Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos includ îngrijirea părului, îngrijirea pielii, eliminarea stresului, reglarea nivelului de colesterol, pierderea in greutate, stimularea sistemului imunitar, o digestie adecvata precum si reglarea metabolismului. Acesta oferă, de asemenea, inlaturarea problemelor renale, a bolilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, HIV, cancerului și, în același timp contribuie la îmbunătățirea calității dentare și a rezistentei osoase. Aceste beneficii ale uleiului pot fi atribuite prezenței acidului lauric, acidului capric și acidului caprilic, precum și proprietățile lor respective, cum ar fi antimicrobiene, antioxidante, anti-fungice, antibacteriene și calitățile sale calmante.

Uleiul de cocos este folosit pe scara larga in tarile tropicale în special India, Sri Lanka, Thailanda, Filipine etc. , care au o producție bună de ulei de cocos. La un moment dat, uleiul a devenit cunoscut în țările occidentale, cum ar fi Statele Unite și Canada, dar a existat o campanie de propagandă puternica în anii ’70 răspândita de industria de ulei de porumb si soia împotriva uleiului de cocos. Uleiul de cocos a fost considerat nociv pentru organismul uman datorită conținutului sau ridicat in grăsimi saturate până în ultimul deceniu ( anii 2000 ), atunci când oamenii au început să pună la îndoială pretențiile propagandei.

Să privim mai departe cu atentie in detaliu modul în care funcționează uleiul de cocos în corpul nostru.

 

Cum foloseste organismul nostru acidul lauric?

Organismul uman transforma acidul lauric în monolaurină, care se presupune că este de ajutor în relațiile cu virusii si bacterile care cauzeaza boli, cum ar fi herpes, gripa, citomegalovirus si chiar HIV. De asemenea, ajută în lupta împotriva bacteriilor dăunătoare. cum ar fi Listeria monocytogenes și helicobacter pylori si protozoarelor dăunătoare, cum ar fi Giardia lamblia.

Ca rezultat al acestor diverse beneficii pentru sănătate ale uleiului de cocos, deși mecanismul exact de acțiune a ramas necunoscut, acesta a fost utilizat pe scară largă în Ayurveda, sistemul medicinal tradițional indian. Centrul de Cercetare pentru nuca de cocos a întocmit o listă cu potentialele beneficii ale uleiului de cocos atât in medicina tradiționala cat și in cea moderna.

Înainte de a trece la beneficiile uleiului de cocos în detaliu, trebuie să înțelegem mai întâi compoziția sa.

 

Compozitia uleiului de cocos :

Mai mult de 90% din uleiul de nucă de cocos este format din grasimi saturate (nu intrati in panica! Nu e așa de rău cum pare, citiți până la sfârșitul acestei analize și opinia dvs se poate schimba), împreună cu urme ale câtorva acizi grași nesaturați, cum ar fi cei mononesaturați și cei polinesaturați. Uleiul de cocos virgin nu difera de acesta.

* Acizi grași saturați: Cele mai multe dintre ele sunt trigliceride cu lanț mediu, care se presupune ca sunt bine asimilate în sistemele organismului. Acidul lauric este contribuabilul sef, reprezentand mai mult de 40% din total, urmat de acidul capric, acidul caprilic, acidul miristic și palmitic.

* Acizi grași polinesaturați: Acidul linoleic .

* Mononesaturați: acid oleic.

* Polyfenoli: cocosul conține acid galic, care este, de asemenea, cunoscut ca acid fenolic . Acesti polifenoli sunt responsabili pentru aroma și gustul uleiului de cocos și uleiul virgin de cocos este bogat in acesti polifenoli.

– Anumiți derivați ai acizilor grasi cum ar fi betaina, etanolamina, etoxilați, esteri grași, polisorbați grași, monogliceride și esteri polioli.

– Cloruri grase, sulfat de alcool gras și alcool gras eter sulfat, toate acestea fiind derivați ai alcoolilor grași.

– Vitamina E, vitamina K și minerale precum fierul.

 

Beneficii pentru sanatate ale uleiului de nuca de cocos:

Ingrijeste pielea

Uleiul de cocos este un ulei de masaj excelent pentru piele. Acesta acționează ca un hidratant eficient pentru toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscata. Beneficiul uleiului de cocos pe piele este comparabil cu cel al uleiului mineral. Din fericire, spre deosebire de uleiul mineral,uleiul de cocos nu are efecte secundare adverse asupra pielii.

