CANCER LA SAN TRATAMENT

 

 

 

Definiţie cancer la san:

 

Cancerul la san este cancerul care se formeaza in celulele sanilor.

După cancerul de piele, cancerul la san este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeile din Statele Unite.

Cancerul la san poate aparea atat la barbati cat si la femei, dar este mult mai frecvent la femei.

Un sprijin substanțial pentru conștientizarea cancerului la san si finantarea cercetarilor au ajutat la imbunatatirea screeningului, diagnosticelor și progreselor în tratamentul cancerului de san. Ratele de supravietuire a persoanelor cu cancer la san au crescut, iar numărul deceselor în mod constant a fost în scădere, fapt ce se datorează unui număr de factori, cum ar fi detectarea precoce, o abordare nouă personalizata a tratamentului si o mai buna intelegere a bolii.

 

Cancer la San Simptome:

Semnele si simptomele cancerului la san pot include :

* Un nodul mamar sau o protuberanta care se simte diferit fata de tesutul din jur

* scurgeri sângeroase  la nivelul mamelonului

* Schimbari în mărime, forma sau aspectul unui sân

* Modificări ale pielii de pe san, cum ar fi o scobitura

* Un mamelon nou inversat

* Peeling, scalarea sau exfolierea zonei pigmentate de pe pielea din jurul mamelonului ( areola ) sau a pielii de pe sân

* Roșeață sau corodare a pielii de pe sân, cum ar fi piele cu aspect de portocala

 

 Când este necesar sa consultam un medic

Dacă găsiți un nodul sau alte modificări la nivelul pieptului – chiar dacă o mamografie recenta a fost normala – faceti-va o programare la medicul dumneavoastră pentru o evaluare promptă.

 

Cancer la San Cauze:

Nu este clar ce cauzeaza cancerul la san.

Medicii știu că cancerul la san apare atunci cand anumite celule mamare încep  sa creasca anormal. Aceste celulele se divid mai rapid decat celulele sanatoase și continuă să se acumuleze, formând un nodul sau o masă. Celulele se pot raspandi ( metastaze ), prin piept la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului.

Cancer la san cel mai adesea incepe in celulele  producătoare de lapte conductele ( carcinom ductal invaziv ). Cancer la san poate , de asemenea, începe în tesutul glandular numit lobuli ( carcinom lobular invaziv ), sau în alte celule sau țesuturi de la nivelul pieptului.

Cercetatorii au identificat factori hormonali, stilul de viata si factorii de mediu care pot crește riscul de cancer la san. Dar nu este clar de ce unii oameni care nu prezinta factori de risc  dezvolta cancer, iar alte persoane cu factori de risc nu fac cancer. Probabil cancerul la san este cauzat de o interacțiune complexă intre structura genetica si mediul dumneavoastră.

 

Cancer la San Tratament Naturist Adjuvant:

Noni Organic – (1-2-1 linguri inainte de masa, 3 luni continuu)

Evening Primrose Oil – (1-0-1 inainte de masa)

Oxy Max – (10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa, dupa masa)

 

Cancer la san mostenit

Medicii estimeaza ca doar intre 5 si 10 % din cazurile de cancer la san sunt legate de mutatii genetice prin care trec generații ale unei familii .

Au fost identificate o serie de gene mutante moștenite care pot crește probabilitatea de cancer la san. Cele mai frecvente sunt gena de cancer la san 1 ( BRCA1 ) și gena de cancer la san  2 ( BRCA2 ), ambele cresc în mod semnificativ riscul de cancer atat mamar cat si ovarian.

Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer la san sau  alte tipuri de cancer, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge pentru a ajuta la identificarea mutatiilor specifice în BRCA sau in alte gene care trec prin familia dvs.

Cereti medicului dumneavoastră o trimitere la un consilier genetic, care poate revizui istoricul de sanatate al familiei dvs. Un consilier genetic poate discuta cu dvs despre beneficiile, riscurile și limitările testarii genetice și vă va ghida pentru testarea genetica, daca este cazul.

