Sucul de portocale, după cum puteți ghici, probabil, este sucul stors din cunoscutele și delicioasele fructe citrice, portocalele. Acesta este considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi datorita gamei largi de beneficii pentru sanatate, care includ capacitatea sa de a stimula functia sistemului imunitar, reducerea semnelor de imbatranire, protejarea impotriva cancerului, stimularea repararii celulare și a metabolismului, detoxifierea organismului, imbunatatirea circulatiei, imbunatatirea tensiunii arteriale, reducerea inflamatiei si scaderea nivelului de colesterol.

Portocalele au fost o modalitate de a manca sanatos timp de mii de ani, iar fructul probabil isi are originea undeva in sud-estul Asiei. Înregistrări istorice ale portocalei datează de la inceputurile Chinei, în urmă cu mai mult de 4500 de ani. Este una dintre cele mai cunoscute fructe citrice, iar numele său științific este Citrus sinensis. Există o serie de soiuri diferite de portocale, dar soiul cel mai cunoscut si mai frecvent consumat este portocala dulce. Acest fapt oferă unele dintre cele mai delicioase tipuri de suc de portocale, deși există unele persoane care prefera sucul de portocale rosii, portocale mandarine, sau chiar portocale amare.

Sucul de portocale poate fi la fel de benefic ca si consumul fructelor întregi, cu condiția ca acesta sa fie 100% natural și nu imbogatit cu conservanți, aditivi și zahăr. Cel mai bun mod de a manca o portocala va fi consumul unui pahar de suc de portocale nepasteurizat, proaspăt stors. Pielea și pulpa portocalelor nu au beneficii considerabile pentru sanatate, dar puteți obține in acest mod cele mai multe dintre substantele nutritive mai neobișnuite și componente benefice din sucul de portocale.

Evitați sucul de portocale congelat, sucul de portocale conservat sau concentrat, deoarece, odata cu toate procesarile, pierdeti o cantitate considerabilă din bunătatea naturala, iar producătorii adesea adauga sucului substante chimice pentru a reface o parte valorile nutritive pierdute. Consumati-l natural și asigurați-vă că obtineti toate beneficiile acestui suc de fructe miraculos si delicios!

 

Valoarea nutritivă a sucului de portocale

Toate beneficiile impresionante pentru sanatate ale sucului de portocale pot fi atribuite conținutului său nutritiv, precum și vitaminelor și mineralelor, inclusiv vitamina C, vitamina A, tiamina, acidul folic, potasiu, fibre, proteine, cupru, magneziu, flavonoide, hesperidina și o varietate de alte oligoelemente care fac din acesta una dintre cele mai valoroase fructe disponibile, pline de nutrienti. Să exploram asadar beneficiile pentru sanatate ale acestui suc de fructe în detaliu mai jos.

 

Beneficiile pentru sanatate ale sucului de portocale

Ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos: portocalele si sucul de portocale au fost mult timp cunoscute ca un puternic punct de referinta cu proprietăți de vindecare și una dintre cele mai bogate surse de vitamina C pe care le puteți adăuga la o dieta. O singura servire cu suc de portocale are mai mult de 200 % din necesarul de vitamina C al organismului. Vitamina C, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid ascorbic, funcționează ca un antioxidant primar în organism și distruge sau neutralizează radicalii liberi înainte de a putea produce daune in sistemele organismului. Organismele noastre au nevoie de vitamina C pentru a stimula alte aspecte ale sistemului nostru imunitar, de asemenea. În plus, acidul ascorbic este unul dintre componentele fundamentale ale colagenului, care este necesar pentru repararea celulelor și pentru dezvoltarea de noi țesuturi in organism.

Previne cancerul: așa cum am menționat, vitamina C funcționează ca un antioxidant, iar una dintre cele mai importante funcții ale antioxidanților este aceea de a preveni cancerul. Antioxidantii păstreaza ADN-ul celulelor sanatoase din mutatii in celule canceroase, astfel antioxidanti ca vitamina C sunt in prima linie de apărare impotriva cancerului si altor boli grave. Împreună cu vitamina C, sucul de portocale conține, de asemenea, hesperidina un antioxidant care a fost legat de reducerea creșterii tumorilor și chiar de stimularea apoptozei sau moartea celulara programata in celulele canceroase. Deși cercetările continuă, acesta a fost pozitiv legat de prevenirea cancerului de colon, dar este probabil ca hesperidina sa fie eficienta in tratarea mai multor tipuri de cancer .

