Iodul este un oligoelement esențial, care este vital pentru o creștere și o dezvoltare normale. Aproximativ 60 % din iodul organismului uman este stocat la nivelul glandei tiroide. Beneficiile pentru sanatate ale iodului joacă un rol foarte important în funcționarea normală a glandei tiroide, care secretă hormoni tiroidieni care controleaza rata metabolica de baza a organismului. De fapt, fără iod, hormonii tiroidieni nu ar putea nici măcar sa fie sintetizati.

Iodul controlează funcționarea glandelor tiroide în corpul uman, care, la rândul lor au o influență semnificativă asupra proceselor metabolice din organism. Beneficiile pentru sanatate ale iodului ajuta la utilizarea optimă a caloriilor, prevenind astfel depozitarea acestora, cum ar fi excesul de grasime. Alte beneficii ale iodului sunt eliminarea toxinelor din organism și ajutor pentru sistem în utilizarea diverselor minerale, precum calciu și siliciu.

 

Simptomele deficitului de iod

Un deficit de iod poate avea efecte grave asupra organismului. Simptomele deficitului de iod includ frustrare, depresie, retard mintal, nivel slab de percepție, gusa, crestere anormala in greutate, scaderea fertilitatii, piele aspra, șanse de nastere a unui fat mort la femeile insarcinate, constipație și oboseală. In cazurile severe, rezultatul poate fi retardul mintal asociat cu boli precum cretinismul , caracterizat prin malformații fizice grave. Potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), deficitul de iod este una dintre principalele cauze de retardare mentala peste tot în lume.

Este oarecum rar ca deficitul de iod să apară în America de Nord, atata timp cat multe produse alimentare sunt fie cultivate pe un sol bogat in iod, sau care conține sare, care este adesea iodată in tarile occidentale.

Cu toate acestea, in unele tari sarea nu este tratata cu iod, iar populatiile care cresc culturi și efective de animale la o distanță mare de apele de coastă sunt mai putin susceptibile de a avea un sol bogat in iod, astfel că trebuie să se ia în considerare faptul acesta, în dieta lor.

Organismul are nevoie de 100-200 mcg de iod pe zi și 1/4 linguriță de sare iodată conține aproximativ 95 mcg de iod, astfel încât puteti observa de ce națiunile care au acces la sare iodata sunt mult mai puțin susceptibile de a suferi de deficit de iod.

 

Surse importante de iod

Iodul este prezent în cantități mari in plantele si animalele marine, inclusiv crustacee, coregon de adancime și varec alge marine brune, care pot absorbi iodul din apa de mare.

Asigurați-vă că includeti lunar in dieta dvs. cantități abundente de conserve de sardine, ton, homar, stridii, scoici, cod, eglefin, halibut negru, hering biban, somon, biban de mare si creveți.

Algele marine dulse si kelp, de asemenea contin iod dietetic.

Usturoiul, fasolea Lima, sfecla elvețiana, dovleceii, semintele de susan, soia, napi și spanacul sunt bogate în iod, de asemenea. Sarea iodată este o altă sursă importantă de iod, iar brutarii adaugă periodic iod la aluatul de pâine ca agent de stabilizare.

 

Beneficiile pentru sanatate ale iodului

Iodul este necesar pentru a asigura dezvoltarea si metabolismul uman. Unele dintre beneficiile sale specifice pentru sănătate includ:

Rata metabolica: Iodul influențează funcționarea glandelor tiroide prin asistarea la producția de hormoni, care sunt direct responsabili pentru controlul ratei metabolice de baza a organismului. Rata metabolica afectează eficiența și eficacitatea multora dintre sistemele de organe ale corpului și proceselor regulate, incluzând absorbția de alimente, ciclurile de somn și transformarea alimentelor in energie utilizabilă.

Anumiti hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina, influențeaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala, greutatea corporala si temperatura. Organismul menține BMR ( rata metabolica de baza ), cu ajutorul acestor hormoni, care ajută, de asemenea, la sinteza proteinelor.

Asigurarea crearii si distributiei normale in organism este esențială pentru menținerea sănătății.

Nivelul de energie: iodul, de asemenea, joaca un rol important in mentinerea nivelului optim de energie al corpului prin asigurarea utilizarii eficiente de calorii, fără a permite să fie depuse ca grăsimi în exces.

Sanatatea unghiilor, parului si dintilor : beneficiile pentru sanatate ale iodului includ formarea sanatoasa a pielii, parului si danturii. Iodul este un element important pentru ingrijirea parului,deoarece o lipsa a acestui mineral poate duce la pierderea parului. Mai mult decât atât, acesta accelerează creșterea părului și crește puterea foliculilor.

Sistemul de reproducere: Iodul ajută la creșterea normală și maturitatea organelor de reproducere. O cantitate suficientă de iod la femeile gravide este esențială pentru a preveni mortalitatea infantila sau afectiuni neurocognitive precum cretinismul la copiii nou-nascuti. Aceasta poate duce, de asemenea, la hipertensiune gestațională, care poate cauza o serie de complicatii in timpul fazei embrionate. Iodul asigură, de asemenea o crestere si miscare corecte, împreună cu abilitati auditive si de vorbire.

În plus, in afara afectarii sănătatii copilului odată ce aceasta este conceput, un deficit de iod poate face de fapt o femeie infertila!