 

Cancer la San factori de risc

Un factor de risc pentru cancer la san il reprezinta orice este mai probabil  ca veti face cancer la san. Dar faptul ca prezentati unul sau chiar mai multi factori de risc pentru cancerul la san nu inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer la san. Multe femei care dezvolta cancer la san nu prezinta nici unul din factorii de risc cunoscuți sau alții, decât pur și simplu ca sunt femei.

 

Factorii care sunt asociati cu un risc crescut de cancer la san includ :

 * Apartenenta la sexul feminin. Femeile au mult mai multe sanse decat barbatii de a dezvolta cancer la san.

 * Creșterea vârstei. Riscul de cancer la san crește pe măsură ce îmbătrânim.

 * Un istoric personal de cancer la san. Dacă ați avut cancer la san, la un singur sân, aveti un risc crescut de a dezvolta cancer si la celalalt san.

 * Un istoric familial de cancer la san. Daca mama dvs, sora sau fiica a fost diagnosticata cu cancer la san, in special la o vârstă fragedă, riscul de cancer mamar este crescut. Totuși, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer la san nu au istoric familial de boala.

* Gene mostenite care cresc riscul de cancer. Anumite mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar pot fi transmise de la parinti la copii. Cele mai frecvente mutații genetice sunt denumite BRCA1 si BRCA2. Aceste gene pot creste foarte mult riscul de cancer la san si alte tipuri de cancer, dar acestea nu fac cancerul inevitabil.

* Expunerea la radiatii. Dacă ați primit tratamente cu radiatii la piept cand erati copil sau tânăr adult, riscul de cancer mamar este crescut.

* Obezitatea. obezitatea creste riscul de cancer la san.

* Începerea menstruatiei la o varsta mai tanara. Aparitia menstruatiei înainte de vârsta de 12 ani creste riscul de cancer la san.

* Instalarea menopauzei la o varsta mai inaintata. Dacă ați început menopauza la o varsta mai inaintata, aveți mai multe șanse de a dezvolta cancerul la san.

* Nasterea primului copil la o varsta mai inaintata. Femeile care dau naștere  primului lor copil după vârsta de 35 de ani pot avea un risc crescut de cancer la san.

* Lipsa unei sarcini. Femeile care nu au fost niciodată însărcinate au un risc mai mare de cancer la san decat femeile care au avut una sau mai multe sarcini.

* Terapia cu hormoni in post-menopauza. Femeile care iau medicamente pentru terapie hormonala, combina estrogenul si progesteronul pentru a trata semnele si simptomele menopauzei,  prezinta un risc crescut de cancer la san. Riscul de cancer la san scade atunci când femeile înceteaza să ia aceste medicamente.

* Consumul de alcool. Consumul de alcool creste riscul de cancer la san.

 

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Consultanta cu echipa dvs de îngrijire a sănătății

Femeile cu cancer la san pot consulta medicii lor de ingrijire medicala primara, precum si o serie de alti medici și profesioniști in sanatate, inclusiv :

* Specialisti in sanatatea  sanului

* Chirurgi de san

* Medicii  specializati în teste de diagnostic, cum ar fi mamografii ( radiologi )

* Medicii specialisti în tratarea cancerului ( oncologi )

* Medicii care trateaza cancerul cu radiații ( medici oncologi radioterapeuti)

* consilieri genetici

* chirurgi specializati in chirurgie plastica si reparatorie

 

 Ce puteți face pentru a va pregăti

* Notați orice  simptome cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Notați istoricul familial al cancerului. Notati toti membrii familiei care au suferit de cancer, inclusiv modul în care fiecare membru care este legat de dvs, de tipul de cancer, varsta la care a fost diagnosticat si daca fiecare persoană a supraviețuit.

* Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

* Păstrati toate înregistrările medicale care se referă la diagnosticul si tratamentul cancerului dvs. Organizați înregistrările dumneavoastră într-un dosar pe care sa il puteti lua la intalnirile dvs.

* Luați cu dvs un membru al familiei sau un prieten . Uneori poate fi dificil sa retineti toate informațiile furnizate în timpul unei consultatii. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau ati uitat.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră .

