Boala Addison Tratament Naturist

 

 

Boala Addison (cunoscuta sub numele de insuficienta suprarenala primara sau hipoadrenalism) este o afectiune rara a glandelor suprarenale. Glandele suprarenale sunt doua glande mici, care stau pe partea de sus a rinichilor. Ele produc doi hormoni esentiali: corizol si aldosteron. In boala Addison glanda suprarenala este deteriorata, si nu este produs suficient cortizol si adosteron.

Boala Addison poate afecta persoanele de orice varsta, desi este mai frecventa la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. De asemenea este mai frecventa la femei decat la barbati.

Simptomele din stadiul incipient al bolii Addison sunt similare cu alte conditii de sanatate mai comune, cum ar fi depresia sau gripa.

 

Boala Addison simptome:

 

*Oboseala (lipsa de energie sau de motivare)

*Slabiciune musculara

*Stare de spirit scazuta

*Pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate neintentionata.

*Sete crescuta

 

De-a lungul timpului, aceste probleme pot deveni mai severe si este posibil sa apara alte simptome, cum ar fi ameteli, lesin, crampe si epuizare. S-ar putea dezvolta de asemenea, mici zone de piele intunecata, sau buze sau gingii intunecate.

Cu toate ca aceste simptome nu sunt intotdeauna cauzate de boala Addison, ar trebui consultat doctorul, pentru a afla cauza acestora.

 

 

 

De ce apare boala Addison?

Conditia este de obicei rezultatul unei probleme cu sistemul imunitar, ceea ce face ca acesta sa atace stratul exterior al glandei suprarenale(corticosuprarenala), perturba producerea de hormoni aldosteron si cortizol. Nu e clar de ce se intampla acest lucru, dar este responsabil pentru 70% dintre cazuri in Marea Britanie.

Alte cauze potentiale includ conditii care pot deteriora glandele suprarenale cum ar fi tuberculoza(TBC), cu toate ca acest lucru este mai putin frecvent.

 

 

 

Cauzele Bolii Addison

Boala Addison se dezvolta atunci cand stratul exterior al glandelor suprarenale(cortexul suprarenal) este deteriorat, reducand nivelul de hormoni pe care ii produce.

 

Problemele cu sistemul imunitar sunt responsabile pentru cele mai frecvente cazuri ale bolii Addison, fiind intalnite in 70% dintre cazuri din Marea Britanie. Sistemul imunitar este apararea organismului impotriva infectiilor si a bolilor. Daca esti bolnav, sistemul imunitar produce anticorpi(un tip special de proteine, care distruge organismele purtatoare de boli si toxine). Acesti anticorpi ataca cauza bolii. Cu toate acestea, daca apare o problema cu sistemul imunitar, acesta poate incepe sa atace propriile tesuturi si organe sanatoase. Acest lucru este cunoscut ca o tulburare autoimuna.

 

Boala Addison se poate dezvolta in cazul in care sistemul imunitar ataca glandele suprarenale si dauneaza grav cortexului suprarenal. Atunci cand 90% din cortexul suprarenal este distrus, glandele suprarenale nu vor fi in masura sa produca o cantitate suficienta de hormoni cortizol si aldosteron. Odata ce nivelurile acestora incep sa scada, veti experimenta simptome ale bolii Addison.

 

Nu este clar de ce unii oameni dezvolta aceasta problema cu sistemul lor imunitar, desi poate fi transmisa pe cale genetica, in familii.

 

 

Genetica – Boala Addison

Cercetarile au aratat ca oamenii cu anumite gene sunt mai susceptibili la dezvoltarea bolilor autoimune.

Nu este clar modul in care aceste gene conduc la boala Addison si conditii similare, dar acest lucru nu inseamna ca riscul de a dezvolta boala Addison este crescut daca un membru apropiat din familie are o alta afectiune autoimuna, cum ar fi:

*vitiligo- o boala cronica, care cauzeaza pete palide, albe, care apar pe piele.

*diabet zaharat tip 1- o afectiune cronica cauzata de prea multa glucoza in sange

*o glanda tiroida cu activitate slaba(hipotiroidism)

 

 

Boala Addison alte cauze:

 

Tuberculoza este una din cele mai frecvente cauze a bolii Addison la nivel mondial. Aceasta este o infectie bacteriana care afecteaza mai ales plamanii, dar de asemenea se poate raspandi si in alte parti ale corpului. Aceasta poate provoca boala Addison in cazul in care deterioreaza glandele suprarenale.

 

Alte cauze posibile ale bolii Addison includ:

*infectii-cum ar fi cele legate de SIDA, sau infectii fungice

*hemoragie- sangerarile grave in glandele suprarenale, uneori asociate cu meningita sau altor tipuri de sepsis sever.

*cancer-in cazul in care celulele canceroase din alte parti ale corpului s-au raspandit in glandele suprarenale

*amiloidoza-o boala in care amiloidul, o proteina produsa de celulele maduvei osoase, se acumuleaza in glandele suprarenale si le afecteaza

*indepartarea chirurgicala a amelor glande suprarenale(adrenalectomia)- de exemplu pentru a elimina o tumoare

*adrenoleucodistrofie(ALD)- o conditie mostenita, rara, care limiteaza durata de viata si afecteaza glandele suprarenale si celulele nervoase din creier care afecteaza de obicei baietii tineri

*anumite tratamente necesare pentru sindromul Cushing, o colectie de simptome cauzate de niveluri foarte ridicate de cortizol in organism.