Diabetul de Tip 1

 

Diabet Tratament Naturist:

Nopalin (1-1-1 in timpul mesele cu un pahar mare de apa – ajuta la reglarea cantitatii de insulina si la normalizarea glicemiei) sau Chromium Max (1-1-0 dupa masa, ajuta la reglarea greutatii corporale si echilibreaza functiile pancreascului astfel normalizand valorile glicemiei)

Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, datorita continutului sau de ulei concentrat de peste ajuta la scaderea colesterolul rau si la reducerea nivelului de lipide din sange; omega 3 ajuta la previne formarea cheagurilor de sange)

Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, regleaza ritmul cardiac si asigura o buna irigare a muschiului inimii prin destresarea sistemului nervos)

 

 

DIABETUL DE TIP 1 Definiție

Diabetul de tip 1, cunoscut sub numele de diabetul juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afectiune cronica in care pancreasul produce insulina putina sau deloc, un hormon necesar pentru a permite zaharului (glucoza) sa intre in celule pentru a produce energie. Mult mai frecvent, diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau nu produce suficientă insulină.

Diverși factori pot contribui la diabetul zaharat de tip 1, inclusiv genetica si expunerea la anumiti virusi. Deși diabetul zaharat de tip 1 apare de obicei în timpul copilariei sau adolescentei, acesta de asemenea, poate debuta si la adulti.

În ciuda cercetarilor active, diabetul zaharat de tip 1 nu are nici un leac. Dar poate fi tinut sub control. Cu un tratament adecvat, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 se pot astepta sa traiasca mai mult, sa aiba o viata mai sanatoasa decat au avut persoanele cu diabet zaharat de tip 1 în trecut.

 

Simptomele diabetului zaharat de tip 1

Semnele și simptomele diabetului zaharat de tip 1 pot sa apara repede și pot include :

* sete crescuta

* urinare frecventă

* enurezis nocturn la copiii care anterior nu au udat patul in timpul noptii

* foame extrema

* scădere neintentionata în greutate

* iritabilitate si alte schimbari de dispozitie

* oboseală și slăbiciune

* vedere neclara

* la femei, o infectie vaginala cu miros neplacut

 

Când este necesar sa consultati un medic

Consultați-vă medicul dacă observați oricare dintre semnele si simptomele de mai sus la dumneavoastră sau la copilul dumneavoastră.

 

Cauzele diabetului de tip 1

Cauza exacta a diabetului zaharat de tip 1 este necunoscuta. La cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip 1, sistemul imunitar al organismului – care luptă în mod normal impotriva bacteriilor daunatoare si virusilor – distruge din greșeală (insulita) celulele producatoare de insulina din pancreas. Genetica poate juca un rol în acest proces și expunerea la anumiti factori de mediu, cum ar fi virușii, pot declanșa boala.

 

Rolul insulinei

Odată ce un număr semnificativ de celule beta sunt distruse, veti produce mai putina insulina sau deloc. Insulina este un hormon care provine din pancreas, o glanda situata in spatele și dedesubtul stomacului.

* Pancreasul secreta insulina in sange.

* Insulina circula, permitand zaharului sa intre in celulele dvs.

* Insulina scade cantitatea de zahăr din sânge.

* Pe masura ce nivelul zahărului din sânge scade, la fel scade si secretia de insulina din pancreas.

 

Rolul glucozei

Glucoza – un zahăr – este o sursă principală de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi.

* Glucoza provine din două surse majore : produsele alimentare si ficatul.

* Zahărul este absorbit în fluxul sanguin, unde intra in celule cu ajutorul insulinei.

* Ficatul inmagazineaza glucoză sub forma de glicogen.

* Când nivelurile de glucoză sunt mici, cum ar fi atunci când nu am mâncat de ceva vreme, ficatul transformă glicogenul stocat in glucoza pentru a menține nivelul de glucoză într-un interval normal.

