Definiție Diabet Gestational

Diabetul gestational se dezvolta in timpul sarcinii (gestație). Ca și alte tipuri de diabet, diabetul gestational afecteaza modul in care celulele dvs folosesc zahărul (glucoză). Diabetul gestational cauzeaza un nivel ridicat al zaharului din sange, care poate afecta sarcina si sanatatea copilului dvs.

Orice complicatie a sarcinii este îngrijorătoare, dar exista o veste bună. Mamele insarcinate pot controla diabetul zaharat gestational prin consumul de alimente sanatoase, exercitii fizice și, dacă este necesar, luand medicamente. Controlul zaharului din sange poate preveni o naștere dificilă și mentine sanatatea copilului dvs.

În diabetul gestational, nivelul zahărului din sânge, de obicei, revine la normal imediat după nastere. Dar dacă ati avut diabet gestational, aveti un risc pentru diabetul zaharat de tip 2. Veți continua să colaborati cu o echipa medicala pentru a vi se monitoriza și a gestiona nivelul zahărului din sânge.

 

Simptomele diabetului gestational

Pentru cele mai multe femei, diabetul gestational nu determina semne sau simptome vizibile.

 

Când este nevoie sa consultati un medic

Dacă este posibil, solicitați asistență medicală mai devreme – atunci când vă gândiți pentru prima data să rămâneți gravidă – astfel încât medicul dumneavoastră sa poata evalua riscul de diabet gestational, ca parte a planului de fertilitate in ansamblu. Odată ce ramaneti însărcinată, medicul dumneavoastră va aborda diabetul gestational ca parte de ingrijire prenatala. Dacă veti dezvolta diabet gestational, poate sa fie nevoie de controale mai frecvente. Cel mai probabil veti face aceste controale in ultimele trei luni de sarcină, atunci când medicul dumneavoastră vă va monitoriza nivelul zahărului din sânge și sănătatea copilului.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda specialisti in domeniul sanatatii suplimentare care sunt specializati in diabet, cum ar fi un endocrinolog, un dietetician sau un educator in diabet zaharat. Acestia va pot ajuta să învațati cum să gestionati nivelul zahărului din sânge în timpul sarcinii.

Pentru a vă asigura ca nivelul zahărului din sânge a revenit la normal după ce s-a nascut copilul, echipa de îngrijire a sănătății va verifica nivelul de zahăr din sânge imediat după naștere și din nou la șase săptămâni. Odată ce ați avut diabet gestational, este bine sa va testati cu regularitate nivelul zahărului din sânge.

Frecvența testelor de masurare a nivelului zahărului din sânge va depinde, în parte de rezultatele testelor imediat după ce ați nascut copilul.

 

Cauzele diabetului gestational

Cercetatorii nu stiu de ce unele femei dezvolta diabet gestational. Pentru a înțelege modul în care se produce diabetul gestational, ar fi de un real ajutor sa inteleaga modul in care sarcina afecteaza prelucrarea glucozei in organism.

Corpul dvs digera alimentele pe care le manancati pentru a produce zahăr (glucoza), care ajunge în sânge. Ca răspuns, pancreasul -o glanda mare in spatele stomacului -produce insulina. Insulina este un hormon care ajuta la mutarea glucozei din sânge în celulele corpului, unde este folosita ca energie.

In timpul sarcinii, placenta, care face legătura dintre copil si dvs ca sa se alimenteze cu sange, produce niveluri ridicate ale diversilor alti hormoni. Aproape toti acestia afecteaza acțiunea insulinei în celulele dvs, de creștere a glicemiei. Cresterea mica a zahărului din sânge după mese este normala în timpul sarcinii.

Pe masura ce copilul creste, placenta produce tot mai multi hormoni de blocare a insulinei. În diabetul gestational, hormonii placentari provoaca o creștere a zahărului din sânge la un nivel care poate afecta creșterea și bunăstarea copilului dumneavoastră. Diabetul gestational se dezvolta de obicei în ultima jumatate a sarcinii – uneori in jurul saptamanei 20 de sarcina, dar, în general, nu mai târziu.

 

Factori de risc

Orice femeie poate dezvolta diabet gestational, dar unele femei au un risc mai mare.

Factorii de risc pentru diabetul gestational includ:

* Vârsta mai mare de 25. Femeile de peste 25 de ani sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet gestational.

