Despre Vitamine. De Ce Vitamine?

 

CE SUNT VITAMINELE?    

Pentru a trăi trebuie să extragem vitaminele din alimentaţia naturală sau să completăm necesarul cuvenit.

Ele îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului omenesc şi, cu câteva excepţii, nu pot fi sintetizate în cadrul metabolismului intern. Absolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru, vitaminele se găsesc în cantităţi foarte mici în toate alimentele de provenienţă naturală. De acolo trebuie să le obţinem noi sau din raţiile suplimentare. Un amănunt foarte, important de reţinut este acela că suplimentele la care ne referim — disponibile sub formă de tablete, capsule, picături, prafuri şi uneori chiar injectabile — sunt doar substanţe naturale extrase din plante şi animale, dacă nu sunt sintetice.

Viaţa nu poate exista decât în prezenţa tuturor vitaminelor esenţiale.

 

CE NU SUNT VITAMINELE?

Vitaminele nu sunt nici pilule cu efect energizant şi nici înlocuitori ai hranei zilnice.

Mulţi oameni îşi închipuie că vitaminele pot înlocui mâncarea. Fals. în realitate, ele nu pot fi asimilate în lipsa alimentelor obişnuite.

  • Vitaminele nu sunt medicamente energizante şi nu au valoare calorică sau energetică proprie.
  • Vitaminele nu pot înlocui proteinele, nici orice alt aliment nutritiv, ca de exemplu: minerale, grăsimi, carbohidraţi, apă etc. Aşa cum nu se înlocuiesc unele pe altele.
  • Vitaminele ca atare nu constituie componente ale organismului nostru.
  • Nu poţi să înghiţi doar vitamine, să refuzi orice mâncare şi să speri să fii sănătos.

 

CUM ACŢIONEAZĂ VITAMINELE?

Dacă am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie internă şi am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia, atunci ne-am putea face o idee despre felul în care acţionează aceste uimitoare substanţe nutritive.

Vitaminele reglează metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. O singură deficienţă vitaminică poate deregla întregul organism.

Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care, acţionând asemenea unor bujii, stimulează şi reglează metabolismul asigurând funcţionarea întregului ansamblu la cei mai înalţi parametri.

Comparativ cu celelalte substanţe nutritive — proteine, grăsimi şi carbohidraţi — necesarul de vitamine (chiar şi în cazul regimurilor bazate pe megadoze) este minuscul. Dar lipsa unei singure vitamine poate pune în pericol întreg organismul.

 

ESTE OARE NECESAR SĂ LUAŢI SUPLIMENTE VITAMINICE?

„Oricine a consumat zahăr, produse din făină albă sau alimente conservate, suferă acum de o anumită

deficienţă…”

Din moment ce toate materiile organice conţin una sau mai multe vitamine, în cantităţi mai mari sau mai mici, atunci ne-am putea gândi că, mâncând „raţional” şi echilibrat, vom reuşi să ne asigurăm toate vitaminele de care corpul nostru are nevoie. Şi s-ar putea să avem dreptate. Problema însă este aceea că foarte puţini dintre noi sunt capabili să stabilească şi să respecte o asemenea dietă „de vis” în conformitate cu opinia doctorului Daniel T. Quigley, autorul cărţii „Manual de malnutriţie naţională”, „oricine a consumat zahăr, produse din făină albă, sau alimente conservate, suferă acum de o anumită carenţă a cărei întindere şi gravitate depinde de procentul acestor alimente în hrana zilnică”.

Din cauza faptului că majoritatea restaurantelor obişnuiesc să reîncălzească mâncarea sau să o menţină caldă păstrând-o în cuptor, dacă luaţi deseori masa în oraş, riscaţi să aveţi o carenţă de vitamina A, Bl şi C (iar dacă sunteţi femeie între 13 şi 40 de ani, acest mod de a vă uşura munca în gospodărie vă poate cauza pierderi masive de calciu şi fier).

Majoritatea alimentelor pe care le mâncăm îşi pierd o bună parte din valoarea lor nutritiva în cursul preparării. Luaţi drept exemplu pâinea şi cerealele. Practic toate produsele de acest gen ce se găsesc astăzi pe piaţă au un conţinut ridicat de carbohidraţi şi atâta tot. „Dar sunt îmbogăţite!” — veţi spune dumneavoastră, fiindcă aşa scrie pe eticheta lor: îmbogăţite.

Această îmbogăţire nu presupune altceva decât compensarea elementelor nutritive care existau iniţial în alimentele respective, însă care s-au pierdut în procesul de pregătire prin temperatură, depozitare şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, produsele respective sunt îmbogăţite ca să ajungă la nivelul iniţial al elementelor nutritive. Din nefericire, standardele de îmbogăţire lasă mult de dorit. Spre exemplu, cei douăzeci şi doi de nutrienţi naturali ce ar trebui să se găsească în făina a s-au distrus si sunt înlocuiţi prin trei vitamine din complexul B alături de vitamina D, calciu şi săruri de fier.

 

CE SUNT ELEMENTELE NUTRITIVE?

Deşi mulţi oameni cred că elementele nutritive şi vitaminele se suprapun perfect, nu este chiar aşa.

Sunt şase elemente nutritive importante.  Carbohidraţii, proteinele , grăsimile, mineralele, vitaminele şi apa — toate sunt elemente nutritive, componenţi ai hranei necesari pentru sănătatea organismului. Nutrienţii au un rol foarte important fiind indispensabili în funcţionarea organelor interne, în prelucrarea alimentelor, generarea energiei vitale şi procesul de evoluţie a celulelor.

 

DIFERENŢA ÎNTRE MICRO ŞI MACRONUTRIENŢI

Micronutrienţii, precum vitaminele şi mineralele, nu pot furniza ei înşişi energie. Macronutrienţii — carbohidraţi, grăsimi şi proteine — da, dar numai în prezenţa unor cantităţi suficiente de micronutrienţi capabili să elibereze această energie.

Atunci când e vorba de nutrienţi, mai puţin înseamnă uneori acelaşi lucru cu prea mult.

Cantităţile de micro şi macronutrienţi de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru o bună funcţionare sunt foarte diferite, însă fiecare are importanţa sa proprie.

 

CUM ACŢIONEAZĂ ELEMENTELE NUTRITIVE?

Pentru a le utiliza, organismul descompune elementele nutritive.

In principiu, elementele nutritive acţionează prin intermediul digestiei. Digestia este un proces de-continuă descompunere chimică a substanţelor care pătrund în organism prin gură. Aceste substanţe sunt fracţionate prin acţiune enzimatică în fragmente mai mici şi mai simple din punct de vedere chimic, fragmente ce pot fi absorbite prin pereţii traiectului digestiv — un tub de peste zece metri lungime deschis la ambele capete — pătrunzând în cele din urmă în circuitul sanguin.

Articol preluat din cartea Biblia vitaminelor, cu multumiri autorului Earl Mindell

 

Produse Calivita Pe Baza de Vitamine Recomandate de Dr Valentina Cojocaru:

Vitamina C 1000 Plus – 100 Tablete

Vitamina C Lichida cu Bioflavonoide si Macese – 240 ml

Beta Caroten – 100 Capsule Gelatinoase

Mega B Complex – 100 Tablete

Vitamina D Lichida – 30 ml

 

 

Nu uitati: SA NE HRANIM CU IUBIRE!

Dr Cojocaru Valentina

Medic Specialist Medicina de Familie,

Competenta homeopatie, nutritie, fitoterapie