Unele dintre beneficiile pentru sănătate oferite de vinul rosu au facut ca acesta sa fie una dintre cele mai scrise băuturi alcoolice din ultimii ani. S-a dovedit a fi activ începand cu prevenirea afectiunilor cardiovasculare pana la cancer. Alte avantaje ale vinului roșu includ prevenirea demenței, combaterea procesului de imbatranire și controlul hipertensiunii arteriale.

Vinul rosu poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului dezvoltarii de calculi biliari și pietre la rinichi . Acesta joacă un rol important în stimularea rezistenței generale la alergeni, iar antioxidanții din vin sunt componente ale unor formule cosmetice sofisticate. O doză zilnică a unei cantitati moderate de vin rosu poate face cu adevărat minuni pentru organism.

Beneficiile pentru sanatate oferite de vinul roșu au facut ca acesta sa se diferențieze de multe alte băuturi.

Spre deosebire de alte bauturi alcoolice, vinul nu contribuie în mod semnificativ la numărul de calorii și, de fapt, ține sub control obezitatea. Consumul de vin conduce la niveluri mai mici de colesterol LDL, care au un efect pozitiv asupra inimii . Acesta oferă o sursă bogată de antioxidanți, care includ flavonoide și polifenoli, mai ales resveratrol, care este un element activ in prevenirea cancerului. S-a dovedit ca vinul este o sursa bogata de antioxidanti si, ca o substanță puternica, previne bolile cardiovasculare.

 

Iată câteva dintre beneficiile pentru sanatate oferite de vinul rosu:

Proprietati anti-cancer: Vinul rosu este o sursa bogata in polifenoli numiti resveratrol, care acționează ca un antioxidant. Acesta protejează celulele organismului și il apara impotriva bolilor cronice . Acesti antioxidanti joacă un rol important în prevenirea cancerului, inclusiv a cancerului colorectal și cel pulmonar.

Previne pierderile de memorie legate de varsta: Cercetarile recente arata ca resveratrolul gasit in vinul rosu si struguri rosii poate ajuta la prevenirea pierderilor de memorie legate de varsta.

Previne bolile cardiovasculare: Potrivit constatărilor din revista Nature, vinul roșu inhibă sinteza de – endotelina 1, o proteina responsabila pentru construirea de grăsimi de-a lungul peretilor vaselor de sange care duce la ateroscleroza . Vinul are, de asemenea, niveluri ridicate de procianidina, o clasă de fenoli, care joacă un rol important în procesul de oxidare a LDL –supranumit colesterolul „rau”, reducând riscul de boli cardiovasculare .

Proprietati anti-inflamatorii și anti-coagulante: Societatea Americana de Chimie a constatat că fenolii gasiti in vinul rosu previn aglomerarea de trombocite, luptand astfel impotriva trombozelor care pot astupa captuseala interioara a vaselor de sange. Are proprietati anticoagulante și valente mai mari decât aspirina în acest sens . Aspirina este, de obicei luată ca o măsură preventivă pentru atacurile de cord.

Prevenirea dementei si bolii Alzheimer: Resveratrolul din vin joacă un rol neuro protectiv si imbunatateste degradarea placii care poate provoca Alzheimer . Contabilizeaza de asemenea, degenerarea legata de varsta neuronilor.

Incetineste procesul de imbatranire: Scoala Medicala Harvard recomandă o doză zilnică de resveratrol pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Previne Diabetul: Vinul previne complicațiile cauzate de stresul oxidativ din timpul debutul diabetului zaharat. Acest lucru reduce de asemenea riscul de boli cardiovasculare în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

Creșterea densitatatii osoase si prevenirea osteoporozei: Conținutul ridicat de siliciu de vinul roșu asigură îmbunătățirea densitatii osoase si, de asemenea, poate acționa ca un protector al sanatatii osoase la femeile aflate la menopauza din cauza fitoestrogenilor prezenti în ea. Estrogenul este frecvent utilizat în terapia de substitutie hormonala pentru femeile aflate la menopauza.

Previne hipertensiunea: provinolul,o componenta a vinului rosu este eficient în facilitarea oxidului de azot (NO) , deficit de sintetaza.

Risc redus de litiaza biliara și de pietre la rinichi: Studiile efectuate de Scoala Medicala Harvard indică o reducere a calculilor biliari in randul bautorilor moderati ce servesc o portie de vin în fiecare zi. Vinul de asemenea, reduce incidenta formarii de pietre la rinichi, atunci când este consumat cu moderatie.

Ameliorează alergiile: S-a demonstrat ca vinul rosu atenueaza alergiile la unele persoane și stimuleaza rezistența lor la alergeni.

Diuretic: Ca si alte bauturi alcoolice, vinul are proprietăți diuretice și elimina toxinele din organism in timpul urinarii.