 

In diabetul zaharat de tip 1, nu exista insulina pentru a permite glucozei sa intre in celule, astfel incat zahărul se acumuleaza in sange, unde poate provoca complicatii si va poate pune viata in pericol.

Cauza diabetului de tip 1 este diferita de cauza diabetul de tip 2, mai mult cunoscut. In diabetul de tip 2, celulele care produc insulina încă funcționează , dar organismul devine rezistent la insulina sau pancreasul nu produce suficientă insulină sau ambele.

 

Factori de risc

 

Anumiti factori de risc cunoscuti pentru diabetul zaharat de tip 1 includ:

* Un istoric medical al familiei. Oricine are un parinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 1 prezinta un risc usor crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

* Genetica. Prezența anumitor gene indică un risc crescut de a dezvolta diabetul zaharat de tip 1.

* Geografie. Incidenta diabetului de tip 1 tinde să crească în timp ce călătoriți departe de ecuator. Oamenii care locuiesc în Finlanda și Sardinia au cea mai mare incidenta de diabet zaharat de tip 1 – aproximativ de două până la de trei ori mai mare decât ratele din Statele Unite și de pana la 400 de ori a incidentei in randul persoanelor care traiesc in Venezuela.

* Vârsta. Deși diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vârstă, se pare ca acesta apare la două vârfuri notabile. Primul vârf apare la copii între 4 și 7 ani, iar al doilea este la copiii între 10 și 14 ani.

Mulți alți factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 1 au fost investigati, deși niciunul nu a fost dovedit inca.

 

Alți posibili factori de risc includ:

* Expunerea la anumiti virusi, cum ar fi virusul Epstein -Barr, virusul * Coxsackie, virusul oreionului și citomegalovirus

* Expunerea timpurie la laptele de vacă

* Niveluri scazute de vitamina D

* Apă potabila care conține nitrați

* Introducerea precoce ( inainte de 4 luni) sau cu întârziere ( după 7 luni ) a cerealelor si glutenului in dieta unui copil

* Daca aveti o mama care a avut preeclampsie in timpul sarcinii

* Daca v-ati nascut cu icter

 

Complicațiile diabetului de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 poate afecta organele majore din corp, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii. Mentinerea unei glicemii normale, de cele mai multe ori poate reduce semnificativ riscul mai multor complicații.

Complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 1 se dezvolta treptat, peste zeci de ani. Reglarea glicemiei poate ajuta la scaderea riscului de complicatii. În cele din urmă, complicatiile diabetului va pot pune viața în pericol.

* Afectiuni cardiace si boli ale vaselor de sange. Diabetul zaharat creste dramatic riscul diverselor probleme cardiovasculare, inclusiv a bolilor coronariene cu dureri in piept (angina pectorala), atac de cord, accidente vasculare cerebrale, ingustarea arterelor (ateroscleroza) și hipertensiune arterială.

* Leziuni ale nervilor ( neuropatie ). Excesul de zahăr poate afecta peretii vaselor mici de sange ( capilare ), care hranesc nervii, mai ales de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsură sau durere care, de obicei, începe de la vârfurile picioarelor sau degetelor si se raspandeste treptat în sus. Un nivel crescut al zaharului din sange poate duce la pierderea în cele din urmă a oricarui simț la nivelul membrelor afectate.

Deteriorarea nervilor care afectează tractul gastro-intestinal poate cauza probleme cu greata, varsaturi, diaree sau constipație. Pentru barbati, disfunctia erectila poate fi o problemă.

* Leziuni renale ( nefropatie ). Rinichii conțin milioane de clustere – mici vase de sange care filtreaza deșeurile din sânge. Diabetul poate afecta acest sistem delicat de filtrare. Leziuni severe pot duce la insuficienta renala sau la boli de rinichi ireversibile in stadiu terminal, care necesită dializă sau transplant de rinichi.

