Patrunjelul este foarte popular în cele mai multe rețete, în special cele care necesită ornare. Nu numai că este nutritiv, dar este încărcat cu numeroase beneficii pentru sanatate. Beneficiile și utilizările pătrunjelului datează încă de acum 2000 de ani. Aceasta planta a fost utilizată popular pentru proprietatile sale medicinale. Cuvântul pătrunjel derivă dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă ‘țelină de piatră’. Patrunjel a fost considerat a fi o planta sacră, care a fost utilizată pentru a decora morminte. A fost de asemenea, utilizat ca medicație în tratarea diferitelor afecțiuni. Romanii au fost primii care au utilizat pătrunjelul pentru ornarea alimentelor. În zilele noastre, pătrunjelul este folosit pentru ornare, pentru beneficiile asupra sănătății și valoarea sa nutritivă.

 

Tipuri de pătrunjel

 

Multe persoane nu cunosc faptul că există mai multe varietăți de pătrunjel.  Cele mai cunoscute sunt cel cu frunza plată și cel cu frunza ondulată care sunt de obicei utilizate de către bucătari, pentru ornare. Patrunjel italian este caracterizat prin frunzele divizate în profunzime și plate, în timp ce pătrunjelul de Hamburg este creț și cu aspect de mușchi verde. Diferitele tipuri de pătrunjel au diverse beneficii asupra sănătății, dar cele mai multe dintre ele sunt utilizate pe scară largă în scopuri medicinale.

 

Valoarea nutritivă a pătrunjelului

 

Pătrunjelul este o sursă bogată în vitamina K, vitamina A, beta caroten, vitamina C, fier, și acid folic. Aceasta explică de ce patrunjelul a câștigat pretutindeni atât de mult popularitate în rândul nutriționiști și bucătarilor. De asemenea, conține alte vitamine și minerale și este slab caloric, deși este o sursă majoră de nutrienți.

 

Beneficiile pătrunjelului asupra sănătății

 

Patrunjelul este cunoscut pentru ornarea supelor, tipurilor de carne, și o gama diversificata de preparate. Acestea nu sunt singurele beneficii ale pătrunjelului; există numeroase alte beneficii asupra sănătății. Pătrunjelul poate fi folosit sub formă de ceai în diferite probleme de sănătate cum ar fi flatulența, dispepsia și tulburările menstruale. Frunzele de pătrunjel, rădăcinile și semințele sunt cunoscute ca având proprietăți curative și ajută în tratarea diverselor afecțiuni. Patrunjelul italian este cel mai frecvent utilizate tip de patrunjel, care este cunoscut pentru proprietățile sale curative, fiind utilizat în scopuri terapeutice. Iată cele mai populare beneficii asupra sănătății ale pătrunjelului.

 

Scade tensiunea arterial

 

Pătrunjelul este cunoscut pentru scăderea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul bolilor care pot fi cauzate de tensiunea arterială ridicată. Pentru scăderea presiunii arteriale, includeți o cantitate rezonabilă de pătrunjel, în dieta dumneavoastră, în mod regulat.

 

Stimulează sănătatea rinichilor

 

Pătrunjelul ajută la eliminarea sodiului și apei; astfel prevenind retenția apei și sării în organism și îngustarea vaselor de sange.  Consumul regulat de pătrunjel ajută, de asemenea,  la înărirea vezicii urinare și previne pietrele la rinichi.

 

Inimă sănătoasă

 

Acidul folic prezent în pătrunjel este responsabil pentru promovarea sănătății cardiovasculare. Acidul folic ajuta la conversia homocisteinei în molecule inofensive reducând astfel riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. Homocisteina este o moleculă ce poate afecta vasele de sânge în cazul în care se află la un nivel ridicat. Patrunjelul este, de asemenea, cunoscut a fi bun pentru curatarea vaselor de sange, întrucât acesta dizolvă depozitele lipicioase din vene. Pentru o inimă sănătoasă și menținerea elasticității vaselor de sânge, consumați pătrunjel. Nivelurile ridicate de vitamina C prezente în pătrunjel previn, de asemenea, osteoartrita și un tip de artrită reumatoidă numită poliartrită inflamatorie.

 

Scapă de respiratia urat mirositoare, vânătăi și surzenie

 

Patrunjel conține clorofilă, care este responsabilă pentru neutralizarea mirosului respirației. Planta este, de asemenea, binecunoscut să ajute la tratarea vânătăilor și surzeniei. Alte afecțiuni pe care pătrunjelul le poate trata, includ: problemele digestive, anemia, diareea, calculii biliari, guta, înțepăturile de insecte, congestia ficatului și multe alte afecțiuni.

 

Scăderea în greutate

 

Vă luptați cu greutatea și căutați o metodă de a scăpa de câteva kilograme? Pătrunjelul poate fi răspunsul la problema dumneavoastră. Conform unui studiu efectuat, pătrunjelul este slab în calorii și vă poate ajuta să scădeți în greutate.

 

Prevenirea tumorilor

 

Consumul de pătrunjel este util în prevenirea tumorilor, intrucât acidul folic prezent în plantă joacă un rol important in diviziunea celulara corectă. Previne diviziunea celulară anormală și rapidă care cauzează cancer, în special colon și colul uterin. Antioxidantii si flavonoidele din patrunjel sunt, de asemenea, benefice pentru prevenirea tumorilor și a cancerului.

 

Alte utilizări și beneficii ale patrunjelului includ: tratarea problemelor gastrointestinale și infecțiilor tractului urinar. Utilizați patrunjelului pentru ornarea felurilor de mâncare, pentru o viață fericită și sănătoasă.