Beneficiile pentru sănătate ale mangostanului includ reducerea riscului de cancer, ameliorarea inflamatiilor, prevenirea alergiilor si diabetului. Acesta are proprietati antifungice, antibacteriene, antioxidante care ajuta la protejarea organismului impotriva diverselor afectiuni de sănătate și, de asemenea, stimulează sistemul imunitar. Mangostanul este benefic in mentinerea sanatatii pielii, controlul greutatii și oferirea de ajutor in cazuri de diaree și dizenterie. Fructul este roșiatic sau violet închis la culoare. Datorită gustului său bun, mangostanul este cunoscut sub numele de regina fructelor.

Locul de origine nu este cunoscut, dar mangostanul se spune că a fost domesticit pentru prima dată în țările din Asia de Sud-Est. Thailanda, Birmania, India și Vietnam sunt unele dintre țările în care a fost cultivat timp de mai mulți ani. În afară de aceste țări acesta este acum cultivat si în alte țări din Asia precum și in unele țări africane.

Mangostanul nu are multe soiuri, cu excepția celui care se găsește în Insulele Sulu. Este o planta ultra-tropicala care are nevoie de umiditate, precipitatii si nu poate supraviețui pe perioade lungi de secetă. Nu poate fi cultivata în regiunile cu altitudini foarte mari. Perioadele de recoltare variază în funcție de locație și de altitudine. În India există două sezoane pentru recoltare, perioada muson și între lunile aprilie și iunie. În Ceylon, sezonul de fructe este in mai-iulie pentru regiunile cu altitudine joasă și pentru regiunile cu o altitudine mai mare fructele se coc din iulie până în august sau august-septembrie.

Se pare că oamenii din Asia de Sud si-au dat seama de valoarea medicinala a acestui fruct cu mult timp în urmă. Faptul ca l-au considerat ca o formă de tratament pentru diferite afecțiuni medicale, constituie si motivul pentru care oamenii de stiinta au efectuat studii și cercetări continuue spre a confirma aceste afirmații de vindecare. Până în prezent, beneficiile acestui fruct s-au dovedit a fi adevarate din punct de vedere științific în ultimele 3 decenii.

 

Valoarea nutritivă a Mangostanului

Mangostanul este un fruct sanatos, care este bogat în apă, energie, proteine, glucide si fibre . Nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru și mangan se găsesc în acest fruct. Acesta conține vitamina C, B6, B12 și A, care sunt necesare pentru menținerea sănătății. Alte vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, acid folic, caroten și criptoxantină se gasesc, de asemenea, în mangostan.

 

Beneficii pentru sanatate ale mangostanului:

Are proprietati anti cancerigene

Proprietatile anti-cancerigene ale mangostanului reprezinta adevarate beneficii pentru sanatate. Pericarpul mangostanului conține xantona care prezintă efecte anti-ancerigene, anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Xantonele inhiba dezvoltarea celulelor cancerului de colon uman, iar studiile de cercetare realizate de Akao Y. și colaboratorii acestuia arata potențialul xantonelor de a se dezvolta ca agenți de prevenire a cancerului sau pot fi utilizate în combinație cu medicamente anti-cancer pentru obtinerea de efecte benefice.

Are proprietati anti-inflamatorii

Mangostanul a fost folosit ca un agent anti-inflamator timp de mulți ani în țările din Asia de Sud-Est. De asemenea, studii de cercetare științifică au arătat că extractele de mangostan au proprietati anti-alergice și anti-inflamatorii și inhibă eliberarea histaminei și prostaglandinei, care sunt asociate cu inflamatiile din corpul uman.

Confera o piele sanatoasa

Mangostanul ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Proprietățile sale anti-inflamatorii, anti-bacteriene, anti-fungice, anti-alergice și anti-oxidante ajuta la reducerea riscului diferitelor afectiuni, cum ar fi inflamația pielii, îmbătrânirea pielii, eczeme, alergii și infecții bacteriene. Studii de cercetare au fost efectuate pentru a stabili diverse beneficii ale mangostanului pentru piele, iar un astfel de studiu sugereaza ca mangostanul are proprietati anti-cancerigene la nivelul pielii si are potentialul de a fi un agent ce lupta impotriva cancerului de piele.