* Afectiuni oculare. Diabetul poate afecta vasele de sânge de la nivelul retinei (retinopatia diabetica) si ar putea duce la orbire. De asemenea, diabetul zaharat crește riscul altor afectiuni grave de vizibilitate, cum ar fi cataracta si glaucomul.

* Afectarea piciorului. Leziuni ale nervilor picioarelor sau slaba circulatie a sangelui de la nivelul picioarelor creste riscul diverselor complicații. Lasate netratate, tăieturile și basicile pot deveni infecții grave, care de multe ori se vindeca greu și poate necesita in cele din urma in amputarea degetelor sau chiar a piciorului.

* Afectiuni ale pielii si gurii. Diabetul va poate face mai sensibili la problemele pielii, inclusiv infecțiilor bacteriene și fungice.

* Complicatii ale sarcinii. O glicemie mare poate fi periculoasa atât pentru mamă cat și pentru copil. Creste riscul de avort spontan, defecte la nastere si chiar nasterea unui copil mort atunci când diabetul nu este bine controlat. Pentru mama, diabetul zaharat creste riscul de cetoacidoză diabetică, probleme cu vederea (retinopatie), hipertensiune arterială indusa de sarcina și preeclampsie.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs medicala

Dacă bănuiți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ar putea avea diabet zaharat de tip 1 faceti-va imediat o evaluare a starii de sanatate. Un simplu test de sange poate informa medicul dvs dacă aveți nevoie de evaluari viitoare si de tratament.

După ce ați primit un diagnostic de diabet zaharat de tip 1, veți avea nevoie de o supraveghere medicala atenta până ce nivelul zahărului din sânge se stabilizează si medicul dumneavoastră stabilește cel mai eficient tipul și dozele de insulină pentru dvs. Un medic specializat in afectiuni hormonale (endocrinolog) coordonează în general, ingrijirea diabetului zaharat.

De asemenea, echipa dvs medicala va cuprine :

* un specialist in diabet

* un dietetician

* un asistent social

* un medic specializat în îngrijirea ochilor (oftalmolog)

* un medic specializat în sănătatea picioarelor (podiatru)

Odată ce ați învățat elementele de bază in gestionarea diabetului zaharat de tip 1, endocrinologul dvs. probabil va recomanda controale la fiecare cateva luni. Un examen anual aprofundat și examene regulate ale picioarelor si ochilor sunt importante – mai ales dacă intampinati dificultati in gestionarea diabetului dumneavoastră, dacă aveți hipertensiune arterială ,boli ale rinichilor, sau dacă sunteți gravidă.

Este bine să va programati consultatiile, care pot include vizite la mai mulți membri ai echipei de îngrijire a sănătății dvs, precum și la medicul dvs primar. Iată câteva informații care vă vor ajuta să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră și pentru a ști la ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Diabet Tratament Naturist:

Nopalin (1-1-1 in timpul mesele cu un pahar mare de apa – ajuta la reglarea cantitatii de insulina si la normalizarea glicemiei) sau Chromium Max (1-1-0 dupa masa, ajuta la reglarea greutatii corporale si echilibreaza functiile pancreascului astfel normalizand valorile glicemiei)

Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, datorita continutului sau de ulei concentrat de peste ajuta la scaderea colesterolul rau si la reducerea nivelului de lipide din sange; omega 3 ajuta la previne formarea cheagurilor de sange)

Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, regleaza ritmul cardiac si asigura o buna irigare a muschiului inimii prin destresarea sistemului nervos)

 

Ce puteti face

* Notați orice intrebare noua aveti, pe măsură ce aceasta apare . Odată ce ați început tratamentul cu insulină, simptomele inițiale de diabet ar trebui să dispara. Cu toate acestea, este posibil să aveți probleme noi pentru care veti avea nevoie de ajutor, cum ar fi episoade recurente ale unui nivel scazut de zahar din sange sau cum să abordati cresterea nivelului de zahar din sange dupa ce consumati anumite alimente.

