Definiție

Cancerul anal este un tip mai putin frecvent de cancer care are loc in canalul anal. Canalul anal este un tub scurt de la sfârșitul rectului prin care scaunul părăsește corpul dvs.

Cancerul anal poate provoca semne și simptome, precum sangerare rectala si durere anala.

Cele mai multe persoane cu cancer anal sunt tratate cu o combinatie intre chimioterapie si radiatii. Deși combinarea tratamentelor pentru cancerul anal creste sansa de vindecare, tratamentele combinate cresc, de asemenea, si riscul de reacții adverse.

 

Simptomele cancerului anal

Semnele si simptomele cancerului anal includ:

* Sangerari ale anusului sau rectului

* Dureri în zona anusului

* O creștere în masa a canalului anal

* Mancarimi anale

 

Când este necesar sa consultati un medic

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice semne și simptome care vă deranjează, mai ales dacă prezentati oricare din factorii care cresc riscul de cancer anal.

 

Cauzele cancerului anal

Cancerul anal se formeaza atunci cand o mutatie genetica transformă celulele normale, sănătoase în celule anormale. Celulele sanatoase cresc si se multiplica într-un ritm anume, în cele din urmă mor la un moment stabilit. Celulele anormale cresc si se multiplica fara control, iar acestea nu mor. Acumularea celulelor anormale formează o masă (tumori). Celulele canceroase invadeaza tesuturile din jur si se pot separa de o tumoare inițiala să se răspândească alta parte a corpului (metastaze).

Cancerul anal este strâns legat de o infectie cu transmitere sexuala numita papilomavirus uman (HPV). Dovezi ale HPV sunt detectate în majoritatea cancerelor anale. HPV este considerat a fi cea mai frecventa cauza de cancer anal.

 

Factori de risc

S-a constatat că mai multi factori cresc riscul de cancer anal, inclusiv:

Varsta inaintata. Cele mai multe cazuri de cancer anal apar la persoanele in varsta de 50 de ani si mai inaintate in varsta.

Mulți parteneri sexuali. Bărbații și femeile care au mai mulți parteneri sexuali in vietile lor prezinta un risc mai mare de cancer anal.

Sexul anal. Bărbații și femeile care se angajează în sex anal au un risc crescut de cancer anal.

Fumatul. Fumatul poate crește riscul de cancer anal.

Papilomavirus uman (HPV). Infectia cu HPV creste riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul anal și cancerul de col uterin. Infectia cu HPV este o infectie cu transmitere sexuala, care poate provoca, de asemenea veruci genitale.

Medicamentele sau afectiunile care suprima sistemul imunitar. Persoanele care iau medicamente pentru a suprima sistemul imunitar ( medicamente imunosupresive), inclusiv pentru persoanele care au primit transplanturi de organe, pot prezenta un risc crescut de cancer anal. Virusul HIV care provoaca SIDA – suprima sistemul imunitar si creste riscul de cancer anal.

 

Complicațiile cancerului anal

Cancerul anal rareori se raspandeste ( metastazeaza ) in părți îndepărtate ale corpului. Se constat ca s-au raspandit doar un mic procent din tumori, dar cele care sunt deosebit de dificil de tratat. Cancerul anal care metastazeaza că cel mai frecvent, se extinde la ficat și plămâni.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Faceti-va o programare la medicul de familie sau la un medic generalist, dacă aveți orice semne sau simptome care vă îngrijorează. Dacă medicul consideră ca aveți cancer anal, v-ar putea recomanda un chirurg sau un specialist care trateaza bolile aparatului digestiv (gastroenterolog). Odată ce vi s-a pus un diagnostic de cancer, ati putea fi indrumat de asemenea, catre un medic specializat în tratarea cancerului (oncolog).

Deoarece consultatia poate fi scurta , și intrucat nu există de multe ori suficient timp pentru a acoperi toate subiectele, este o idee bună să fiti bine pregătit. Iată câteva informații care sa vă ajute să vă pregătiți.

 

Ce puteti sa faceti

Luati in considerare orice restricții aveti inainte de consultatie. In momentul in care faceti programarea, asigurați-vă că întrebati dacă există ceva ce trebuie sa faceti in avans, cum ar fi anumite restrictii in dieta dvs.

