Beneficiile pentru sanatate ale stafidelor includ inlaturarea constipatiei, prevenirea acidozei si anemiei, scaderea febrei si eliminarea disfunctiilor sexuale. Stafidele au fost, de asemenea, recunoscute pentru ajutorul oferit in încercarea de a câștiga în greutate într-un mod sănătos, precum și pentru impactul pozitiv asupra sanatatii ochilor, ingrijirii dentare si calitatatii oaselor.

Stafidele sunt de neînlocuit în calitate de membru sanatos din categoria fructelor uscate. Aceste delicatese aurii, verzi sau negre sunt favorite in aproape toată lumea, în special de catre copii. Stafidele sunt utilizate pe scară largă în bucataria universala din întreaga lume ( mai ales în deserturi ), și sunt, de asemenea, adăugate ca tonice pentru sănătate, gustări și suplimente alimentare compacte cu mare energie pentru alpiniști si excursioniști.

Stafidele sunt obținute prin uscarea strugurilor, fie la soare, fie în uscătoare speciale, care transformă strugurii în bijuterii de aur, verde sau negru. De fapt, atunci când valorile lor nutritive și beneficiile pentru sanatate sunt considerate „adevarate bijuterii „, acesta este un nume destul de precis pentru ele!

 

Beneficiile pentru sanatate ale stafidelor

Previn constipatia

Atunci cand sunt consumate, stafidele se umfla deoarece fibrele prezente s-au restrans sub o forma uscata, dar vor începe să se umfle din cauza fluidelor naturale ale corpului.Acestea fac sa se adune,deplasandu-se prin tractul intestinal și, în cele din urmă, ajută la calmarea constipației. Tipul de fibre din stafide este considerat fibre insolubile, deoarece este nevoie de apă și de o crestere in volum în acest fel. În afară de reducerea constipatiei, stafidele pot ajuta la oprirea scaunelor moi, din nou prin absorbția lichidului de scaune moi și reducerea frecvenței și imprevizibilitatii diareei.

 

Ajuta la o crestere sanatoasa in greutate

Stafidele, la fel ca toate fructele uscate, sunt instrumente foarte bune pentru cresterea in greutate intr-un mod sanatos, deoarece ele sunt pline de fructoză și glucoză și conțin o cantitate de potentiala energie. Stafidele reprezinta partea ideală a unui regim alimentar pentru sportivii sau culturistii care au nevoie de stimularea puternica a energiei sau pentru cei care doresc sa ia in greutate fără acumularea unei cantități nesănătoase de colesterol. Rolul lor ca un plus sănătos adaugat in dieta este amplificat și mai mult din cauza multor vitamine, aminoacizi și minerale în stafide, cum ar fi seleniu si fosfor, care facilitează absorbția de alte elemente nutritive si proteine din organism. De asemenea, stafidele stimuleaza eficient absorbția de alte proteine, vitamine si nutrienti dobânditi din alimente, care îmbunătățesc energia generală și puterea sistemului imunitar.

 

Previn cancerul

Stafidele au un nivel ridicat de catehine, care sunt antioxidanti polifenolici în sânge. Antioxidantii curata radicalii liberi care plutesc în jurul corpului și fac ravagii in sistemele și celulele din organe. Radicalii liberi sunt unul dintre factorii primari care duc la creșterea spontană a celulelor canceroase, precum și de substanța care poate stimula metastaza subiacenta. Prin urmare, prin includerea stafidelor în dieta dumneavoastră și creșterea nivelului acestor antioxidanti puternici în sistemul dvs., puteți preveni formarea cancerului, sau încetini progresul dacă ați dezvoltat deja o serie de forme ale acestei boli mortale.

