Coma diabetică este o complicație a diabetului ce pune viața pacientului în pericol si cauzează inconștiență. Dacă aveți diabet zaharat, o glicemie periculos de mare ( hiperglicemie ) sau o glicemie periculos de scăzută (hipoglicemie), pot duce la comă diabetică.

Dacă intrati în comă diabetică, sunteti înca in viață – dar nu va puteți trezi sau răspunde la stimuli vizuali, auditivi sau alte tipuri de stimulare. Lasata netratata, o coma diabetică poate fi fatală.

Perspectiva unei come diabetice este înfricoșătoare, dar din fericire puteți lua măsuri pentru a ajuta la prevenirea acesteia. Incepeti prin a urma planul de tratamentului pentru diabet zaharat.

Înainte de a dezvolta o comă diabetică, vei experimenta , de obicei, semne și simptome ale unei glicemii ridicate sau scazute.

 

Glicemia ridicata ( hiperglicemie )

În cazul în care glicemia este prea mare, este posibil să experimentati :

* Creșterea senzatiei de sete

* urinare frecventă

* oboseală

* Greață și vărsături

* Dificultăți de respirație

* Dureri de stomac

* respirație cu miros de fructe

* O gura foarte uscata

* bătăi rapide ale inimii

 

Glicemie scazuta ( hipoglicemie )

Semnele si simptomele unei nhipoglicemii pot include:

* tremor sau nervozitate

* anxietate

* oboseală

* slăbiciune

* transpirație

* foame

* greață

* amețeli sau stare de confuzie

* dificultati de vorbire

* confuzie

Unii oameni, în special cei care au avut diabet zaharat de mai mult timp, dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de hipoglicemie nerecunoscuta și nu vor avea semne de avertizare care sa semnaleaze o scădere a zahărului din sânge.

Dacă observați orice simptome de glicemie mica sau mare, testați-va glicemia și urmați planul de tratament pentru diabet zaharat pe baza rezultatelor testului. Dacă nu începeti să va simtiti mai bine repede, sau începeți să vă simțiți mai rău, sunati pentru ajutor de urgență.

 

Când este necesar sa consultati un medic

Coma diabetică este o urgenta medicala. Dacă simțiți semne sau simptome extreme de glicemie mica sau mare și credeți că ați putea deceda, sunați la 112 sau numărul local de urgență. Dacă sunteți cu cineva cu diabet zaharat care are risc de deces, cereti ajutor de urgență și asigurați-vă că personalul de urgență știe că persoana în stare de inconștiență are diabet.

 

Cauzele comei diabetice

Episoadele prelingite de glicemie extrema- niveluri ale zaharului din sange care este fie prea mari sau prea mici pentru prea mult timp – pot provoca diferite afectiuni, toate acestea pot duce la comă diabetică.

* Cetoacidoză diabetică. În cazul în care celulele musculare devin lipsite de energie, organismul dumneavoastră poate raspunde prin descompunera depozitelor de grasime. Acest proces formeaza acizi toxici cunoscuti ca cetone. Lasata netratata, cetoacidoza diabetica poate duce la comă diabetică.

Cetoacidoza diabetică este cel mai frecvent intalnita la persoanele care au diabet zaharat de tip 1, dar poate afecta, de asemenea si persoanele care au diabet de tip 2 sau diabet gestational.

* Sindromul hiperosmolar diabetic. În cazul în care glicemia din sânge ajunge la 600 de miligrame pe decilitru ( mg / dL ), sau 33,3 milimoli pe litru ( mmol / L ), afectiunea este cunoscuta ca sindromul hiperosmolar diabetic .

Când glicemia din sange este ridicata, sângele devine gros și siropos. Excesul de zahăr din sângele dumneavoastră trece în urină, care declanseaza un proces de filtrare care atrage cantități uriașe de lichid din organism.

Netratat sindromul hiperosmolar diabetic poate pune in pericol viata prin deshidratare și comă diabetică. Sindromul hiperosmolar diabetic este cel mai frecvent la adultii de varsta mijlocie si mai mari, care au diabet de tip 2.

* Hipoglicemie. Creierul dvs are nevoie de glucoza pentru a functiona. În cazurile severe, glicemia scazuta din sânge poate determina moartea. Hipoglicemia poate fi cauzata de prea multa insulina sau de insuficiente alimente. Exercitiile fizice exagerate sau consumul prea mare de alcool poate avea acelasi efect.

Semnele și simptomele sunt influențate de gradul de severitate al hipoglicemiei.

