BENEFICIILE MURELOR PENTRU SANATATE

Beneficiile pentru sănătate ale murelor includ asigurarea sanatatii sistemului digestiv, consolidarea sistemului imunitar, funcționarea sănătoasă a inimii, prevenirea cancerului si inlaturarea disfuncției endoteliale. Murele oferă beneficii cognitive și ajuta la imbunatatirea memoriei, la reglarea greutatii corporale,la mentinerea sanatatii oaselor, confera o piele sănătoasă, îmbunătățesc vederea si inlatura bolile oculare , asigura coagularea normala a sângelui și pot servi ca aliment valoros in timpul sarcinii datorita unei game impresionante de nutrienți sănătosi.

 

Murele sunt fructe delicioase și versatile, care aparțin genului Rubus din familia Rosaceae, care includ, de asemenea, zmeura și fragii. Originare din zonele nordice temperate ale globului, murele au fost onorate ca roade oficiale ale statului Alabama si se gasesc din abundenta în America de Nord și coasta Pacificului. Culturile antice au perceput murele ca o buruiană sau o planta salbatica dar istoria lor medicinala se extinde in urma cu peste 2000 de ani.

 

Istoria dezvăluie utilizarea tradițională a murelor, frunzelor, scoarței și rădăcinii la romani si greci pentru vindecarea numeroaselor afectiuni de sănătate, incepand cu o infecție ușoară până la muscaturi veninoase. De fapt, în timpul secolului al 18-lea grecii foloseau murele pentru tratarea gutei, fapt ce a fost atât de influent în Europa, care a devenit faimoasa cunoscuta sub numele de „boabe de guta”. Dovezi științifice recente au contribuit pe larg la descoperirea potențialului terapeutic al murelor și consumul la nivel mondial.

 

Murele sunt plante bienale sau cu tulpina parțial ridicata cu tepi ascutiti si frunze de culoare verde închis, cu grupuri de flori roz-alb. Ele cresc ca fructe de culoare negru mov, care cuprind mai multe segmente cărnoase mai mici sau drupelets. Murele au o piele fragila si neteda cu miez oarecum verzui care se prelungesc aproape de baza boabelor. Murele necoapte sunt, în general, roșii sau verzi și greu de atins care mai târziu cand se coc se transformă în fructe negre, moi, suculente și lucioase.

 

Valoarea nutritivă a murelor

Murele sunt fructe gustoase și bogate in nutrienți care stochează o gamă larga de componente nutritive. Vitaminele oferite de mure includ vitamina A, vitamina B1 ( tiamină), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6, acid folic, vitamina C (acidul ascorbic), vitamina E (alfa – tocoferol) și vitamina K (filochinona). Bogăția mineralelor din mure includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Murele sunt, de asemenea, o sursa buna de aminoacizi și fibre alimentare esentiale, fără sa ne expuna colesterolului nociv.

 

Beneficiile murelor pentru sanatate

Beneficiile murelor pentru sanatate ofera ameliorari in diferite afectiuni si au fost subliniate dupa cum urmeaza:

 

Au efect antioxidant

Murele contin o cantitate abundentă de antioxidanti puternici care protejeaza organismul in mai multe moduri. Componente cum ar fi acizi fenolici, flavonoide și flavonoli in special antocianozide prezente în mure lupta împotriva moleculelor lipsite de oxigen daunatoare si contracareaza acțiunea lor. Această activitate protectoare de captare a radicalilor protejeaza organismul impotriva unor serii de boli provocate ca urmare a daunelor oxidative care ar putea fi cauza principala a multor afectiuni mortale.

 

Proprietăți anti -cancerigene

Murele sunt eficiente împotriva dezvoltării cancerului inclusiv cancerului la plămâni, cancerului de colon și cancerului esofagian. Micronutrienții prezenti în mure exercita efectul chemopreventiv și previn proliferarea celulelor maligne. Cercetari științifice diverse efectuate pe mure au pledat pentru acest fapt și au atribuit activitatatii anti -cancerigene, abundența de antocianine si de alte substante fitochimice, cum ar fi acidul elagic și cianidina – 3 – glucozida care inhiba cresterea tumorilor si metastazelor.

 

Apăra împotriva disfunctiei endoteliale

Murele oferă protecție împotriva disfuncției endoteliale, care se caracterizează prin funcționarea anormală a captuselii interioare a vaselor de sange. După cum au sugerat studiile științifice, acestea conțin componente utile, cum ar fi cianidina – 3 – O- glucozidă care luptă prin activitatea sa oxidativa și ajută la normalizarea mai multor factorii critici implicați în astfel de afectiuni. Aceasta ajută la reducerea daunelor ADN-ului și protejeaza împotriva defecțiunilor vasculare.

