Definiție

Diabetul de tip 1 la copii este o afectiune in care pancreasul copilului dvs nu mai produce insulina de care are nevoie copilul dvs pentru a supraviețui și va trebui să înlocuiți lipsa de insulina. Diabetul zaharat de tip 1 la copii a fost cunoscut sub numele de diabet zaharat juvenil sau diabet insulino-dependent.

Diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 la copii poate fi copleșitor la început. Dintr-o data dumneavoastră și copilul dumneavoastră – in functie de varsta lui sau a ei -trebuie să învete cum să isi faca injecții, cum sa controleze cantitatea de carbohidrati si cum sa isi monitorizeze glicemia.

Deși diabetul zaharat de tip 1 la copii necesită îngrijire consistentă, progresele în monitorizarea glicemiei si administrarea insulinei au îmbunătățit controlul zilnic al diabetului zaharat de tip 1 la copii.

 

Simptomele diabetului zaharat de tip 1 la copii

Semnele și simptomele diabetului zaharat de tip 1 la copii, de obicei, se dezvolta rapid, pe o perioada de cateva saptamani.

Verificati daca:

* Copilul dvs are o sete crescuta și urineaza frecvent. Pe masura ce excesul de zahar se acumuleaza in sangele copilului dumneavoastră, lichidul este eliminat din tesuturi. Acest lucru poate provoca sete copilului. Ca urmare, copilul dumneavoastră poate bea lichide si urina mai mult decât de obicei.

* Copilul dvs manifesta o foame extremă. Fără suficientă insulină care sa transporte zahărul în celulele copilului dvs, mușchii și organele copilului devin epuizate de energie. Acest lucru declanseaza o senzatie de foame intensă.

* Copilul dvs scade in greutate. În ciuda faptului ca mananca mai mult decat de obicei pentru a-si calma foamea, copilul dumneavoastră poate pierde in greutate – uneori foarte rapid. Fără energia oferita de zahar, țesuturile musculare și adipoase, pur și simplu scad. Pierderea inexplicabila in greutate este adesea primul semn care trebuie observat.

*Copilul dvs oboseste repede. Dacă celulele copilului dvs sunt lipsite de zahăr, acesta poate deveni obosit și letargic.

* Copilul dvs manifesta iritabilitate sau comportament neobisnuit. Copiii cu diabet zaharat de tip 1 nediagnosticat ar putea părea brusc prost dispusi sau iritabili.

* Copilul dvs are o vedere neclara. Dacă glicemia copilului dvs este prea mare, fluidul poate fi eliminat din globul ocular al copilului dvs. Acest lucru poate afecta capacitatea copilului dumneavoastră de a se concentra în mod clar.

* Copilul dvs are o infecție vaginala. Fetele cu diabet zaharat de tip 1 ar putea avea o infecție genitală si bebelusii pot dezvolta dermatita de scutec cauzata de drojdie.

 

Cand este necesar sa consultati un medic

Discutați cu medicul copilului dumneavoastră dacă observați oricare dintre semnele sau simptomele diabetului zaharat de tip 1 – sete și urinare frecventă, foame extremă, pierdere in greutate, vedere încețoșată sau oboseala crescuta.

 

Cauzele diabetului zaharat de tip 1 la copii

Cauza exacta a diabetului zaharat de tip 1 este necunoscuta. Oamenii de stiinta stiu ca, la cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 propriul sistem imunitar al organismului – care luptă în mod normal impotriva bacteriilor daunatoare si virusilor – distruge din greșeală ( insulita ) celulele producatoare de insulina din pancreas. Genetica poate juca un rol în acest proces și expunerea la anumiti virusi poate declanșa boala.

 

Insulina -cheia prin care zaharul intra incelule

Oricare ar fi cauza, odată distruse celulele insulare, copilul va produce puțina insulina sau deloc. În mod normal, insulina ajuta glucoza sa intre in celulele copilului dvs pentru a furniza energie pentru muschi si tesuturi. Insulina vine din pancreas, o glanda situată chiar în spatele stomacului.

Când totul funcționează corect, o dată ce manancati, pancreasul secreta mai multa insulina in sange. Pe masura ce insulina circulă, aceasta acționează ca o cheie ce deblocheaza uși microscopice care permit zahărului sa intre in celulele corpului. Insulina scade cantitatea de zahăr din sânge și, pe masura ce glicemia scade, la fel scade si secretia de insulina din pancreas.

