DESPRE CANCERUL  VEZICII   BILIARE

 

 Definiție Cancer Vezica Biliara

Cancerul vezicii biliare este cancerul care incepe in vezica biliara.

Vezica biliara este un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat.Vezica biliara depoziteaza bila, un lichid digestiv produs de ficat.

Cancerul vezicii biliare este mai puțin frecvent. Atunci cand cancerul vezicii biliare este descoperit in stadii incipiente, sansele pentru vindecare sunt foarte mari. Dar, din nefericire cele mai multe tipuri de cancer al vezicii biliare sunt descoperite într-o etapă târzie, atrunci când prognosticul este adesea foarte slab.

Cancerul vezicii biliare este dificil de diagnosticat, deoarece acesta provoacă adesea semne sau simptome nespecifice. De asemenea, natura relativ ascunsa a vezicii biliare, permite cancerului vezicii biliare sa creasca fara a fi detectat.

 

Simptomele cancerului vezicii biliare – Simptome Vezica Biliara

Semnele și simptomele cancerului vezicii biliare pot include:

  Dureri abdominale, mai ales în partea din dreapta sus a abdomenului

Balonare abdominala

Mâncărime

Febră

Pierderea poftei de mâncare

  Pierderea in greutate fără a încerca acest lucru

Greață

Îngălbenirea pielii și albeata ochilor (icter)

 

Când este necesar sa consultati un medic?

Faceti-va o programare la medicul dumneavoastră dacă prezentati orice semne sau simptome care vă îngrijorează.

 

Cauzele cancerului vezicii biliare

Nu este clar ce cauzeaza cancerul vezicii biliare.

Medicii știu că formele de cancer al vezicii biliare apar atunci cand celulele sanatoase ale vezicii biliare dezvolta modificări (mutații) în ADN-ul lor. Aceste mutatii determina celulele sa creasca fara control și să continue să trăiască, atunci când alte celule mor în mod normal. Celulele acumulate formează o tumoare, care poate creste dincolo de vezica biliara și care se extinde si în alte zone ale corpului.

Cele mai multe cancere ale vezicii biliare incep in celulele glandulare care au linia de suprafața interioară a vezicii biliare. Cancerul vezicii biliare care incepe in acest tip de celule se numeste adenocarcinom. Acest termen se referă la modul în care celulele canceroase apar atunci cand au fost examinate la microscop.

 

Factori de risc cancer vezica biliara:

Factorii care pot creste riscul de cancer al vezicii biliare includ:

 Sexul. Cancerul vezicii biliare este mai frecvent la femei.

 Varsta dvs. Riscul de cancer al vezicii biliare creste pe masura ce inaintati in varsta.

 Greutatea dvs. Oamenii care sunt obezi au un risc mai mare de a dezvolta cancerul vezicii biliare.

 O istorie a calculilor biliari . Cancerul vezicii biliare este mai frecvent la persoanele care au avut calculi biliari in trecut. Cu toate acestea, cancerul vezicii biliare este foarte rar la aceste persoane.

 Alte boli și afecțiuni biliare. Alte afectiuni ale vezicii biliare care pot crește riscul de cancer includ vezicula de portelan, chistul de coledoc și infecția cronica a vezicii biliare.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Incepeti prin a face o programare la medicul dvs de familie sau la un medic generalist, dacă prezentati semne sau simptome care vă îngrijorează.

Daca medicul suspecteaza ca este posibil să aveți cancer al vezicii biliare, acesta v-ar putea trimite la un specialist, cum ar fi:

 – Un medic care este specializat în tratarea afecțiunilor digestive (gastroenterolog)

 – Un chirurg care operează ficatul sau vezica biliara

 – Un medic care este specializat în tratarea cancerului (oncolog).

Deoarece consultatia dvs poate fi scurta, și intrucat nu există de multe ori suficient timp pentru a acoperi toate subiectele, este o idee bună să fiti bine pregătit. Iată câteva informații menite sa vă ajute să vă pregătiți, și la ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti?

* Luati in considerare orice restricții aveti inainte de consultatia dvs . In momentul in care faceti programarea, asigurați-vă că întrebati dacă există ceva ce trebuie sa faceti inainte, cum ar fi anumite restrictii in dieta dvs.

* Notați orice fel de simptome cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o lista cu toate medicamentele, precum și orice vitamine sau suplimente pe care le luați.

* Luați cu dvs un membru al familiei sau un prieten. Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile furnizate în timpul unei consultatii. Cineva care însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau uitat.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră .

Timpul cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o listă de întrebări care sa va ajute să profitați din plin de timpul dvs împreună. Listati întrebările in ordinea importantei lor; de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în timp cazul in care  expira timpul dvs.

 

 Pentru cancerul vezicii biliare, câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dumneavoastră ar trebui sa  includa:

Care este stadiul cancerului meu de vezica biliara ?