 

Previn hipertensiunea

Timp de mai mulți ani, unii oameni au crezut că stafidele au puterea de a reduce tensiunea arterială și de a proteja integritatea sănătății inimii, dar, recent experții au început studii intensive cu privire la aceste pretenții. Deși încă nu este absolut definitiv cu privire la modul in care stafidele reduc tensiunea arterială, constatarile au demonstrat o corelație pozitivă între reducerea hipertensiunii și consumul de stafide. Multe dintre substanțele nutritive continute în stafide sunt benefice, dar expertii cred ca nivelul ridicat de potasiu din stafide vă ajută cu in aceasta afectiune. Dupa cum se cunoaste, potasiul reduce tensiunea vaselor de sange si reduce tensiunea arteriala, iar fibrele dietetice din stafide afecteaza biochimia vaselor de sânge și reduc rigiditatea lor, ceea ce reduce, de asemenea, hipertensiune arteriala.

 

Previn diabetul zaharat

Conform unor studii stafidele au demonstrat ca pot reduce răspunsul postprandial la insulina, ceea ce inseamna ca dupa ce serviti o masa, stafidele pot stabiliza nivelul de insulina, care poate fi atât de periculos la pacientii cu diabet zaharat. Acesta modulează absorbția de zahăr de către organism, făcându-l mai stabil, reducând șansa unor complicații de sănătate sau situații de urgență pentru cei care suferă de ambele tipuri majore de diabet zaharat. Stafidele ajuta, de asemenea la reglarea eliberarii de leptina si grelina, care sunt hormoni responsabili pentru a informa organismul atunci când este ii este foame sau cand este satul. Prin păstrarea acestor hormoni sub control, oamenii care mananca stafide isi pot imbunatati sansele de a-si menține un regim alimentar sănătos și de a preveni supraalimentarea, care îmbunătățește și mai mult șansele de a trai confortabil cu diabet zaharat!

 

Ajuta la tratarea anemiei

Stafidele conțin o cantitate considerabilă de fier care ajută în mod direct în tratamentul anemiei. Acestea conțin, de asemenea, mulți membri ai complexului de vitamina B, care sunt esențiali pentru formarea de celule noi in sânge. Conținutul ridicat de cupru din stafide ajută, de asemenea, la formarea de celule rosii in sange.

 

Previn febra

Fitonutrientii fenolici, bine cunoscuti pentru proprietatile lor germicide, antibiotice si antioxidante, sunt abundent prezenti în stafide și pot ajuta la scaderea febrei si in lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene.

 

Asigura ingrijirea ochilor

Stafidele contin fitonutrienti polifenolici care au proprietăți antioxidante. Acesti fitonutrienti sunt foarte buni pentru sanatatea oculara, protejand ochii impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi (oxidanți), sub formă de degenerescenta maculara, slăbirea vederii legata de varsta si cataracta. În plus față de calitățile lor antioxidante, stafidele conțin cantități semnificative de vitamina -A ,A- beta-caroten și A- Carotenoid, toate fiind esențiale pentru o buna sanatate oculara.

 

Previn formarea acidozei

Acidoza este o stare de aciditate crescută a sângelui ( de asemenea, cunoscuta sub numele de toxicitate a sângelui) sau a gazelor din sistemul nostru respirator. Sursa de acizi pentru ambele afectiuni este stomacul. Aceasta aciditate crescută poate fi foarte dăunătoare pentru organism, deoarece poate duce la o serie de probleme de sanatate, cum ar fi abcese, boli de piele, leziuni ale organelor interne, artrita, guta, calculi renali, caderea parului, boli de inima, tumori si chiar cancer. Stafidele sunt surse bune de potasiu și magneziu, care sunt două dintre cele mai comune componente antiacide, deoarece acestea sunt considerate baze pe scara pH-ului. Aceste două minerale sunt foarte eficiente în neutralizarea acizilor și, astfel, contribuie la verificarea acidozei si a altor afectiuni asociate.