* Antecedente in familie sau antecedente personale de sanatate. Riscul de a dezvolta diabet zaharat gestational creste daca aveti prediabet -nivelul de zahar din sange ușor ridicat care poate fi un precursor al diabetului de tip 2 – sau în cazul în care un membru apropiat de familie, cum ar fi un parinte sau un frate, are diabet zaharat de tip 2. Aveti, de asemenea, mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational, dacă l-ați avut în timpul unei sarcini anterioare, dacă ati nascut un copil care cântărește mai mult de 4,1 kg, sau dacă ați nascut un fat mort inexplicabil.

* Excesul de greutate. Aveți mai multe șanse de a dezvolta diabet gestational dacă sunteți în mod semnificativ supraponderala cu un indice de masa corporala ( IMC ) de 30 sau mai mare.

* Rasa care nu e alba. Din motive care nu sunt clare, femeile care sunt negre, hispanice, amero-indiene sau asiatice au mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational.

 

Complicații ale diabetului gestational

Cele mai multe femei care au diabet gestational nasc copii sanatosi. Cu toate acestea, diabetul gestational, care nu este gestionat cu atenție poate conduce la niveluri necontrolate ale zaharului din sange și poate cauza probleme pentru dvs si copilul dvs, inclusiv un risc crescut de a avea nevoie de o operatie de cezariana la nastere.

 

Complicatiile care pot afecta copilul

Dacă aveți diabet gestational, copilul dumneavoastră poate avea un risc crescut de:

* Greutate excesiva la nastere. Glucoza suplimentara din sânge traversează placenta, care forteaza pancreasul copilului dumneavoastră sa produca insulina suplimentara. Acest lucru poate provoca copilul sa creasca prea mare (macrosomia). Copiii foarte mari – care cantaresc 4 kg sau mai mult – au mai multe sanse sa ramana blocati in canalul de nastere, sa aiba leziuni la nastere sau sa necesite cezariana.

* Naștere prematura (precoce) și sindromul de detresa respiratorie. Nivelul ridicat de zahăr din sânge al unei mame poate crește riscul acesteia de a intra mai devreme in travaliu și de a naste copilul înainte de data scadentă. Sau medicul poate recomanda o nastere mai devreme, intrucat copilul este mare.

Copiii nascuti precoce pot avea sindromul de detresa respiratorie – o afectiune care face respiratia dificila. Bebelusii cu acest sindrom pot avea nevoie de ajutor la respirație până ce plamanii lor se maturizeaza și devin mai puternici. Bebelusii a caror mame au diabet gestational pot prezenta sindromul detresei respiratorii, chiar dacă ei nu sunt născuti mai devreme.

* Nivelul scazut al zahărului din sânge (hipoglicemie). Uneori copiii a caror mame au diabet gestational dezvolta o scadere a zahărului din sânge (hipoglicemie) după naștere, deoarece la scurt timp producția proprie de insulina este mare. Episoadele severe de hipoglicemie pot provoca convulsii copilului. Hranirea prompta și, uneori, o soluție de glucoză aplicata intravenos poate restabili la normal nivelul zahărului din sânge al copilului.

* Diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Bebelusii a caror mame au diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata.

Diabetul gestational netratat poate duce la decesul unui copil, fie înainte sau la scurt timp dupa nastere.

 

Complicatii care va pot afecta

Diabetul gestational poate crește, de asemenea, riscul mamei de a face:

* Hipertensiune arterială și preeclampsie. Diabetul gestational creste riscul de hipertensiune arterială, precum și de preeclampsie – o complicatie grava a sarcinii, care cauzeaza hipertensiune arteriala precum si a altor simptome care pot pune în pericol viața, atât a mamei cat și a copilului.

* Sanse de a dezvolta diabet pe viitor. Dacă aveți diabet gestational, aveți mai multe șanse de a-l face din nou în timpul unei viitoare sarcini. Aveti, de asemenea, mai multe sanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe masura ce imbatraniti. Cu toate acestea, daca faceti alegeri sanatoase in viață, cum ar fi consumul de alimente sanatoase si exercitii fizice puteti contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 în viitor.

Din acele femei cu un istoric de diabet gestational care ajung la greutatea lor corporala ideala dupa nastere, mai puțin de 1 din 4 în cele din urmă ajung sa dezvolte diabet zaharat de tip 2.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

În cele mai multe cazuri, veți afla ca aveti diabet gestational ca rezultat al screening-ul de rutină din timpul sarcinii. În cazul în care nivelul zaharului din sange este mare, veti fi probabil rugata să veniti cu promtitudine pentru o programare. Veți avea, de asemenea consultatii prenatale regulate mai frecvente pentru a vi se monitoriza cursul sarcinii.

