Definiție Cancer

Cancerul se referă la oricare dintre nenumaratele boli caracterizate prin dezvoltarea celulelor anormale care se divid incontrolabil si au capacitatea de a se infiltra și de a distruge țesutul normal al organismului. Cancerul de multe ori are capacitatea de a se raspandi in tot corpul.

Cancerul este a doua cauza de deces in Statele Unite. Dar ratele de supravietuire se imbunatatesc pentru mai multe tipuri de cancer, datorită îmbunătățirilor în screening-ul cancerului și tratamentul cancerului.

 

Simptomele cancerului

Semnele si simptomele cauzate de cancer vor varia în funcție de partea afectată a corpului.

Unele semne si simptome generale asociate cu cancerul, dar nu specifice cancerului, includ :

* oboseala

* noduli sau zone umflate care pot fi simtite sub piele

* modificări in greutate, inclusiv pierderea neintentionata in greutate sau cresteri in greutate

* modificări ale pielii, cum ar fi îngălbenirea, închiderea la culoare sau roșeață a pielii, leziuni care nu se vindeca sau modificări ale alunitelor existente

* modificări ale intestinului sau ale obiceiurilor vezicii urinare

* tuse persistentă sau probleme de respirație

* dificultăți de înghițire

* răgușeală

* indigestie persistenta sau disconfort dupa masa

* dureri musculare presistente inexplicabile sau dureri articulare

* febra persistenta, inexplicabila sau transpiratii nocturne

* sângerări inexplicabile sau vânătai

 

Când este necesar sa consultati un medic

Faceti-va o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți orice semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza.

Dacă nu aveți niciun semn sau simptom, dar sunteti îngrijorați cu privire la riscul de cancer, discutati despre preocupările dumneavoastră cu medicul specialist. Întrebați ce teste si proceduri de screening a cancerului sunt potrivite pentru dvs.

 

Cauzele cancerului

Cancerul este cauzat de schimbări (mutații ) in ADN-ul din interiorul celulelor. ADN-ul din interiorul unei celule este ambalat într-un număr mare de gene individuale, fiecare dintre acestea conține un set de instrucțiuni care spun celulei ce funcții sa efectueze, precum și cum să crească și sa se divida. Erori în aceste instructiuni pot provoca oprirea funcției normale a celulei și pot permite celulei sa devina canceroasa.

 

Ce fac mutatiile genetice ?

O mutatie genetica poate instrui o celula sanatoasa sa:

* Permita o creștere rapidă. O mutatie genetica poate spune unei celule sa creasca si sa se divida mai rapid. Acest lucru creează multe celule noi, care au toate același mutatie .

* Nu poata opri cresterea necontrolata a celulelor. Celulele normale stiu cand sa se opreasca in crestere, astfel încât sa aveti numărul corect al fiecarui tip de celule. Celulele canceroase pierd controlul ( gene supresoare tumorale ), care le spune când să se oprească în creștere. O mutatie intr-o gena supresoare tumorala permite celulelor canceroase să continue să crească și sa acumuleze.

* Faca greșeli atunci când repara erorile ADN-ului. ADN-ul celular repara genele si cauta erori în ADN-ul unei celule, facand corecturi. O mutatie intr-o gena care repara ADN-ul ar putea însemna că alte erori nu sunt corectate, ceea ce face ca celulele sa devina canceroase.

Aceste mutații sunt cele mai comune gasite in cancer. Dar multe alte mutatii genetice pot contribui la provocarea cancerului.

 

Care sunt cauzele mutatiilor genetice ?

Mutatiile genetice pot aparea din mai multe motive , de exemplu :

* Mutatii genetice cu care v-ati născut. Este posibil sa va fi fi nascut cu o mutatie genetica pe care ati moștenit-o de la părinții dvs . Acest tip de mutație reprezintă un procent mic in cazurile de cancer.

* Mutatii genetice care apar dupa nastere. Cele mai multe mutatii genetice apar după ce v-ati născut și nu sunt moștenite . Un număr de forțe pot provoca mutatii genetice, cum ar fi fumatul, radiațiile, virusuri, substante chimice cauzatoare de cancer (substante cancerigene), obezitate, hormoni, inflamatia cronica si lipsa de exercitiu.

