Definiție

Diabetul de tip 2 la copii este o boala cronica care afecteaza modul in care organismul copilului dumneavoastra metabolizeaza zaharul (glucoza).

Diabetul de tip 2 este o boală mult mai frecvent intalnita la adulți. De fapt, este numit diabetului adultilor. Dar diabetul de tip 2 la copii este în creștere, în mare parte sustinut si de epidemia de obezitate infantila.

Exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta la gestionarea sau prevenirea diabetului de tip 2 la copii. Incurajati-va copilul sa manance alimente sanatoase, sa faca activitati fizice si sa isi mentina o greutate sanatoasa. Daca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru a controla diabetul zaharat de tip 2 la copii, ar putea fi necesare medicamente orale sau tratamentul cu insulină.

 

 

Simptomele diabetului de tip 2 la copii

Diabetul zaharat de tip 2 la copii se poate dezvolta treptat. Unii copii care au diabet de tip 2 nu au semne sau simptome.

 

Altii experimenteaza:

* Creșterea senzatiei de sete si a nevoii de urinare. Pe masura ce excesul de zahar se acumuleaza in sangele copilului dumneavoastră, lichidul este eliminat din tesuturi. Acest lucru poate provoca copilului sete. Ca urmare, copilul dumneavoastră va bea lichide – si va urina – mai mult decât de obicei.

* Creșterea senzatiei de foame. Fără suficientă insulină care sa transporte zahărul în celulele copilului dvs, mușchii și organele copilului devin epuizate de energie. Acest fapt declanseaza foamea.

* Pierderea in greutate. În ciuda faptului ca mananca mai mult decat de obicei pentru a-si calma foamea, copilul dvs poate pierde in greutate. Fără energia oferita de zahărul din celule, țesuturile musculare și depozitele de grasime, pur și simplu scad.

* Oboseală. Dacă celulele copilului dvs sunt lipsite de zahăr, acesta poate deveni obosit și iritabil.

* Vedere neclara si incetosata. Dacă glicemia copilului dumneavoastră este prea mare, fluidul poate fi eliminat din ochii copilului dvs. Acest lucru poate afecta capacitatea copilului dumneavoastră de a se concentra în mod clar.

* Leziuni sau infectii frecvente lent-vindecate. Diabetul de tip 2 afecteaza capacitatea copilului de a-si vindeca ranile și de a rezista infecții.

* Zone întunecate ale pielii. Zonele întunecate ale pielii (acanthosis nigricans), pot fi un semn de rezistență la insulină. Aceste pete intunecate de multe ori apar la nivelul axilelor sau gâtului.

 

Când este necesar sa consultati un medic

Consultati medicul dacă copilul dvs prezinta un risc ridicat pentru diabetul de tip 2. Pentru a diagnostica diabetul zaharat de tip 2 înainte de a produce grave complicatii, screening-ul diabetului este recomandat pentru toți copiii și adolescenții cu risc crescut, chiar dacă acestia nu au semne sau simptome ale acestei afectiuni.

 

Copilul dvs poate avea un risc ridicat daca :

* Are un indice de masa corporala (IMC ) de mai mare de 85 procente

* Are un frate, parinte, bunic, mătușă, unchi sau văr cu diabet de tip 2

* Este negru, hispanic, nativ american, asiatic-american sau din insulele Pacific, intrucat aceste grupuri rasiale au o incidenta mai mare de diabet de tip 2

* Are semne de rezistenta la insulina, cum ar fi pielea întunecată pe gât sau subsuori.

Discutați cu medicul copilului dumneavoastră dacă sunteți preocupat de diabet sau dacă observați oricare dintre semnele sau simptomele de diabet de tip 2 – sete si urinare frecvente, o senzatie crescuta de foame, pierdere in greutate, oboseala, vedere încețoșată, vindecare lenta a ranilor sau dese infecții.

 

Cauzele diabetului de tip 2 la copii

Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci cand pancreasul nu mai produce suficientă insulină. Cauza exacta a acestui lucru este necunoscuta, cu toate că excesul in greutate, inactivitatea și alti factori genetici par a fi importanti.

 

Insulina : Cheia zahărului

Insulina este un hormon care vine de la pancreas, o glanda situata chiar în spatele stomacului. Când copilul mănâncă, pancreasul secreta insulina in sange. Pe masura ce insulina circula, aceasta acționează ca o cheie de deblocare a ușilor microscopice care permit zahărului sa intre in celulele copilului dvs. Insulina scade cantitatea de zahăr din sângele copilului dumneavoastră. Pe masura ce glicemia copilului dumneavoastră scade, la fel scade si secretia de insulina din pancreas.

