Defect septal atrial (DSA)

 

 

Defectul septal atrial (DSA) este o gaură în peretele dintre cele două camere superioare ale inimii (atria). Afectiunea este prezentă de la naștere (congenitală). Defectele secundare atriale mici se pot închide pe cont propriu în timpul copilariei sau copilariei timpurii.

Defectele septale atriale mari și de lungă durată vă pot deteriora inima și plămânii. Defectele mici nu pot cauza niciodată o problemă și pot fi găsite întâmplător. Un adult care a suferit deficiențe septale atriale nedetectate timp de decenii poate avea o scurtă perioadă de viață de la insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială care afectează arterele din plămâni (hipertensiunea pulmonară). Interventia chirurgicala poate fi necesară pentru a repara defectele septului atrial prevenind complicațiile.

 

 

Defect septal atrial (DSA) simptome:

Mulți copii născuți cu defecte septale atriale nu au semne sau simptome specifice. La adulți, semnele sau simptomele încep de obicei la vârsta de 30 de ani, dar, în unele cazuri, semnele și simptomele pot să apara zeci de ani mai târziu.

 

Semnele și simptomele defectului septal atrial pot include:

 • Insuficiență respiratorie, mai ales când se extinde
 • Oboseală
 • Umflarea picioarelor, a picioarelor sau a abdomenului
 • Insuficiență cardiacă sau bătăi rapide
 • Frecvente infecții pulmonare
 • Accident vascular cerebral
 • Murmur cardiac, un sunet care poate fi auzit printr-un stetoscop

 

 

Defect septal atrial (DSA) cauze:

Medicii știu că defectele cardiace prezente la naștere (congenitale) apar din cauza erorilor la începutul dezvoltării inimii, dar de multe ori nu există o cauză clară. Genetica și factorii de mediu pot juca un rol.

Un defect septal atrial (ASD) permite sângelui proaspăt oxigenat să curgă din camera superioară stângă a inimii (atrium stâng) în camera superioară dreaptă a inimii (atriul drept). Acolo se amestecă cu sânge dezoxigenat și este pompat în plămâni, chiar dacă este deja revigorat cu oxigen.

Dacă defectul septal atrial este mare, acest volum suplimentar de sânge poate depăși plămânii și poate suprasolicita inima.Dacă nu este tratată, partea dreaptă a inimii se mărește și slăbește. Dacă acest proces continuă, crește tensiunea arterială în plămâni, ducând la hipertensiune pulmonară.

 

Defectele septului atrial pot fi de mai multe tipuri, incluzând:

 • Acesta este cel mai frecvent tip de DSA și apare în mijlocul peretelui între atriu (septum atrial).
 • Acest defect apare în partea inferioară a septului atrial și poate să apară și în cazul altor probleme cardiace congenitale.
 • Sinus – acest defect rar apare în partea superioară a septului atrial.
 • Sinuzul coronar – in acest defect rare, o parte a peretelui dintre sinusului coronarian – care face parte din sistemul venei al inimii – și atriul stâng lipsește.

 

 

Defect septal atrial (DSA) factori de risc:

Nu se știe de ce apar defectele septale atriale, dar defectele cardiace congenitale par să se desfășoare în familii și uneori apar și cu alte probleme genetice, cum ar fi sindromul Down. Dacă aveți un defect cardiac sau dacă aveți un copil cu un defect cardiac, un consilier genetic poate estima șansele pe care vi le vor avea copiii viitori.

Unele condiții pe care le aveți sau care apar în timpul sarcinii vă pot crește riscul de a avea un copil cu un defect cardiac, incluzând:

 • Infecție cu rubeolă.Infecția cu rubeolă (rujeola germană) în primele câteva luni de sarcină poate crește riscul de defecte cardiace fetale.
 • Utilizarea de droguri, tutun sau alcool, sau expunerea la anumite substanțe.Utilizarea anumitor medicamente, tutun, alcool sau droguri, cum ar fi cocaina, în timpul sarcinii poate dăuna fătului în curs de dezvoltare.
 • Diabetul sau lupusul.Dacă aveți diabet sau lupus, este posibil să aveți mai mult un copil cu defecte cardiace.
 • Fiind extrem de supraponderali (obezi) poate juca un rol în creșterea riscului de a avea un copil cu un defect congenital.
 • Fenilcetonuria (PKU).Dacă aveți fenilcetunorie și nu vă urmați planul de masă PKU, este posibil să fiți mai probabil să aveți un copil cu un defect cardiac.