Iată câteva informații care sa vă ajute să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră și sa stiti la ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti face

* Fiti constiente de restrictiile de dinainte de consultatie. Când faceti programarea pentru consultatie întrebați dacă trebuie să nu mancati pentru proba de sange sau daca e nevoie sa faceti orice altceva pentru a va pregăti pentru testele de diagnostic.

* Notați simptomele pe care le aveti, inclusiv cele care ar putea părea fără legătură cu diabetul gestational. Este posibil sa nu aveți simptome vizibile, dar e bine să țineti un jurnal pentru orice fapt neobișnuit pe care il observați.

* Notați informații personale cheie, inclusiv schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o listă cu toate medicamentele, inclusiv cu medicamente si vitamine sau suplimente pe care le luati.

* Luati un membru al familiei sau un prieten cu dvs, dacă este posibil. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati uitat.

 

Întrebări pe care trebuie sa le puneti medicului dumneavoastră

Faceti-va o lista de intrebari pentru a folosi cu eficacitate timpul petrecut cu medicul dumneavoastră. Pentru diabetul gestational, iata mai jos câteva întrebări de bază pe care trebuie sa le puneti medicului dvs:

* Ce pot face pentru a putea tine sub control afectiunea mea?

* Îmi puteți recomanda un dietetician sau un educator in diabet care sa mă poata ajuta să-mi planific mesele, un program de exercitii fizice si strategii de adaptare ?

* Ce anume va arata dacă am nevoie de medicamente pentru a-mi controla nivelul de zahar din sange ?

* Ce simptome ar trebui să mă determine să solicit asistență medicală ?

* Există brosuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua acasa? Ce site-uri web imi recomandati ?

Nu ezitați să puneti si alte întrebări.

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră, de asemenea poate avea întrebări pentru dvs, mai ales dacă va consulta pentru prima dată. Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

* Ați experimentat o nevoie crescuta de sete sau urinare excesiva ? Dacă este așa , atunci când au început aceste simptome ? Cât de des le aveți ?

* Ati observat si alte simptome neobișnuite ?

* Aveti un parinte sau un frate care a fost vreodata diagnosticat cu diabet zaharat ?

*Ati mai fost însărcinată înainte ? Ati avut diabet gestational in timpul sarcinii anterioare ?

*Ati avut alte probleme în sarcini anterioare ?

* Dacă aveți si alti copii, câte kg a cantarit fiecare la naștere ?

* Ați mai luat in greutate sau ati pierdut in greutate, în vreun moment din viața dvs ?

 

Ce puteti face în același timp

Puteți lua măsuri pentru a va controla diabetul gestational, de îndată ce sunteti diagnosticata. Dacă medicul dumneavoastră va recomandă o evaluare suplimentară, programati-va si la alte consultatii cat mai curand posibil. Fiecare saptamana de sarcina contează pentru dvs si copilul dvs.

Urmați sfatul medicului dumneavoastră și aveti grijă de dvs. Consumati alimente sanatoase, faceti exercitii fizice si invatati cat de mult puteti despre diabetul gestational.

 

Teste si diagnostice

Experții medicali nu au fost de acord asupra unui set unic de orientări ecografice pentru diabetul gestational. Unii se întreabă dacă este nevoie de screening pentru diabetul gestational, dacă sunteți mai tânăra de 25 ani și nu sunt implicati si alti factori de risc. Alții spun că screening-ul tuturor femeilor gravide este cel mai bun mod de a identifica cazurile de diabet gestational.

 

Când este nevoie de screening

Medicul dumneavoastră va evalua probabil factorii de risc pentru diabetul gestational la începutul sarcinii.

Daca aveti un risc crescut de diabet gestational – de exemplu, indicele de masă corporală ( IMC) inainte de sarcina a fost de 30 sau mai mare sau aveți o mama, tata, frate sau copil cu diabet zaharat – medicul dumneavoastră va poate testa pentru diabet de la prima vizita prenatala.

Daca aveti un risc mediu de diabet gestational, veți face probabil un test de screening în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina – între 24 și 28 de săptămâni de sarcină.

 

Screening-ul de rutina pentru diabetul gestational

* Test initial de provocare a glucozei. Veți bea o soluție siropoasa de glucoza. O oră mai târziu, veți face un test de sânge pentru a vi se măsura nivelul zahărului din sânge. O glicemie sub 130 pana la 140 miligrame pe decilitru ( mg / dL ), sau de 7.2 pana la 7.8 milimoli per litru ( mmol / L ), este de obicei considerata normala la un test de provocare a glucozei, deși acest lucru poate varia în funcție de clinica sau laborator.