Prin urmare, uleiul de cocos este o soluție sigură pentru prevenirea uscarii și descuamarea pielii. De asemenea, întârzie aparitia ridurilor și lăsarea pielii care însoțesc în mod normal procesul de imbatranire.

Uleiul de cocos, de asemenea, ajuta la tratarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv psoriazis, dermatită, eczeme și alte infecții ale pielii.

Exact din acest motiv, uleiul de cocos formeaza ingredientul ce sta la baza diverselor produse de îngrijire a corpului, cum ar fi sapunuri, lotiuni, creme și care sunt utilizate pentru îngrijirea pielii.

Uleiul de cocos, de asemenea, ajută la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor degenerative datorita proprietatilor sale antioxidante cunoscute.

 

Ofera îngrijire părului:

Uleiul de cocos este una dintre cele mai bune substante nutritive naturale pentru parul dvs. El ajută la creșterea sănătoasă a părului și oferă parului strălucire. De asemenea, este extrem de eficient în reducerea pierderilor de proteine care pot duce la diferite calități neatractive sau nesănătoase parului dvs.

Uleiul de cocos este folosit pe scară largă în subcontinentul indian pentru îngrijirea părului. Majoritatea oamenilor din aceste țări aplică ulei de cocos pe parul lor în fiecare zi după baie sau duș. Este un balsam excelent si ajuta la procesul de refacere a parului deteriorat. Acesta oferă, de asemenea, proteinele esentiale necesare pentru hranirea parului si vindecarea deteriorarii.

Studiile de cercetare indică faptul că uleiul de cocos asigură o mai bună protecție a parului impotriva daunelor cauzate de hygral fatigue-rezultatul ruperii constante a parului.

Prin masarea regulata a scalpului cu ulei de cocos, vă puteți asigura că pielea capului este fara matreata, chiar dacă pielea capului este cronic uscata. De asemenea, ajută la protejarea parului si scalpului impotriva păduchilor și ouălor acestora.

Prin urmare, uleiul de cocos este folosit ca ulei de ingrijire a parului si este utilizat in fabricarea diferitelor balsamuri si creme impotriva mătretii. Uleiul de cocos este în mod normal aplicat local pentru îngrijirea părului.

 

Asigura protectie impotriva bolilor de inima

Există o concepție greșită răspândita printre mulți oameni cum ca uleiul de cocos nu este bun pentru sanatatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că acesta conține o cantitate mare de grasimi saturate. În realitate, uleiul de cocos este benefic pentru inima. Acesta conține acid lauric aproximativ 50 % , ceea ce ajută la prevenirea diverselor probleme, cum ar fi un nivel ridicat de colesterol si a tensiunii arteriale. Grasimile saturate prezente în uleiul de cocos nu sunt dăunătoare în timp ceea ce de obicei găsiți la uleiurile vegetale. Uleiul de cocos nu duce la creșterea nivelului de LDL, și reduce incidenta prejudiciului și deteriorarea arterelor și, prin urmare, ajută la prevenirea aterosclerozei.

 

Ajuta la Slăbire

Uleiul de cocos este foarte util pentru pierderea în greutate. Acesta conține un lant de acizi grași scurt și mediu – lanț care ajuta la pierderea excesiva in greutate. De asemenea, este ușor de digerat și ajută la funcționarea sănătoasă a sistemului endocrin și tiroidian. Mai mult, aceasta crește rata metabolismului organismului prin eliminarea stresului asupra pancreasului, rezultand astfel mai multa energie si ajuta oamenii obezi si supraponderali sa pierda in greutate. Prin urmare, persoanele care locuiesc în zonele de coastă tropicale, care folosesc ulei de cocos în fiecare zi ca ulei de baza pentru gatit, nu sunt grasi, obezi sau supraponderali.

