Deficienta de vitamina D

 

 

Daca va feriti de soare, suferiti de alergii la lapte, sau aderati la un regim vegetarian strict, ati putea sa aveti un deficit de vitamina D. Vitamina D este cunoscuta sub numele de vitamina soarelui, fiind produsa de organism in timp ce pielea este expusa la lumina soarelui. De asemenea se gaseste in mod natural in cateva alimente, inclusiv unii pesti, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, produse lactate.

 

Vitamina D este esentiala pentru oase puternice, deoarece ajuta corpul sa foloseasca calciul din alimentatie. In mod normal, deficitul de vitamina D este asociat cu rahitismul, o boala in care tesutul osos nu se mineralizeaza in mod corespunzator, ducand la oase moi si deformari ale scheletului. Dar pe langa aceste lucruri vitamina D ne protejeaza de asemenea si impotriva unui numar mare de boli.

 

Simptomele si riscurile de sanatate aduse de deficitul de vitamina D:

Simptomele pot include dureri osoase, slabiciune musculara. Cu toate acestea, pentru multi oameni sunt subtile. Chiar si fara aceste simptome, prea putina vitamina D poate auce riscuri sanatatii.

Nivelul scazut de vitamina D din sange a fost asociat cu urmatoarele:

*Risc crescut de boli cardiovasculare

*Tulburari cognitive la persoanele in varsta

*Astm sever la copii

*Cancer

 

Cercetarile sugereaza ca vitamina D ar putea avea un rol in prevenirea si tratamentul unui numar de conditii diferite, inclusiv diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, intoleranta la glucoza si scleroza multipla.

 

Cauzele deficitului de vitamina D

Deficienta de vitamina D poate aparea din mai multe motive:

Nu consumam cantitatea recomandata de vitamina de-a lungul unei perioade lungi. Acest lucru este probabil daca urmati o dieta vegetariana stricta, deoarece cele mai multe dintre sursele naturale sunt produse pe baza de cane sau produse animale, inclusiv pestele si uleiurile de peste, galbenusul de ou, laptele fortificat, ficatul de vita.

Expunerea la lumina soarelui limitata. Deoarece corpul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, putem fi expusi unui deficit in cazul in care nu ne putem deplasa, traim la latitudini nordice, purtam haine lungi, sau capul acoperit, din motive religioase, sau cu o ocupatie care previne expunerea la soare.

Pielea inchisa la culoare. Melanina este pigmentul care reduce capacitatea pielii de a produce vitamina D, ca raspuns la expunerea la soare. Unele studii arata ca adultii mai in varsta cu pielea mai inchisa sunt expusi unui risc mai ridicat al deficitului de vitamina D.

Rinichii nu pot converti vitamina D in forma sa activa. Pe masura ce oamenii avanseaza in varsta, rinichii lor sunt tot mai putin capabili de a converti vitamina D in forma sa activa, crescand astfel riscul de deficit de vitamina D.

Tractul digestiv nu poate absorbi in mod adecvat vitamina D. Anumite probleme medicale, inclusiv boala lui Crohn, fibroza chistica si boala celiaca, pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumam.

Obezitatea. Vitamina D este extrasa din sange de catre celulele adipoase, modificand eliberarea sa in circulatie. Persoanele cu un indice de masa corporala mai mare de 30 au de obicei nivele mici de vitamina D.

 

Teste pentru deficitul de vitamina D

Modul cel mai precis de a masura cantitatea de vitamina D din corpul nostru este testul de vitamina D 25-hidroxi. Un nivel de 20 nanograme/ml pana la 50ng/ml este considerat adecvat pentru persoane sanatoase. Un nivel mai mic de 12ng/ml indica un deficit de vitamina D.

 

Tratamentul pentru deficitul de vitamina D

Tratamentul pentru deficit de vitamina D implica obtinerea de mai multa vitamina D- prin dieta si suplimente. Desi nu exista nici un consens cu privire la nivelurile de vitamina D necesare pentru o sanatate optima- acestea fiind variabile in functie de varsta si conditiile de sanatate, o concentratie mai mica de 20 de nanograme pe mililitru este, in general considerata inadecvata, necesitand tratament.

 

Se recomanda un consum zilnic de vitamina D prin dieta de 600 UI de vitamina D pentru persoanele cu varste cuprinse intre 1-70, si crescut la 800 UI la persoanele cu varsta mai mare de 70 de ani pentru o sanatate buna a sistemului osos. Limita maxima de siguranta este de 4000 UI, dar doctorii pot prescrie mai mult de 4000 UI in cazul unei deficiente de vitamina D.

 

In cazul in care nu stati la soare sau va acoperiti, precum si in cazul in care folositi protectie solara creste riscul de a avea un deficit de vitamina D.

Produse Naturiste Calivita pe Baza de Vitamina D:

Vitamina D Lichida D-drops – 30 ml