În cazul în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, aceasta înseamnă doar un risc mai mare de diabet gestational. Veți avea nevoie de un test de toleranta la glucoza pentru a se determina daca aveti sau nu aceasta afectiune.

* Testul urmator de toleranta la glucoza. Nu veti manca peste noapte, apoi vi se va masura nivelul zahărului din sânge. Apoi, veți bea o altă soluție dulce – aceasta conține o concentrație mai mare de glucoză – și nivelul zahărului din sânge va fi verificat la fiecare oră timp de trei ore. Dacă cel puțin două din valorile zaharului din sange sunt mai mari decat in mod normal, veți fi diagnosticata cu diabet gestational.

 

Dacă sunteți diagnosticata cu diabet gestational

Medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil controale frecvente, mai ales în ultimele trei luni de sarcină. În timpul acestor examene, medicul dumneavoastră vă va monitoriza valoarea zahărului din sânge. Medicul dumneavoastră vă poate cere, de asemenea, să va monitorizati nivelul glicemiei zi de zi, ca parte a planului de tratament.

Dacă aveți probleme in a va controla nivelul de zahăr din sânge, ar putea fi necesar să luați insulină. Dacă aveți alte complicatii ale sarcinii, ar putea fi necesar sa faceti teste suplimentare pentru a evalua sanatatea copilului dvs. Aceste teste evaluează funcția placentei, organul care oferă oxigen și substanțe nutritive copilului dvs prin conectarea alimentarii fatului cu sangele dvs.

Dacă diabetul gestational este dificil de controlat, acesta poate afecta placenta și poate pune în pericol furnizarea de oxigen si de substante nutritive copilului.

Medicul dumneavoastră va efectua, de asemenea, teste pentru a monitoriza bunăstarea copilului dumneavoastră în timpul sarcinii.

 

Testarea nivelului zahărului din sânge, după naștere

Medicul dumneavoastră va verifica nivelul zahărului din sânge după naștere și din nou la șase până la 12 săptămâni pentru a vă asigura că nivelul a revenit la normal. Dacă testele sunt normale – și cele mai multe sunt – va fi nevoie sa va evaluati riscul de diabet zaharat cel puțin o dată la trei ani.

Dacă testele viitoare indică diabet zaharat sau prediabet – o afectiune in care zahărul din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi considerat diabet zaharat – discutați cu medicul dumneavoastră despre creșterea eforturilor dvs de prevenire a diabetului sau de a începe un plan de gestionare a diabetului zaharat.

 

Prevenirea diabetului gestational

Nu există garanții atunci când vine vorba de prevenirea diabetului gestational – dar cu cat mai multe obiceiuri sanatoase veti adopta inainte de sarcina, cu atat va fi mai bine pentru dvs. Dacă ați avut diabet gestațional, aceste alegeri sanatoase va pot ajuta sa reduceti riscul de a-l face în sarcinile viitoare sau sa aveti diabet zaharat de tip 2 mai tarziu.

* Manancati alimente sanatoase. Alegeti alimente bogate in fibre si sarace in grasimi si calorii. Axati-va pe fructe, legume si cereale integrale. Faceti eforturi pentru a vă atinge obiectivele fără a compromite gustul sau nutritia. Fiti atenti la marimea portiilor.

* Mentineti-va activa. Exercitiile fizice inainte si in timpul sarcinii va pot ajuta să vă protejați impotriva diabetului gestational. Planificati-va 30 de minute de activitate moderata in cele mai multe zile ale saptamanii. Faceti o plimbare zilnica. Plimbati-va cu bicicleta. Faceti ture de înot.

Dacă nu va puteți organiza singura 30 de minute de antrenament ziua, atunci mai multe sesiuni scurte pot face la fel de mult bine. Parcati-va masina la distante mari pentru a merge mai mult pe jos.Coborati din autobuz cu o statie inainte de a ajunge la destinatie. Fiecare pas pe care il faceti crește șansele de a va mentine sanatoasa.

* Pierdeti kg in exces inainte de sarcina. Medicii nu recomanda pierderea în greutate în timpul sarcinii. Daca va planificati sa ramaneti insarcinata, pierderea kilogramelor in plus in prealabil va poate ajuta să aveți o sarcină sănătoasă.

Concentrați-vă pe modificări permanente in obiceiurile dvs alimentare. Motivati-va prin beneficiile pe termen lung ale pierderii in greutate, cum ar fi o inimă mai sănătoasă , mai multă energie și îmbunătățirea respectului de sine.