Definiție

Carcinomul bazocelular este un tip de cancer de piele. Carcinomul bazocelular incepe in celulele bazale – un tip de celule din piele care produc noi celule ale pielii pe masura ce celulele imbatranite mor.

Carcinomul bazocelular apare de multe ori ca un cucui de ceară, deși poate avea si alte forme. Carcinomul bazocelular apare cel mai adesea pe zone ale pielii care sunt cel mai adesea expuse la soare, cum ar fi pe fata si pe gat.

Cele mai multe carcinoame bazocelulare sunt considerate a fi cauzate de expunerea pe termen lung la radiatiile ultraviolete ( UV ) radiatii de la lumina soarelui. Evitarea soarelui și folosirea cremelor cu factor ridicat de protectie solara pot ajuta la protejarea impotriva carcinomului bazocelular.

 

Simptomele carcinomului bazocelular

Carcinoamele bazocelulare se dezvolta de obicei pe părțile corpului expuse la soare, in special capul și gâtul. Un număr mult mai mic de carcinoame bazocelulare apare pe trunchi și picioare. Cu toate acestea, carcinoamele bazocelulare pot apărea, de asemenea si pe părți ale corpului care sunt rareori expuse la lumina soarelui.

Deși un semn de avertizare generală de cancer de piele este o rană care nu se vindeca sau care sangereaza in mod repetat si peste crusta formata, cancerul bazocelular poate apărea, de asemenea sub forma de :

* Un cucui alb perlat sau de ceara, de multe ori cu vase de sange vizibile pe fata, urechi sau gat. Cucuiele pot sângera și dezvolta o crusta . La persoanele cu pielea mai inchisa la culoare, acest tip de cancer poate fi maro sau negru.

* O pata maronie plata,cu solzi sau de culoarea pielii pe spate sau piept . De-a lungul timpului, aceste pete pot crește destul de mari.

* Mai rar, o cicatrice alba de ceară. Acest tip de carcinom bazocelular este ușor de trecut cu vederea, dar poate fi un semn de cancer deosebit de invaziv și distrugator, numit carcinom cu celule bazale morpheaform.

 

Când este necesar sa consultati un medic

Faceti o programare la medicul dumneavoastră dacă prezentati orice semne sau simptome care vă îngrijorează.

 

Cauzele carcinomului bazocelular

Carcinomul bazocelular apare atunci cand intr-una dintre celulele bazale ale pielii se dezvoltă o mutație în ADN-ul său. Celulele bazale sunt găsite în partea de jos a epidermei – stratul exterior al pielii. Celulele bazale produc noi celule ale pielii. Pe masura ce noi celule ale pielii sunt produse, acestea imping celulele mai mari catre suprafata pielii, unde celulele imbatranite mor si sunt înlăturate.

Procesul de creare a noi celule ale pielii este controlat de ADN-ul unei celule bazale. O mutatie in ADN cauzeaza multiplicarea rapida și continua crestere a celulelor bazale atunci când in mod normal acestea ar trebui sa moara. În cele din urmă acumularea de celule anormale poate forma o tumoare canceroasa.

 

Lumina ultravioletă și alte cauze

O mare parte a prejudiciului ADN-ului din celulele bazale este produs de radiatiile cu ultraviolete ( UV ) găsite în lumina soarelui, în lămpile comerciale de bronzat și paturile pentru bronzare. Dar expunerea la soare nu explică cancerul de piele care se dezvolta pe pielea expusa in mod neobișnuit la soare. Aceasta indică faptul că si alți factori pot contribui la riscul cancerului de piele, cum ar fi a fi expunerea la substanțe toxice sau o afecțiune care slăbește sistemul dvs imunitar.

 

Factorii de risc

Factorii care cresc riscul de carcinom bazocelular includ:

 

1. Expunerea exagerata la soare

Timpul foarte mare petrecut în soare – sau în cabinele comerciale pentru bronzat – creste riscul carcinomului bazocelular. Amenințarea este mai mare în cazul în care locuiți într-un climat însorit sau de mare altitudine, ambele vă expun la mai multe radiatii UV. Riscul este, de asemenea, mai mare în cazul în care cele mai multe dintre expuneri au avut loc înainte de vârsta de 18 ani. Riscul este mai mare în cazul în care ați avut cel puțin o arsură solara.

 

2. Expunerea la radiații

Tratamentele pentru psoriazis pot crește riscul de carcinom bazocelular si al altor forme de cancer de piele. Daca ati fost supusi unor tratamente cu radiatii pentru acneea din copilarie sau ati suferit de alte afectiuni,toate acestea pot creste, de asemenea, riscul de carcinom bazocelular.