* Notați informații personale cheie , inclusiv orice schimbari majore sau modificări recente de viață. Multi factori pot afecta controlul diabetului, inclusiv stresul.

* Faceti o lista cu toate medicamentele , vitaminele si suplimentele pe care le luati.

* Pentru controale regulate, notati intr- o carte valorile înregistrate ale glicemiei dvs sau un calendar cu consultatiile dvs medicale.

* Scrieți întrebările pe care sa le adresati medicului dumneavoastră.

Pregătiti o listă cu întrebări care sa vă poata ajuta să profitați din plin de timpul petrecut cu medicul dumneavoastră și restul echipei de îngrijire a sănătății.

Pentru diabetul zaharat de tip 1 , subiectele pe care le doriți clarificate cu medicul dumneavoastră, dieteticianul sau educatorul in controlul diabetului includ :

* Frecvența și calendarul de monitorizare a glucozei din sange

* Terapia cu insulină – tipuri de insulină utilizate, calendarul de administrare, cantitatea dozei

* Administrarea insulinei – pe cale orala versus perfuzie

* Niveulul scazut al zahărului din sânge – cum se recunoaste si cum se trateaza

* Nivelul ridicat al zaharului din sange – cum se recunoaste si cum se trateaza

* Cetona – testare si tratament

* Nutriție – tipuri de produse alimentare și efectul lor asupra zahărului din sânge

* Cantitatea de carbohidrati

* Exercitiile fizice – adaptarea la insulina si ingestia de alimente pentru activitatea fizica

* Calendarul medical – cât de des mergeti la consultatii medicale si la alti specialisti de ingrijire pentru diabet zaharat

* Raportul zilnic al bolnavului

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

 

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări, inclusiv :

* Cat de bine reusiti sa va controlati diabetul?

* Cât de frecvente sunt episoadele cu glicemie scazuta ?

* Sunteti conștient când aveti o glicemie scazuta ?

* Cum arata o zi tipica din dieta dvs zilnica?

* Faceti exercitii fizice? Dacă da, cât de des ?

* În medie, cât de multa insulină utilizați zilnic ?

 

Ce puteti face în același timp

Dacă aveți probleme cu reglarea glicemiei, sau dacă nu sunteți siguri cu privire la ce trebuie să faceti într-o anumită situație, nu ezitați să contactați medicul dumneavoastră sau educatorul pentru diabet între consultatii pentru sfaturi și îndrumari.

 

Teste si diagnostice

Pentru a diagnostica diabetul zaharat de tip 1, medicul dumneavoastră vă va cere un :

* Test al hemoglobinei glicozilate ( A1C ). Acest test al sangelui indica nivelul mediu de zahar din sange pentru ultimile doua-trei luni. Acesta functioneaza prin măsurarea procentului zaharului din sange atasat la hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in celulele rosii din sange. Cu cat sunt mai ridicate nivelurile zaharului din sange, cu atât mai mare va fi hemoglobina cu zahar atasat. Un nivel A1C de 6,5 % sau mai mare pe două teste separate indică faptul că aveți diabet zaharat.

În cazul în care testul A1C nu este disponibil, sau dacă aveți anumite afectiuni, care pot face ca testul A1C sa fie inexact- cum ar fi dacă sunteți gravidă sau daca aveti o formă mai puțin frecventa de hemoglobina (cunoscuta ca o variantă a hemoglobinei) – medicul dumneavoastră poate utiliza urmatoarele teste pentru a diagnostica diabetul zaharat:

* Testul aleatoriu al glicemiei. O probă de sânge va fi luata la un moment dat. Valorile zahărului din sânge sunt exprimate în miligrame pe decilitru (mg / dL) sau milimoli pe litru (mmol / L). Indiferent de când ati mancat ultima data, un nivel aleatoriu al zaharului din sange de 200 mg / dL (11.1 mmol / L) sau mai mare sugerează diabet, mai ales atunci când are legatura cu oricare dintre semnele si simptomele diabetului zaharat, cum ar fi urinare frecventă și senzatie extrema de sete.