Ficatul actioneaza ca un depozit de glucoză și centru de fabricare. Atunci cand nivelurile de insulină sunt mici – atunci când nu ati mâncat de ceva vreme, de exemplu – ficatul elibereaza glicogenul depozitat, care este apoi transformat în glucoză pentru a menține nivelul de glucoză din sânge într-un interval normal.

 

Niveluri periculoase ale zahărului în sânge

În diabetul zaharat de tip 1, nici unul dintre aceste lucruri nu se întâmplă pentru că exista foarte putina insulina sau deloc ca sa permita glucozei sa intre in celule. Deci, în loc să fie transportat catre celulele copilului dvs, zahărul se acumuleaza in sangele copilului, provocand complicatii si chiar punand viata acestuia in pericol.

Cauza diabetului de tip 1 este diferita fata de cea a diabetului de tip 2, mult mai cunoscut. În diabetul de tip 2, celulele insulare încă funcționează, dar organismul devine rezistent la insulina sau pancreasul nu produce suficientă insulină.

 

Factori de risc

Nu sunt mulți factori de risc cunoscuți pentru diabetul zaharat de tip 1, deși cercetătorii continuă să găsească noi posibilități.

 

Factori de risc cunoscuți

Acestia includ:

* Un istoric familial. Oricine are un părinte sau frati cu diabet zaharat de tip 1 prezinta un risc usor crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

* Susceptibilitate genetica. Prezența anumitor gene indică un risc crescut de a dezvolta diabetul zaharat de tip 1. În unele cazuri, – de obicei printr-un studiu clinic – teste genetice se pot face pentru a determina daca un copil care are un istoric familial de diabet zaharat de tip 1 are un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

 

Posibili factori de risc

Factori posibili de risc pentru diabetul zaharat de tip 1 includ :

* Expunerea virala. Expunerea la virusul Epstein -Barr , virusul Coxsackie, rubeolei sau citomegalovirus poate declanșa distrugerea autoimună a celulelor insulare, sau virusul poate infecta direct celulele insulare.

* Niveluri scazute de vitamina D. Cercetarile sugereaza ca vitamina D poate proteja impotriva diabetului de tip 1. Cu toate acestea, aportul timpuriu al laptelui de vacă – o sursă comună de vitamina D – a fost legat de un risc crescut de diabet zaharat tip 1.

* Alți factori dietetici. Apa de baut care conține nitrați poate creste riscul de diabet zaharat de tip 1. Momentul introducerii cerealelor in dieta unui copil, de asemenea, poate afecta riscul copilului de a face diabet de tip 1. Un studiu clinic a constatat ca varsta cuprinsa intre 4 și 7 luni pare a fi timpul optim pentru introducerea de cereale.

 

Complicațiile diabetului zaharat de tip 1 la copii

Diabetul zaharat de tip 1 poate afecta aproape fiecare organ important din corpul copilului dumneavoastră, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii și rinichii. Vestea bună este că mentinerea unei glicemii aproape de valorile normale, poate reduce semnificativ de cele mai multe ori, riscul acestor complicatii.

Complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 1 se dezvolta treptat. În cele din urmă, în cazul în care nivelul zaharului din sange nu este bine controlat, complicatiile diabetului pot fi punerea vietii în pericol sau chiar moartea.

* Afectiuni cardiace si boli ale vaselor de sange. Diabetul zaharat creste dramatic riscul copilului dumneavoastră de a avea diverse probleme cardiovasculare – inclusiv boli coronariene cu dureri in piept (angina pectorala), atac de cord, accident vascular cerebral, ingustarea arterelor (ateroscleroza) si hipertensiune arteriala – mai tarziu in viata.

* Leziuni ale nervilor (neuropatie). Excesul de zahăr poate afecta peretii vaselor de sange mici (capilare), care hranesc nervii copilului, în special la picioare. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsură sau durere. Leziunile nervilor, de obicei, se produc treptat, pe o perioadă lungă de timp.

* Leziuni renale (nefropatie). Diabetul poate afecta numeroase clustere -mici vase de sange care filtreaza deseurile din sângele copilului dumneavoastră. Leziuni severe pot duce la insuficienta renala sau la boli de rinichi ireversibile in stadiu terminal, care necesită dializă sau transplant de rinichi.