 

3. Pielea deschisa

Daca aveti pielea foarte deschisa la culoare sau pistrui sau faceti arsuri solare foarte ușor, aveți mai multe șanse de a dezvolta cancer de piele decat cineva cu un ten mai închis. Carcinomul bazocelular este rar la persoanele de culoare.

 

4. Sexul

Barbatii au mai multe sanse de a dezvolta carcinomul bazocelular decat femeile.

 

5. Varsta

Deoarece carcinoamelor bazocelulare le trebuie de multe ori zeci de ani pentru a se dezvolta, majoritatea carcinoamelor bazocelulare apar la persoanele in varsta de 50 de ani sau mai in varsta.

 

6. Un istoric personal sau familial de cancer de piele

Dacă ați avut carcinom bazocelular o data sau de mai multe ori, aveți șanse de a-l dezvolta din nou. Dacă aveți un istoric familial de cancer de piele, este posibil să prezentati un risc crescut de a dezvolta carcinom bazocelular.

 

7. Medicamente care suprima sistemul imunitar

Administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar, mai ales dupa o interventie chirurgicala de transplant, creste semnificativ riscul de cancer de piele. Tipurile de cancer la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, în general, sunt mai agresive decât sunt la persoanele sanatoase.

 

8. Expunerea la arsenic

Arsenicul, un metal toxic care este găsit pe scară largă în mediul inconjurator, creste riscul de carcinom bazocelular precum si altor tipuri de cancer. Cu totii suntem expusi la arsenic, deoarece acesta apare în mod natural în sol, aer și in apele subterane. Dar persoanele care pot fi expuse la niveluri mai ridicate de arsenic precum fermierii, muncitorii din rafinarii si persoanele care beau apă contaminată sau locuiesc în apropierea uzinelor metalurgice, prezinta un risc ridicat de cancer de piele.

 

9. Sindroame mostenite care cauzeaza cancer de piele

Anumite boli genetice rare cresc riscul de carcinom bazocelular. Sindromul Gorlin-Goltz provoacă numeroase carcinoame cu celule bazale, precum și ciupituri pe mâini și pe picioare și anomalii ale coloanei vertebrale.

 

Xeroderma pigmentosum determină o sensibilitate extrema la lumina soarelui și un risc ridicat de cancer de piele, deoarece persoanele cu aceasta afectiune au o foarte mica capacitate sau chiar nu au capacitatea de a repara daunele produse la nivelul pielii de lumina ultravioleta.

 

Complicațiile carcinomului bazocelular

Complicatiile carcinomului bazocelular pot include:

 

Un risc de recurenta. Carcinoamele bazocelulare reapar frecvent. Chiar și după un tratament de succes, acestea pot sa reapara, de multe ori în același loc.

Un risc crescut pentru alte tipuri de cancer de piele. O istorie a carcinomului bazocelular poate crește, de asemenea, sansa de a dezvolta si alte tipuri de cancer de piele , cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase si melanomul .

Cancerul care se extinde dincolo de piele. Forme rare, agresive de carcinom bazocelular pot invada și distruge mușchii din apropiere, nervii si oasele. Foarte rar, carcinomul bazocelular se poate raspandi si in alte zone ale corpului.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Dacă aveți o rană a pielii sau o leziune care va ingrijoreaza , faceti-va o programare la medicul dumneavoastră. Acesta va poate recomanda un medic specializat în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cutanate (dermatolog).

Iată câteva informații care sa va ajute să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră și la ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti

* Notați istoricul dvs medical, inclusiv alte afectiuni pentru care ați fost tratat. Asigurați-va ca includeti orice radioterapie pe care ati facut-o, chiar în urmă cu ceva ani.

* Notati orice antecedente personale de expunere la lumina cu raze UV excesive, inclusiv lumina soarelui sau paturi pentru bronzare. De exemplu, spuneți medicului dumneavoastră dacă ați lucrat ca salvamar în aer liber sau daca ati petrecut mai mult timp la plajă.

* Faceti imediat o lista cu membrii familiei dvs care au avut cancer de piele. Cancerul de piele la un părinte, bunic, mătușă, unchi sau frate este istorie importantă care trebuie împărtășita cu medicul dumneavoastră.

* Faceti o lista cu medicamentele dumneavoastră și remediile naturale. Includeti orice prescriptie medicala sau medicamente pe care le luați, precum și toate vitaminele, suplimentele sau remediile din plante.

* Scrieți întrebările pe care să le adresati medicului dumneavoastră. Faceti o lista de intrebari in avans care sa vă poate ajuta să profitați din plin de timpul petrecut cu medicul dumneavoastră.