* Testul glicemiei dimineata inainte de masa. O probă de sânge va fi luată dimineata pe nemancate. Un nivel al zaharului din sange mai mic de 100 mg / dL (5,6 mmol / L) este normal. Un nivel pe nemancate al zaharului din sânge de la 100 la 125 mg / dL (5.6 pentru a 6.9 mmol / L) este considerat prediabet. Dacă este de 126 mg / dL (7 mmol / l) sau mai mare pe două teste separate, atunci aveți diabet zaharat.

Dacă primiți un diagnostic de diabet zaharat, medicul dumneavoastră va va face, de asemenea, teste de sange pentru a verifica autoanticorpii care sunt comuni in diabetul de tip1. Aceste teste vor ajuta medicul dumneavoastră sa distinga între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Prezența cetonei – subprodusa din defalcarea grasimii în urină sugerează, de asemenea diabet zaharat de tip 1, mai degrabă decât de tip 2.

 

După diagnosticarea cu diabet zaharat de tip 1

După ce ați fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, veti face vizite regulate la medicul dumneavoastră pentru a vă ajuta in reglarea diabetului. În timpul acestor vizite, medicul va verifica nivelul de A1C. Scopul tintit al testului A1C poate varia în funcție de vârsta dvs și diverși alți factori, dar Asociatia Americana de Diabet, în general, recomandă ca nivelurile de A1C fi sub 7 %, ceea ce se traduce printr-o glucoza medie estimata la 154 mg/dL (8,5 mmol/ l).

Comparativ cu testele zilnic repetate ale nivelului de zahar din sange, testarea A1C arată cât de bine functioneaza planul de tratament al diabetului zaharat. Un nivel ridicat al A1C poate semnala nevoia unei schimbari a regimului de insulină, planul de masă sau ambele.

Persoanele care respecta nivelul A1C si care sunt încrezătoare în controlul diabetului zaharat, merg în general, de două ori pe an la medicul lor endocrinolog. Persoanele care intampina dificultati in mentinerea unui nivel normal A1C merg de obicei o data la trei luni la medicul de specialitate.

În afara de testul A1C, medicul va recolta, periodic sângele si urina pentru a verifica nivelul de colesterol, funcția tiroidei, funcția hepatica și funcția renala. Medicul va va examina, de asemenea, pentru a evalua tensiunea arterială și va verifica site-urile în cazul în care vă testați glicemia și va procurati insulina.

 

Stilul de viață și remedii pentru acasa

Respectarea planului de tratament pentru diabetul zaharat necesita ingrijire non- stop, care poate fi frustranta uneori. Dar trebuie sa intelegeti că merita toate eforturile dvs. Controlul atent al diabetului de tip 1 poate reduce riscul unor grave complicatii care va pot pune chiar viața în pericol.

 

Luați în considerare aceste sfaturi:

1. Faceti un angajament fata de dvs pentru monitorizarea atenta a diabetului.

2. Luati-va medicamentele asa cum v-au fost ele recomandate. Aflați tot ce se poate despre diabetul zaharat de tip 1. Consumati alimente sanatoase si faceti din activitatile fizice o rutina zilnica. Stabiliti-va o relație cu un educator in diabetul zaharat și solicitati ajutorul echipei dvs specializate in tratamentul diabetului zaharat atunci când aveți nevoie.

3. Identificați -vă. Purtati o etichetă sau o bratara care spune ca aveți diabet zaharat. Păstrați un kit de glucagon in apropiere, în cazul de urgenta al unei glicemii scazute- și informati-va prietenii și cei dragi cum să-l folosească.

