Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei B5, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid pantotenic , includ atenuarea afectiunilor similare astmului, caderea parului, alergii, stres și anxietate, tulburari respiratorii si probleme cardiace. De asemenea, aceasta ajută la stimularea imunitatatii, reduce osteoartrita si semnele de imbatranire, creste rezistenta la diferite tipuri de infecții, stimulează creșterea fizică, gestioneaza diabetul și afectiuni ale pielii.

Vitamina B5 este cunoscuta a fi benefica în tratamentul tulburărilor psihice grave, cum ar fi stresul cronic și anxietatea. O dieta sanatoasa ar trebui sa contina o cantitate adecvată de vitamina B5 pentru a asigura o sănătate bună și buna funcționare a tuturor sistemelor de organe. Se efectueaza o mare varietate de funcții în corpul nostru, inclusiv producerea de neurotransmitatori in creier, fabricarea de steroizi, precum și extracția grăsimilor, proteinelor și a altor substante nutritive vitale din alimente.

Într-un cuvânt , esența vitaminei B5 afecteaza fiecare aspect important pentru a menține sănătatea dumneavoastră.

 

Simptomele deficitului de vitamina B5

Cel mai comun și iritant simptom de deficit de vitamina B 5 este sindromul picioarelor care ard , în care o persoană experimentează lipsa senzatiei picioarelor, însoțită de durere inflamatorie intensa. Odata cu aceasta vine un sentiment constant de oboseala si slabiciune in intreg organismul. Alte simptome majore includ insomnia, anemia, vărsături, contracția mușchilor și evoluții anormale ale pielii.

 

Surse importante de vitamina B5

Cele mai importante surse de vitamina B5 includ ciupercile, broccoli, varza, legumele, somonul și frunzele verzi de varza. Există alte surse importante pentru aceasta vitamina solubila in apa, inclusiv produsele alimentare , cum ar fi ouă, pește, drojdie de bere, nuci, lapte și produse lactate, cum ar fi branza. Puteți obține de asemenea, vitamina din grâu, arahide, soia, melasa si varza.

 

Beneficii pentru sanatate oferite de vitamina B5

Sintetizator

Vitamina B5 acționează ca un sintetizator pentru multe componente importante din organismul uman . De exemplu , aceasta este esențiala pentru formarea de grăsimi, proteine, carbohidrați, aminoacizi și antibiotice, stimulând în același timp hormonii suprarenali.

Reducerea stresului:

Vitamina B5 are reputația de a reduce stresul și alte probleme mentale grave, cum ar fi anxietatea si depresia, asigurand astfel   bunastarea mintii. Ea face acest lucru prin reglarea hormonilor responsabili de aceste afectiuni mentale.

Sănătatea inimii:

Vitamina B 5 are un record impresionant de a menține inima omului în condiții normale de lucru. Regleaza nivelul de colesterol și  de asemenea, ajută la controlul tensiunii arteriale.

Construiește Stamina

Vitamina B5 ajută la reducerea oboselii corpului și stabilește activitățile metabolice ale întregului corp pe drumul cel bun. Acest lucru înseamnă că aceasta vitamina este capabila sa creasca rezistenta corpului uman pentru a efectua diferite sarcini într-un mod eficient și sănătos. Acesta este un beneficiu masiv al acestei vitamine , în special din punct de vedere al persoanelor active și sportivilor.

Mentine sanatatea pielii și părului

Mai mult decât orice altceva , vitamina B5 ajută la menținerea pielii sănătoase și atractive în aparență . De asemenea, ajută la întârzierea apariției semnelor îmbătrânirii premature pe piele cum ar fi ridurile și petele de varsta . Studiile au aratat , de asemenea, că vitamina B5 joacă un rol important în pigmentarea părului și previne pierderea culorii sale , până la o varsta inaintata.

Solubilitate în apă:

Intrucat vitamina B5 face parte din grupul de vitamine solubile în apă ,aceasta nu adauga vreun tip de substanțe toxice pentru organismul uman , dovedindu- se astfel benefică și eficientă pentru oameni apartinand fiecarei grupe de vârstă si sex .

Intareste sistemul imunitar

Vitamina B5 este foarte buna la intarirea sistemului imunitar al organismului uman . Acest lucru ajută in lupta împotriva unei serii de infecții și boli . Pentru a reduce sansele ca organismul dvs sa contacteze ceva periculos , asigurați-vă că numărul de celule albe din sânge este maximizat și sistemul imunitar funcționează corect prin consumul de alimente care sunt bogate in vitamina B5 .

Alte beneficii:

Vitamina B5 ajută la inlaturarea unor serii de probleme din organismul uman , cum ar fi astmul , autismul , osteoartrita , boala Parkinson , sindromul premenstrual si multe altele . Vitamina B5 este una dintre vitaminele cele mai versatile și flexibile și nu poate fi exclusa dintr-o dieta sanatoasa !

Nivelul de hemoglobina:

S-a demonstrat ca vitamina B 5 creste nivelul de hemoglobina din corpurile noastre . De asemenea, aceasta asistă ficatul la metabolizarea substanțelor toxice . În cele din urmă , este o sursă de combustibil pentru diviziunea celulara si reproducerea ADN-ului.