 

Stimuleaza imunitatea

Uleiul de cocos este de asemenea bun pentru sistemul imunitar. Acesta intareste sistemul imunitar deoarece contine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric și acid caprilic, care au proprietati antifungice, antibacteriene și antivirale. Organismul uman transforma acidul lauric în monolaurină care, dupa cum sustin cercetarile, reprezinta o modalitate eficientă de a lupta impotriva virusilor si bacteriilor care cauzeaza boli, cum ar fi herpes, gripa, citomegalovirus si chiar HIV. Uleiul de cocos ajută în lupta împotriva bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Listeria monocytogenes și helicobacter pylori si protozoarelor dăunătoare, cum ar fi Giardia lamblia.

 

Imbunatateste digestia

Funcțiile interne ale uleiului de cocos apar în primul rând datorită faptului ca este folosit ca ulei de gătit. Uleiul de cocos ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv și previne astfel diverse probleme legate de stomac și de digestie, inclusiv sindromul colonului iritabil. Grasimile saturate prezente in uleiul de cocos au proprietati antimicrobiene și ajuta în relațiile cu diverse bacterii, ciuperci si paraziti care pot provoca indigestie. Uleiul de cocos, de asemenea, ajuta la absorbtia altor elemente nutritive, cum ar fi vitaminele, mineralele si aminoacizii.

 

Previne candida

Cocosul s-a dovedit a preveni și chiar vindeca Candida. Acesta inlatura inflamatia cauzata de Candida, atât pe plan intern și extern.

Capacitatea sa de reținere ridicata a umiditatii previne craparea si exfolierea pielii. Mai mult, spre deosebire de alte tratamente farmaceutice pentru Candida, efectele uleiului de nucă de cocos sunt treptate și nu drastice sau bruste si dau pacientului o cantitate adecvată de timp să se obișnuiasca cu simptomele de sevraj sau reacții Herxheimer ( numele dat simptomelor care însoțesc respingerea toxinelor din organism generate în timpul eliminării acestor fungi).

Dar, în tratamentul acestei afectiuni, oamenii ar trebui să crească în mod sistematic și treptat, dozele cu ulei de cocos și nu ar trebui să înceapă inițial cu o cantitate mare.

Candida, de asemenea, cunoscuta sub numele sistemic Candidoza, este o boală cauzată de creșterea excesivă și necontrolată a drojdiei numita Candida albicans în stomac.

Aceasta drojdie este mai mult sau mai puțin prezenta în stomacul nostru, dar nu manifesta efecte adverse iar creșterea este controlată de bacteria benefica care se află, de asemenea, în stomacul nostru.

Există multe motive pentru această creștere necontrolată a drojdiei. De exemplu, alte bacterii distructive sau utilizarea de antibiotice care in cele din urma ajung sa elimine aceste bacterii, pot provoca un dezechilibru al bacteriilor și Candida se poate dezvolta.

De asemenea, albirea sau spălarea stomacului cu medicamente sau utilizarea excesivă a laxativelor chimice ori ingestia de materiale otravitoare pot provoca drojdie sau fungi pentru a începe o creștere foarte rapida și pot duce la Candida.

Simptomele de candida: Simptomele de Candida includ infecție la nivelul organelor genitale, ale tractului urinar si vezicii urinare, stomac si intestine, ureche, nas si gat, mancarimi si piele uscată, inflamații ale organelor interne și ale pielii, descuamarea pielii ( în special a scalpului ), tulburari digestive și excretorii precum si probleme cu parul si unghiile.

Aceasta boala este foarte frecventa în Europa și America, probabil din cauza climatului rece și umed, a pregătirii generale a alimentelor, depozitarea și obiceiurile de consum. În aceste locuri, o mare parte din hrana este formata din produse alimentare care, într-un fel sau altul, sunt prelucrate cu drojdie sau fermentate. De exemplu, aceste culturi puternice se bazează pe produse alimentare, cum ar fi pâinea, alte produse de patiserie, brânză și mai presus de toate, vinul și alte băuturi alcoolice.

Aceste lucruri ajuta, de asemenea la creșterea Candida albicans în organism. Diferitii acizii grași care se găsesc în uleiul de nucă de cocos sunt benefici în combaterea efectelor acestor obiceiuri și pot fi utilizati pentru a trata Candida.

Acidul capric este un lanț mediu de acid gras ( o grăsime saturată) prezent în uleiul de cocos care are proprietati antimicrobiene, antivirale și antifungice. Acesta este același acid gras prezent în laptele matern și protejează copilul impotriva infectiilor bacteriene, virale și fungice. În organism, acesta reacționează cu anumite enzime secretate de alte bacterii, care ulterior se transforma într-un agent antimicrobian puternic, monocaprină. In sistematică uleiul de cocos este utilizat ca tratament pentru Candida, acidul capric s-a constatat, de asemenea, a fi foarte eficient in distrugerea drojdiei.