4. Programați-va la un examen medical anual si faceti-va examene regulate ale ochilor. Controalele regulate ale diabetului nu sunt menite să înlocuiască examenele anuale sau examenele de rutina ale ochilor. În timpul examenului fiziolgic, medicul dumneavoastră va căuta orice complicații legate de diabet și va monitoriza alte probleme medicale. Medicul oftalmolog va verifica semnele de deteriorare a retinei, cataracta și glaucomul.

5. Pastrati-va imunitatea. O glicemie mare poate slăbi sistemul imunitar. Faceti-va un vaccin antigripal in fiecare an.De asemenea, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil vaccinul pentru pneumonie.

La Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor ( CDC) se recomandă, de asemenea vaccinarea impotriva hepatitei B, dacă nu ati fost anterior vaccinați împotriva hepatitei B și daca sunteți un adult cu varsta intre 19-59 de ani si aveti diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2. CDC recomanda vaccinarea cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului de diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Daca aveti varsta de 60 de ani sau sunteti mai in varsta si aveti diabet zaharat și nu ati primit anterior vaccin, discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru si dacă este potrivit pentru dvs.

6. Acordati o atenție deosebita picioarelor dvs. Spălați-vă picioarele zilnic în apă călduță. Lasati-le să se usuce ușor, în special între degetele de la picioare. Hidratati-va picioarele cu lotiune. Verificați -vă picioarele în fiecare zi pentru basici, taieturi, rani, roșeață sau umflaturi. Consultați-vă medicul dacă aveți o problemă legata de picior care nu se vindeca.

7. Păstrați-va tensiunea arteriala si colesterolul sub control. Consumul de alimente sanatoase si exercitiile fizice regulate va pot asigura controlul tensiunii arteriale si al colesterolului. Medicamentele pot fi necesare, de asemenea.

8. Dacă fumați sau folositi alte forme de tutun, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă ajuta să renunțati. Fumatul creste riscul de diabet zaharat si de alte complicatii, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor si boli de rinichi. De fapt, fumatorii care au diabet, au de trei ori mai mari sanse de a muri prematur decat nefumatorii sunt care au diabet zaharat, in conformitate cu Asociatia Americana pentru Diabet. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalitățile de a renunța la fumat sau pentru a opri utilizarea altor tipuri de tutun.

9. Dacă beti alcool, faceti acest lucru în mod responsabil. Alcoolul poate provoca o glicemie mică sau mare, in functie de cat de mult beti și dacă mănâncati în același timp. Dacă alegeți să beti, faceti acest lucru numai cu moderatie și întotdeauna cu o masă. Și asigurați-vă că va verificati glicemia, înainte de a merge la culcare.

10. Luati stresul in serios. Hormonii pe care organismul dumneavoastră ii produce ca raspuns la stresul prelungit pot împiedica insulina sa funcționeze corespunzător, fapt ce va poate stresa si chiar frustra mai mult.

11. Faceti un pas înapoi și stabiliti-va anumite limite. Prioritizati-va sarcinile. Invatati tehnici de relaxare. Odihniti-va suficient.

 

Prevenirea diabetului zaharat de tip 1

Nu exista nici o cale cunoscuta de a preveni diabetul zaharat de tip 1. Dar, cercetatorii cauta solutii pentru prevenirea bolii sau distrugerea în continuare a celulelor insule la persoanele care sunt recent diagnosticate. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ați putea fi eligibil pentru unul dintre aceste studii clinice, dar cântăriti inainte cu atenție riscurile și beneficiile oricarui tratament disponibil într-un proces.

Puteți găsi mai multe informații cu privire la tipurile de cercetare care se fac la TrialNet, o colaborare a cercetatorilor specializati in diabetul zaharat. TrialNet este, de asemenea, un studiu de cercetare a istoriei naturale care verifica genele diabetului zaharat la părinții, copiii și frații persoanelor cu diabet zaharat de tip 1.