Cu toate acestea ,persoanele cu diabet de mult timp ar putea pierde semnele de avertizare timpurie – cum ar fi foamea, tremurături și transpirație – și se pot dezvolta numai simptome atunci când glicemia este periculos de scăzută . Aceasta se numește necunoașterea hipoglicemiei.

 

Factori de risc

Oricine are diabet este în pericol de o comă diabetică.

Dacă aveți diabet zaharat de tip 1, aveti un risc mai ridicat de comă diabetică cauzată de :

* glicemie scazuta ( hipoglicemie )

* cetoacidoză diabetică

Dacă aveți diabet zaharat de tip 2 , aveti în general un risc mai mare de comă diabetică cauzată de:

* Sindromul hiperosmolar diabetic, mai ales daca sunteti de vârstă mijlocie sau mai in varsta

Dacă aveți oricare diabet de tip 1 sau de tip 2, următorii factori pot creste riscul de comă diabetică :

* Probleme legate de livrarea insulinei. Dacă folositi pompa de insulina, va trebui să va verificați glicemia în mod frecvent. Unul dintre motivele pentru aceasta este faptul că un nod în tubulatura pompei de insulina poate opri livrarea insulinei fără a fi conștienți de ea.

Chiar si pompele fara tub pot avea, uneori, probleme care cauzeaza stoparea administrarii de insulina. O lipsa de insulină poate duce rapid la cetoacidoză diabetică dacă aveți diabet zaharat de tip 1.

* O boală , traumatisme sau intervenții chirurgicale. Când sunteti bolnavi sau răniti , glicemia din sange tinde să crească, uneori dramatic. Acest lucru poate cauza cetoacidoză diabetică dacă aveți diabet zaharat de tip 1 și nu crește doza de insulină pentru a compensa pierderea.

Alte afecțiuni medicale, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau boli ale rinichilor, pot crește riscul sindromului hiperosmolar diabetic.

* Controlul necorespunzator al glicemiei. Dacă nu va monitorizati glicemia din sânge în mod corespunzător sau nu luati medicamentele asa cum v-au fost ele prescrise, veți avea un risc mai mare de a dezvolta complicatii pe termen lung și chiar o comă diabetică .

* Omiterea deliberata a insulinei. Uneori, persoanele cu diabet zaharat, care au, de asemenea, o tulburare de alimentatie, aleg să nu utilizeze insulina asa cum le a fost prescrisa cu speranța de a pierde in greutate. Aceasta este o practica care pune viața în pericol si care creste riscul de comă diabetică.

* Consumul de alcool. Alcoolul poate avea efecte imprevizibile asupra glicemiei, uneori scadea glicemia din sange la o zi sau două după ce alcoolul a fost consumat. Acest lucru poate crește riscul de comă diabetică cauzată de hipoglicemie.

* Consumul de droguri ilegale. Drogurile ilegale, cum ar fi cocaina si ecstasy, pot crește riscul unei glicemii foarte mari , precum și riscul de a comă diabetică.

 

Complicațiile comei diabetice

Lasata netratata, coma diabetică poate duce la :

* leziuni permanente ale creierului

* moarte

 

Pregătirea pentru consultatia dvs. medicala

Coma diabetică este o urgenta medicala pentru care nu aveti timp sa fiti pregatiti. Dacă simțiți simptomele unei glicemii ridicate sau scazute, sunați la 112 sau numărul local de urgență pentru a vă asigura ca ajutorul este pe drum înainte sa decedati.

Dacă sunteți cu cineva cu diabet zaharat care a decedat sau acționează ciudat, eventual ca și cum a consumat prea mult alcool, solicitati ajutor medical de urgenta.

 

Ce puteti să faceti în același timp

Dacă nu sunteti pregatiti in ingrijirea diabetului zaharat, așteptați echipa de urgenta sa soseasca.

Dacă sunteți familiarizat cu ingrijirea diabetului zaharat, urmați acești pași :

  1. Testați glicemia persoanei în stare de inconștiență.
  2. În cazul în care glicemia din sânge este mai mica de 70 mg / dL ( 3,9 mmol / l ), administrati-i o injecție cu glucagon. Dacă glucagonul nu este disponibil, frecati interiorul obrazului persoanei aflate in stare de inconstienta cu un gel cu glucoză, miere sau sirop fara zahar. Nu încercați să ii dati lichide sa bea și nu administrati insulina unei persoane cu glicemia scazuta.
  3. Dacă glicemia este mai mare de 70 mg / dL, așteptați ca ajutorul medical de urgenta sa soseasca. Nu dati zahăr unei persoane cu glicemia crescuta.
  4. Informati echipa de ingrijire medicala de urgenta despre diabetul zaharat și ce măsuri ați luat, dacă este cazul.

