Vitamina B2 este o vitamina solubila in apa. Organismul uman are nevoie de o doză zilnică de aceasta vitamina, intrucat nu poate fi stocata în organism. Acesta joacă un rol major în producerea de energie și reprezintă un nutrient esențial în dieta dumneavoastra.

Riboflavina, de asemenea cunoscuta sub numele de vitamina B2, joaca un rol important in producerea de energie. Ea ajută la transformarea carbohidratilor in zahăr, care asigura combustibil multor funcții ale organismului. Riboflavina, de asemenea, joacă un rol activ în lanțul de transport de electroni care produce energie celulară. În plus, ajută la prelucrarea aminoacizilor și grăsimilor. Poate servi de asemenea, ca un antioxidant care încetinește ritmul de imbatranire.

Vitamina B2 poate fi găsita în diferite surse de alimentare chiar dacă, de obicei în cantități neglijabile. Cele mai importante surse de riboflavina sunt produsele lactate, drojdia de bere, soia uscată prăjită, pastaile și ficatul.

Printre alte surse se numără stridiile, carnea slaba, ciupercile, broccoli, avocado și somonul.

Pestele gras, inclusiv macroul , heringul si anghila sunt, de asemenea surse bogate de riboflavină . Lista include de asemenea, ouă, crustacee, orez sălbatic, mazăre uscată, mei, seminte de floarea soarelui și fasole – surse importante de vitamina B 2 ce trebuie adaugate in in dieta dvs. Legumele cu frunze verde închis , cum ar fi sparanghelul și spanacul, produsele din cereale integrale si ciupercile sunt, de asemenea , bogate în riboflavină.

Varza, morcovii, merele, smochinele și fructele de padure au un nivel relativ scăzut de vitamina B2. Din fericire vitamina B2 nu este pierduta în timpul gatitului, spre deosebire de multe alte vitamine. Cu toate acestea, este distrusa de lumina puternică și de bicarbonatul de sodiu.

 

Simptomele deficientei de vitamina B2

Deficitul de vitamina B2 poate împiedica metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor , deoarece aceste elemente necesita Vitamina B2 pentru un metabolism complet.

Unele dintre aceste simptome de deficienta de vitamina B2 sunt ochii roșii, sensibilitate ridicată la lumină, o senzatie de arsura a ochilor, a buzelor uscate, inflamatii ale gurii și o limbă inflamata.

Alte simptome comune includ par uscat sau uleios, riduri premature și unghiile despicate . Deficitul de riboflavină ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a glandelor suprarenale , care la rândul lor ar duce la diferite afectiuni, cum ar fi anemia, sindromul de oboseală cronică și dezvoltarea cataractei. Deficitul riboflavina este considerat a fi o cauză majoră pentru afectiunea fatala de preeclampsie la femeile gravide.

Deficiența de Riboflavina se manifesta in pricipal sub forma de leziuni ale pielii , în special asupra limbii și în jurul colțurilor gurii . Daca este lasata netratata poate duce la o limbă umflata, dermatita seboreica și chiar insuficiență a functiei nervoase . Matreata , hemoleucograma scazuta , craparea buzelor și a colturilor gurii , amețeli , pierderea parului , insomniile , digestia săraca și   răspunsuri mentale incetinite, sunt unele din alte simptome de deficit de vitamina B2.

 

Beneficiile pe care Riboflavina le ofera sanatatii

Riboflavina este o vitamina solubila bine absorbita in apă, care trebuie să joace un rol cheie în menținerea sănătății umane în general. Unele dintre beneficiile sale majore oferite sănătatii sunt prezentate mai jos:

Ajută în producția de energie:

Riboflavina joacă un rol major în producerea de energie prin asistarea in metabolismul grasimilor , carbohidraților si proteinelor.

Ajută în producția de RBC(celulelor rosii din sange):

Vitamina B2 este esentiala pentru formarea de noi celule rosii in sange si de anticorpi la om, ceea ce crește circulația și oxigenarea diferitelor sisteme de organe ale corpului.

Regleaza creșterea și reproducerea:

Riboflavina este foarte importanta pentru a asigura creșterea și dezvoltarea corespunzătoare organelor de reproducere și creșterea țesuturilor organismului, cum ar fi pielea , țesutul conjunctiv, ochii, mucoasele, sistemul nervos si sistemul imunitar . În plus, aceasta ne asigură o piele sanatoasa precum si cresterea unghiilor si a parului .

Reglementează activitatea tiroidei:

Vitamina B2 poate regla activitatea tiroidei.

Previne stările de boală:

Vitamina B2 poate ajuta la prevenirea mai multor afectiuni comune cum ar fi durerile de cap,migrenele, cataracta, acneea, dermatita, artrita reumatoida si eczemele .

Previne acneea:

Riboflavina contribuie la îmbunătățirea secreției de mucus a pielii și ar putea curăța pustule ale pielii, care sunt atât de comune cu acneea .

Protejează sistemul nervos:

Vitamina B2 poate ajuta la tratarea diferitelor boli ale aparatului nervos, cum ar fi amorțeala, boala Alzheimer, scleroza multipla, anxietatea și epilepsia printre altele . Se crede că riboflavina , atunci când este utilizata împreună cu vitamina B6 este eficientă pentru tratarea simptomelor dureroase ale sindromului de tunel carpian .

Esențiala pentru o creștere normala:

Riboflavina este asociată cu formularea de proteine ceea ce o face esențiala pentru creșterea normală a organismului.

Asigură o vedere sanatoasa:

Vitamina B2 are un rol major în asigurarea unei cornee sanatoase și a unei vederi perfecte.

Ajuta la incetinirea HIV / SIDA:

Studiile au aratat ca riboflavina poate încetini progresia virusului SIDA.

Stimulează absorbția de minerale:

Vitamina B2 ajută la absorbția de minerale, cum ar fi fier, acid folic si alte vitamine cum ar fi B1, B3 și B6.

Ajuta la repararea tesuturilor:

Riboflavina joacă un rol important în repararea țesuturilor, vindecarea ranilor si a altor leziuni care pot lua o lungă perioadă de timp pentru a se recupera pe deplin .

Protejează tubul digestiv:

Acesta joacă un rol major în menținerea și protejarea membranelor mucoase din sistemul digestiv.

O dezvoltare sanatoasa a fatului:

Deși nu există nici o dovadă concretă pentru a dovedi pretențiile ca Vitamina B2 este esențială pentru evoluția sănătoasă a sarcinii , aceasta este considerată ca fiind un ingredient esential al dietei unei viitoare mame impreuna cu vitamina A.

Creste imunitatea:

Riboflavina ajută, de asemenea la sporirea imunitatii naturale prin consolidarea rezervelor de anticorpi și prin consolidarea sistemului de apărare împotriva infecțiilor.

Nu uitati sa aveti un regim alimentar bine echilibrat pentru a va asigura furnizarea de riboflavina, care trebuie să fie completata zilnic.