Mutatiile genetice apar frecvent în timpul creșterii celulare normale. Cu toate acestea, celulele contin un mecanism care recunoaște atunci când se produce o eroare și repara greseala. Ocazional, o eroare este ratata. Acest lucru ar putea face ca o celula sa devina canceroasa.

 

Cum interactioneaza mutatiile genetice intre ele ?

Mutatiile genetice cu care v-ati născut și cele pe care le achiziționați de-a lungul vieții colaboreaza impreuna pentru a provoca cancerul.

De exemplu, dacă ați moștenit o mutatie genetica care va predispune la cancer, asta nu înseamnă că este sigur ca veti face cancer. În schimb, ați putea avea nevoie una sau mai multe alte mutatii genetice care sa cauzeze cancer. Mutatia genei mostenita de dvs. v-ar putea face să aveti mai multe sanse decat alte persoane de a dezvolta cancer atunci cand sunteti expusi la o anumita substanta cauzatoare de cancer.

Nu este clar cât de multe mutatii trebuie să acumulezati pentru a face cancer. Este probabil ca acest lucru variază de la un tip de cancer la altul.

 

Factori de risc

În timp ce medicii cunosc ce anume poate crește riscul de cancer , majoritatea cancerelor apar la persoanele care nu au niciunul din factori de risc cunoscuți.

 

Factorii cunoscuti care cresc riscul de cancer includ:

 

Varsta dvs

Cancerul poate dura zeci de ani să se dezvolte. De aceea, cei mai mulți oameni diagnosticati cu cancer sunt de 65 de ani sau mai în vârstă. În timp ce este mai frecvent la persoanele in varsta, cancerul nu este exclusiv o boală a adultilor – cancerul poate fi diagnosticat la orice varsta.

 

Obiceiurile

Anumite stiluri de viata sunt cunoscute pentru a creste riscul de cancer. Fumatul, consumul de alcool- mai mult de o bautura alcoolica pe zi ( pentru femeile de toate varstele si barbatii cu varsta de peste 65 de ani) sau două pahare pe zi (pentru barbatii in varsta de 65 ani si mai tineri), expunerea excesiva la soare sau arsurile solare, vezicule frecvente, obezitatea și sexul neprotejat pot contribui la cancer.

Puteți schimba aceste obiceiuri pentru a reduce riscul de cancer – deși unele obiceiuri sunt mai ușor de schimbat decât altele.

 

Istoria familiei dvs

Doar o mică parte din cazurile de cancer sunt cauzate de o afectiune mostenita. Dacă cancerul este intalnit in familia dvs, este posibil ca mutatiile sa fie transmise de la o generație la alta. Puteti fi un candidat pentru testarea genetica pentru a vedea dacă ați moștenit mutatii care ar putea creste riscul de anumite tipuri de cancer. Țineți minte că a avea o mutatie genetica mostenita nu înseamnă neapărat ca veti face cancer.

 

Afectiunile dumneavoastră de sănătate

Unele afectiuni de sanatate cronice, cum ar fi colita ulceroasa, pot creste semnificativ riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile dvs.

 

Mediul inconjurator

Mediul din jurul dvs poate conține substanțe chimice nocive, care pot crește riscul de cancer. Chiar dacă nu fumati, ati putea inhala fumul pasiv dacă mergeti unde oamenii sunt fumatori sau dacă locuiți cu cineva care fumeaza. Produsele chimice din casa dvs sau de la locul de muncă, cum ar fi azbestul și benzenul, de asemenea, sunt asociate cu un risc crescut de cancer.

 

Complicațiile cancerului

Cancerul si tratamentul acestuia pot provoca mai multe complicatii, inclusiv:

 

Durere

Durerea poate fi cauzata de cancer sau de tratamentul cancerului, deși nu toate cancerele sunt dureroase. Medicamentele si alte abordari pot trata in mod eficient durerile legate de cancer.

 

Oboseală

Oboseala la persoanele cu cancer are multe cauze, dar poate fi de multe ori gestionata. Oboseala asociata cu tratamente de chimioterapie sau radioterapie este des intalnita, dar este de obicei temporara.