 

 

Întrebări pe care sa le adresati medicului dumneavoastră

Timpul cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari pentru a folosi la maximum timpul dvs împreună. Listati întrebările in ordinea importantei lor; de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în cazul in care timpul dvs expira. Pentru cancerul la san, câteva întrebări de bază pe care sa le puneti medicului dumneavoastră includ:

Ce tip de cancer la san am?

Care este stadiul cancerului meu?

Imi puteți explica raportul meu patologic ? Pot avea o copie a înregistrărilor mele medicale?

Este nevoie sa efectuez mai multe teste?

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru mine?

Care sunt beneficiile fiecarui tratament pecare mi-l recomandati?

Care sunt efectele secundare ale fiecarei optiuni de tratament?

Imi va provoca tratamentul menopauza?

Cum imi va afecta tratamentul viața mea de zi cu zi? Pot continua să lucrez?

Exista un tratament pe care il recomandati in mod special?

De unde știti că aceste tratamente vor avea beneficii asupra sanatatii mele?

Ce ați recomanda unui prieten sau unui membru al familiei aflat in situatia mea?

Cât de repede trebuie sa iau o decizie cu privire la tratamentul cancerului meu?

Ce se întâmplă in cazul in care refuz tratamentul cancerului?

Care va fi costul tratamentului cancerului la san?

Acopera planul meu de asigurare testele și tratamentele pe care mi le recomandati?

Ar trebui să consult si un al doilea specialist? Va fi acoperit de asigurarea mea?

Există brosuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine? Ce site-uri web sau cărți imi recomandati?

Există studii clinice sau tratamente mai noi pe care ar trebui să le iau în considerare?

În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit să întrebați medicul dumneavoastră, nu ezitați să puneti si alte întrebări suplimentare care pot apărea in timpul consultatiei dumneavoastră.

 

 La ce sa va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti gata să răspundeti la ele pentru a putea beneficia de timp suficient mai târziu si sa acoperiti si alte subiecte pe care doriți să le abordati. Medicul dumneavoastră vă poate intreba :

Când au început primele simptome ale cancerului la san ?

Au fost simptomele continuue sau ocazionale ?

Cat de severe sunt simptomele cancerului la san ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să îmbunătățească simptomele cancerului la san?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să agraveze simptomele cancerului la san?

 

Cancer la san teste si diagnostice:

Cancer la san diagnosticare:

Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica cancerul la san includ:

 * Examenul la san. Medicul dumneavoastră va verifica atât de sanii dvs cat si ganglionii limfatici din axila, va palpa orice noduli sau alte anomalii.

* Mamografia. O mamografie inseamna o scanare cu raze X a sanului. Mamografiile sunt de obicei folosite pentru un screening al cancerului la san. În cazul în care o anomalie este detectata pe o mamografie, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o mamografie de diagnostic pentru a evalua în continuare anomalia.

* Ultrasunete la san. Procedura cu ultrasunete foloseste undele de sunet pentru a produce imagini ale structurilor adanci din interiorul corpului. Ecografia poate ajuta la distinctia dintre  o masă solidă și un chist plin cu lichid. O ecografie este adesea obținuta ca parte a examinării unui nodul nou.

* Eliminarea unei mostre de celule de san pentru testare(biopsie). Probele de biopsie sunt trimise la un laborator pentru analize pentru ca experții sa determine daca celulele sunt canceroase. O biopsie este, de asemenea, analizata pentru a determina tipul de celule implicate în cancerul de sân, agresivitatea (gradul) cancerului, și dacă celulele canceroase au receptori hormonali sau alți receptori care pot influența opțiunile de tratament.

* Imagistica sanului prin rezonanta magnetica (IRM). Un aparat RMN foloseste un magnet și unde radio pentru a crea imagini ale interiorului sanului dvs. Înainte de un RMN de san, veti primi o injecție cu colorant.

Alte teste si proceduri pot fi utilizate în funcție de situația dumneavoastră.

 

Stabilirea stadiului cancerului la san

Odată ce medicul v-a diagnosticat cancer la san, acesta lucrează pentru a stabili în ce stadiu (etapa) se afla cancerul la san dvs. Stadiul cancerului dvs. vă ajută să determinați prognosticul si cele mai bune optiuni de tratament.

