Cancer Anal – Cancer Rect

 

 

Cancerul anal este un tip mai putin frecvent de cancer care apare in canalul anal. Canalul anal este un tub scurt de la capatul rectului, prin care scaunul paraseste corpul.

 

Cancerul anal poate provoca semne si simptome cum ar fi sangerare rectala si dureri anale. Cele mai multe persoane cu cancer anal sunt tratate cu o combinatie de chimioterapie si radiatii. Cu toate ca combinarea acestor tratamente creste sansele de vindecare, de asemenea creste si riscul de a aparea efecte secundare.

 

Cancer Anal Simptome:

Semnele si simptomele cancerului anal includ:

*Sangerare din anus sau rect

*Durere in zona anusului

*Aparitia unei tumori in canalul anal

*Mancarime anala

 

Vorbiti cu doctorul despre orice semne sau simptome care va deranjeaza, in special daca aveti orice factori care cresc riscul de cancer anal.

 

 

Cancer Anal Cauze:

Cancerul anal se formeaza cand o mutatie genetica transforma celulele normale, sanatoase, in celule anormale. Celulele sanatoase cresc si se multiplica intr-un ritm stabilit. Celulele anormale cresc si se multiplica fara nici un control, si nu mor. Acumularea de celule anormale formeaza o masa (tumoare) de celule. Celulele canceroase invadeaza tesuturile din jur si se pot separa de tumoarea initiala, raspandinduse in corp (metastaza).

 

Cancerul anal este strans legat de o infectie cu transmitere sexuala numita papilomavirus uman (HPV). Dovezi ale HPV sunt detectate in majoritatea cazurilor de cancer anal. HPV este considerat a fi cea mai frecventa cauza de cancer anal.

 

Cancer Anal Factori de risc:

S-a descoperit ca exista mai multi factori care cresc riscul de a avea cancer anal, incluzand:

1. Varsta inaintata – cele mai multe cazuri de cancer anal apar la persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani.

2. Multi parteneri sexuali – Persoanele care au mai multi parteneri sexuali de-a lungul vietii lor au un risc mai mare de cancer anal.

3. Sexul anal – oamenii care se angajeaza in sexul anal au un risc crescut de cancer anal.

4. Fumatul – fumatul tigarilor poate creste riscul de cancer anal.

5. Istoricul cancerului – cei care au avut cancer cervical,vulvar sau vaginal au un risc crescut de cancer anal.

6. Papilomavirus uman (HPV) – infectia cu HPV creste riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul anal si cancerul de col uterin. Infectia cu HPV este o infectie cu transmitere sexuala, care poate provoca de asemenea condiloame genitale.

7. Medicamente sau conditii care suprima sistemul imunitar – persoanele care iau medicamente pentru a suprima sistemul imunitar(medicamente imunosupresoare), inclusiv persoanele care au primit transplanturi de organe, pot avea un risc crescut de cancer anal. HIV- virusul care provoaca SIDA-suprima sistemul imunitar si creste riscul de cancer anal.

 

 

Cancer Anal Complicatii:

Cancerul anal se raspandeste foarte rar (metastaza) la parti indepartate ale corpului. Numai un procent mic de tumori se constata ca s-au raspandit, dar cele care se raspandesc sunt dificil de tratat. Cancerul anal care evolueaza in metastaza se extinde cel mai adesea la ficat si plamani.