 

Au beneficii cognitive

Murele isi extind, de asemenea, efectul benefic prin îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale corpului. Studiile de cercetare au sugerat că componentele polifenolice prezente în mure ajuta la întârzierea declinului legat de varsta, in activitatea motorie si cognitivă prin puterea lor super-antioxidanta. Consumul regulat de mure se poate dovedi util în îmbunătățirea performanței memoriei și îmbunătățirea funcțiilor comportamentale și neuronale.

 

Imbunatatesc sanatatea digestiva

Murele sunt o sursă de fibre atat insolubile cat și solubile esentiale pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Fibrele insolubile din mure încurajează absorbția ușoara și mai buna de apă din intestinul gros și ajuta la formarea scaunelor. Acest lucru ajută la mișcările regulate ale intestinului, eliminarea constipației și confera sanatate digestiva.

 

Asigura o inima sanatoasa

Bogăția de flavonoli, cum ar fi cea de antocianine fac din mure un fruct prietenos inimii. Alte componente utile, cum ar fi magneziu și conținutul de fibre prezente în mure previn blocarea arterelor și stimulează fluxul lejer al sângelui. Acestea reduc riscul de diverse boli cardiace, cum ar fi accidentul vascular cerebral, ateroscleroză și mențin sănătatea cardiovasculară. Conținutul de magneziu din mure , de asemenea, ajuta la reglarea tensiunii arteriale și previne aritmia cardiacă și contracțiile neregulate.

 

Stimuleaza imunitatea

Murele ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar al organismului, fapt atribuit prezenței de fitoestrogeni, vitamine și minerale. Consumul regulat de mure ajuta la lupta impotriva diferitilor agenți patogeni și protejează organismul impotriva infecțiilor și altor boli fatale.

 

Ajuta la reglarerea greutatatii corporale

Datorită cantității foarte mici de zahăr, murele ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Curățarea eficientă a intestinelor datorata conținutului de fibre din mure și cantitatea foarte mica de calorii face din aceste fructe o gustare excelentă în timpul încercărilor de pierdere în greutate.

 

Asigura sanatatea oaselor

Murele contin minerale vitale, cum ar fi magneziu și calciu, care sunt esențiale pentru menținerea oaselor sănătoase. Calciul întărește oasele și conținutul de magneziu din mure facilitand absorbția calciului și potasiului din organism. În afară de aceasta, fosforul, un alt mineral prezent în mure ajuta la reglarea calciului și la construirea de oase puternice precum si la o buna functionare celulara.

 

Ofera îngrijire pielii

Murele pot servi ca un ajutor delicios in mentinerea pielii frumoase. Acestea sunt dotate cu mai multe substante nutritive, cum ar fi vitamina C prietenoasa pielii, vitamina E si alti antioxidanti puternici. Vitamina E prezenta în mure ajută la menținerea stării de sănătate a grăsimilor pielii și previne aparitia ridurilor. În afară de protejarea pielii impotriva factorilor oxidanti, vitamina C prezentă în mure este, de asemenea, responsabila de formarea și consolidarea structurii de colagen, care este baza țesutului conjunctiv și ajută la păstrarea pielii tonifiate și elastice.

 

Mentin sanatatea oculara

Murele sunt utile pentru menținerea ochilor sanatosi. Consumul regulat de mure ajuta la protejarea ochilor impotriva radiațiilor ultraviolete datorita prezenței luteinei. Luteina face un pigment de protecție în zona din spatele retinei, cunoscuta și sub numele de macula si, previne daunele cauzate de stresul oxidativ și de radiațiile de lumină de unda mare. În plus, antocianozidele si vitaminele prezente în mure îmbunătățesc vederea și protejeaza ochii impotriva diverselor boli, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta și orbirea de noapte.

 

Asigura coagularea normală a sângelui

Murele contin o cantitate bună de vitamina K , care ajută la coagularea normala a sangelui. Acestea ajută la prevenirea sangerarii excesive chiar in cazul unor leziuni usoare și ajuta la vindecarea rănilor. Vitamina K prezenta în mure este de asemenea esențială pentru modificarea proteinelor si joaca un rol important în protejarea oaselor de osteoporoza.

 

Sunt utile în timpul sarcinii

Murele se pot dovedi utile pentru femeile gravide. Ca sursă naturala de acid folic, murele contribuie la creșterea optimă a celulelor și țesuturilor și ajută la reducerea riscului de malformatii congenitale la copii. Acidul folic este oricum un nutrient absolut necesar pentru o mai bună funcționare celulara pentru toate grupele de vârstă. Vitamina C si alti antioxidanti ajuta la cresterea puterii de luptă impotriva bolilor viitoarei mame, iar prezența mineralelor esentiale, cum ar fi calciu, fier, magneziu și fosfor din mure întărește oasele și contribuie la mentinerea sanatatii acestora. In afara de aceasta, murele au un gust răcoritor si reprezinta o opțiune sănătoasă pentru o gustare rapidă în timpul sarcinii.

