabolismul si absorbtia calciului si a fosforului. Lumina solara este adecvata pentru producerea vitaminei D, la nivelul pielii. Cu toate acestea , deficienta vitaminei D in corp, poate cauza rahitism la copii si osteomalacie la adulti.
Simptomele deficientei Vitaminei D
Bolile cauzate de deficienta de vitamina D sunt osteomalacia si rahitismul. Osteomalacia este mai frecventa in cazul adultilor. Principalele simptome ale osteomalaciei sunt cresterea fracturilor osoase ,mersul balansat si slabiciunea musculara .Rahitismul este o boala specifica oaselor, intalnita la copii.
Simptomele rahitismului includ deformarea mainilor si a picioarelor. Acest lucru este cauzat de subtierea oaselor.
Surse importante de vitamin D:
Lumina solara este cea mai importanta sursa de vitamin D. Razele ultraviolete maresc viteza de producere a vitaminei D in piele. Expunerea la soare pentru o durata de cinsprezece minute pe zi, este suficienta pentru a completa necesarul de vitamin D.
Vitamina D se gaseste in cateva alimente precum macroul, sardinele si somonul. Alte surse bune de vitamin D ar include untul, galbenusul de ou, uleiul din cod, si uleiul de peste. Laptele contine de asemenea o anumita concentratie de vitamin D.
Tratarea rahitismului: Vitamina D, ajuta organismul sa isi controleze nivelul de calciu si fosfor in corp. In cazul unei deficiente a vitaminei D, corpul intra in imposibilitatea de a-si controla nivelul de calciu si fosfor. Corpul poate sa produca alti hormoni care sa favorizeze eliberarea calciului si fosforului daca nivelele acestor minerale in sange devin scazute. Din acest fapt rezulta subtierea si fragilitatea oaselor.
Rahitismul este depistat prin examinarea cu raze X a oaselor picioarelor. Rahitismul se poate vindeca repede cu o doza extra de vitamina D. In timpul tratamentului doctorul monitorizeaza nivelele de 25 –OH-D ca acestea sa atinga o valoare normala. Anomaliile de la nivelul oaselor incet vor disparea.
Rahitismul poate fi cauzat si de o deficienta a calciului, chiar si in cazul in care un copil este expus in mod corespunzator la soare. Pentru tratarea acestui tip de rahitism trebuie administrat un supliment de calciu impreuna cu doza de vitamin D.
Tratamentul Osteomalaciei: Osteomalacia este o afectiune osoasa . Osteomalacia este cunoscuta si sub denumirea de oase moi. Mineralele, calciul,  fosforul si baza alcatuita din colagen, osteoclastele si osteoblastele sunt cele patru mari componente a oaselor.
Osteoclastele distrug partea interna a osului, in timp ce osteoblastele sunt celule osoase tinere care ajuta la consolidarea osului. Filamentele de colagen din baza osoasa sunt acoperite de minerale. Rezistenta unui os depinde densitatea stratului mineral peste structura de colagen. Stratul mineral daca se afla in cantitate suficienta , formeaza oase puternice.
Osteoclastele eradicheaza oasele mai vechi, iar osteoblastele produc noua structura de colagen. Osteomalacia apare daca procesul de formare al stratului mineral nu are loc in mod corespunzator . In aceasta boala oasele noi se formeaza fara fara stratul mineral, care duce la fragilizarea oaselor. Acest tip de oase se pot fisura sau indoi cu usurinta. Osteomalacia se poate trata cu o doza orala de vitamin D, si prin expunerea directa la soare.
O alta alternativa pentru absorbtia razelor ultraviolete este utilizarea lampilor UV.
Protectia impotriva Insuficientei vasculare periferice:  Vitamina D reduce aparitia insuficientei  vasculare periferice . Vitamina D ajuta organismul in absorbtia calciului care este essential pentru oasele noastre.
Copiii sunt sfatuiti sa stea la soare pentru o perioada moderata de timp pentru absorbtia Vitaminei D, cu scopul de a preveni aceasta boala teribila.
Diminuarea riscului de cancer:  Studiile au demonstrate ca administrarea unei cantitati mai mari de vitamin D poate reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare . Aceasta ajuta la prevenirea cancerului de prostata, plamani , piele, si a limfocitomului.
Reducerea fracturilor osoase: Dietele bogate in vitamin D, reduc posibilitatea aparitiei fracturilor osoase. Un aport sporit de calciu nu vor mentine oasele puternice in cazul in care cantitatea de Vitamina D lipseste sau este insuficienta.
Tratarea rahitismului: Vitamina D este benefica in tratarea rahitismului, care se manifesta prin matanii costale rahitice , la nivelul ariculatiilor costale cu cartilajele. Acest antecedent este gasit la copiii care deja sufera de rahitism.