Acidul caprilic, acidul caproic, acidul miristic și acidul lauric toate se gasesc în uleiul de cocos și au proprietăți antimicrobiene și antifungice, care ajută la eliminarea candida albicans. Acidul lauric este o grasime saturata si un acid gras cu catenă medie, care formeaza un compus numit monolaurină atunci când reacționează cu enzime. Aceasta monolaurină este un germene puternic și un distrugator de fungi.

 

Vindecarea si infectiile

Atunci când se aplică în zonele infectate, uleiul de cocos formeaza un strat chimic care protejeaza partea infectata a corpului de factori externi precum praful, aerul, ciupercile, bacteriile și virușii. Uleiul de cocos este foarte eficient impotriva vânătăilor, deoarece grabeste procesul de vindecare a țesuturilor deteriorate.

Infecții: Uleiul de cocos este foarte eficient impotriva unei varietati de infectii datorita proprietatilor sale antifungice, antivirale si antibacteriene. Potrivit Centrului de Cercetare al nucii de cocos, uleiul de cocos ucide virusurile care provoaca gripa, pojar, hepatita, herpes, SARS si alte riscuri grave pentru sanatate.

De asemenea, ucide bacteriile care cauzeaza ulcere, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonie si gonoree. În cele din urmă, uleiul de cocos este, de asemenea eficient în eliminarea ciupercilor si drojdiei care produc pecingine, ciuperca piciorului, afte și erupții cutanate provocate de scutece.

 

Altele

Uleiul de cocos este foarte recomandat pentru o serie de alte beneficii, care sunt explicate mai jos. S-a demonstrat ca folosirea uleiului de cocos ajuta la următoarele :

Prevenirea bolilor de ficat: Prezența trigliceridelor cu lanț mediu și acizilor grași ajută la prevenirea bolilor de ficat, deoarece aceste substanțe sunt ușor transformate în energie, atunci când acestea ajung la ficat, reducând astfel sarcina de lucru a ficatului și prevenind acumularea de grasime.

Prevenirea bolilor de rinichi: Uleiul de cocos ajuta la prevenirea bolilor de rinichi și ale vezicii biliare. De asemenea, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Prevenirea bolilor osoase: Așa cum am menționat mai devreme, uleiul de cocos imbunatateste capacitatea corpului nostru de a absorbi minerale importante. Acestea includ calciu și magneziu care sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor. Astfel, uleiul de cocos este foarte util femeilor care sunt predispuse la osteoporoza dupa varsta de mijloc.

Ingrijirea danturii: Calciul este o componentă importantă a dinților noștri. Deoarece uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului de catre organism, ajută la dezvoltarea unor dinti puternici. De asemenea uleiul de cocos oprește cariile dentare.

Protejeaza impotriva HIV si a cancerului: se crede că uleiul de cocos joaca un rol esential in reducerea sensibilitatii virale a unei persoane cu HIV și a bolnavilor de cancer. Cercetari preliminare au aratat un indiciu al acestui efect al uleiului de cocos in reducerea încărcăturii virale la pacienti cu HIV ( de referință ).

În cele din urmă, uleiul de cocos este folosit adesea de către sportivi, constructori și de către persoanele care sunt la dieta. Motivul din spatele acestui fapt este că uleiul de cocos contine mai putine calorii decat alte uleiuri, conținutul de grăsimi este usor convertit în energie și nu duce la acumularea de grasimi in inima si artere. Uleiul de cocos ajută la mentinerea energiei si rezistentei și, în general îmbunătățește performanțele sportivilor.

Uleiul de cocos si boala Alzheimer: Cercetările efectuate de Dr. Newport sustin ca uleiul de cocos este util în tratarea bolii Alzheimer. În afară de aceasta nu există dovezi științifice sau metode tradiționale ale uleiului de cocos de a fi utilizat pentru tratarea bolii Alzheimer. De fapt, nu se considera in mod traditional că uleiul de cocos ajută la stimularea funcției creierului, în orice formă.