Mentine un sistem imunitar sănătos

Mangostanul este bogat in substante nutritive, diverse minerale, vitamine și xantone care ajuta la stimularea sistemului imunitar. Aceste substante nutritive protejeaza organismul impotriva diverselor afectiuni de sanatate ce slabesc sistemul imunitar.

Are proprietati antioxidante

Mangostanul se numara printre fructele cunoscute care conțin antioxidanți puternici si utili atat sistemului imunitar cat și întregului organism. Acesti antioxidanti contin celule care fac referire în continuare la xantone ce detin diverse proprietăți cu valoare medicinală. Acesta este motivul pentru care mangostanul este numit un fruct vindecator ce poate fi folosit pentru a inversa efectele bolilor asociate omului obisnuit.

Are uz medicinal

Mangostanul cu proprietățile sale anti-bacteriene și anti-inflamatorii este benefic ca băutură medicament și pentru vindecarea rapidă a rănilor. Frunzele și scoarța de copac pot fi amestecate cu alte plante medicinale și aplicate pe răni pentru o recuperare mai rapida. Băutura medicinala poate fi preparată prin fierberea frunzelor și scoarța copacului.

Este de ajutor in cazuri de diaree și dizenterie

Utilizarea mangostanului este benefica de asemenea, în tulburările de stomac. Pericarpul mangostanului și coaja acestuia sunt eficiente în furnizarea de ajutor in tulburări gastrice, cum ar fi diareea si dizenteria.

Regleaza menstruatia

Rădăcinile de mangostan ofera de asemenea importante beneficii pentru sănătate. Rădăcina mangostanului ajuta la reglarea ciclului menstrual la femei.

Are proprietati astringente

Coaja și frunzele pomului mangostan prezintă proprietăți astringente și sunt benefice în tratarea aftelor bucale .

Are efect cardioprotector

Mangostanul poate fi, de asemenea, de ajutor în reducerea riscului accidentelor vasculare cerebrale sau de infarct miocardic. Concluziile unui studiu indica efectul cardioprotector al mangostanului asupra tesutului antioxidant, sistemului de apărare si peroxidarea lipidelor in timpul accidentului vascular cerebral.

Previne diabetul

Diabetul este o afecțiune comuna în societatea modernă. Deși este ușor de gestionat cu ajutorul medicației prescrise, acesta poate fi un risc pentru sănătate mai ales în cazul în care nu sunt luate măsuri adecvate de precauție. Mangostanul ca remediu natural este eficient în gestionarea și menținerea nivelului de zahar din sange in organism.

Ajuta la pierderea in greutate

Includerea mangostanului in dieta dvs poate fi eficace pentru pierderea in greutate. Diferitele elemente nutritive gasite in mangostan asigura, de asemenea, o stare bună de sanatate și bunăstare.

 

Alte utilizări ale mangostanului

În afară de diversele beneficii pentru sănătate ale mangostanului, acesta este util si in alte scopuri comerciale. În China este utilizat pentru argaseala pielii, iar in Ghana nuielele din copaci sunt folosite ca bete pentru mestecat. Lemnul este de asemenea folosit pentru a se face faina de orez, mânere și este, de asemenea, utilizat în construcția de mobilier.

 

Cum să preparam și să consumam mangostanul ?

Fructele proaspete de mangostan se servesc ca desert. Sucul facut din pulpa de mangostan poate fi preparat la domiciliu și este de asemenea disponibil ca o băutură sănătoasa.

De asemenea, se pot prepara gemuri de mangostan și, astfel, fructele pot fi stocate pentru o durată mai lungă de timp și pot fi consumate în orice moment al anului. Produsele de Mangostan sunt disponibile sub forma de tablete sau sub formă de capsule. În afară de fructe, semințele sunt si ele comestibile si pot fi consumate după prăjire sau fierbere.