 

Dificultăți de respirație

Cancerul sau tratamentul cancerului poate provoca un sentiment de respiratie scurta. Tratamentele pot aduce alinare.

 

Greață

Anumite tipuri de cancer si tratamente pentru cancer pot provoca greturi. Medicul dumneavoastră vă poate preveni, uneori, în cazul în care tratamentul este de natură să provoace greata. Medicamentele si alte tratamente va pot ajuta să preveniti sau sa reduceti greața.

Diaree sau constipație

Cancerul si tratamentul cancerului pot afecta intestinele și pot provoca diaree sau constipație.

 

Slăbire

Cancerul si tratamentul cancerului pot duce la pierderea in greutate. Cancerul fură mâncare de la celulele normale și le privează de nutrienți. Acest lucru nu este afectat de cât de multe calorii sau ce fel de alimente consumati; este dificil de tratat. In cele mai multe cazuri, alimentarea artificială prin tuburi în stomac sau vena nu ajuta la schimbarea pierderii in greutate.

 

Modificări chimice în corpul dumneavoastră

Cancerul poate afecta echilibrul chimic obișnuit din corpul dvs și crește riscul de complicatii grave. Semnele si simptomele dezechilibrelor chimice ar putea include sete excesivă, urinare frecventă, constipație și confuzie .

 

Creierul si probleme ale sistemului nervos

Cancerul poate apăsa pe nervii din apropiere și poate provoaca dureri si pierderea functiei de o parte a corpului dumneavoastră. Cancerul care implică creierul poate provoca dureri de cap și semne si simptome cum ar fi accident vascular cerebral, slabiciune pe o parte a corpului.

 

Reactii neobisnuite ale sistemului imunitar la cancer

În unele cazuri, sistemul imunitar al organismului poate reacționa în cazul prezenței cancerului prin atacarea celulelor sănătoase. Numit sindromul paraneoplazic, aceste reacții foarte rare pot duce la o varietate de semne si simptome, cum ar fi dificultati de mers si convulsii.

 

Cancerul care se raspandeste

Pe masura ce cancerul avanseaza, acesta se poate răspândi (metastazeaza) in alte parti ale corpului. În cazul în care cancerul se extinde depinde de tipul de cancer.

 

Cancerul care revine in organism

Supravietuitorii cancerului au un risc al reaparitiei cancerului. Unele forme de cancer sunt mult mai probabil sa se repete decat altele. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre ceea ce puteți face pentru a reduce riscul reaparitiei cancerului. Medicul dumneavoastră vă poate concepe un plan de ingrijire pentru dvs după tratament. Acest plan poate include scanarea si examene periodice în lunile și anii de după tratamentul dumneavoastră, pentru a verifica recurenta cancerului.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Începeți prin a va face o programare la medicul de familie sau la un medic generalist dacă aveți orice semne sau simptome care vă îngrijorează. Dacă medicul dumneavoastră stabilește ca aveți cancer, probabil va trebui sa consultati unul sau mai multi specialisti:

* Medici care trateaza cancerul ( medicii oncologi )

* Medici care trateaza cancerul cu radiații ( medicii oncologi radiologi )

* Medici care trateaza boli ale sângelui și ale țesuturilor sanguine care se formeaza ( hematologi )

* Chirurgi

Deoarece consulatia poate fi scurta și pentru că nu există de multe ori suficient timp pentru a o acoperi in intregime, este o idee bună să fiti bine pregătit inainte. Iată câteva informații care sa va ajute să vă pregătiți pentru a ști ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti

* Fiți conștienți de orice restricții aveti inainte de consultatie. In momentul in care faceti programarea, asigurați-vă că veti sti dacă există ceva ce trebuie sa faceti in avans, cum ar fi restrictii in dieta dvs .

* Notați orice fel de simptome cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia .

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice subliniază schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Notați istoricul familiei dvs. de cancer . Dacă alți membri ai familiei dumneavoastră au fost diagnosticati cu cancer , faceti o lista cu tipurile de cancer, modul în care fiecare persoană este legata cu dvs si ce varsta avea fiecare persoană a fost atunci cand diagnosticata .