Notați simptomele cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

Notați informațiile personale cheie, inclusiv schimbari majore sau modificări de viață recente.

Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

Luati un membru al familiei sau un prieten cu dvs . Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile furnizate în timpul unei programari. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau uitat .

Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.

Timpul cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari care sa va ajute să profitați la maximum de timpul dvs împreună. Listati întrebările in ordinea importantei lor de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în cazul in care timpul dvs a expirat.

 

Pentru cancerul anal, câteva întrebări de bază pe care să le adresati medicului dumneavoastră includ:

Care este stadiul cancerului meu anal ?

Ce alte teste trebuie sa mai efectuez ?

Care sunt opțiunile mele de tratament ?

Exista un tratament care este cel mai potrivit pentru tipul și stadiul cancerului meu ?

Care sunt posibilele efecte secundare pentru fiecare tratament ?

Ar trebui să consult si o alta opinie medicala? Ce nume de specialiști imi recomandati ?

Sunt eligibil pentru studii clinice ?

Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine acasa ? Ce site-uri web imi recomandati ?

Care va fi factorul determinant pentru vizitele mele medicale ulterioare ?

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Raspunzand la acestea veti avea mai mult timp sa abordati si alte subiecte care va intereseaza.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când au început simptomele ?

Au fost simptomele continuue sau ocazionale ?

Cat de severe sunt simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva pare să va îmbunătățească simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va agraveze simptomele ?

 

Teste si diagnostice

Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica cancerul anal includ:

* Examinarea canalul anal si rectal pentru anomalii. In timpul unui examen digital rectal, medicul introduce degetul lubrifiat înmănușat în rect. Acesta simte ceva neobișnuit pentru, cum ar fi creșteri.

* Inspectarea vizuala a canalului anal si rectal. Medicul dumneavoastră poate utiliza un tub scurt, luminat (anoscop) pentru a inspecta canalul anal si rectal pentru a observa ceva neobișnuit.

* Realizarea de fotografii ale canalului anal cu valuri de ultrasunete. În scopul de a crea o imagine a canalului anal, medicul dumneavoastră introduce o sondă, similara cu un termometru gros, în canalul anal si in rect. Sonda emite unde sonore de inalta energie, numite valuri de ultrasunete, care ridica țesuturile și organele din corpul dumneavoastră pentru a crea o imagine. Medicul dumneavoastră evalueaza imaginea pentru a gasi anomaliile.

* Examinarea unei mostre de tesut pentru testele de laborator. Dacă medicul dumneavoastră descoperă toate zonele neobișnuite, acesta poate lua mostre mici de tesut afectat (biopsie) si poate trimite probele la un laborator pentru analize. Prin analiza celulelor la microscop, medicii pot determina daca celulele sunt canceroase.

 

Stadiile cancerului anal

După ce vi s-a confirmat că aveți cancer anal, medicul dumneavoastră va determina dimensiunea cancerului și dacă acesta s-a răspândit – un proces numit stadializare. Determinarea stadiului cancerului ajută medicul dumneavoastră sa determine cea mai buna abordare pentru a trata cancerul.

Testele si procedurile utilizate în stabilirea stadiului cancerului dvs pot include:

* Tomografie computerizata ( CT)

* Imagistica prin rezonanta magnetica ( IRM )

* Tomografie cu emisie de pozitroni ( PET )

Medicul dumneavoastră utilizează informațiile de la proceduri pentru a atribui cancerului un stadiu .

 

Etapele cancerului anal sunt:

Stadiul I

Cancerul anal este de 2 centimetri ( aproximativ 3/4 inch ) sau mai puțin – aproximativ de marimea unei alune sau mai mici.

Stadiul II

Cancerul anal este mai mare de 2 centimetri (aproximativ 3/4 inch), dar nu s-a extins dincolo de canalul anal.

Stadiul III

Cancerul anal este de orice dimensiune și s-a răspândit fie la ganglionii limfatici din apropierea rectului sau in zonele din apropiere, cum ar fi vezica urinara, uretra sau vagin.

Stadiul IV 

Cancerul anal s-a extins si la alte părți ale corpului departe de pelvis.

 

Tratamente și medicamente

Tratamentul pe care il primiți pentru cancerul anal depinde de stadiul cancerului dvs. ,de starea dvs generala de sanatate si de propriile dvs preferinte.

