Borul este un mineral vital care este necesar pentru creșterea normală și sănătatea organismului. Multe afectiuni periculoase, cum ar fi artrita si osteoporoza sunt gestionate în mod natural de bor și acesta ajută de asemenea la reducerea simptomelor menopauzei. Se crede că borul imbunatateste capacitatea naturală a corpului uman de a absorbi calciul și magneziul.

 

Surse importante de bor

Fructele precum merele, portocalele, strugurii rosii, perele, prunele, kiwi, stafidele, curmalele, precum și anumite legume: avocado, soia și nucile sunt surse bogate de bor. Năutul, fasolea Borlotti, alunele, coacăzele, untul de arahide, fasolea roșie, roșiile, lintea, măslinele, ceapa, cartofii, vinul și berea sunt, de asemenea, surse notabile de bor. Sunt atât de multe surse incat nu exista niciun motiv pentru care sa existe deficiente de bor.

 

Simptomele deficitul de bor

Deși toate simptomele deficientei de bor nu sunt pe deplin înțelese, este cunoscut faptul că deficiența borului ar putea duce la metabolismul anormal al calciului și magneziului. Alte simptome includ hipertiroidism, dezechilibru sexual hormonal, osteoporoza, artrita si deficiente neuronale.

Borul este un element esential care este in mare parte trecut cu vederea. Cu toate acestea, este important să includeti borul în dieta dvs zilnica pentru a va asigura o viata sanatoasa si fara probleme. Printre beneficiile sale pentru sanatate se numără următoarele:

 

Beneficiile pentru sanatate ale borului

Previne artrita: Borul este o optiune pentru tratarea cu succes a artritei și in peste 95 % din cazuri, s-a observat o îmbunătățire semnificativa prin creșterea în mod eficient a absorbtiei de calciu in cartilaje și oase. Odata cu înaintarea în vârstă, oasele devin slabe și poroase, iar borul poate opri aceasta deteriorare printr-o crestere si utilizare eficienta a nivelului de calciu din organism.

Reduce poliartrita reumatoida severa: borul reduce semnificativ afectiunile alergene și inflamatorii, care sunt de obicei asociate cu artrita reumatoida.

Folosit pentru Body Building: borul creste nivelul de testosteron la barbati; această calitate este luata din ce în ce mai mult in considerare de catre barbatii culturisti și atleti. Desi unii culturisti prefera sa ia suplimente de bor pentru a-si spori nivelul de testosteron, inca nu au existat dovezi concrete sau explicatii ale mecanismului prin care acestia sa isi imbunatateasca performantele.

Ajuta la mentinerea sanatatii osoaselor: Capacitatea borului de a contribui la consolidarea oaselor este adesea ignorata in favoarea calciului. Cu toate acestea, borul, de fapt lucreaza la unison cu calciul pentru a consolida oasele. Acesta joacă un rol foarte important în miscorarea riscurilor de osteoporoza si artrita. Borul, de asemenea, ajută la metabolizarea mineralelor care sunt implicate în dezvoltarea oaselor, cum ar fi calciul, magneziul și cuprul. În plus, borul afectează diferiti hormoni, inclusiv estrogenul si testosteronul, care sunt, de asemenea, legati de starea generala de sanatate a oaselor corpului.

Contribuie la producerea de estrogen: borul poate îmbunătăți producerea de estrogen la femeile aflate la menopauza, si poate readuce dorinta de sex in termen de cateva zile de tratament. Borul creste nivelul de hormoni sexuali naturali în organism, reducând astfel nevoia de terapie de substituție hormonală sau alte soluții farmaceutice.

Contribuie la dezvoltarea embrionara: borul pare a fi esențial pentru reproducere și dezvoltarea fatului, cu toate că nu sunt disponibile foarte multe informatii pe acest subiect si cercetarile sunt în curs.

Previne osteoporoza la post-menopauza: borul poate usura simptome precum bufeurile si transpiratiile nocturne, care sunt de obicei asociate cu menopauza, și asigură un nivel corespunzator al mineralelor, deoarece femeile aflate la post-menopauză, de multe ori sufera de dezechilibre hormonale, care pot afecta multe dintre sistemele cele mai importante ale organismului.

Ajuta in terapia cancerului: agenții neutroni ai borului sunt utilizati pentru tratamentul cancerului și în dezvoltarea de inhibitori puternici ai enzimei. Compuși ai borului sunt de asemenea utilizati ca anticorpi imitatori care pot identifica cu ușurință zaharidele biologice importante .

Contribuie la o buna functionare a membranei celulare: borul joacă un rol important în menținerea funcțiilor celulare și functionarea membranelor organelor. Acesta stabilizeaza receptorii hormonali, astfel încât procesele corporale sa functioneze fără probleme.

Previne formarea cheagurilor de sânge: se crede că borul poate influența anumiti factori de coagulare a sângelui în organism. Cu toate acestea, este necesar sa se efectueze mai multe studii pentru autentificarea acestei constatari, care ar face borul un aliat important in lupta impotriva bolilor de inima !

Previne insuficiență cardiacă congestivă: borul poate atenua semnificativ dificultățile cauzate de afectiunile insuficientei cardiace congestive.

Scade nivelul lipidelor plasmatice: borul ajută la reducerea acumularii de lipide și permite eliminarea colesterolului prin diferite mijloace, reducând astfel șansele de a dezvolta afectiuni, cum ar fi ateroscleroza și cheaguri de sânge, precum și protejarea organismului impotriva accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord.

Scade nivelul infectiilor fungice: borul protejeaza organismul impotriva a o serie de atacuri parazitare, cum ar fi Candida albicans si alte infectii fungice urâte.

Imbunatateste functionarea cerebrala si cognitiva: studiile au aratat ca borul poate spori imbunatatirea functionarii creierului, prin coordonarea miscarilor ochi – mana, memoria pe termen scurt și abilitatile de concentrare.

Actioneaza ca inhibitor al enzimelor daunatoare: borul poate inhiba formarea sau actionarea unor enzime dăunătoare, în timp ce serveste simultan ca un co- factor pentru alte reacții enzimatice benefice.

Cu toate acestea , chiar și lucrurile bune trebuie să fie consumate cu moderatie …

Simptomele de supradozaj includ greață, vărsături , slăbiciune și dermatita. În unele cazuri, se experimenteaza anomalii ale scheletului. În mod normal, borul este usor absorbit și excretat prin urină. Cu toate acestea, la persoanele cu probleme renale, borul s-ar putea acumula in inima, rinichi, creier si tesuturi, astfel încât aveti grija ce cantitate de bor consumati.