Beneficiile pentru sanatate oferite de vitamine includ capacitatea lor de a preveni și trata diverse boli, inclusiv probleme cu inima, un nivel ridicat de colesterol, afectiuni oculare și tulburări ale pielii. De asemenea, cele mai multe vitamine faciliteaza multe dintre mecanismele organismului și efectueaza funcții care nu sunt efectuate de orice alte elemente nutritive. Faceți clic pe oricare dintre vitaminele de mai jos pentru a afla mai multe despre beneficiile lor pentru sănătate.

Vitaminele pot fi consumate intr-o varietate de moduri.Cele mai frecvente vitamine sunt dobândite din alimentele pe care le manancam, dar în funcție de tradițiile culturale sau de bucătăria specifica, este posibil să se fi redus aportul de unele vitamine naturale.

Prin urmare, industria nutritiva a făcut suplimente disponibile care pot stimula conținutul de vitamine în corpul dumneavoastră. O multivitamina este adesea considerata una dintre cele mai bune opțiuni pentru îmbunătățirea echilibrului general al corpului, în special dacă aveți un loc de muncă sau un stil de viață care cauzează frecvent lipsa meselor, mese neregulate, sau consumati aceeași mâncare de foarte multe ori.

Vitamina A sau Retinol este utila în tratarea tulburărilor oculare, acnee, afecțiuni ale pielii si infectii, precum si accelerarea procesului de vindecare a ranilor. De asemenea, este buna pentru prevenirea degenerescentei maculare si cataractei, iar ca un carotenoid, ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a parului dvs.

Vitamina B1 sau Tiamina poate preveni beri-beri, bolile de inima și indigestia prin creșterea metabolismului organismului, imbunatatirea circulației sângelui și dezvoltarea creierului . Conexiuni pozitive cu B1, precum și cu B2 și B3, au facut acest lucru esențial pentru pacienții vârstnici care au nevoie de hrană în plus sau cei care se afla sub risc ridicat de dementa sau boala Alzheimer.

Vitamina B 2 sau Riboflavina ajută la tratarea cataractei, afectiunilor cutanate si anemiei , îmbunătățind în același timp   activitatea metabolica a organismului, imunitatea și sistemul nervos .

Vitamina B3 sau Niacina poate reduce slăbiciunea, indigestia, tulburări ale pielii, migrene, tulburări cardiace, hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul zaharat si diareea .

Vitamina B5 sau Acidul Pantotenic poate inlatura stresul, artrita, diverse infectii, afectiuni ale pielii, albirea parului si nivelul ridicat de colesterol.

Vitamina B6 sau Piridoxamina este utila în tratamentul diabetului, hemoroizilor, convulsiilor, sangerarilor menstruale excesive, stres, insomnie, greturi matinale și răului de mișcare . Acesta este de asemenea asociata cu reducerea nivelului homocisteinei în organism .

Vitamina B7 sau Biotina poate trata afectiuni ale pielii pentru a îmbunătăți metabolismul organismului și stimuleaza ingrijirea parului.

Vitamina B9 sau Acidul Folic este un foarte puternic instrument împotriva anemiei, indigestiei, bolii sprue, creșterea anormală a creierului, afecțiuni cutanate și gută, în timp ce ajuta la creșterea formarii celulelor roșii din sânge . Aceasta este asociata în principal cu defecte de tub neural și este din ce în ce mai studiata în legătură cu inhibarea nivelurilor de homocisteina, protejand astfel impotriva bolilor de inima coronariene.

Vitamina B12 sau Cianocobalamina poate reduce simptomele si efectele secundare de anemie, fumat, sarcina, tulburări hepatice, tulburări renale și ulcere la nivelul gurii. Atunci când este combinata cu cantități adecvate de acid folic și B6, B12 este esentiala in apararea impotriva diverselor boli de inima, inclusiv accidente vasculare cerebrale.

Vitamina C sau Acidul Ascorbic lucreaza pentru a trata diverse afectiuni oculare , cancer , scorbut, raceala , infectii , diabet , stres , colesterol arteriala , boli de inima , cancer , hipertensiune arterială, tulburări renale , hemoragii interne , hemoroizi, ulcere corneene , inflamații și intoxicații de plumb,contribuind la cresterea sistemului imunitar . In ultimii ani , a fost de asemenea asociată cu o prevenire a declinului cognitiv și boala cerebrovasculară. Este unul dintre cei mai puternici și esențiali antioxidanti pe care ii avem în corpul nostru.

Vitamina D tratează rahitismul, artrita, cariile dentare și diabetul . De asemenea, este foarte benefica pentru reparațiile osoase , imunitate si tensiune arteriala . De asemenea, este utilizata pentru a preveni osteoporoza si a fost legata pozitiv de prevenirea unei varietăți de diferite tipuri de cancer si scleroza multipla la pacienții care suferă deja de osteoartrita.

Vitamina E sau Tocoferolul este adesea folosita pentru proprietatile sale anti-îmbătrânire și ca o modalitate de a stimula îngrijirea pielii și de a proteja impotriva bolilor de inima , sterilitate , defecțiuni creier , menopauza , cicluri menstruale dureroase și tulburări oculare , precum și îmbunătățirea circulației sângelui.

Vitamina K este o vitamina foarte importanta pentru prevenirea hemoragiilor interne, obstrucției biliare, osteoporozei, fluxului menstrual excesiv și durerilor menstruale, inclusiv capacitatea de a imbunatati coagularea sângelui. De asemenea, este legată de metabolismul osos, prevenirea aterosclerozei si pietrelor la rinichi, precum si îmbunătățirea semnalizarii nervoase.