 

Chimioterapia combinata si radiatiile

Medicii trateaza de obicei, cancerul anal cu o combinatie de chimioterapie si radiatii. Combinate, aceste două tratamente se consolideaza reciproc și îmbunătățesc șansele de vindecare.

 

Chimioterapia

Medicamentele pentru chimioterapie sunt injectate în venă sau sunt luate sub forma de tablete. Produsele chimice călătoresc în tot corpul dvs, omorand celulele cu creștere rapidă, cum ar fi celulele canceroase. Din păcate, acestea, de asemenea, deteriorareaza celulele sanatoase care cresc rapid, inclusiv cele din tractul gastro-intestinal si in foliculii de păr. Acest lucru duce la efecte secundare, cum ar fi greata, varsaturi si pierderea parului.

 

Radioterapia

Radioterapia folosește fascicule de inalta putere, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase. În timpul radioterapiei, sunteti pozitionati pe o masă și un dispozitiv mare se misca in jurul dvs, directionanand fasciculele de radiatii catre zonele specifice ale corpului, în scopul de a distruge cancerul. Radioterapia poate deteriora tesutul sanatos din apropierea locului in care fasciculele sunt destinate. Efectele secundare pot include roșeață a pielii și răni în anus și în jurul anusului, precum și de întărire și scădere a canalului anal.

De obicei, veti fi supusi radioterapiei pentru cancerul anal timp de cinci sau șase săptămâni. Chimioterapia este de obicei administrata în prima săptămână și a cincea săptămână. Medicul dumneavoastră va planifica programul de tratament pe baza caracteristicilor cancerului și starii generale de sanatate a dvs. Deși combinarea chimioterapiei si radiatiilor creste eficacitatea celor două tratamente, aceasta are de asemenea, efecte secundare mult mai probabil. Discutați cu medicul dumneavoastră despre efectele secundare la care sa va asteptati.

 

Interventia chirurgicala

Medicii de obicei folosesc proceduri diferite pentru a elimina cancerul anal în funcție de stadiul cancerului:

1. Chirurgia pentru a elimina stadiul incipient de cancer anal

Cancerul anal foarte mic poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală. În timpul acestei proceduri, chirurgul indeparteaza tumora si o cantitate mica de tesut sanatos care-l înconjoară.

Deoarece tumorile sunt mici, cancerul in stadiu incipient poate fi uneori îndepărtat fără a distruge muschii sfincterului anal care inconjoara canalul anal.

Muschii sfincterului anal controleaza mișcările intestinului, astfel incat medicii depun eforturi mari pentru a menține mușchii intacti. În funcție de cancerul dvs , medicul vă poate recomanda , de asemenea, chimioterapia si radiatii dupa interventia chirurgicala.

 

2. Chirurgia pentru stadiile avansate ale cancerului anal sau cancerul anal, care nu a raspuns la alte tratamente.

În cazul în care cancerul nu a răspuns la chimioterapie si radiatii, sau în cazul în care cancerul este intr-un stadiu avansat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o operație mai extinsă numita rezectie abdominoperineala, care este uneori menționată ca o rezecție AP. In timpul acestei proceduri, chirurgul indeparteaza canalul anal, rectul și o porțiune a colonului. Chirurgul va ataseaza apoi porțiunea rămasă de colon dvs. unei deschideri in abdomenul dvs, prin care deșeurile vor fi eliminate din corpul dumneavoastră și vor fi colectate într-o pungă de colostomie.

 

Prevenirea cancerului anal

Nu există nicio cale sigura de a preveni cancerul anal. Pentru a reduce riscul de cancer anal:

* Practicati sexul sigur. Abstinenta sexuala sau practicarea sexului protejat poate ajuta la prevenirea HPV și HIV, două virusuri cu transmitere sexuala care pot creste riscul de cancer anal. Dacă alegeți să faceti sex anal, utilizati prezervativele.

* Faceti vaccinul împotriva HPV. Doua vaccinuri – Gardasil si Cervarix – sunt date pentru a proteja impotriva infectiei cu HPV. Atat băieții cat și fetele pot fi vaccinati impotriva HPV.

* Renunțati la fumat. Fumatul creste riscul de cancer anal. Nu va apucati sa fumati. Opriti-va dacă fumati în prezent.