Informațiile complete despre stadiul cancerului dvs.pot sa să nu fie disponibile până ce nu veti supuși unei intervenții chirurgicale de cancer la san.

Testele si procedurile folosite pentru determinarea stadiului cancerului la san pot include:

* Analizele de sange, cum ar fi hemoleucograma

* Mamografie la celalalt san pentru a cauta semne de cancer

* RMN de san

* scanarea osului

* Tomografie computerizata (CT)

* Tomografie cu emisie de pozitroni (PET) scanare

Nu toate femeile vor avea nevoie de toate aceste teste si proceduri. Medicul dumneavoastră selectează testele corespunzătoare în funcție de circumstanțele specifice și ținând seama de noile simptome pe care este posibil să le aveți.

Etapele cancerului mamar variază între 0-IV unde stadiu 0 de cancer  indică faptul că este neinvaziv sau cuprins în conductele de lapte. Stadiul IV cancer la san, de asemenea, numit cancer la san metastaza, indică cancerul care s-a răspândit si în alte zone ale corpului.

 

Cancer la san tratament și medicamente

Medicul dumneavoastră determină opțiunile pentru tratamentul cancerului la san pe baza tipului de cancer la san, stadiul și gradul, dimensiunea, și dacă celulele canceroase sunt sensibile la hormoni. Medicul dumneavoastră ia in considerare, de asemenea, starea generala de sanatate si propriile preferinte.

Cele mai multe femei supuse unei interventii chirurgicale pentru cancer la san  beneficiaza de asemenea, de un tratament suplimentar, înainte sau după o intervenție chirurgicală , cum ar fi chimioterapie, terapie cu hormoni sau radiatii.

 

Există mai multe opțiuni pentru tratamentul cancerului la san, si s-ar putea sa va simțiti copleșita în timp ce a luati decizii complexe despre tratamentul dumneavoastră. Luați în considerare si o a doua opinie de la un specialist in cancerul la san de la un centru medical specializat ori o clinica. Vorbiti si cu alte femei care s-au confruntat aceeași decizie.

 

Chirurgia cancerului la san

Operațiunile utilizate pentru tratarea cancerului la san includ:

* Indepartarea cancerului mamar (lumpectomia). În timpul lumpectomiei, care poate fi mentionata ca o chirurgie de crutare a sanului sau excizie mare locală, chirurgul indeparteaza tumora si o margine mica de tesut sanatos din jur. Lumpectomia este de obicei rezervata pentru tumorile mai mici.

* Indepartarea intregului san (mastectomie). Mastectomia este o intervenție chirurgicală care elimina tot tesutul dvs mamar. Cele mai multe proceduri de mastectomie elimina intreg tesutul mamar – lobuli, conductele, țesutul gras și uneori pielea, inclusiv mamelonul si areola (mastectomie simpla).

Într-o mastectomie se retine pielea, pielea de pe piept este lăsata intacta pentru a îmbunătăți reconstrucția și aspectul. În funcție de locația și dimensiunea tumorii, mamelonul poate fi, de asemenea, cruțat.

* Eliminarea unui număr limitat de ganglioni limfatici ( biopsia nodulilor). Pentru a stabili dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici, chirurgul va discuta cu dvs rolul eliminarii ganglionilor limfatici care sunt primii care primesc drenaj limfatic de la tumora.

Dacă nu se găsește cancer în acesti ganglioni limfatici, sansa de a gasi cancer in oricare dintre ganglionii limfatici rămasi este mica și nici alti noduli nu trebuie să fie eliminati.

* Eliminarea mai multor ganglioni limfatici (disecția ganglionilor limfatici axilari). Dacă cancerul este gasit in nodul, chirurgul va discuta cu dvs rolul inlaturarii ganglionilor limfatici suplimentari din axila dvs.

* Eliminarea ambilor sani. Unele femei cu cancer la un san pot alege să aibă celalalt san  (sanatos) eliminat (mastectomie profilactica contralaterala), în cazul în care acestea prezinta un risc foarte crescut de cancer la celălalt sân din cauza unei predispoziții genetice sau antecedente familiale.

