Există o serie de beneficii raportate de stevie . Planta cu frunze dulci isi crește popularitatea peste tot în întreaga lume, intrucat mulți s-au bucurat de beneficiile aduse de stevie , în toate formele sale.

 

CE ESTE STEVIA?

Stevia este o planta indigena din America Centrala si de Sud.Uneori stevia este cultivata in Asia si in partea de sud-vest a Statelor Unite. Mai este cunoscuta si sub numele de frunze dulci. Cele mai cunoscute beneficii ale steviei constau in utilizarea sa ca si indulcitor.

Frunzele intregi de stevie sunt de 30 pana la 40 de ori mai dulci decat zaharul, iar extrasul din frunze de stevie este de 300 de ori mai dulce decat zaharul.

In timp ce concentratii mari de extract de stevie pot avea un gust amar sau dulce care persista, doar o cantitate mica este necesara pentru a va bucura de proprietatile sale de indulcire.

 

STEVIA CA INDULCITOR

In America Centrala si de Sud stevia a fost folosita timp de secole pentru a indulci ceaiurile de plante si Yerba Mate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, aprovizionarea cu zahar in Anglia era limitata, iar poporul britanic a inceput sa foloseasca stevia ca indulcitor. Dupa sfarsitul razboiului, aprovizionarea cu zahar a revenit la valori normale, iar consumul de stevie a scazut. Un extract de stevie cunoscut sub numele de rebiana (Reb-A) este folosit in Statele Unite intr-un numar de zero calorii, in produse indulcitori precum TruVia si extrasul de stevie brut.

Stevia a fost folosita ca indulcitor in Japonia inca din anii ‘ 50 iar compania Coca Cola il foloseste ca indulcitor principal pentru bauturile sale dietetice in aceasta tara. In Statele Unite stevia poate fi gasita in bauturi racoritoare, inclusiv marca Zevia si bauturile racoritoare dietetice Virgil.

 

BENEFICIILE STEVIEI

Utilizarea ca indulcitor cu zero calorii- acesta este numai unul dintre multele beneficii pe care stevia se crede ca le are. De asemenea, o serie de alte beneficii sunt sustinute de studii.

 

STUDII ASUPRA STEVIEI

Consiliul Pakistanez de cercetare agricola a demonstrat utilizarea steviei ca un tonic digestiv pentru tratarea arsurilor la stomac. Cercetarile medicale au aratat ca stevia poate fi benefica pentru o sanatate metabolica si ar putea sprijini un tratament pentru obezitate. Alte cercetari medicale au aratat ca stevia poate avea un efect terapeutic asupra hipertensiunii (tensiune arteriala ridicata).

Stevia are un efect deloc neglijabil asupra tensiunii arteriale, ceea ce o face un indulcitor ideal pentru cei cu diabet zaharat, cei care au un stil de viata scazut in carbohidrati sau cei care incearca sa manance alimente cu un indice glicemic scazut, ca parte a regimului lor de intretinere. Aceasta se afla in opozitie directa cu indulcitorii artificiali, care par sa afecteze negativ nivelul zaharului din sange.

 

ALTE BENEFICII SUGERATE

Alte beneficii provin de la dovezile anecdotice de utilizare a steviei de-a lungul secolelor . Dovezi anecdotice indică faptul că stevia poate conferi următoarele beneficii :

– Se crede că concentratul de stevie are un efect de reglare asupra pancreasului , care poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange . Acest lucru are implicatii pentru tratamentul diabetului zaharat și hiperglicemie .

-Stevia este inclusa într-o serie de produse dentare , cum ar fi pasta de dinți și apa de gura , deoarece se crede a inhiba cresterea bacteriilor orale , care pot duce la aparitia cariilor dentare și afecțiunilor gingivale .

  • Stevia a fost utilizata pentru a trata o serie de afectiuni ale pielii și erupții cutanate , inclusiv seboree , dermatită și eczeme
  • Se crede că stevia poate ajuta la accelerarea vindecarii taieturilor și zgârieturilor.

– O mască cu stevie aplicata pe fata timp de 30 – 60 de minute poate duce la o creștere a fermitatii pielii per ansamblu și la o scădere a aparitiei ridurilor si liniilor fine .

– Concentratul de stevie poate fi găsit în săpunuri și șampoane pentru a ajuta la eliminarea matretii.

– Se crede că stevia poate ajuta la păstrarea culorii naturale a părului si ii imbunatateste strălucirea .

 

Atata timp cat stevia este in general considerata sigura ca si indulcitor, este de preferat sa va consultati cu asistentul dvs. de servicii medicale inainte de a va auto-prescrie stevia pentru oricare din tratamentele mentionate mai sus. FDA (Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente) nu a aprobat stevia pentru utilizarea niciuneia dintre modalitatile de mai sus.

Daca doriti sa va opriti din consumul de zahar , dar nu va puteti imagina renuntand la zahar, atunci stevia ar putea fi doar biletul pentru aceasta cursa.

Aceste frunze naturale v-ar putea indulci viata un pic si v-ar putea imbunatati sanatatea in ansamblu.