Aceste fructe acai de culoare violet închis sunt fructe asemenea strugurilor și pot fi culese din palmierii acai. Palmierii se găsesc în toată America de Sud, în special în zonele limitrofe râului Amazon. Pomii pot atinge o inaltime de 12 până la 24 de m, fără ramuri.
Fructele de acai contin compusi polifenolici antocianinici, cum ar fi:
 • Cianidin-3-galactzida (C3G)
 • Delfinidina
 • Acidul ferulic
 • Petunidina
 • Resveratrolul
Conțin de asemenea, proantocianidine (tanini condensati) precum:
 • Acidul elagic
 • Epicatehina
 • Acidul protocatechuic
Sunt, de asemenea, bogate și în:
 • Antioxidanți
 • Vitaminele A, B1, B2, B3, C, și E
 • Omega 3, Omega 6, și Omega 9
 • Calciu
 • Fier
 • Potasiu
 • Electroliți
 • Minerale trasoare
Dintre toate fructele care au fost clasificate și testate pentru capacitatea de absorbție a radicalului oxigen sau scorul ORAC, fructele de acai au obținut cel mai mare scor.
Acest fruct care abundă în antioxidanți, a fost utilizat de secole pentru stimularea sistemului imunitar, pentru vindecare și aport de energie. Fructele acai sunt înrudite cu afinele și coacăzele. Conform studiilor efectuate, fructele acai pot avea capacitatea de a ajuta la prevenirea anumitor boli care sunt legate de degradarea oxidativă, și au multe alte beneficii asupra sănătății:

1. Ajută în combaterea cancerului

Un studiu farmaceutic efectuat în martie 2010 sugerează faptul că fructe acai consumate au ajutat la inhibarea creșterii cancerului esofagian în randul șobolanilor. Cercetatorii au raportat faptul că acest lucru se datorează nivelurilor mari de antioxidanți din fructele acai. Studiul a fost realizat folosind șapte diferite tipuri diferite de fructe, toate dovedind același efect în prevenirea cancerului, ceea ce indică faptul că fructele acai au același efect în prevenirea cancerului, comparativ cu alte fructe de pădure.
 

2. Stimulează sistemul imunitar

Departamentul de Comunicații Agricole al Universității A&M din Texas a efectuat un studiu în 0octombrie 2008, care a relevat faptul că antioxidanții derivat din sucul si pulpa fructelor acai pot fi absorbite cu succes de către organismul uman. Antioxidanții, care de obicei sunt sub forma vitaminelor și mineralelor, acționează pentru a proteja celulele sistemului imunitar de radicalii liberi din organism. Astfel, antioxidanții fructelor acai pot oferi aceleași beneficii ca și celelalte fructe de pădure.
 

3. Lupta împotriva radicalilor liberi care pot provoca boli

Fructele acai conțin niveluri ridicate de antocianină care ajută la eliminarea radicalilor liberi ce pot cauza boli precum cele de inimă. Antocianina poate ajut, de asemenea, la căderea colesterolului din sânge prin dislocarea unei părți a colesterolului cu densitate joasă LDL de pe pereții arterelor, scăzând riscul de arteroscleroză, atac de cord si accident vascular cerebral.
Fructele acai conțin, de asemenea, un nivel ridicat de steroli vegetali care actioneaza ca un vasodilatator, care ajută la relaxarea vaselor de sânge pentru a reduce tensiunea arterială, opri formarea cheagurilor de sange care ar putea rezulta în atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, și în special pentru a îmbunătăți circulația sângelui și oxigenarea.
 

4. Reduce riscul de declin cognitiv

Analiza Nutriției Clinice și Îngrijire Metabolică din ianuarie 2009 a relevat faptul că fructele de pădure care conțin cantități mari de oxidanți, precum fructele de acai, ajută la susținerea funcțiilor cognitive în rândul animalelor în vârstă. Se consideră că anumiți antioxidanți relaxează semnalele neuronale legate de stres și ajută la menținerea capacității și a sănătății generale a neuronilor, în procesul de îmbătrânire. Așadar consumul regulat al fructelor de acai, bogate în antioxidanți, este util în prevenirea declinului cognitiv legat de îmbătrânire.
 

5. Îmbunătățește sănătatea pielii

Este cunoscută legătura dintre antioxidanți și sănătatea pielii. Uleiurile derivate din fructele acai sunt de obicei folosite în produsele cosmetice moderne, întrucât antioxidanții care se găsesc în ulei, ajută la ameliorarea iritațiilor și cuperozei și hidratează pielea. Consumul fructelor de acai poate oferi pielii o strălucire remarcabilă, plină de sănătate.
 

6. Ajută digestia

S-a constatat faptul că fructele de acai ajută la detoxifierea organismului; ajută la curățarea sistemului digestiv al organismului și elimină toxinele dăunătoare acumulate. Fructele de acai conțin, de asemenea, mari cantități de fibre care ajută la absorbția nutrienților și în digestie. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal, micșorând riscul constipației și al altor probleme digestive. Persoanele care suferă de diaree își pot regla tranzitul intestinal prin consumul de fructe acai și alte alimente bogate în fibre.
 

7. Îmbunătățește sănătatea celulară și metabolismul

Antioxidanții care se găsesc în fructele acai sunt constituie de departe cel mai important aspect, întrucât aceștia pot încuraja metabolismul și funcționarea sănătoasă a celulelor. Aceștia scad riscul morții nesănătoase a celulelor sau apoptoza și cresc eficiența ratei de absorbție celularp și transformarea ulterioară în energie valoroasă.