* Faceti o lista cu toate medicamentele , vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

* Luați în considerare in a lua un membru al familiei sau un prieten cu dvs. Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile prezentate în timpul unei consultatii. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau ati uitat.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.

Timpul petrecut cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista cu intrebari care sa va poate ajuta să profitați la maximum de timpul dvs împreună. Listati-va întrebările in ordine: de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în cazul in care timpul dvs a expirat.

 

Pentru cancer, câteva întrebări de bază pentru a întreba medicul dumneavoastră ar trebui sa includa:

Ce tip de cancer am?

In ce stadiu este cancerul meu?

Voi avea nevoie de teste suplimentare?

Care sunt opțiunile mele de tratament?

Pot tratamentele vindeca cancerul meu?

Dacă cancerul meu nu poate fi vindecat, la ce mă pot aștepta de la tratament?

Care sunt posibilele efecte secundare ale fiecărui tratament?

Exista un tratament care considerati ca este cel mai bun pentru mine?

Cât de curând va trebui sa incep un tratament?

Cum imi va afecta tratamentul viata mea de zi cu zi?

Pot continua să lucrez în timpul tratamentului?

Există studii clinice sau tratamente experimentale disponibile pentru mine?

Am si alte sfectiuni de sănătate. Cum pot să le gestionez în timpul tratamentului meu pentru cancer?

Există restricții pe care trebuie sa le respect?

Ar trebui sa consult si un specialist? Care va fi costul, și va fi acoperit acesta de asigurarea mea?

Există o alternativă generica pentru medicamentul prescris?

Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine? Ce site-uri web imi recomandati?

Ce anume va determina dacă ar trebui să fiu programat pentru urmatoarele vizite?

În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit să întrebați medicul dumneavoastră, nu ezitați să adresati si alte întrebări care par importante pentru dvs.

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti pregatiti să răspundeti la ele, pastrand timp pentru mai târziu ca sa acoperiti si alte puncte pe care doriți să le abordati.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când au început primele simptome ?

Au fost simptomele continuue sau ocazionale ?

Cat de severe sunt simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva , pare să va îmbunătățească simptomele ?

Ce anume , dacă exista ceva , pare să va agraveze simptomele ?

Are cineva din familia dvs cancer ?

Ați avut vreodată cancer înainte ? Dacă da, ce fel de cancer și cum l-ati tratat ?

Ați fost vreodată expusi unor substante chimice la domiciliu sau la locul de muncă ?

Fumati sau folositi tutun ?

Ați fost vreodată diagnosticat cu o infecție cu hepatita sau HPV ?

 

Teste si diagnostice

Screening-ul cancerului

Diagnosticarea cancerului inca din stadiile sale incipiente oferă de multe ori cea mai buna sansa pentru vindecare. În acest sens, discutați cu medicul dumneavoastră ce tipuri de depistare a cancerului ar putea fi potrivite pentru dvs .

Pentru câteva tipuri de cancer, studiile arata ca testele de screening pot salva vieti prin diagnosticarea timpurie a cancerului. Pentru alte tipuri de cancer, sunt recomandate teste de screening doar pentru persoanele cu risc crescut.

O varietate de organizatii medicale si grupuri de pacienti au recomandări și orientări pentru screening-ul cancerului. Revedeți diferitele orientări cu medicul dumneavoastră și împreună puteți stabili ce este mai bine pentru dvs în funcție de factorii proprii de risc pentru cancer.

 

Diagnosticarea cu cancer

Medicul dumneavoastră poate utiliza una sau mai multe abordari pentru diagnosticarea cancerului :

1. Examenul fizic . Medicul dumneavoastră poate palpa zonele corpului dvs pentru noduli care pot indica o tumora. In timpul unui examen fizic, acesta poate arata anomalii, cum ar fi schimbari in culoarea pielii sau de extinderea unui organ, care pot indica prezenta cancerului.

2. Teste de laborator. Testele de laborator, cum ar fi urina si testele de sange pot ajuta medicul sa identifice anomaliile care pot fi cauzate de cancer. De exemplu, la persoanele cu leucemie, un test de sange numit hemoleucograma completă poate dezvălui un număr neobișnuit sau tip de celule albe din sange.