* Afectiuni oculare. Diabetul poate afecta vasele de sânge de la nivelul retinei (retinopatia diabetica). Retinopatia diabetică poate provoca orbire. Diabetul poate duce, de asemenea, la cataracta si un risc mai mare de glaucom.

* Afectiuni ale picioarelor. Leziuni ale nervilor de la nivelul picioarelor sau slaba circulatie de la picioare creste riscul diverselor complicații ale picioarelor. Lasate netratate, tăieturile și basicile pot deveni infectii grave.

* Afectiuni ale pielii. Diabetul zaharat poate face copilul dvs mai sensibil la problemele pielii, inclusiv infecții bacteriene, infecții fungice și mâncărime.

* Osteoporoza. Diabetul poate reduce densitatea minerală osoasă normală, crescand riscul copilului de osteoporoza ca la un adult.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Medicul de familie al copilului dumneavoastră sau medicul pediatru va face, probabil, diagnosticul initial de diabet zaharat și va trimite eventual copilul direct la spital. Acolo, personalul va stabiliza glicemia copilului dvs, iar dumneavoastră și copilul dumneavoastră veti învăța despre administrarea insulinei, numărarea carbohidratilor si multe alte lucruri. Educarea diabetului zaharat se poate face pe o baza in ambulatoriu, dacă starea copilului dumneavoastră este stabilă.

Odată ce copilul este externat din spital, ingrijirea diabetului zaharat va fi probabil tratat de către un medic specializat in tulburari metabolice pentru copii (endocrinolog pediatru). De asemenea, echipa de îngrijire a sănătății copilului dumneavoastră va include, în general, un dietetician, un educator certificat in diabet zaharat și un medic specializat în îngrijirea ochilor (oftalmolog).

Intrucat consultatia poate fi scurta, și de multe ori este insuficient timp sa acopere toate problemele, este o idee bună să fiti bine pregătiti pentru orice consultatie pe care o aveti cu echipa de îngrijire a sănătății copilului dumneavoastră. Iată câteva informații care sa vă ajute să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră și la ce vă puteți aștepta de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti

* Notați orice probleme aveti cu privire la bunăstarea copilului dvs pe care doriți să le impartasiti cu medicul dumneavoastră.

* Cereti unui membru al familiei sau unui prieten să vi se alăture, dacă este posibil. Buna gestionare a diabetului necesită retinerea unei mulțimi de informații, și poate fi uneori dificil de înțeles ori sa va amintiti toate informațiile furnizate in timpul unei consultatii. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati uitat.

* Luati un caiet și un pix sau creion pentru a scrie informații importante.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.

Timpul cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatitirea unei liste cu intrebari care vă poate ajuta să clarificati aspectele legate de îngrijirea copilului dumneavoastră poate fi utilă. Unele dintre preocupările dumneavoastră pot fi cel mai bine abordate de către un dietetician sau un educator in asistenta medicală. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o recomandare.

Pentru diabetul zaharat de tip 1 la copii, unele subiecte pe care doriți să le abordati cu medicul dumneavoastră, dietetician sau educator in diabet includ:

* Frecvența și calendarul de monitorizare a glucozei din sange

* Terapia cu insulină – tipuri de insulină utilizate , calendarul de administrare și cantitatea dozei

* Administrarea insulinei – pe cale orala/versus perfuzie

* Glicemia scazuta – cum se recunoaste si cum sa se trateze

* Glicemia crescuta – cum se recunoaste si cum sa se trateze

* Cetona – testare si tratament

* Nutriție – tipuri de produse alimentare și efectul lor asupra glicemiei

* Numărarea carbohidratilor

* Exercitiile fizice – adaptarea la insulina si ingestia de alimente pentru activitatea fizica

* Confruntarea cu diabetul la școală, in tabăra de vară și in ocazii speciale ,

* Controalele medicale – cât de des trebuie sa faceti vizite la medic si la alti specialisti de ingrijire in diabetul zaharat.

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti gata să ii răspundeti pentru a economisi timp pentru consultatie.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba :

Cum reusiti sa controlati diabetul copilului dvs ?

A avut copilul dumneavoastră episoade de glicemie scazuta?

