Curcuma Contraindicatii

 

 

 

 

Curcuma Contraindicatii:

Persoanele cu afectiuni ale vezicii biliare, obstructia canalului biliar sau calculi biliari trebuie sa evite suplimentele alimentare cu turmeric , deoarece efectul sau colekinetic si capacitatea de a stimula secretia de acid biliar sunt bine cunoscute. Curcumina poate interactiona cu ciprofloxacinul, un antibiotic cu spectru larg, prin urmare se recomanda incetarea administrarii suplimentelor cu curcumina pe durata tratamentului cu ciprofloxacin. Intrerupeti consumul produsului cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie si cereti sfatul medicului daca luati anticoagulante (de exemplu: warfarina-Coumadina, clopidogrel-Plavix, aspirina). Turmericul poate accentua efectul medicatiei pentru diabetici crescand riscul de hipoglicemie. Turmericul poate interactiona cu medicamentele impotriva aciditatii gastrice (de exemplu: cimetidina, famotidina, ranitidina, esomeprazol, omeprazol, lansoprazol), stimuland productia de acid gastric. Se recomanda evitarea produselor daca suferiti de ulcer peptic. Bolnavii de cancer la san tratati cu ciclofosfamida trebuie sa evite consumul produselor cu turmeric. Nu se recomanda consumul produsului de catre femeile gravide si care alapteaza!

 

 

 

Curcuma longa (curcuma, turmeric sau sofran de India) este o planta ierboasa perena din familia ghimbirului , Zingiberaceae, originara din Asia de Sud tropicala. Planta are nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 30°C si multa ploaie pentru a se dezvolta, crescand pana la 1 m inaltime. Pe meleagurile sale natale este folosita in alimentatie, datorita aromei respectiv culorii sale.  Se numara printre ingredientele curry-urilor, preparate raspandite mai ales in India, dar care au patruns si in lumea occidentala, mai exact Marea Britanie, popularitatea lor luand avant in secolul al XIX -lea, folosind cele mai diverse ingrediente, de la legume si oua, pana la carne de iepure sau pui si bineinteles condimentele subcontinentului Indian.

 

Principala parte utilizata a plantei o constituie rizomul o tulpina subterana in care planta depoziteaza amidon, proteine si alti nutrienti. Rizomul se matureaza in sol, sub frunze, rizomul principal avand lungimea cuprinsa intre 2,5 – 7 cm si un diametru de 2,5 cm. Culoarea sa este galben maronie, interiorul fiind portocaliu mat. Pentru obtinerea turmericului rizomii plantei sunt fierti in apa slab alcalina dupa care sunt uscati la soare si transformati in pulbere.

 

Printre substantele identificate in rizomul de Curcuma longa se numara curcumina (descoperita si izolata in anul 1815) , demetoxicurcumina si bisdemetoxicurcumina. Aceste substante produse de Curcuma longa sunt numite si metaboliti secundari. Acesti metaboliti sunt produsi de plantele superioare cu mare efort, biosinteza lor necesitand multa energie, dar aceste substante indeplinesc roluri importante pentru plantele care le sintetizeaza, e.g. apararea impotriva infectiilor.

 

Pe langa utilizarea sa ca si condiment, Curcuma longa are si numeroase alte utilizari traditionale, plantele avand un rol pivotal in ingrijirea sanatatii in culturile antice – in cultura Vedica din India era utilizata in urma cu 4000 de ani – dar si moderne. Astfel curcuma longa este folosita pentru cresterea energiei, imbunatatirea digestiei, in caz  de astm, afectiuni ale ficatului sau reumatism. Avand in vedere aceste utilizari traditionale, s-au intreprins numeroase cercetari in vitro dar si in vivo raspandite pe parcursul a patru decenii, pentru a vedea daca aceste utilizari traditionale sunt ”justificate” si de date mai noi, referitoare la compozitia plantei, respectiv activitatea biologica a nutrientilor continuti de planta. Rezultatele obtinute au fost incurajatoare, numerosi autori pledand pentru aprofundarea cercetarilor.

 

Cercetarile existente implica numeroase efecte fiziologice, cum ar fi antioxidant, antibacterian, antifungic. S-a studiat si implicarea substantelor biologic-active din Curcuma longa in cazul proceselor inflamatorii.

 

Inflamatia este un raspuns biologic tranzitoriu al tesuturilor la stimuli care afecteaza functionarea lor, exogeni sau endogeni, al carei scop este indepartarea stimulului respectiv repararea tesutului lezat, in final ajungandu-se la restaurarea functionarii normale a tesutului in cauza. Inflamatia se produce in trei faze distincte: in prima faza are loc o crestere a permeabilitatii vasculare, astfel lichidul din sange ajunge in spatiul interstitial; in secunda faza are loc infiltrarea leucocitelor din sange in tesut; in terta faza are loc repararea tesutului.

 

Cu toate ca inflamatia indeplineste rolul mentionat, inflamatia indelungata si nereglata poate afecta organismul, ducand la scaderea calitatii vietii.

 

Substantele biologic-active din Curcuma longa, in special curcumina, au prezentat efecte pozitive in cazul inflamatiilor, prin suprimarea activarii unei enzime, respectiv a unui complex de proteine. Multumita acestei activitati biologice, Curcuma longa poate fi utilizata ca adjuvant in caz de inflamatii, completarea alimentatiei cu substantele biologic-active specifice ajutand la mentinerea sanatatii.

 

In compozitia suplimentului alimentar Curcuma Pro, fabricat de Calivita International se gasesc mai multe forme de Curcuma longa, printre care si curcumina MicroActive, o forma micronizata a curcuminei (transformata in particule de dimensiunea micronilor) care se absoarbe mai usor.

 

Extractul de piper negru BioPerine imbunatateste si el absorbtia si utilizarea substantelor biologic-active din Curcuma longa.

 

Curcuma Pro – 60 Tablete – Supliment alimentar cu extracte de turmeric.

Curcuma Pro – Ingrediente active pe tableta:

Extract de turmeric (curcuma longa) – 200 mg (95 % curcuminoide, 20:1)

Extract de turmeric (Curcuma longa) (4:1) – 200 mg

Curcumina MicroActive – 25 mg (25 % curcuminoide, 1:4)

Extract de piper BioPerine – 5 mg (Piper nigrum) (50:1)

Trigliceride cu catena medie – 1,5 mg

Curcuma Pro Mod de Administrare: ca supliment alimentar 1 tableta pe zi sau conform recomandarilor.