Majoritatea femeilor cu cancer la un san  nu vor dezvolta cancer la celălalt sân. Discutați riscul de cancer mamar cu medicul dumneavoastră, împreună cu beneficiile și riscurile acestei proceduri.

Complicatiile chirurgiei cancerului la san depind de procedurile pe care le alegeți. Chirurgia implica un risc de sângerare și infecție .

Unele femei aleg sa aiba reconstructia  sanului dupa operatie . Discutați opțiunile și preferințele dvs cu medicul chirurg.

Luați în considerare o trimitere la un chirurg plastician înaintea intervenției chirurgicale a cancer de san. Opțiunile dvs. pot include reconstrucția cu un implant mamar ( silicon sau umplut cu apă ) sau reconstructia folosind propriul tesut  Aceste operații pot fi efectuate la momentul mastectomiei sau la o dată ulterioară .

 

Cancer la San Tratament Radioterapia

 

Radioterapia folosește fascicule de mare putere energetica, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia se face de obicei cu ajutorul unui aparat mare care tinteste prin fascicule de energie  corpul dvs (radiatii externe). Dar radiația se mai poate face prin plasarea materialului radioactiv în interiorul corpului dumneavoastră (brahiterapie).

Radiatia externa este frecvent utilizata după lumpectomie pentru cancer la san aflat in stadiu incipient. Medicii pot recomanda, de asemenea radioterapia la nivelul peretelui toracic dupa mastectomia pentru cancerele la san mai mari sau alte tipuri de cancer care s-au extins la ganglionii limfatici.

Efectele secundare ale radioterapiei includ oboseala si o eruptie cutanata , arsurile solare cum ar fi roseata, in zonele in care este destinata radiația. Tesutul mamar poate apărea, de asemenea  umflat sau mai ferm . Rar, pot să apară probleme mai grave, cum ar fi deteriorarea inimii sau plămânilor sau, foarte rar, doua tipuri de cancer în zona tratată.

 

Cancer la San Tratament Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase. În cazul în care cancerul prezinta un risc ridicat de recurenta sau de a se raspandi intr-o altă parte a corpului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda chimioterapia, pentru a reduce posibilitatea ca cancerul sa reapara. Acest lucru este cunoscut sub numele de chimioterapie adjuvanta sistemica.

Chimioterapia se face uneori inainte de interventia chirurgicala la femeile cu tumori mari la san. Scopul este de a reduce o tumoare la o dimensiune ceea ce face mai ușor pentru a fi eliminata printr-o intervenție chirurgicală.

Chimioterapia este, de asemenea, utilizata la femeile a caror cancer s-a extins deja in alte parti ale corpului. Chimioterapia poate fi recomandata pentru a încerca să controleze cancerul și a reduce orice simptome cauzate de cancer.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele pe care le primiți. Reacțiile adverse frecvente includ pierderea parului, greata, varsaturi, oboseala si un risc crescut de a dezvolta infectii. Reacții adverse rare pot include menopauza prematura, infertilitate (dacă sunteti la premenopauza), deteriorarea inimii si rinichilor, leziuni ale nervilor, și, foarte rar, cancer de celule sanguine.

 

 

Cancer la San Tratament – Terapia cu hormoni

Terapia hormonala – poate denumita mai corect terapia de blocare hormonala – este adesea utilizata pentru a trata cancerul la san care este sensibil la hormoni. Medicii uneori se referă la aceste tipuri de cancer ca receptori pozitivi de estrogen  ( ER pozitiv ) și receptori pozitivi de progesteron ( PR pozitiv ).

Terapia hormonala poate fi folosita dupa o interventie chirurgicala sau alte tratamente pentru a reduce sansa revenirii cancerului. În cazul în care cancerul s-a răspândit deja, terapia cu hormoni poate controla.

