Curcuma Calivita

 

 

 

Curcuma – condimentul vietii

Curcuma este un condiment folosit de obicei in curry de culoare galbena, fiind folosit in bucataria indiana. Dar acest condiment este mai mult decat un element de baza folosit in bucataria indiana. El are o lunga istorie ca planta medicinala in medicina traditionala chinezeasca si ayurvedica.

 

Scopurile traditionale medicinale includ tratamentul ficatului, probleme de piele, respiratorii, si tulburari si boli gastrointestinale, dureri articulare, intinderi musculare, si vindecarea ranilor.

 

Beneficiile sale au fost bine documentate in literatura medicala, curcumina fiind unul dintre ingredientele bioactive studiate din curcuma, acesta ajutand la mentinerea unei bune sanatati, precum si prevenirea unei game largi de afectiuni.

 

Curcuma are peste 150 de activitati potential terapeutice, inclusiv cea de antiinflamator, anticancerigena, care au fost studiate intens. Curcuma este capabila de a traversa bariera dintre sange si creier, acesta fiind un factor prin care isi exercita potentialul de agent neuroprotectiv pentru afectiuni ca Alzheimer sau Parkinson. Proprietatile puternice ca antiinflamator si antioxidant ale curcuminei ajuta la sanatatea creierului in general.

 

In cazul bolii Alzheimer, s-a descoperit un nou compus regasit in curcuma care ajuta la efectele neuroprotectoare. Acest compus, denumit turmerone aromatic, ajuta celulele stem endogene neutre(CNVM) sa creasca, iar aceste celule stem au un rol important in refacerea creierului si activitatile de regenerare.

 

Curcumina ajuta in aceste procese de asemenea, ajutand la inhibarea acumularii de beta-amiloizi in creierul pacientilor cu Alzheimer, de asemenea rupand placile existente asociate cu aceasta boala. Curcumina reduce inflamatia la nivelul creierului cauzata de Alzheimer, inhiband atat activitatea cat si inflamarea cauzata de biprodusii metabolici ai ciclooxigenazei-2(COX-2) cat si ai lipooxigenazei(5-LOX), precum si alte enzime si hormoni care moduleaza inflamatia.

 

O alta afectiune care poate fi tratata prin proprietatile antiinflamatorii ale curcuminei este osteoartrita. Pacientii care au consumat 200mg de curcumina pe zi au avut o mobilitate crescuta si o durere mai redusa decat ceilalti pacienti. De asemenea s-a descoperit ca curcumina inhiba lansarea unei proteine care declanseaza umflaturile si durerea.

 

Printre cele mai interesante beneficii ale acestei plante este activitatea puternica ca anticancerigen. In literatura de specialitate are cele mai multe dovezi conform carora este un agent anticancerigen eficient, ajutand la prevenirea, dar si la inhibarea celulelor cancerigene, depasind in acest sens chiar si vitamina D. Acest lucru se poate datora si faptului ca una din abilitatile curcuminei este de a afecta multiple tine moleculare, prin mai multe cai. Odata ajunsa intr-o celula afecteaza mai mult de 100 de cai moleculare diferite. De asemenea curcumina nu este toxica, si nu afecteaza negativ celelalte celule sanatoase, si lucreaza in sinergie cu chemoterapia, imbunatatind eliminarea celulelor canceroase.

 

Curcumina are o puternica activitate antimicrobiana, ajutand la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, fiind utila in lupta impotriva unor bacterii ca heliobacter pylori, dar si a gastritei, ulcerului peptic, si cancerului gastric. H. pylori a fost identificat ca un produs cancerigen din grupa 1, in mod traditional fiind combatut cu antibiotice, dar cu cresterea rezistentei la antibiotice din ultimii ani, eficienta scade in unele cazuri la folosirea medicamentelor. Curcumina are de asemenea capacitatea de a opri eficient cresterea H. pylori indiferent de tulpinile acesteia, dar si de a reface leziunile cauzate de aceasta bacterie.

 

Produs Naturist Calivita pe Baza de Curcuma:

CurcumaPro Calivita