O problema cu care multe femei gravide se confruntă, este aceea ca nu isi dau seama că trebuie să consume iod atat pentru ele cat si pentru viitorul copil, intrucat iodul trece în laptele matern și o mare parte se pierde în fiecare zi. Studiile arata ca o femeie gravidă sau care alăptează poate pierde de fapt, mai mult iod decat întreaga ei doză necesară în fiecare zi, ceea ce poate duce la o deficiență gravă de iod pentru ea, chiar și după ce sarcina și alăptarea s-au incheiat, din cauza schimbărilor în activitatea glandelor ei hormonale.

Puterea sistemului imunitar: cei mai mulți oameni se concentreaza pe implicațiile iodului asupra glandei tiroide, dar acesta mai are si alte funcții, inclusiv fiind un suport major al sistemului imunitar. Iodul este el însuși un eliminator al radicalilor liberi hidroxil, și, la fel ca vitamina C, de asemenea, stimulează și crește activitatea antioxidantilor in tot corpul pentru a oferi protectie împotriva diferitelor boli, inclusiv boliilor de inima si cancerului.

Unele studii au arătat ca iodul protejeaza direct celulele creierului de sobolan de efectele nocive ale radicalilor liberi prin legarea acizilor grași din membranele celulare, lăsând puțin loc radicalilor liberi să afecteze organismul.

Hipotiroidism : Această afectiune este caracterizata printr-o minima activitate a glandei tiroide avand ca rezultat încetinirea generală a tuturor proceselor corporale pe masura ce echilibrul chimic din corpul dvs se stinge . Unul dintre rezultatele cele mai comune ale hipotiroidismului este o creștere mare în greutate, deoarece organismul dumneavoastră pur și simplu nu arde caloriile de alimente și nu le transforma în energie utilă.

Deși hipotiroidismul poate apărea pentru un număr de motive, nu doar de deficit de iod, este încă o idee bună sa cresteti aportul de iod și sa stimulati activitatea hormonala , care va va ajuta la pierderea în greutate și a grasimilor, care este atât de comună la pacientii cu hipotiroida.

Alte efecte de hipotiroidism sunt oboseala , pielea uscată , probleme de concentrare , constipație, crampe și umflarea picioarelor. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce chiar și la afectiuni mai grave, cum ar fi insuficienta cardiaca sau comă.

Boala fibrochistică: iodul poate reduce în mod semnificativ afectiunile ca fibroza, turgescența si sensibilitate in zona pieptului. Iodul acționează ca o ușurare pentru bolile fibrochistice și este utilizat pe scară largă în terapii, atât in cele alternative cat si in cele moderne. Studiile au aratat o corespondență semnificativă între iodul molecular si o reducere a semnelor si simptomelor de san fibrochistic.

Prevenirea cancerului : probabil cel mai important beneficiu pentru sanatate oferit de iod în afară de influența sa tiroidiana consta in proprietățile sale anti-cancerigene. Studiile au aratat ca celulele canceroase se reduc dupa ce pacientul a fost injectat cu iod și uneori, celulele vor fi supuse chiar apoptozei ( moartea automată a celulelor) iar apoi sunt înlocuite cu celule sanatoase. Mecanismul exact al acestui proces este încă necunoscut, dar studiile au găsit acest sens pozitiv, în special în ceea ce privește efectele iodului privind inducerea apoptozei in celulele cancerigene din cancerul la san.

În ceea ce privește cancerul tiroidian, iodul este esențial în prevenirea acestei forme extrem de periculoase de cancer. Studiile au aratat ca pacientii cu cancer tiroidian prezintă în mod constant o ameliorare a simptomelor după creșterea nivelului aportului de iod și apariția cancerului tiroidian este mult mai frecventa la persoanele care sufera de deficit de iod.

Practic, iodul este o măsură preventivă și un remediu pentru diferitele tipuri de cancer tiroidian.

Moartea celulară programată de Iod: iodul asigură apoptoza sau moartea celulară programată, care este esențială în formarea de noi organe, precum și în eliminarea celulelor maligne, cum ar fi celulele canceroase sau celulele bolnave, care ar putea fi dăunătoare pentru individ. Această funcție este în principal derivata din activitățile sale asupra glandei tiroide, secreția hormonală ulterioara și reglarea glandei tiroide. Cu toate acestea, fără iod , procese vitale, cum ar fi acestea nu ar putea niciodată să apară.

Iodul îndepărtează substanțele chimice toxice : iodul poate indeparta toxinele chimice cum ar fi fluorura, plumbul, mercurul și toxinele biologice. Rolul acestui ” iod extratiroidal ” care lucreaza in tot corpul este foarte important. El are anumite calități antibacteriene, în special cea de Helicobacter pylori, care este o infecție bacteriană periculoasă a stomacului, mai frecvent numita H. Pylori , care a fost conectata cu cauzele cancerului gastric .

Tulburari tiroidiene si gusa: deficitul de iod este larg recunoscut ca fiind cauza principala a aparitiei gusei.

Ar trebui să adaugati ouă, sare, fructe de mare și produse lactate in dieta dvs, pentru a evita deficitul de iod și de asemenea, acesta adesea funcționează ca un remediu pentru o glanda tiroida marita.