* Găsiți un membru al familiei sau un prieten care sa va poate insoti la consultatia dumneavoastră. Deși cancerul de piele este de obicei tratabil, doar auzind cuvântul „cancer” poate fi dificil pentru cei mai mulți oameni să se concentreze pe ceea ce va spune medicul. Luati pe cineva cu dvs care sa va poata ajuta să retina toate informațiile.

 

Iata mai jos câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dumneavoastră despre carcinomul bazocelular. Dacă apar întrebări suplimentare în timpul vizitei dumneavoastră, nu ezitați să întrebați medicul dvs.

Am cancer de piele ? Ce fel de cancer de piele am ?

Prin ce difera acest tip de cancer de piele fata de alte tipuri de cancer?

S-a răspândit deja cancer meu ?

Ce abordare de tratament imi recomandati ?

Care sunt posibilele efecte secundare ale acestui tratament ?

Voi avea o cicatrice dupa tratament ?

Exista vreun risc ca aceasta afectiune sa recidiveze ?

Prezint vreun risc si pentru alte tipuri de cancer de piele ?

Cât de des voi avea nevoie de vizite medicale după ce am terminat tratamentul ?

Prezinta membrii familiei mele vreun risc de cancer de piele ?

Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine ? Ce site-uri web imi recomandati ?

 

La ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti pregatiti să ii răspundeti   pentru a profita din plin de timpul ramas si pentru a aborda alte subiecte de profunzime.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când ati observat pentru prima dată această creștere de piele sau leziune?

A crescut în mod semnificativ, de cand ati descoperit-o pentru prima oara?

Este creșterea sau leziunea dureroasa?

Aveți si alte creșteri sau leziuni care va ingrijoreaza ?

Ati avut un cancer de piele in trecut ?

A avut cineva din familia dvs cancer de piele? Ce fel de cancer?

Cât de mult v-ati expus la soare sau la aparate pentru bronzat in timpul copilariei si adolescentei dvs ?

Cât de mult va expuneti la soare sau la aparate pentru bronzat in prezent?

Luați în prezent vreun medicament?

Folositi în prezent sau ați utilizat in trecut remedii din plante?

Ați facut vreodată radioterapie pentru vreo afecțiune?

Ați luat vreodată medicamente care suprima sistemul imunitar?

Pentru ce alte afecțiuni medicale importante ați fost tratat, inclusiv în copilărie?

Fumati? sau Ati fumat? Cat timp?

Aveti in prezent sau ați avut vreodată un loc de muncă, care poate v-a expus la pesticide sau ierbicide?

Va bazati in prezent sau v-ati bazat vreodată pe apa de fantana ca si sursă de apă principală?

Va luați măsuri de precauție pentru a rămâne în condiții de siguranță la soare, cum ar fi evitarea soarelui de la amiaza și utilizarea cremelor de protectie solara?

Va examinati propria piele în mod regulat?

 

Teste si diagnostice

 

Pentru a diagnostica carcinomul bazocelular, medicul dumneavoastră vă poate:

* Examina pielea. Medicul dumneavoastră va examina zonele suspecte de pe piele. Acesta va cauta, de asemenea, restul corpului pentru alte zone neobișnuite ale pielii.

* Extrage o mostra de piele pentru testare. Medicul dumneavoastră vă poate face o biopsie de piele, care implica eliminarea unei mici bucati din pielea cu aspect neobisnuit pentru testarea într-un laborator.

Acest lucru va dezvălui dacă aveți cancer de piele și, dacă da, ce tip de cancer de piele. Tipul de biopsie a pielii la care veti fi supusi va depinde de situația dumneavoastră.

 

Tratamente și medicamente

Un număr de tratamente sunt disponibile pentru carcinomul bazocelular. Care tratament este cel mai bun pentru dvs depinde de tipul, localizarea si severitatea cancerului. Unele tratamente frecvent utilizate pentru carcinomul bazocelular includ:

* Electrodesicatie și chiuretaj (ED & C). Aceasta procedura implica eliminarea suprafaței cancerului de piele cu un instrument de răzuire (chiureta) și apoi se cauterizeaza baza a cancerului cu un ac electric. Acest tratament este adesea folosit pentru cazurile de cancer mic situat pe picioare și urechi. Electrodesicatia si chiuretajul pot lăsa o crusta maloasa, crocanta care se vindecă peste cateva saptamani.

* Excizia chirurgicala. În această procedură, medicul taie tesutul canceros și o marjă din jurul pielii sănătoase. În unele cazuri, este posibil să aveți o excizie largă, care implica indepartarea pielii normale suplimentare din jurul cancerului. Excizia chirurgicala poate fi o opțiune dacă aveți un carcinom bazocelular mare. Pentru a minimiza cicatricea, mai ales de pe fata dvs, consultați un medic de specialitate în reconstrucția pielii.