Cum arata o zi obisnuita din dieta copilului dvs ?

Face copilul dvs exercitii fizice ? Dacă da, cât de des ?

În medie, cât de multa insulină utilizați zilnic ?

 

Ce puteti să faceti în același timp

Dacă glicemia copilului dumneavoastră nu este bine controlata, sau dacă nu sunteți siguri cu privire la ce trebuie sa faceti într-o anumită situație, nu ezitați să contactați medicul sau educatorul in diabet al copilului dumneavoastră între consultatii pentru consiliere și îndrumari.

 

Teste si diagnostice

Dacă medicul copilului dumneavoastră suspectează diabet, acesta va recomanda un test de screening.

Testul primar utilizat pentru a diagnostica diabetul zaharat de tip 1 la copii este:

* Testul aleatoriu al glicemiei. O probă de sânge va fi luata la un moment dat. Valorile zahărului din sânge sunt exprimate în miligrame pe decilitru ( mg / dL ) sau milimoli pe litru ( mmol / L). Indiferent de momentul in care copilul a mancat ultima data, un nivel aleatoriu al glicemieii din sange de 200 mg / dL ( 11.1 mmol / L ) sau mai mare sugerează diabet.

Dacă rezultatele testelor aleatorii ale glicemiei din sânge a copilului dvs nu sugerează diabet, dar medicul dumneavoastră încă il suspecteaza datorita simptomelor copilului, medicul specialist vă poate face un :

* Test al hemoglobinei glicozilate. Acest test al sangelui indica un nivel mediu al glicemiei pentru ultimile doua-trei luni. Acesta functioneaza prin măsurarea procentului zaharului din sange atasat la hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in celulele rosii din sange.

Cu cat este mai mare glicemia, cu atât este mai mare hemoglobina care are de zahar atasat. Un nivel A1C de 6,5 % sau mai mare pe două teste separate indică diabet.

Un alt test pe care medicul l-ar putea folosi este testul de repaus alimentar al glicemiei. O probă de sânge va fi luată dimineata pe stomacul gol.

Un nivel al glicemiei pe nemancate, mai mic de 100 mg / dL ( 5,6 mmol / L ) este normal. Un nivel al zaharului din sânge pe nemâncate de la 100 la 125 mg / dL ( 5.6 pentru a 6.9 mmol / L ) este considerat prediabet. Dacă este de 126 mg / dL ( 7,0 mmol / l ) sau mai mare pe două teste separate, copilul dvs va fi diagnosticat cu diabet zaharat. Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu diabet zaharat, medicul dumneavoastră va face, de asemenea, teste de sange pentru a verifica autoanticorpii care sunt comuni in diabetul de tip 1 si pentru a ajuta medicii se facă distincția între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Prezența cetonei – subproduse din defalcarea grasimilor – in urina copilului dumneavoastră, de asemenea, sugereaza diabet zaharat tip 1, mai degrabă decât de tip 2.

 

După diagnosticarea cu diabet zaharat de tip 1

Odată ce copilul dvs a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, acesta va face vizite regulate la medic pentru a se asigura de tinerea sub control a diabetului zaharat.

În timpul acestor vizite, medicul va verifica, de asemenea, nivelurile A1C ale copilului dumneavoastră. Media valorii glucozei copilului dumneavoastră poate varia în funcție de vârsta acestuia și de diverși alți factori.

Asociatia Americana pentru Diabet (ADA), în general, recomandă un nivel ușor mai ridicat al A1C pentru copii si adolescenti decat pentru adulti, deoarece copiii observa mai putin simptomele unei glicemii scazute in sange. Pentru copiii mai mici de 6 ani, ADA recomandă o A1C de mai mica de 8,5 %. La copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, recomandarea este pentru A1C sub 8 %, iar adolescenții sunt sfătuiți să încerce să păstreze A1C lor sub 7,5 %.

Comparativ cu testele de sange zilnic repetate, testarea A1C arată cât de bine functioneaza planul de tratament al diabetului zaharat al copilului dumneavoastră. Un nivel ridicat A1C poate semnala nevoia unei schimbari in regimul insulinei sau in planul alimentar al copilului dumneavoastră.