 

Inlatura disfuncția sexuală

Stafidele au fost mult timp cunoscute pentru a stimula libidoul și a induce excitare, în primul rând datorită prezenței unui aminoacid numit arginina, care este benefic în tratarea disfuncțiilor erectile. Arginina crește, de asemenea nivelurile de motilitate a spermatozoizilor, care pot creste sansele de conceptie, atunci când suntem angajati in relatii sexuale. Este o practică comună în India pentru a face mireasa si mirele sa bea fiecare cate un pahar de lapte, fiert cu stafide și se adaugă o priză de șofran în noaptea nunții. De asemenea, este recomandat pentru cei care suferă de probleme de rezistenta sexuala sa consume regulat stafide și orice efecte sexuale benefice veti experimenta veti fi imediat ajutat de un impuls de energie pe care stafidele adesea o oferă.

 

Asigura sănătatea oaselor

Calciul, care este elementul principal al oaselor noastre, este prezent în stafide, iar aceste fructe uscate sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de bor- un micronutrient. Pentru cei dintre dvs care nu stiu, un micronutrient este un nutrient cerut de organism în cantitate foarte mică în comparație cu alte elemente nutritive care trebuie consumate zilnic în cantități semnificative. Borul este vital pentru formarea corecta a oaselor și absorbția eficientă a calciului. Borul este deosebit de util în prevenirea osteoporozei induse de menopauza la femei si a fost dovedit a fi foarte benefic pentru oase si articulatii. Potasiul este un alt nutrient esential gasit in niveluri ridicate in stafide care poate ajuta la intarirea oaselor și care contribuie la creșterea oaselor, reducând astfel șansele osteoporozei la toate tipurile de oameni.

 

Confera protectie danturii

Acidul oleanolic, un fitochimical prezent în stafide, joaca un rol crucial in protejarea dintilor impotriva cariilor dentare și fragilitatii dintilor. Acesta previne în mod eficient creșterea Streptococcus Mutans și Porphyromonas gingivalis, doua dintre speciile bacteriene care sunt cele mai responsabile pentru carii si alte probleme dentare. În plus, este bogat in calciu, esential pentru sănătatea dentara, deoarece previne ruperea sau ciobirea dinților, iar albirea în timp ii face mai puternici.

Oricât de ciudat ar suna, atunci când mănâncăm stafide, cu cat mai mult acestea se lipesc de dinti cu atat mai bine, pentru că asigură un contact prelungit al acidului oleanolic cu dinții, contribuie prevenirea dezvoltarii bacteriilor. În afara de rolul său în domeniul sănătății oaselor și in tratamentul osteoporozei, borul prezent în stafide joacă un rol foarte important în reducerea creșterii germenilor orali, precum și în oferirea unor dinti puternici.

 

Alte beneficii:

Fibrele din stafide, de asemenea, ajuta la excretia bilei din organism, și stimulează arderea de colesterol, conferind astfel o buna sanatate cardiaca. În plus, cantitatea de fibre din stafide ajută la eliminarea toxinelor și materialelor dăunătoare din tractul digestiv, care pot proteja oamenii de boli intestinale suplimentare, iar creșterea bacteriilor este inlaturata, atunci când toxinele sunt eliminate.

Toate acestea fiind spuse, există câțiva factori de risc în consumul excesiv de stafide. Stafidele sunt destul de bogate in calorii, care pot contribui la cresterea rapida in greutate, dacă nu sunteti atenti. Este nevoie sa luati în calcul aportul caloric suplimentar in dieta dvs, indiferent de alte beneficii pe care cantitățile mici de stafide le pot da. Stafidele, de asemenea,au un nivel ridicat de trigliceride din cauza conținutului lor ridicat de fructoză (trigliceridele sunt produsi de metabolizare a fructozei corpului. Un nivel ridicat de trigliceride poate crește șansele de a dezvolta diabet zaharat, boala coronariana si cancerul de ficat gras.

Dacă mai aveți si alți factori de risc, atunci fiti atenti la adăugarea prea multor stafide in dieta dvs!