 

Utilizarea culinara

Murele pot fi adăugate in salate de fructe proaspete, produse de patiserie, cum ar fi tarte, prăjituri și plăcinte sau pentru a pregăti jeleuri sau conserve. Ele pot fi, de asemenea, combinate cu alte fructe pentru prepararea salatelor de fructe, care pot fi servite cu chipsuri si snacksuri. Murele se servesc ca un topping delicios peste diverse deserturi, inclusiv înghețată. Murele sunt, de asemenea, utilizate in prepararea vinurilor și sunt disponibile în formă conservata și uscata.

 

Utilizarea frunzelor de mur

Frunzele de mure au fost găsite eficiente în tratarea diareei și dizenteriei, inca din cele mai vechi timpuri și, de asemenea, au fost un subiect de interes pentru cercetarile moderne. Aceasta se datoreaza abundenței de ceaiuri astringente din plante medicinale care ajuta la controlul acestor afectiuni în tractul digestiv. Un alt beneficiu al ceaiurilor astringente din frunze de mur este vindecarea rănilor. Aplicația externă cu tinctura sau infuzia din frunze de mur ajută la constrictia a vaselor de sange si vindeca leziunile mici. Calitățile astringente ale frunzelor de mur se pot dovedi utile în calmarea durerilor in gat si tratarea hemoroizilor.

 

Murele- cateva sfaturi despre cum trebuie sa le alegeti si sa le pastrati

Alegeti murele aromatice proaspete lipsite de orice stricaciune. În general, murele perfect coapte, care sunt gata să fie consumate, au o culoare neagră intensă, în timp ce cele care nu sunt pe deplin coapte pot avea o culoare roșie sau violet închis. Atunci când cumpărati mure ambalate într-o cutie, uitati-va la orice stricaciune vizibila între mure. Daca murele se lipesc una de alta la înclinarea recipientului, acest fapt poate indica alterarea.

Murele se strica repede și în mod ideal, ar trebui să fie consumate în 3-4 zile. Acestea pot fi păstrate într-un vas de mică adâncime, fără a face mai multe straturi sau introduse la frigider pentru a evita degradarea lor prin acoperirea recipientului cu o folie de plastic. Pentru a putea fi utilizate mai târziu, murele pot fi congelate prin aranjarea lor în tava de copt din nou într-un singur strat. Odată ce murele sunt înghețate, mutati-le într-un sac cu fermoar, sigilat și puneti-le din nou înapoi în congelator. Deoarece aceste fructe de padure congelate pot deveni ude atunci cand sunt decongelate, acestea pot fi utilizate numai în scopuri de gătit.

 

Murele- cateva cuvinte de precautie

Dacă nu sunteți alergici la fructele de padure, atunci, murele sunt fructele ideale pentru dvs și sunt sigure pentru consumul general. Cu toate acestea, unele dovezi au arătat că prezența teinei în mure poate contribui la dezvoltarea tumorilor, dacă sunt consumate în concentrații mari. Vestea bună este că murele au cantități foarte mici de teina care nu au aratat nici un astfel de efecte negativ.

Frunzele de ceai: se recomandă prudență în ceea ce privește aportul suplimentar de ceai de frunze de mure sau decoct. Consumul unor cantități mari de ceai de frunze de mur ridică valoarea teinei in organism și pot determina complicații grave ale stomacului, cum ar fi greața și vărsăturile. Experții recomandă, în general, utilizarea laptelui în prepararea ceaiului de frunze de mur pentru a neutraliza efectul de teinei. Oamenii care suferă deja de cancer sau care au antecedente de astfel de boli ar trebui să evite utilizarea ceaiului facut din frunze de mur.

Rădăcina de mur: rădăcină de mur este, de asemenea, o sursă abundentă de teina și nu este recomandata pentru persoanele care sufera de probleme gastro-intestinale cronice, cum ar fi colita.

Sarcina și copii: mamele gravide și mamele care alăptează pot mânca mure in cantitati normale, dar ar trebui să evite utilizarea ceaiului de frunze de mure. Copiilor mici sub 24 de luni nu trebuie sa li se administreze ceai de frunze de mure. Pentru copiii mai mari și oamenii cu varsta de peste 65 de ani, dupa sfatul medicului este recomandat să fie prescrisa doza corectă de ceai de frunze de mure.

Frunzele de mur pot cauza reacții alergice variind de la ușoare până la severe, astfel încât opinia unui expert medical este întotdeauna recomandata atunci cand avem in vedere simptomele existente ale unei persoane, doza corectă și riscurile potențiale înainte de a utiliza ceaiul de frunze de mur in scopuri terapeutice, pentru a evita orice afectiuni fatale. În cazul în care observați orice reacții alergice evitati consumul de ceai de mure sau de frunze de mure si consultați un cadru medical imediat.