Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei B12 sau cianocobalaminei includ imbunatatirea intretinerii celulelor, formarea ADN-ului, inlaturarea oboselii, niveluri ridicate de colesterol, siclemia, boala Alzheimer, anemia pernicioasa, anemie megaloblastică si cancerul la san.

Vitamina B12 sau cianocobalamina este un membru important al unei familii numite complexul de vitamine B. In timpul procesului de digestie aceasta vitamina este procesata de proteinele ​​din corpul uman. Această reacție depinde foarte mult de acidul clorhidric. Vitamina B12 se asociaza cu o substanta numita factor intrinsec pentru a efectua sarcini utile cu scopul de a mentine in stare buna de sanatate organismul uman. Este una dintre componentele cele mai importante pentru ingrijirea de celule rosii din sange , celule nervoase și alte entități esențiale din organism.

Simptome pentru deficienta vitaminei B12 din organism

Simptomele deficitului de vitamina B12 includ o lipsa de senzatie la nivelul mainilor si picioarelor , împreună cu pierderi de memorie, slaba coordonare a mersului pe jos, insomnie somnolență, constipație, dureri de cap. Dincolo de toate aceste simptome , deficitul de vitamina B12 este semnificativ legat de depresie, probleme ale vederii, umflarea limbii, auzul de voci neobișnuite, împreună cu tulburări neurologice și dureri ale gurii. De asemenea, o persoană care suferă de o deficienta a vitaminei B12 experimenteaza pierderea in greutate, greață și oboseală.

 

Surse importante de vitamina B12

Pentru a ne asigura că dieta unei persoane nu se afla niciodată in deficit de vitamina B12 trebuie să acordam o atenție deosebita următoarei liste de surse majore ale acestei vitamine. Aceasta este în principal furnizata de alimente precum: ficatul de vita, somonul , stridiile, tonul, laptele, iaurtul, carnea de pui și brânza. Există alte elemente bogate in aceasta vitamina, care includ ouă, pește, rinichi de miel și alte produse de origine animală. Ca o chestiune de fapt, vitamina B12 este asigurată în principal de produse de origine animală. Astfel, produsele din plante nu sunt incluse în lista de surse bogate in vitamina B12.

 

Beneficii oferite sanatatii de vitamina B12

Vitamina B12 sau cianocobalamina are un spectru larg de beneficii de oferite în ceea ce privește sănătatea umană.

Iata aici lista cu cele mai lăudabile beneficii derivate din aceasta vitamina:

Intretinerea celulelor

Vitamina B12 dă o mână de ajutor la menținerea diferitelor tipuri de celule care există în corpul uman . De exemplu , functii importante cum ar fi formarea , repararea și întreținerea de celule roșii din sânge sunt în mare măsură dependente de vitamina B12. De asemenea, celulele nervoase sunt ingrijite prin prezenta acestei vitamine în corpul uman. Acest lucru ajută în continuare la menținerea unui sistem nervos puternic.

 

Formarea ADN-ului

Vitamina B12 este un element important pentru formarea periodică a ADN-ului în corpul uman . Această practică se realizează în timpul diviziunii celulare și aceasta vitamina este una dintre cele mai importante participante la acest proces. In cazul unei lipse de vitamina B12 în corpul uman, formațiunile de celule anormale cunoscute sub numele megaloblaste se vor dezvolta.

Aceasta poate duce mai departe la apariția anemiei în corpul uman. Astfel, o cantitate echitabila de Vitamina B12 este necesara pentru a fi inclusa în planul de dieta.

Oboseala

Vitamina B12 este o resursă apreciabilă pentru ameliorarea oboselii și slăbiciunii din organism. Astfel, aceasta vitamina ofera potential pentru imbunatatirea rezistentei generale a organismului uman de a rezista presiunii unei munci grele.

 

Colesterolul

O dieta bogata in produse alimentare care conțin vitamina B12 este utilă pentru reducerea nivelului de colesterol din corpul uman. De asemenea, aceasta vitamina ajuta la controlul nivelului de trigliceride, care menține buna funcționare a inimii umane.

 

Tulburarea de celule secera (siclemia)

Vitamina B12 este considerata o componenta importanta a sanatatii pentru tratarea problemei severe de anemie de celule secera. Era de așteptat să facă acest lucru prin salvarea corpului pacientului de la daune endoteliale.

 

Boala Alzheimer

Vitamina B12 este eficientă în tratarea bolii Alzheimer. Aceasta boala este însoțită de simptome cum ar fi confuzie și degenerare cognitivă. Experții medicali au constatat ca pacientii care sufera de aceasta boala au in organele lor cantități mici de vitamina B12.

Anemia

Vitamina B12 este considerată ca o parte a tratamentului pentru diverse forme de anemie, cum ar fi anemia pernicioasă și anemia megaloblastică. Aceasta vitamina ajuta la refacerea substanței lipsa numita factor intrinsec, care este de mare valoare pentru menținerea normalitatii in sânge.

Cancer la san

S-a constatat că femeile care suferă de cancer la san sunt de multe ori deficitare in vitamina B12. Astfel, o dieta bogata in aceasta vitamina este recomandata pentru posibila prevenire a dezvoltarii acestei boli teribile.