Ingrijirea danturii: Potrivit unui studiu recent, vinul roșu și extractul de semințe de struguri poate ajuta la prevenirea cariilor .

Proprietăți cosmetice: s-a aratat ca resveratrolul gasit in vin poate reduce cicatricile cauzate de radiatii si este o componenta a multor produse cosmetice și aplicații.

Vinul rosu organic

Vinul rosu organic este o băutură mai sănătoasa decât vinul roșu obișnuit . Deși gustul este o chestiune foarte personală în ceea ce privește vinul și fiecare are propriile sale preferinte, totusi, cei mai multi dintre apreciatorii de vin sunt de părere că vinul roșu este mai bun decât vinul alb în multe privințe . Aceste persoane au așteaptat cu nerăbdare ceva care ar putea sa il faca chiar mai sănătos si mai bun . Prin urmare, iata ceva de care ne putem bucura : faptul că vinul roșu este disponibil cu placuta eticheta ” Organic”- vin roșu Organic ” .

Deși vinul roșu este în mod natural mai bogat in beneficii pentru sanatate si gust decât omologul său alb, o parte considerabilă din antioxidanții sai sunt distrusi în cazul în care nu este procesat organic; prezența îngrășămintelor chimice,a pesticidelor si fungicidelor prezente in el,nefiind organice ,ii iau în continuare din bunătatea sa . De asemenea, acesta este ambalat în recipiente organice ecologice . Din aceste motive , vinul rosu organic este o alegere foarte sanatoasa in loc de vinul obisnuit.

Cu toate acestea, trebuie să menționez ceva aici . În contextul de vinuri , o simplă etichetă ” organice” de pe sticla nu certifică faptul că acesta este 100 % organic . Vinurile roșii organice vin în trei categorii.

După cum sugerează și numele, 100 % din strugurii utilizați în aceste vinuri sunt ecologici și absolut niciun aditiv chimic nu a fost adăugat pentru a-i prelucra sau conserva.

Următoarele sunt vinurile roșii organice, care au pur și simplu eticheta „organic” pe ele . Conform standardelor europene sau ale Statelor Unite ale Americii cel puțin 95 % din struguri trebuie să fie cultivati ecologic . Unele cantități admise de stabilizatori și conservanți chimici (mai ales compuși cu sulf ) pot fi de asemenea utilizate în ele.Aceste vinuri pot conține până la 10 mg de sulfiți și totusi încă să fie numite organice.

În cele din urmă, există vinuri roșii organice cu mentiunea” obținut din struguri ecologici ” scrisa pe etichetele lor. Acest lucru înseamnă că cel puțin 70 % din strugurii utilizați în procesul de fabricație a acestora sunt ecologice în natură. Ele nu sunt neapărat făcute prin procesare organică . Acestea conțin, de asemenea, cantități admise de sulfiți.

Procesele de fabricație ale vinului rosu: Procesele de fabricație pentru vinul rosu organic și vinul roșu non- organic diferă substanțial. Aici sunt principalele diferențe. Vinul rosu organic este facut din struguri de vin cultivati ecologic, prelucrati într-un mod organic, astfel încât cea mai mare parte din bunătatea naturala este conservata . În tehnicile organice, accentul este pus pe utilizarea de prese de lemn sau instrumente similare, astfel încât o sumă minimă de metale sa ajunga în vin . Vinul rosu organic, de asemenea, nu foloseste arome sau coloranți artificiali .

Cine umple butoaiele? Toți producătorii de top de vinuri obisnuite sunt si producători de top de vin rosu organic . Franța și Italia sunt cele mai faimoase.

Cine certifica aceste vinuri ? Știam că acest lucru ar fi următoarea întrebare și sunt gata cu răspunsul . Există anumite agenții, cum ar fi ECOCERT, BIOFRANC , Natura si Progres, Terre et Vie , și alții, care fac acest job nobil . Acestea sunt din nou ghidate de directive USDA și NOP .

Zumzetul pietei

Vinul roșu organic a primit un răspuns excelent și se pare că oamenii asteptau acest lucru. Cu toate acestea, producătorii au in ontinuare o producție limitată. Motivele pentru aceasta sunt numeroase. Mai întâi de toate, producția de struguri ecologici este mult mai mică decât cea a strugurilor obisnuiti. Apoi, există problema de conservare și stabilizare.

Intrucat cantități foarte mici de conservanți chimici sunt folosite în vinurile roșii organice, acestea sunt ulterior mai puțin stabile, astfel încât producătorii nu investesc atât de mult în producția lor.

Asadar, data viitoare când doriți să aveți o seară frumoasă, romantica, faceti-o roșie și sănătoasa , cu un pahar de vin roșu organic . Beti pentru sănătatea dvs și veti fi mai fericit știind că ajutati mediul inconjurator . Petreceti prieteni !