Are proprietati de detoxifiere: Împreună cu vitamina C, sucul de portocale este, de asemenea , foarte bogat in vitamina A, care actioneaza ca un antioxidant moderat. Dincolo de asta, detoxifica organismul prin creșterea funcției rinichilor. Vitamina A a fost mult timp legata de sanatatea ochilor , iar daca adăugati suficienta vitamina A in dieta dvs puteti stimula, de asemenea, capacitatea de a vedea pe timp de noapte, precum și degenerescența maculară. O singură ceașcă cu suc de portocale are aproape 50 % din consumul zilnic necesar al acestei vitamine pretioase.

Ajuta la o buna circulatie a sangelui: există un alt aspect foarte puternic pe care portocalele și sucul de portocale il au, si anume conținutul de acid folic. Acidul folic este un membru al complexului de vitamine B, practic este vorba de vitamina B9. Aceasta vitamina importanta este esențiala în crearea ADN-ului si cresterea de noi celule. Acidul folic previne producerea mutatiei celulare, unul dintre modurile in care radicalii liberi distrug organismul. În plus, acidul folic joaca un rol important in construirea de noi celule rosii in sange, precum si stimularea fluxului de sânge la extremități. Acest lucru înseamnă că sistemele de organe sunt bine oxigenate și lucrează la capacitate maximă. Aceasta sustine metabolismul general al organismului și funcționarea tuturor sistemelor, ceea ce le face mai eficiente.

Previne inflamatiile: citricele sunt de obicei considerate agenți anti-inflamatorii, iar sucul de portocale nu face o excepție. Mesele cu un nivel ridicat de zahar si bogate în lipide pot duce la inflamarea diferitelor părți ale corpului, și aceasta, la rândul său, poate duce la dezvoltarea creșterii rezistenței la insulină. Aceasta este una dintre cauzele profunde majore de diabet zaharat tip 2 si ateroscleroza. Studiile au aratat ca sucul de portocale poate inhiba aceasta rezistenta la insulina prin reducerea inflamatiei, protejând astfel inima și garantand protecția cardiovasculara globala. De asemenea, posibilitatea de a reduce șansele de a dezvolta diabet zaharat reprezinta un bonus important al acestei proprietati al sucului de portocale.

Reduce tensiunea arteriala: așa cum am menționat mai devreme, hesperidina este un antioxidant, ceea ce înseamnă că protejeaza organismul impotriva bolilor si a cancerului, dar compusii acestei plante solubile in apa au un impact deosebit in activitatea și funcționarea vaselor mici de sânge. Acest lucru poate avea un impact major asupra tensiunii arteriale ca un întreg, iar cercetarile au legat acest antioxidant puternic de o reducere a tensiunii arteriale in ansamblu și o scadere a bolilor cardiovasculare.

Regleaza nivelul de colesterol: nivelul ridicat de colesterol reprezinta una dintre cele mai periculoase cauze ale bolilor cardiovasculare astfel încât orice modalitate de a reduce colesterolul din corpul dumneavoastră merita încercata. S-a demonstrat ca sucul de portocale reduce prezența și efectele colesterolului ” rau ” , prin creșterea cantității de colesterol ” bun” din organism. Acesta este un avans relativ recent în studiul bazat pe fructe citrice, astfel încât mecanismul exact din spatele acestei proprietati avantajoase este necunoscut, cercetari importante se fac pentru a constata efectele sucului de portocale ! Această proprietate înseamnă că șansele de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral s-au redus.

Câteva cuvinte de avertizare: S-ar parea ca un pahar de suc de portocale proaspat stors este cel mai bun lucru pe care il puteți adăuga in dieta dvs, și în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, daca exageram prea mult, poate deveni periculos. Sucul de portocale, la fel ca sucul din cele mai multe fructe citrice, este destul de acid astfel incat prea mult acid in organism poate supara stomacul. În plus, deoarece portocalele au o cantitate glicemica relativ mare, daca beti mai mult, puteti provoca fluctuatii masive în nivelurile de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la diferite niveluri de energie pe tot parcursul zilei , si poate produce complicatii pentru pacientii cu diabet zaharat sau pre-diabet zaharat.

În cele din urmă, dacă vreti sa va bucurati de beneficiul complet al portocalelor, evitati sucul de portocale și consumati portocala în sine. Aceasta este singura modalitate de a obține o cantitate bună de fibre pentru a stimula digestia; sucul de portocale nu are aproape nicio fibra.

În afară de acele câteva avertismente, beti sucul de portocale pentru a avea o inima sanatoasa; sucul de portocale este modul perfect de a va simți odihnit și de a avea un corp perfect sănătos !