 Imi puteți explica raportul patologiei mele ? Pot avea o copie a raportului meu patologic ?

Va fi  nevoie sa efectuez mai multe teste ?

Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul meu de vezica biliara ?

Care sunt beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni ?

Exista o optiune de tratament pe care o recomandati mai mult decat altele?

Ce ați recomanda unei persoane dragi aflate in aceeași situatie cu a mea ?

Ar trebui sa consult si o a doua opinie a unui specialist ? Care va fi acest cost, și va fi el acoperit de asigurarea mea ?

Există brosuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine ? Ce site-uri web imi recomandati ?

În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit pentru medicul dumneavoastră, nu ezitați să puneti si alte întrebări în timpul consultatiei dumneavoastră.

 

 La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră:

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Raspunzandu-i cu promptitudine, veti putea beneficia de timp suficient pentru a discuta mai taziu si alte subiecte pe care doriti sa le abordati.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când au început primele simptome ?

Au fost simptomele continuue sau ocazionale ?

Cat de severe sunt simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va îmbunătățească simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va  agraveze simptomele ?

 

Teste si diagnostice

Diagnosticarea cancerului vezicii biliare:

Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica cancerul vezicii biliare includ:

 * Analize de sange. Testele de sange pentru evaluarea funcției hepatice pot ajuta medicul sa determine ce cauzează semnele și simptomele.

 * Proceduri pentru a crea imagini ale vezicii biliare. Testele imagistice care pot crea imagini ale vezicii biliare includ ecografie, tomografie computerizata (CT) și imagistica prin rezonanta magnetica ( IRM ).

 

 Determinarea gradului de cancer al vezicii biliare

Odată ce medicul dvs va pune diagnosticul de cancer al vezicii biliare, acesta va cauta sa găseasca stadiul (etapa) cancerului. Stadiul cancerului  vezicii biliare ajută la determinarea prognosticului si optiunilor de tratament.

 

Testele și procedurile utilizate pentru determinarea stadiului cancerului vezicii biliare includ:

* Chirurgie exploratorie. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda interventia chirurgicala pentru a cauta in interiorul abdomenului  semnele pe care cancerul vezicii biliare le raspandeste.

În procedura numita laparoscopie, chirurgul face o incizie mica in abdomen si introduce un aparat mic de fotografiat. Camera permite chirurgului  sa examineze organele din jurul vezicii biliare pentru semnele pe care cancerul le-a extins.

* Teste  pentru examinarea canalelor biliare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda proceduri prin care injecteaza vopsea în canalele biliare. Aceasta procedura este urmată de un test  de imagistica care înregistrează  pe unde trece colorantul. Aceste teste pot arăta blocaje în canalele biliare.

Aceste teste pot include colangiopancreatografia retrograda endoscopică, colangiografia rezonanță magnetică și colangiografia percutanata transhepatica.

* Teste imagistice suplimentare. Cele mai multe persoane cu cancer al vezicii biliare vor fi supuse unor serii de scanari care sa ajute la determinarea daca cancerul s-a extins sau ramane localizat. Scanarile efectuate variază în funcție de circumstanțele dumneavoastră. Scanarile frecvent utilizate includ tomografia computerizata a pieptului și abdomenului, ecografia, RMN-ul  ficatului și tomografia cu emisie de pozitroni.

 

Etapele  cancerului de vezica biliara

Etapele cancerului  vezicii biliare sunt :

Etapa I. In acest stadiu, cancerul vezicii biliare se limitează la straturile interioare ale vezicii biliare.

Etapa II . In această etapă  cancerul vezicii biliare a crescut si invadeaza stratul exterior al vezicii biliare și se poate extinde dincolo de vezica biliara.

Etapa III . În acest stadiu, cancerul vezicii biliare a crescut si invadeaza unul sau mai multe organe din apropiere, cum ar fi ficatul, intestinul subtire sau stomacul. Cancerul vezicii biliare se poate extinde la ganglionii limfatici din apropiere.

Etapa IV . Ultimul stadiu al cancerului vezicii biliare include tumori mari care implică mai multe organe din apropiere și tumori de orice dimensiune care s-au raspandit in zonele indepartate ale corpului.

 

Tratamente și medicamente

Optiunile de tratament pentru cancerul vezicii biliare sunt disponibile in functie de  stadiul  cancerului dvs., de starea generala de sanatate si de preferintele dvs.

Scopul inițial al tratamentului este acela de a elimina cancerul vezicii biliare, dar în momentul în care nu este posibil, alte terapii pot ajuta la controlul raspandirii bolii și la mentinerea unei stari cat mai confortabile.

