Beneficiile patrunjelului sunt vaste si includ totul, de la ajutarea oamenilor care suferă de anemie pana la respiratie urat mirositoare si chiar chelie ! Planta pătrunjel , de asemenea, cunoscuta sub numele de Petroselinum crispum , este una dintre plantele cele mai cunoscute din lume care se foloseste la gatit .

 

DE UNDE ISI ARE ORIGINILE PATRUNJELUL ?

Patrunjelul a venit pentru prima data din regiunea mediteraneană a Europei de Sud . De peste 2000 de ani a fost folosit în scopuri medicinale și cultura greacă antică a pretins că a fost sacru .

Grecii antici au folosit patrunjelul pentru a decora mormintele și pentru împodobirea câștigătorilor la evenimentele sportive . Patrunjelul aparține familiei Umbellifeare și este considerat a fi una dintre cele șapte ierburi din lume care lupta impotriva bolilor . Alte plante din aceasta categorie includ oregano , scortisoara , curcuma , salvia , ardeiul iute roșu și ghimbirul . Deoarece patrunjelul este usor de cultivat in aproape in orice climat , acesta este disponibil pe tot parcursul anului .

 

CARE SUNT BENEFICIILE PATRUNJELULUI ?

Beneficiile pentru sanatate ale patrunjelului sunt multe. Va prezentam aici doar o parte din beneficiile patrunjelului:

* Anemie – patrunjelul este bogat in fier, astfel consumat ajuta la consolidarea nivelului de fier din organism

* Beneficii bacteriene – patrunjelul poate ajuta la uciderea bacteriilor care cauzeaza o respiratie urat mirositoare si calvitia produsa de bacterii. Unii botanisti au avut succes cu patrunjelul frecandu-l de capul unei persoane cu chelie pentru stimularea cresterii parului chiar daca bacteriile nu sunt prezente.

* Antioxidant – poate contribui la cresterea de antioxidanti in sange

* Vasele de sange – vasele de sange sunt elastice de la consumul de patrunjel , ceea ce poate ajuta la prevenirea sau vindecarea vanatailor.

* Sistemul digestiv – patrunjelul este deosebit pentru inlaturarea diareei si ca un remediu de vindecare a discomfortului digestiv

* Colesterolul – impreuna cu alte medicamente , patrunjelul poate ajuta la scaderea colesterolului

* Infectii ale urechilor – patrunjelul administrat pe cale orala sub forma de ceai poate ajuta la tratarea infectiilor urechilor

* Oboseala – daca sunteti obosit tot timpul, incercati o ceasca de ceai de patrunjel pentru a obtine un impuls energetic care este natural si fara alte ingrediente de care organismul dvs nu are nevoie

* Vezica biliara – intrucat patrunjelul este un diuretic natural va poate ajuta sa dislocati calculii biliari si chiar sa ii dizolvati

* Hormonii – beneficiile patrunjelului la femeile cu probleme hormonale includ cresterea nivelului de estrogen, restabilirea de sange in uter si reducerea sindromului premenstrual, piele uscata si depresie

* Sistemul imunitar – patrunjelul contine vitaminele C si B 12, beta-caroten si acizi grasi care va pot ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru indepartarea racelii si gripei

* Intepaturi ale insectelor – prin frecarea cu patrunjel pe zona afectata, pruritul, durerile si umflaturile sunt reduse

* Rinichii– dincolo de boala renala severa sau inflamatia , patrunjelul poate ajuta la imbunatatirea activitatii rinichilor si activitatii tractului urinar prin reducerea cantitatii de sare reabsorbite in tesuturile corpului

* Combate pierderea dintilor – poate ajuta atunci cand se produce pierderea dintilor cauzata de o deficienta mare de vitamina C .

* Pierderea în greutate – datorită proprietăților diuretice mari, patrunjelul este adesea recomandat ca o soluție viabila pentru pierderea în greutate .

 

CEL MAI BUN MOD DE A UTILIZA PATRUNJELUL

Patrunjelul proaspat poate fi consumat in salate, cu peste, in sandwich-uri sau sosuri si alte produse alimentare pentru a profita de beneficiile sale aduse sanatatii.

Unii botanisti recomanda adăugarea câtorva fulgi la alte suplimente naturale pe care le luați în fiecare zi . Ceaiul de patrunjel sau folosirea pătrunjelului într-o băutură pe bază de plante de aproximativ două uncii de cel puțin două-trei ori pe zi, va ajuta sa atingeti cele mai înalte beneficii oferite de patrunjel .

Patrunjelul proaspat sau uscat poate fi folosit pentru a fi frecat pe pielea iritata sau cu muscaturi ale insectelor.

 

TIPURI DE PATRUNJEL

Exista doua tipuri principale sau comune de patrunjel ; frunze buclate și frunze italiene plate . Ambele tipuri de pătrunjel sunt legate de țelină ; totusi , frunza plata italiana are un gust mai putin amar și este mai bine folosita in ceaiuri sau sucuri . Un alt tip de patrunjel numit rădăcină de nap sau Hamburg este cultivat pentru radacinile sale . În cele din urmă , patrunjelul chinezesc este de fapt doar coriandru .

 

CUM SA ALEGEM PATRUNJELUL?

Când va aflati la un magazin alimentar sau intr-un magazin cu alimente integrale, alegeti patrunjelul care este de culoare verde închis . Patrunjelul care este crescut organic va va oferi cele mai bune beneficii . Evitați patrunjelul care s-a ofilit sau care are frunze galbene . Patrunjelul uscat într-un borcan este cel mai bun dacă este organic .

Patrunjelul este folosit pentru gătit , vindecarea și prevenirea bolilor , astfel nu uitati de aceasta planta minunata ori de cate ori aveți nevoie de un remediu acasa .