Turmericul este o plantă cunposcută de asemenea, sub alte denumiri, cum ar fi curcuma longa și ‘regina condimentelor’. Turmericul este utilizat la pregătirea alimentelor. Privind numeroasele alte utilizării și beneficii ale acestui condiment, nu putem să nu observăm motivul pentru care acest condiment auriu este într-adevăr ‘regina condimentelor’. Să aruncăm o privire mai atentă asupra numeroaselor beneficii ale acestui condiment.

1. Luptă împotriva cancerului  
Turmericul este util în prevenirea unor tipuri de cancer precum cel de prostată, distrugând celulele canceroase. Cercetările au arătat faptul că turmericul conține anumite componente care protejează celulele organismului împotriva tumorilor induse de radiații. Mai mult decât atât, turmericul protejează împotriva celulelor canceroase precum cele care cauzează leucemia cu celule T, cancerul de colon dar și cancerul mamar.
2. Ameliorează artrita
Turmericul are calități antiinflamatorii pentru tratarea osteoartritei și artritei reumatoide. Antioxidanții conținuți de această plantă distrug radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt responsabili de distrugerea celulelor sănătoase ale organismului. Cei ce suferă de artrită reumatoidă dar și de inflamarea articulațiilor, observă o ameliorare a afecțiunii, din momentul începerii cosnumului de turmeric.
 3. Ține sub control diabetul
Nivelul insulinei poate fi ținut sub control prin consumul de turmeric, fapt ce gestionează în mod eficient diabetul. Dacă prezentați rezistență la insulină, turmericul este planta care vă poate ajuta. Astfel veți preveni eficient apariția diabetului de Tip 2.
 4. Dezinfectant
Pudra de turmeric este un agent antibacterian util, care este utilizată ca și dezinfectant. Accelerează procesul de vindecare al tăieturilor sau rănilor. Alte afecțiuni pe care le tratează includ psoriazisul, printre alte boli inflamatorii ce afectează pielea.
5. Previne boala Alzheimer
Prin îmbunătățirea fluxului de oxigen din creier, pudra de turmeric menține creierul sănătos, și prin urmare, previne formarea de plăci senile care sunt responsabile de debutul bolii Alzheimer.
6. Ajută digestia
Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colitele ulceroase pot fi tratate prin utilizarea turmericului. Ca și precauție, turmericul nu trebuie utilizat de către persoanele care suferă de tulburări ale vezicii biliare, deoarece acest lucru poate complica afecțiunea.
7. Detoxifică ficatul
Turmericul produce enzime care detoxifică sângele. Enzimele au rolul de a distruge și elimina toxinele din organism. În plus, se presupune că îmbunătățește circulația sângelui.
 8.  Greutatea corporală
S-a constatat că turmericul ajută la fluxul bilei, care este un factor important în asimilarea de grasimi alimentare. Ca și rezultat, turmericul este util în gestionarea greutății corporale. Astfel, cei care își monitorizează greutatea, ar trebui să consume o linguriță de pudră de turmeric, la fiecare masă.
9. Regularizează nivelul colesterolului
Turmericul reduce nivelul colesterolului seric. Menține nivelul ideal de colesterol din organism, prevenind astfel bolile cardiovasculare.
10.  Regulator al sistemului imunitar
Conține lipopolizaharidă, o substanță cunoscută pentru susținerea funcțiilor sistemului imunitar al organismului. Turmericul conține agenți antibacterieni, antivirali și antifungici care luptă împotriva infecțiilor cum ar fi răceala, gripa și tusea, care slăbesc sistemul imunitar.