Interventia chirurgicala pentru stadiul precoce  al cancerului vezicii biliare

 

Chirurgia poate fi o opțiune dacă aveți un cancer vezicii biliare intr-un stadiu incipient. Opțiunile includ:

 * Chirurgie pentru a elimina vezica biliara. Cancerul precoce al vezicii biliare care se limitează la vezica biliara este tratat cu o operație de îndepărtare a vezicii biliare (colecistectomie).

 * Chirurgie pentru a elimina vezica biliara și o porțiune de ficat. Cancerul vezicii biliare care se extinde dincolo de vezica biliara și în ficat este uneori tratat prin interventii chirurgicale pentru a elimina vezica biliara, precum și porțiuni ale ficatului și canalele bilei care inconjoara vezica biliara.

Nu este clar daca tratamentele suplimentare dupa o interventie chirurgicala de succes pot creste sansele ca acest cancer sa nu recidiveze. Unele studii au constatat ca acest lucru este motivul principal, astfel încât în unele cazuri, medicul poate recomanda chimioterapie, radioterapie sau o combinație a celor două dupa interventia chirurgicala.

Discutați despre avantajele și riscurile tratamentului suplimentar cu medicul dumneavoastră pentru a determina ceea ce este potrivit pentru dvs.

 

Tratamente pentru stadiul avansat al cancerului vezicii biliare

Chirurgia nu poate vindeca cancerul vezicii biliare care s-a răspândit si în alte zone ale corpului. În schimb, medicii folosesc tratamente care pot elimina semnele si simptomele de cancer și care să vă ofere o stare cât mai confortabilă.

Opțiunile pot include :

* Chimioterapia. Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizeaza substante chimice pentru a distruge celulele canceroase.

 * Radioterapia. Radiațiile folosesc fascicule cu mare putere de energie, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase.

 * Studiile clinice. Studiile clinice folosesc medicamente experimentale sau noi pentru tratarea cancerului vezicii biliare. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă sunteți eligibil sa participati la un studiu clinic.

 

Proceduri pentru degajarea conductelor biliare blocate

Cancerul vezicii biliare in stadiu avansat poate provoca blocaje ale canalelor biliare, provocând complicații. Procedurile pentru degajarea blocajelor pot ajuta in acest caz. De exemplu, chirurgii pot plasa un tub de metal gol (stent), într- un duct pentru a -l tine  deschis sau pentru a redirectiona chirurgical conductele biliare din jurul blocajului (by-pass biliar).

 

 Cum sa faceti fata situatiei și sprijinul acordat

Aflarea vestii ca aveți o boală care va pune viața în pericol poate fi devastatoare. Iar atunci cand va confruntati cu un diagnostic de cancer al vezicii biliare poate fi deosebit de dificil, deoarece boala de multe ori ofera un prognostic slab.

Unele idei care sa va ajute sa învățati cum să faceti față cancerului vezicii biliare includ :

 * Puneti intrebari despre cancerul vezicii biliare. Notati întrebările pe care le aveti cu privire la cancerul dvs.Puneti aceste întrebări la următoarea întâlnire. De asemenea, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru surse de încredere în cazul în care puteți obține mai multe informații.Cunoasterea a cat mai multor informatii despre cancerul vezicii biliare și opțiunile de tratament va poate face să vă simtiti mai confortabil atunci când trebuie sa luati decizii cu privire la ingrijirea dvs.

* Rămâneți conectat in permanenta cu prietenii și familia. Diagnosticul de cancer poate fi stresant pentru prieteni și familie. Încercați să-i mentineti implicati în viața dvs.

Prietenii și familia vor întreba probabil, dacă există ceva ce pot face pentru a vă ajuta. Gândiți-vă la sarcinile la care v-ar placea sa va ajute, cum ar fi grija pentru casa dvs, dacă trebuie să va viziteze în spital sau doar sa fie acolo atunci când vreti să vorbiti cu cineva. Puteți găsi confort în sprijinul unui grup de îngrijire alcatuit din prieteni și familie.

 * Găsiți pe cineva cu care sa vorbiti. Găsiti pe cineva cu care sa puteti vorbi,  care are experiență cu persoanele care se confruntă cu o boala ce pune in pericol viata. Consultati un consilier, asistent social medical, membru al clerului sau un grup de sprijin pentru persoanele cu cancer.

* Scrieti-va dorințele dumneavoastră medicale.Luati măsuri pentru a va asigura că dorințele dumneavoastră sunt cunoscute și respectate.

Adresați-vă medicului dumneavoastră despre directivele în avans, care sa vă permita să indicati ce tipuri de tratament ați dori sa urmati, in cazul in care nu puteti comunica dorințele dumneavoastră. De asemenea, întrebați despre desemnarea unui reprezentant medical, o persoana desemnata de dvs,  care sa faca alegeri pentru dvs, dacă nu puteți comunica.