Curcuma (Curcuma longa)

 

 

Indienii au cunoscut beneficiile pentru sanatate ale curcuma timp de mii de ani. Mai multe studii recente au demonstrat ca persoanele din India au avut dreptate in utilizarea acestei plante in scopuri medicinale. Cultivata in Asia de Sud, aceasta planta din familia Zingiberaceae a fost mai intai cunoscuta sub numele indian de sofran. Sistemul de rizomi al radacinii, fiert si uscat produce un produs care este apoi macinat intr-o pulbere. Curcuma are un gust piperat si oarecum amar, culoare portocalie-galbuie, si este folosit la curry.

 

Beneficiile aduse sanatatii

 

Proprietatile antiinflamatorii

Ingredientul activ din curcuma, curcumina, are proprietati antiinflamatorii si proprietati de dezinfectare. Acest lucru explica puterile sale de vindecare atunci cand este aplicat pe taieturi sau julituri. Consumat oral ca antiinflamator, curcuma nu are efecte secundare frecvent asociate cu unele medicamente moderne, acestea incluzant hemoragii intestinale, ulcere si scaderea numarului de globule albe din sange. Acest lucru face ca curcuma, o alternativa sigura la unele medicamente fara prescriptie medicala. Ca antiinflamator natural, curcuma ajuta persoanele care sufera de artrita, osteoartrita si artrita reumatoida. De asemenea, poate incetini progresia sclerozei multiple.

 

 

Ajuta digestia

Calitatile de detoxifiere ale curcumei ajuta la o digestie sanatoasa si poate ajuta la controlul greutatii. Studiile arata ca ajuta la scaderea LDL (colesterolul rau) din ficat si imbunatateste functia hepatica. Din cauza calitatilor de detoxifiere si antiinflamatorii, curcuma este folosita ca un supliment alimentar pentru reducerea simptomelor intestinelor iritate si afectiunilor stomacului. Beneficiile consumului de curcuma includ reducerea balonarii si gazelor.

 

Curcuma de ajutor bolile cardiovasculare si diabetul

Curcuma reduce de asemenea acumularea de placi in vasele de sange, asociate cu boli cardiovasculare. Curcuminul din curcuma scade doua enzime inflamatorii, LOX si COX-2. Acest lucru ajuta la oprirea trombocitelor de a forma cheaguri de sange. Curcuma reduce nivelul de zahar din sange, o proprietate care ajuta persoanele care sufera de diabet zaharat.

 

Ajuta in tratamentul cancerului si prevenirea lui

Folosirea curcumei poate avea efecte asupra incetinirii sau prevenirii mai multor forme de cancer. Incetineste raspandirea celulelor canceroase prin eliminare. Studiile au adus dovezi ca curcuma poate ajuta la prevenirea cancerului de san sau la prevenirea raspandirii la plamani. Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerului de colon, precum si a cancerului pancreatic.

 

Alte alimente combinate cu curcuma pot spori capacitatile de vindecare

Combinata cu conopida, curcuma poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Ceapa poate spori efectele curcumei cu privire la prevenirea cancerului de colon. Curcuma de asemenea, ajuta la prevenirea melanomului si cresterea de noi vase de sange in tumori. Se crede de asemenea ca reduce riscul de leucemie la copii.

 

Curcuma de ajutor in  Alzheimer

Curcuma previnte si incetineste progresia bolii Alzheimer prin eliminarea placii amiloide din creier. Previne fibromul A amiloid de la formarea de placi care cauzeaza complicatii ale creierului.

 

Utilizari traditionale

Cu toate ca cel mai adesea este folosita in scopuri culinare, cum ar fi pentru curry sau preparate asiatice, cat si ca supliment alimentar, curcuma are si alte utilizari, cum ar fi colorarea textilelor. Este de asemenea folosita ca colorant pentru mustar, unt si branza.

 

Curcuma poate fi consumata sub forma de pulbere, dar pentru doze mai concentrate se pot lua suplimente alimentare sub forma de capsule. Unele dintre aceste suplimente sunt combinate cu alte ingrediente naturale pentru a spori eficacitatea acesteia privind beneficiile aduse sanatatii organismului.

 

Produs Naturist Calivita pe Baza de Curcuma:

CurcumaPro