 

Teste si diagnostice

Dacă vă confruntați cu o comă diabetică, diagnosticul prompt este esențial. Echipa medicală de urgență va face un examen fizic si poate cere celor care sunt cu dvs informatii despre istoricul dvs medical. Dacă aveți diabet zaharat, poate doriți să purtati o brățară medicala de identificare sau un colier.

 

Testele de laborator

Este posibil să aveți nevoie de diferite teste de laborator pentru a va măsura :

* glicemia

* nivelul de cetone

* cantitatea de nitrogen sau creatinina din sânge

* cantitatea de potasiu, fosfat de sodiu din sânge

 

Prevenirea comei diabetice

Monitorizarea atenta si zilnica a diabetului zaharat vă poate ajuta să preveniti o comă diabetică.

 

Păstrați aceste sfaturi în minte :

* Respectati-va planul alimentar. Gustările și mesele consistente va pot ajuta să va controlați nivelul glicemiei din sange.

* Fiti cu ochii pe glicemie. Testele frecvente ale glicemiei din sânge pot să vă spuna dacă va mentineti glicemia în intervalul țintă – și vă avertizează asupra maximelor sau minimelor periculoase. Verificați mai frecvent dacă ați facut exercitii fizice, deoarece exercitiile fizice pot provoca scaderea glicemiei, mai ales dacă nu sunt efectuate în mod regulat.

* Luati-va medicamentele asa cum v-au fost prescrise. Dacă aveți episoade frecvente de glicemie mica sau mare, medicul dumneavoastră trebuie să știe aceste lucruri. Acesta ar putea avea nevoie sa ajusteze doza sau calendarul de medicație.

* Faceti-va un plan zilnic al bolii. Boala poate creste glicemia din sânge în mod neașteptat. Înainte de a va îmbolnăvi, discutați cu medicul dumneavoastră despre modul in care sa controlati cel mai bine această creștere a glicemiei din sânge.

* Verificați-va cetonele, atunci când glicemia este mare. Verificați corpii cetonici din urină, atunci când glicemia din sange este mai mare de 240 mg / dL ( 13,3 mmol / L ), mai ales daca sunteti bolnavi. Dacă aveți o cantitate mare de cetone, sunati -vă medicul pentru recomandări. Sunați -vă medicul imediat dacă aveți orice nivel de cetone și vărsături.

* Pastrati la indemana un glucagon cu acțiune rapidă si surse de zahăr disponibile. Dacă luați insulina pentru diabet zaharat, asigurați-vă că aveți cu dvs un kit gata pregatit de glucagon și surse cu acțiune rapidă de zahăr, cum ar fi tablete de glucoză sau suc de portocale, disponibile pentru a trata glicemia scazuta din sange.

* Luați în considerare un dispozitiv de monitorizare continua a glucozei ( CGM ) , mai ales dacă aveți probleme cu mentinerea stabilitatii glicemiei din sange sau nu simțiți simptome de hipoglicemie ( necunoașterea hipoglicemiei)

CGM sunt dispozitive care folosesc un senzor mic introdus sub piele pentru a urmări tendințele glicemiei din sânge și care transmit informațiile la un dispozitiv wireless.

Aceste dispozitive va pot alerta atunci când glicemia din sânge este periculos de scazuta sau în cazul în care este în scădere prea repede. Cu toate acestea, este necesar sa va testati glicemia cu ajutorul unui contor al glucozei din sange, chiar dacă utilizați o CGM. CGMS sunt mai scumpe decât metodele convenționale de monitorizare a glucozei, dar ele pot ajuta la controlul mai bun al glucozei.

* Consumati alcool cu prudență. Deoarece alcoolul poate avea un efect imprevizibil asupra glicemiei, asigurați-vă că aveti o gustare sau o masă, atunci când beti, dacă totusi alegeți să beti.

* Educați-i pe cei dragi, prietenii și colegii de munca. Învățati pe cei dragi și alte contacte apropiate cum sa recunoasca semnele si simptomele glicemiei extreme – și cum să administreze o injecție cu glucagon. Dacă este necesar, ar trebui să cheme pe cineva in ajutor de urgență in cazul in care va aflati in pericol.

* Purtați o brățară de identificare medicala sau un colier. Dacă sunteti in stare de inconștienta, ID-ul poate furniza informații valoroase prietenilor, colegilor de munca și altor persoane – inclusiv personalului medical de urgență.