 

Tratamentele care pot fi utilizate în terapia hormonala includ :

* Medicamente care blocheaza hormonii sa se ataseze la celulele canceroase. Modulatorul selectiv al receptorului de estrogen (SERM), medicamente ce acționează prin blocarea estrogenului de atașarea la receptorul de estrogen asupra celulelor canceroase, încetinind creșterea tumorilor și omorand celulele tumorale. Reacții adverse posibile includ bufeuri, transpiratii nocturne si uscaciunea vaginala. Riscuri mai semnificative-includ cheaguri de sange, accident vascular cerebral, cancer uterin și cataracta.

* Medicamente care opresc organismul sa mai faca estrogen dupa menopauza. Numite inhibitori de aromatază, aceste medicamente blochează acțiunea unei enzime care converteste androgenii din organism în estrogen. Aceste medicamente sunt eficiente numai la femeile aflate la menopauza.

Efectele secundare includ bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, dureri articulare și musculare, precum si un risc crescut slabire a oaselor (osteoporoza).

* Un medicament care tinteste distrugerea receptorilor de estrogen. Medicamentul fulvestrant (Faslodex) blocheaza receptorii de estrogen de pe celulele canceroase si semnaleaza celula sa distruga receptorii. Fulvestrant este utilizat la femeile aflate la menopauza. Reacțiile adverse care pot să apară includ greata, bufeuri și dureri articulare.

* Interventii chirurgicale sau medicamente care opresc productia de hormoni in ovare. La femeile aflate în premenopauză, interventiile chirurgicale pentru a elimina ovarele sau medicamentele care stopeaza productia de estrogen din ovare, pot fi un tratament hormonal eficient.

 

Cancer la San Tratament Naturist Adjuvant:

Noni Organic – (1-2-1 linguri inainte de masa, 3 luni continuu)

Evening Primrose Oil – (1-0-1 inainte de masa)

Oxy Max – (10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa, dupa masa)

 

Cum sa faceti fata cancerului la san si sprijinul acordat

Un diagnostic de cancer la san poate fi copleșitor. Și tocmai atunci când  încercati sa faceti față șocului și temerilor cu privire la viitorul dvs, vi se cere sa luati decizii importante cu privire la tratamentul dumneavoastră.

Fiecare femeie își găsește felul ei propriu de a face fata unui diagnostic de cancer la san. Până când veți găsi ceea ce funcționează pentru dvs, v-ar putea ajuta sa :

* Aflați tot ce trebuie să știți despre cancerul la san. Dacă doriți să aflați mai multe despre cancerul la san, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru detalii cu privire la cancerul la san – tipul, stadiul, și starea receptorilor hormonali. Adresați-vă pentru surse bune de informare privitoare la opțiunile de tratament pentru cancer la san.

Cunoasterea a cat mai multor informatii despre cancerul la san și opțiunile dvs,va pot ajuta sa va simtiti mai increzatoare atunci cand luati decizii importante de tratament. Cu toate acestea, unele femei ar putea să nu doreasca să știe detalii despre cancerul la san. Dacă asa simtiti ca este bine pentru dvs, discutati cu medicul dvs .

 * Vorbiti cu alti supravietuitori de cancer la san. Poate fi util și încurajator sa vorbiti cu alte femei cu cancer la san. Contactați Societatea Americana de Cancer pentru a afla mai multe informatii despre grupurile de suport din zona dumneavoastră și on-line.

* Găsiți pe cineva cu care sa vorbiti despre sentimentele dvs. Găsiti un prieten sau un membru de familie, care este un bun ascultator, sau vorbiti cu un membru al clerului sau un consilier. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o trimitere la un consilier sau un alt profesionist care lucrează cu supravietuitorii de cancer la san.

* Țineți aproape de prieteni și familie. Prietenii și familia va pot oferi o rețea de sprijin crucial pentru dvs în timpul tratamentului cancerului la san.

Pe măsură ce începeti sa spuneti oamenilor despre diagnosticul de cancer la san, veți primi probabil mai multe oferte pentru ajutor. Gândiți-vă înainte despre lucruri pe care le poate dori ajutor cu, dacă este cineva care are să vorbesc cu tine dacă te simți mic sau obținerea de ajutor pregatirea mesei.