3. Testele imagistice. Testele imagistice permit medicului să examineze oasele și organele interne într-un mod neinvaziv. Testele imagistice utilizate in diagnosticarea cancerului pot include o tomografie computerizata ( CT), scanare osoasă, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM ), tomografie cu emisie de pozitroni ( PET ), scanare, ultrasunete si raze X, printre altele.

4. Biopsia. În timpul unei biopsii, medicul dumneavoastră colectează un eșantion de celule pentru testarea în laborator. Există mai multe modalități de colectare a probei. Care procedură de biopsie este potrivita pentru dumneavoastră depinde de tipul de cancer si locația acestuia. In cele mai multe cazuri, biopsia este singura modalitate de a diagnostica definitiv cancerul.

In laborator, medicii se uita la mostrele de celule sub microscop. Celulele normale arata uniform, cu dimensiuni similare și organizare ordonată. Celulele canceroase sunt mai puțin ordonate, cu dimensiuni variabile și fără organizare aparenta.

 

Etapele cancerului

După ce cancerul este diagnosticat, medicul va trebui sa stabileasca în ce stadiu (etapa) al cancerului va aflati. Medicul dumneavoastră utilizează stadiul cancerului pentru a determina opțiunile de tratament și șansele pentru vindecare.

Testele si procedurile pot include teste imagistice, cum ar fi scanarea osoasa sau raze X , pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit si în alte părți ale corpului.

Etapele cancerului sunt în general indicate prin cifre romane de la I la IV, cifrele mai mari indicând un cancer in stadiu avansat. În unele cazuri, stadiul cancerului este indicat prin litere sau cuvinte.

 

Tratamente și medicamente

Multe tratamente pentru cancer sunt disponibile. Opțiunile de tratament depind de mai mulți factori, cum ar fi tipul și stadiul cancerului dvs. , starea generală de sănătate și preferințele dvs. Împreună dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteti cântări beneficiile și riscurile fiecărui tratament pentru cancer pentru a determina ce este cel mai bine pentru dvs.

 

Obiectivele tratamentul cancerului
Tratamentele pentru cancer au obiective diferite, cum ar fi :

1. Vindecarea

Scopul tratamentului este de a realiza un remediu pentru cancer, permițându-vă să trăiti o durata de viata normala . Acest lucru poate fi sau nu poate fi posibil , în funcție de situația dvs. specifica.

2. Tratamentul primar

Scopul unui tratament primar este de a elimina complet cancerul din corpul dumneavoastră sau de a ucide celulele canceroase.

Orice tratament al cancerului poate fi folosit ca tratament primar, dar cel mai utilizat tratament primar al cancerului pentru cele mai comune forme de cancer este o intervenție chirurgicală. În cazul în care cancerul este deosebit de sensibil la radioterapie sau chimioterapie, este posibil să primiți una dintre aceste terapii ca tratament primar.

3. Tratamentul adjuvant

Scopul terapiei adjuvante este de a ucide celulele canceroase care pot ramane dupa tratamentul primar pentru a reduce posibilitatea cancerului sa reapara.

Orice tratament al cancerului poate fi utilizat ca tratament adjuvant. Terapiile adjuvante folosite includ chimioterapie, radioterapie si terapia cu hormoni.

4. Tratamentul paliativ

Tratamentele paliative pot ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului sau semnelor si simptomelor cauzate de cancerul în sine. Chirurgia, radioterapia, chimioterapia si terapia hormonala pot fi utilizate pentru a calma semnele și simptomele . Medicamentele pot ameliora simptomele, cum ar fi durere și dificultăți de respirație.Tratamentul paliativ poate fi utilizat în același timp cu alte tratamente destinate pentru a vindeca cancerul.

 

Tratamente pentru cancer

Medicii au multe instrumente atunci când vine vorba de tratarea cancerului.

Optiunile de tratament pentru cancer includ:

Interventia chirurgicala

Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina cancerul sau cat mai multe celule canceroase posibil.

 

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase.

 

Radioterapia

Radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi raze X pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate veni de la un dispozitiv din afara corpului dvs (radiatii externe), sau acesta poate fi introdus în interiorul corpului dumneavoastră (brahiterapie).