* Înghețarea. Acest lucru implică uciderea celulelor canceroase prin congelarea cu azot lichid (crioterapie). Este utila pentru cancerele care sunt foarte subțiri și nu se extind adânc în piele.

* Chirurgia Mohs. În timpul procedurii, medicul indeparteaza strat cu strat celulele canceroase, examinând fiecare strat sub microscop, până cand nu rămâne nicio celula anormala. Acest lucru permite ca întreaga masa tumorala sa fie eliminata fără a se lua o cantitate excesivă din tesutul inconjurator sanatos. Acesta este un tratament eficient pentru recurenta carcinoamelor bazocelulare și celor care sunt mari, adânci, cu creștere rapidă, morpheaform sau de pe fata dvs.

* Tratamente de actualitate. Carcinomul bazocelular este superficial și nu se extinde foarte departe în piele, putand fi tratat cu creme sau unguente. Medicamentele specifice sunt utilizate timp de mai multe săptămâni pentru a trata anumite carcinoame bazocelulare care sunt limitate la suprafața pielii.

* Medicamente pentru cancerul avansat. Carcinomul bazocelular care se raspandeste in alte zone ale corpului (metastasizes) poate fi tratat cu succes. Exista medicamente care pot reprezenta, de asemenea, o opțiune pentru persoanele a căror forme de cancer nu au răspuns la alte tratamente.

Aceste medicamente blocheaza semnalele care permit carcinoamelor bazocelulare să continue să crească.

 

Prevenirea carcinomului bazocelular

Ați putea reduce riscul de carcinom bazocelular, dacă:

 

* Evitati soarele amiezii. Evitati soarele atunci când razele sale sunt cele mai puternice. Pentru cele mai multe locuri, este între aproximativ 10 am si 16 pm. Deoarece razele soarelui sunt cele mai puternice în această perioadă, încercați să va programati activitățile în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și în timpul iernii. Absorbiti pe tot parcursul anului radiatii UV, iar norii ofera prea putina protectie impotriva razelor daunatoare.

 

* Folosiți pe tot parcursul anului creme de protecție solară. Alegeti o protecție solară care blochează UVA si UVB tipuri de radiatii de la soare si are un SPF de cel puțin 15. Aplicați creme de protecție solară cu generozitate, și reaplicati la fiecare două ore – sau mai des dacă înotati sau transpirati. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea unei creme ecran cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mult. Chiar si cea mai buna crema de protecție solară ar putea fi mai puțin eficace decât numărul factorului de protectie de pe flacon, în cazul în care nu se aplică suficient bine sau intr-un strat destul de gros, sau dacă transpirati ori este indepartata de apa în timp ce înotati.

 

* Purtați îmbrăcăminte de protecție. Purtați îmbrăcăminte de protecție. Produsele de protectie solara nu oferă protecție completă impotriva razelor UV, astfel purtati haine strâns țesute, care acoperă brațele și picioarele, și o pălărie cu boruri largi, care oferă mai multă protecție decât o șapcă de baseball sau un vizor. Unele companii de asemenea, vind haine photoprotective. Și nu uitati de ochelarii de soare. Cautati o pereche care oferă o protecție completă de la UVA si UVB.

 

* Evitați aparatele de bronzare. Aparatele autobronzante emit radiatii UV, ceea ce poate crește riscul de cancer de piele.

 

* Familiarizati-va cu pielea dvs, astfel încât sa puteti observa eventualele schimbări. Examinati-va pielea, astfel veti deveni familiar cu felul in care arata pielea dvs in mod normal. În acest fel, ati putea cel mai bine sa observati orice modificari ale pielii. Cu ajutorul oglinzilor, verificați-va fata, gâtul, urechile și scalpul. Examinati-va pieptul si trunchiul, precum și partile superioare si de dedesubt ale brațelor și mâinilor. Examinati atât partea din față cat și partea din spate a picioarelor, picioarele, inclusiv tălpile și spațiile dintre degetele de la picioare. De asemenea, verificați zona genitală, si chiar între fese. Dacă observați ceva neobișnuit, aratati medicului dumneavoastră la următoarea întâlnire.

 

* Intrebati-vă medicul dumneavoastră despre screening. Dacă ați avut deja cancer de piele, prezentati un risc crescut pentru un al doilea cancer. Discutați cu medicul dermatolog despre cât de des ar trebui să fiti testati pentru o reaparitie a cancerului și dacă ar trebui să va faceti controale periodice ale pielii.