Beneficiile pentru sanatate oferite de vitamina B9, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid folic, includ prevenirea tulburărilor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale , cancerului si malformatiilor congenitale in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta ajută la constructia muschilor, sporirea celulelor, formarea hemoglobinei și chiar prevede inlaturarea tulburarilor psihice si emotionale.

Vitamina B9 ( acidul folic ) face parte din familia de vitamine solubile în apă. Este esențial să se includă această vitamină în planul unei diete de rutină. Organismul uman este capabil sa preparare această vitamină esențială, iar aceasta este apoi stocata în ficat. Cerințele de zi cu zi ale corpului uman utilizează o parte din aceasta vitamina stocata și suma excedent este eliberata din organism prin excreție. Aceasta îndeplinește una dintre funcțiile vitale ale corpului, inclusiv totul de la formarea celulelor rosii din sange( RBC) pana la producția de energie.

 

Simptomele deficitului de vitamina B9

Simptomele deficientei de vitamina B9 includ anemia, pierderea memoriei, creșterea limitată a creierului și a nervilor, paranoia, slăbiciune, piele crapata și dureri de limba. În afară de cele menționate mai sus, un deficit de vitamina B9 poate duce , de asemenea, la probleme grave, cum ar fi palpitatii, malformatii congenitale, osteoporoza, cancer si leucopenie. Mai mult decât atât, infertilitatea și sterilitatea sunt, de asemenea, raportate la pacienții care prezinta un deficit al acestei vitamine.

 

Surse importante de vitamina B9

Pentru a avea o dieta bogata in vitamina B9 sau acid folic, ar trebui să includeti produse alimentare, cum ar fi ficatul și rinichii. Alte surse mari de aceasta vitamina sunt legumele verzi, branza, ciupercile și fasolea, leguminoasele, drojdia de bere si conopida sunt câteva alte surse bogate in vitamina B9. Portocalele , bananele , mazărea , orezul brun și lintea pot fi de asemenea, enumerate la acest subiect.

 

Beneficii pentru sanatate oferite de vitamina B 9

A devenit foarte clar că Vitamina B9 este un tezaur de beneficii pentru corpul uman și este o mare sursă de îmbunătățire a sănătății globale.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei vitamine în continuare elaborate pentru a evalua în mod corespunzător semnificațiile sale :

 

Tulburări cardiace:

Vitamina B9 este un instrument important în îmbunătățirea funcționării inimii omului . Ea face acest lucru prin eliminarea homocisteinei , care este una din cauzele majore ale atacurilor de cord , la vârste fragede . Aceasta controlează nivelul depozitelor de colesterol la nivelul inimii , asigurându-se astfel că sistemul nostru cardiovascular este ferit de diverse tulburari .

Accident vascular cerebral:

În afară de provocarea de atacuri de cord , homocisteina este de asemenea responsabila pentru cauzarea accidentelor vasculare cerebrale , care sunt evenimente mortale in creier . Mai mult decât atât , cantitatea mare de homocisteina din organism poate duce , de asemenea, la slăbirea oaselor , crescând astfel probabilitatea de fracturi frecvente . Vitamina B9 , după cum s-a menționat mai înainte , ajută la controlul cantității acestui produs chimic în organism și reduce teama de a suferi un accident vascular cerebral .

Cancer:

Vitamina B9 este considerată a fi o componentă esențială pentru reducerea apariției cancerului în corpul uman . Ea ajută la eradicarea șanselor de cancer in diferite forme , inclusiv a cancerului de col uterin , cancerului de colon si cancerului pulmonar . Astfel , medicii recomanda includerea acestei vitamine , în cantități suficiente , în planul de dieta zilnica.

Sarcina și malformatii din nastere:

Vitamina B9 este o resursă sigura pentru limitarea defectelor în timpul sarcinii și la nașterea unui copil . Este firesc ca femeile insarcinate care adopta o dieta echilibrata prin consumul acestei vitamine sa dea nastere unui copil sanatos. Defectele congenitale cauzate de lipsa vitaminei B9 includ defecte de tub neural. Astfel , vitamina B9 imbunatateste eficient sansele de a da nastere unui copil sanatos si fericit .

Constructia muschilor:

Vitamina B9 este considerata a fi un element de construcție musculara , întrucât aceasta poate susține creșterea și menținerea țesuturilor musculare .

Sporirea celulelor:

Vitamina B9 este un element esențial în formarea de celule rosii in sange . De asemenea , aceasta vitamina este un factor care contribuie semnificativ la construirea și repararea celulelor pielii în corpul uman. Celulele aflate în captuseala mucoasei intestinului subtire sunt, de asemenea, fabricate din aceasta vitamina. Vitamina B9 este de asemenea responsabila pentru înlocuirea celulelor vechi cu altele noi , păstrând corpul nostru proaspăt și nou .

Coenzima:

Vitamina B9 este considerata ca fiind un coenzimă , care funcționează în mod eficient în asociere cu enzime pentru a efectua activitățile cele mai dorite și importante ale corpului , cum ar fi sinteza ADN-ului .

Formarea hemoglobinei:

Vitamina B9 este responsabila pentru îmbunătățirea nivelului de hemoglobina din organismul uman. Hemoglobina este o componentă esențială care ajută la transferul de oxigen catre celule și sistemele de organe care au nevoie pentru a funcționa corect. Acest lucru poate mari nivelul de energie și crește eficiența metabolică.

Tulburari mentale si emotionale :

Vitamina B9 este utila în tratarea diferitelor tulburări mentale și emoționale. De exemplu, este de ajutor în tratarea anxietății și depresiei , care sunt două dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mentala suferite de persoanele din lumea moderna de astăzi .