 

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stem este de asemenea, cunoscut sub numele de transplant de măduvă osoasă. Măduva osoasă este materialul din interiorul oaselor care formeaza celulele sanguine din celulele stem din sange. Un transplant de celule stem poate folosi propriile dvs celule stem sau celule stem de la un donator.

Un transplant de celule stem permite medicului dumneavoastră sa utilizeze doze mai mari de chimioterapie pentru tratarea cancerului. Acesta poate fi de asemenea utilizat pentru a înlocui măduva osoasă bolnava.

 

Imunoterapia

Imunoterapia, de asemenea, cunoscuta ca terapie biologica, foloseste sistemul imunitar pentru a lupta cu cancerul. Cancerul poate supraviețui necontrolat în corpul dumneavoastră, deoarece sistemul imunitar nu il recunoaște ca un intrus. Imunoterapia poate ajuta sistemul imunitar sa vada cancerul și să il atace.

 

Terapia cu hormoni

Unele tipuri de cancer sunt alimentate de hormonii corpului dvs . Exemplele includ cancerul de sân și cancerul de prostată. Eliminarea acelor hormoni din organism sau blocarea efectelor pot determina celulele canceroase sa se opreasca din crestere.

 

Terapia cu medicamente tinta

Tratamentul cu medicamente tinta se concentrează pe anomaliile specifice in interiorul celulelor canceroase care le permit să supraviețuiască.

 

Studii clinice

Studiile clinice sunt studii care investigheaza noi metode de tratare a cancerului. Mii de studii clinice asupra cancerului sunt in curs de desfasurare.

Alte tratamente pot fi disponibile pentru dvs , in functie de tipul de cancer.

 

Prevenirea cancerului

Nu există niciun mod specific de a preveni cancerul. Dar medicii au identificat mai multe moduri de a reduce riscul dezvoltarii cancerului, cum ar fi :

* Renunțarea la fumat. Daca fumati, renuntati. Dacă nu fumati, nu începeti sa va apucati de acest viciu. Fumatul este legat de mai multe tipuri de cancer – nu doar de cancerul pulmonar. Oprirea fumatului acum va reduce riscul de cancer în viitor.

* Evitarea expunerii excesivre la soare. Razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui pot crește riscul cancerului de piele. Limitați-va expunerea la soare, asezandu-va la umbra, purtând îmbrăcăminte de protecție sau aplicand creme cu factor ridicat de protectie solara.

* Mentinerea unei diete sanatoase. Alegeti o dieta bogata in fructe si legume. Selectați cereale integrale si proteinele slabe.

* Practicarea de exercitii fizice in cele mai multe zile ale saptamanii. Exercitiile fizice regulate sunt legate de un risc mai mic de cancer. Tintiti catre cel puțin 30 de minute de exercitii in cele mai multe zile ale saptamanii. Dacă nu ați facut exercitii fizice in mod regulat pana acum, începeti încet și planificati-va un mod de lucru de pana la 30 de minute sau mai mult.

* Mentinerea unei greutati sanatoase. Obezitatea sau supraponderalitatea pot crește riscul de cancer. Mențineti-va o greutate sanatoasa printr-o combinație intre o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate.

* Consumul de alcool cu moderatie, dacă alegeți să beti. Dacă alegeți să beti alcool, limitati-va la un pahar pe zi daca sunteti femeie de orice varsta sau un barbat mai în vârstă de 65 de ani, sau la doua pahare pe zi, daca sunteti un barbat de 65 de ani sau mai tineri.

* Programarea de examene pentru depistarea cancerului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre care tipuri de screening a cancerului sunt cele mai bune pentru dumneavoastră, bazate pe factori de risc.

* Informarea cu privire la vaccinari. Anumiti virusi cresc riscul de cancer. Vaccinarile pot ajuta la prevenirea acestor virusi, inclusiv virusul hepatitei B, ceea ce crește riscul de cancer la ficat, si papilomavirus uman (HPV), care creste riscul de cancer de col uterin și alte cancere. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vaccinarea împotriva acestor virusuri este potrivita pentru dvs.