Echinaceea a fost folosita în mod tradițional de nativii americani pentru a trata diferite afectiuni , de la dureri de dinti pana la muscaturile de sarpe . Astăzi , echinaceea este frecvent utilizata pentru stimularea sistemului imunitar și lupta impotriva infectiilor . Ce ne arată dovezile ? Care sunt beneficiile reale ale echinaceei ?

 

CE ESTE ECHINACEEA ?

Echinaceea este o planta cu flori , care se prezinta în multe soiuri și este cunoscuta sub numele de floare de con violet.  Aceste flori sunt plante perene originare din estul Statelor Unite , iar acum pot fi găsite în întreaga țară și în alte părți ale lumii .

În timp ce planta este prețuită de grădinari pentru florile sale destul de roșu si violet , de fapt rădăcina este cea care e utilizata în scopuri medicinale . Este nevoie de mai mulți ani pentru ca rădăcinile plantelor de echinacea sa creasca suficient de mari pentru recoltare , astfel încât ati putea sa o cresteti singuri, cumpărarea Echinaceei sub forma de rădăcină sau supliment este mai ușoara și mai rapida decât în creșterea pe cont propriu .

 

ECHINACEEA PENTRU TRATAREA RACELILOR

Au fost efectuate sute de studii pentru determinarea eficacitatii echinaceei in vindecarea racelii comune. Potrivit WebMD , rezultatele celor 14 studii au fost alcatuite de Universitatea din Connecticut . Concluzia lor a fost că durata unei raceli poate fi redusa cu o medie de 1.4 zile , prin simpla administrare a unui supliment de echinaceea inca de la începutul simptomelor .

S-a concluzionat de asemenea, ca sansele de a raci au fost reduse cu pana la 58 % la cei care au luat suplimente cu aceasta planta. Combinând echinaceea cu vitamina C au fost reduse sansele chiar cu pana la 86 % .

În timp ce toate acestea sună foarte convingator , un studiu mai recent a avut rezultate ușor diferite . Un studiu intamplator publicat in Analele   Medicinei Interne a constatat ca suplimentele de Echinaceea au redus doar durata racelilor cu pana la o jumătate de zi , ceea ce nu a fost semnificativ statistic față de placebo .

 

BENEFICIILE ECHINACEEI

La ce se foloseste echinaceea? Potrivit Fundatiei de Cercetare a Plantelor , echinaceea este folositoare in stimularea sistemului imunitar.

Desi acest lucru nu poate vindeca neaparat raceala , aceasta poate ajuta la prevenirea răcelii , în primul rând .

Intrucat echinaceea stimulează activitatea de ansamblu a celulelor care lupta impotriva infectiilor , ea este utila în tratarea unei game largi de infectii , inclusiv virusii si bacteriile .

Unele studii au arătat că planta poate fi de ajutor în tratarea infecțiilor tractului respirator superior , și a fost folosita ca o crestere a sistemului imunitar pentru persoanele care urmeaza un tratament pentru cancer .

Alte intrebuintari ale echinaceei includ:

  • tratarea infectiilor tractului urinar
  • accelerarea vindecarii ranilor (atunci cand este utilizata extern)
  • reducerea durerii in gat sau a ganglionilor limfatici extinsi
  • contribuie la vindecarea afectiunilor pielii cum ar fi eczemele sau inflamatiile ( cand este utilizata extern)
  • lupta impotriva infectiilor
  • ucide germenii si reduce durerea cauzata de dureri externe

 

CUM FUNCTIONEAZA ECHINACEEA ?

Echinaceea a fost studiata pe larg de-a lungul anilor și sunt mai multe lucruri pe care le face echinaceea in organism .

Aceasta crește capacitatea celulelor albe din sange pentru a distruge microorganismele invadatoare și stimulează puterea de limfocite T , care sunt vitale pentru sistemul imunitar .

În plus , un compus din echinaceea , cunoscut sub numele de echinacein , ajută la prevenirea germenilor sa penetreze și sa distruga celulele sanatoase . Aceasta funcționează atât în cazul in care echinaceea este luata pe cale interna cat și atunci când este aplicata pe rani .