* Pastrati intimitatea cu partenerul dvs. În culturile occidentale, sânii femeilor sunt asociati cu atractivitatea, feminitatea si sexualitatea. Din cauza acestor atitudini, cancerul la san poate afecta imaginea de sine și eroda încrederea în relațiile intime. Vorbiti cu partenerul dvs despre nesiguranta dumneavoastră și sentimentele dvs.

 

Prevenirea cancerului la san

Reducerea riscului de cancer la san pentru femeile cu risc mediu

Efectuarea de schimbari in viata dvs de zi cu zi va poate ajuta sa reduceti riscul de cancer la san.

 

Incercati să:

* Discutati cu medicul dumneavoastră despre screening-ul cancerului la san. Discutați cu medicul dumneavoastră despre când trebuie sa începeti examnele si testele de screening pentru cancerul la san, cum ar fi examene clinice la san si mamografii.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile si riscurile screening-ului. Împreună, puteți decide care strategii de screening pentru cancerul la san sunt potrivite pentru dvs.

 * Familiarizati-va cu sanii dvs, printr-un auto-examen la san . Femeile pot alege să se familiarizeze cu sanii lor prin inspectarea ocazionala a sanior in timpul unui auto-examen. Dacă apare o schimbare noua, noduli sau alte semne neobișnuite la sâni, discutați cu medicul dumneavoastră imediat.

Palparea sanului nu poate preveni cancerul la san, dar va poate ajuta să înțelegeți mai bine schimbările normale la care sanii dvs sunt supusi si  identificarea oricaror semne și simptome neobișnuite.

* Consumati alcool cu moderatie, sau deloc. Limitati cantitatea de alcool  la mai putin de un pahar pe zi, în cazul în care alegeți să beti.

 * Faceti exercitii fizice in cele mai multe zile ale saptamanii. Tindeti sa faceti  cel puțin 30 de minute de exercitii fizice in cele mai multe zile ale saptamanii. Dacă nu ați fost activi în ultima vreme, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă este OK și începeti încet.

* Limitati terapia hormonala la postmenopauza. Terapia combinata cu hormoni poate crește riscul de cancer mamar. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile terapiei hormonale.

Unele femei experiență semne și simptome stanjenitoare in timpul menopauzei și, pentru aceste femei, riscul crescut de cancer la san poate fi acceptabil în scopul de a  scapa de semnele și simptomele menopauzei.

Pentru a reduce riscul de cancer mamar, utilizati o doza minimă de terapie cu hormoni posibil in cel mai scurt timp.

* Mentineti-va o greutate sanatoasa. În cazul în care greutatea dumneavoastră este sănătoasa, luptati sa va mențineti greutatea normala. Dacă doriti sa  pierdeti in greutate, adresați-vă medicului dumneavoastră in legatura cu strategiile sanatoase pentru a realiza acest lucru. Reduceti numărul de calorii pe care le consumati in fiecare zi și creșteti încet numarul de exerciții fizice.

 

Reducerea riscului de cancer la san pentru femeile cu un risc ridicat

Dacă medicul dumneavoastră a evaluat istoricul familial precum si alti factori si a stabilit ca ati putea avea un risc crescut de cancer la san , opțiunile pentru reducerea riscului includ :

* Medicamente preventive (hemoprevention). Medicamentele de blocarea estrogenului pot ajuta la reducerea riscului de cancer la san. Inhibitorii de aromatază au aratat unele promisiuni in reducerea riscului de cancer la san la femeile cu un risc ridicat.

Aceste medicamente transporta un risc de efecte secundare , astfel incat medicii rezerva aceste medicamente pentru femeile care au un risc foarte ridicat de cancer la san. Discutati despre beneficiile și riscurile acestor medicamente cu medicul dumneavoastră.

 * Chirurgia preventivă. Femeile cu un risc foarte ridicat de cancer la san pot alege sa aiba sanii  sanatosi indepartati chirurgical ( mastectomie profilactica ). Ele pot alege, de asemenea să aibă ovarele lor sănătoase îndepărtate chirurgical ( ovarectomie profilactica ) pentru a reduce riscul de cancer atât cancer mamar cat si ovarian .