În plus față de testul A1C, medicul va verifica, de asemenea periodic nivelul colesterolului copilului dumneavoastră, funcția tiroidei, funcția hepatica și funcția renala, folosind probe de sange si urina, precum și periodic va testa boala celiaca. Medicul va examina, de asemenea, tensiunea arteriala și creșterea ei și va verifica site-urile de unde copilul dumneavoastră iși testeaza glicemia si isi procura insulina.

 

Stilul de viață și remedii pentru acasa

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală gravă. Ajutarea copilului dumneavoastră sa isi respecte planul de tratament pentru diabet presupune un angajament non- stop și va necesita inițial unele schimbări semnificative in stilul de viata. Dar aceste lucruri merita toate eforturile dvs. Monitorizarea atenta a diabetului de tip 1 poate reduce riscul copilul dumneavoastră de a face grave complicatii – chiar de a ii pune viața în pericol.

 

Pe masura ce copilul dumneavoastră înainteaza in vârstă:

* Încurajați-va copilul sa isi asume un rol tot mai activ in controlul diabetului zaharat

* Subliniati-i importanța ingrijirii diabetului zaharat pe tot parcursul vieții

* Invatati-va copilul cum sa isi testeze nivelul glicemiei din sange și cum sa isi injecteze insulina

* Ajutați-vă copilul să facă alegeri alimentare înțelepte

* Încurajați-va copilul să rămână activ fizic

* Mentineti o relație stransa între copil și echipa sa de inglrijire a diabetului zaharat

* Asigurați-vă că copilul dumneavoastră poartă o etichetă de identificare medicala

Mai presus de toate, rămâneti pozitivi. Obiceiurile cu care va învațati copilul dumneavoastră astăzi îl vor ajuta sa se bucure de o viață activă și sănătoasă cu diabet zaharat de tip 1.

 

Școala și diabetul

Împreună cu persoanele de ingrijire la domiciliu, va trebui, de asemenea, sa colaborati cu asistenta medicala a școlii și cu profesorii copilului dvs pentru a va asigura ca acestia cunosc simptomele unei glicemii ridicate sau scazute in sange, iar, în unele cazuri, asistenta medicala a scolii ar putea avea nevoie sa administreze insulină sau sa verifice glicemia copilului dumneavoastră.

Legea federală protejează copiii cu diabet zaharat, iar școlile trebuie să ofere cazari rezonabile pentru a asigura tuturor copiilor o educație adecvată.

 

Prevenirea diabetului zaharat de tip 1

Nu este nimic ce dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ati fi putut face pentru a preveni diabetul zaharat de tip 1; nu există în prezent nici o modalitate cunoscuta pentru a preveni diabetul zaharat de tip 1.

Testele se pot face la copiii care au un risc ridicat de a dezvolta diabetul zaharat de tip 1 pentru a vedea dacă acestia au oricare dintre anticorpii asociati cu această tulburare. Cu toate acestea, prezența acestor anticorpi nu înseamnă că diabetul este o certitudine, și nu exista   nicio modalitate cunoscuta de a preveni diabetul zaharat de tip 1, dacă sunt găsiti anticorpii.

Cercetatorii studiaza modalitatile prin care pot preveni diabetul de tip 1 la persoanele care au un risc ridicat de dezvoltare a bolii, cum ar fi cele care au anticorpi de tip 1, iar altii studiaza modalitatile de prevenire a distrugerii celulelor insulare la persoanele care sunt recent diagnosticate.

Unii copii cu diabet zaharat de tip 1 ar putea fi eligibili pentru studii clinice, dar trebuie să cântărească cu atenție riscurile și beneficiile oricarui tratament disponibil într-un studiu clinic impreuna cu medicul specialist.

Atata timp cat nu exista nimic ce ati fi putut face pentru a preveni diabetul zaharat al copilului dumneavoastră, vă puteți ajuta copilul sa previna complicatiile cauzate de diabetul zaharat de tip 1, sprijinindu-l să mențină un control bun asupra glicemiei pentru cat mai mult timp posibil.

În plus, asigurați-vă că va programati copilul la controale medicale regulate la medicul specializat in diabet zaharat si la un examen oftalmologic anual, in termen de nu mai mult de cinci ani de la stabilirea diagnosticului initial de diabet zaharat.

Și, la fel ca toti ceilalti, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa plina de fructe, legume si cereale integrale și sa participe la activitati fizice periodice pentru a ajuta la mentinerea sanatatii inimii.