 

Glucoza : Sursa de energie

Glucoza – zaharul- este o sursă majoră de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi. Glucoza provine din două surse principale: produsele alimentare pe care copii dumneavoastra le mananca si ficatul copilului dumneavoastră. În timpul digestiei, zaharul este absorbit in sange. In mod normal, zahărul intră apoi in celule cu ajutorul insulinei.

 

Ficatul : producție și depozitare

Ficatul actioneaza ca un depozit de glucoză și centru de fabricare. Când nivelul de insulina al copilului este scazut – atunci când copilul dumneavoastră nu a mâncat de ceva vreme, de exemplu – ficatul eliberează glucoza stocata pentru a menține nivelul de glucoză al copilului într-un interval normal.

In diabetul de tip 2, acest proces nu funcționează bine. În loc sa treaca în celulele copilului dvs, zahărul se acumuleaza în sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când pancreasul copilului dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau celulele copilului dvs devin rezistente la efectul insulinei.

 

Factori de risc

Cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce unii copii dezvolta diabet zaharat de tip 2 și altii nu, chiar dacă au factori de risc similari.

 

Cu toate acestea, este clar că anumiți factori cresc riscul, inclusiv:

* Greutatea. Supraponderalitatea este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 la copii. Cu cat un copil are mai mult tesut adipos, cu atat mai rezistente celulele sale devin la insulină. Cu toate acestea, greutatea nu este singurul factor în dezvoltarea diabetului de tip 2.

* Inactivitatea. Cu cat mai puțin activ este copilul dumneavoastră, cu atat mai mult creste riscul acestuia de a dezvolta diabetul de tip 2. Activitatea fizica ajuta la controlul greutatii copilului dvs, foloseste glucoza ca energie și face celulele copilului dvs mai receptive la insulină.

* Istoria familiei. Riscul de diabet zaharat de tip 2 crește semnificativ în cazul în care un parinte sau un frate are diabet de tip 2. – dar e greu de spus dacă acest lucru este legat de stilul de viata, genetica sau ambele.

* Rasa. Deși nu este clar de ce, copii apartinand unor rase – în special negri, hispanici, nativi americani, asiatici-americani si din insulele Pacific – au mai multe sanse de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2.

 

Complicațiile diabetului de tip 2 la copii

Diabetul de tip 2 poate fi usor de ignorat, mai ales în primele etape, atunci când copilul se simte bine. Dar diabetul de tip 2 trebuie să fie luat în serios. Aceasta boala poate afecta aproape fiecare organ important din corpul copilului, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii. Menținerea glicemiei copilului dvs in limite normale, de cele mai multe ori poate reduce semnificativ riscul acestor complicatii.

Complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 se dezvolta treptat. Dar până la urmă, complicatiile diabetului pot pune chiar viața în pericol.

* Afectiuni cardiace si boli ale vaselor de sange. Diabetul zaharat creste dramatic riscul copilului dumneavoastră de a avea diverse probleme cardiovasculare, inclusiv boli de inima, accidente vasculare cerebrale, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala.

* Leziuni ale nervilor (neuropatie). Excesul de zahăr poate afecta peretii vaselor mici de sange (capilare), care hranesc nervii copilului, în special de la picioare. Acest lucru poate provoca furnicături, senzatie de amorțeală, arsura sau durere.

* Leziuni renale (nefropatie). Diabetul poate afecta numeroase clustere – mici vase de sange ale rinichilor care filtreaza toxinele din sângele copilului dumneavoastră. Cu cat diabetul se dezvoltă mai devreme, cu atât mai mare este îngrijorarea. Leziuni severe poate duce la insuficienta renala sau boli de rinichi ireversibile in stadiu terminal, care necesită dializă sau transplant de rinichi.

* Afectiuni oculare. Diabetul poate afecta vasele de sânge de la nivelul retinei (retinopatia diabetica). Diabetul poate duce, de asemenea, la cataracta si un risc mai mare de glaucom.

* Afectiuni ale picioarelor. Leziuni ale nervilor de la picioare sau fluxul de sange slab de la picioare creste riscul diverselor complicații ale picioarelor. Lasate netratate, tăieturile și basicile pot deveni infectii grave.

* Afectiuni ale pielii. Diabetul zaharat poate face pielea copilului mai sensibila, inclusiv la infecții bacteriene, infecții fungice și mâncărime.

 

Pregătirea pentru consultatia medicala

Medicul de familie al copilului dumneavoastră sau medicul pediatru va pune probabil, diagnosticul initial de diabet zaharat. Cu toate acestea, va trebui apoi sa va adresati unui medic specializat in tulburari metabolice pentru copii ( endocrinolog pediatru ). De asemenea, echipa de îngrijire a sănătății copilului dumneavoastră va include, în general, un dietetician, un educator specializat in diabet zaharat și un medic oftalmolog. Dacă glicemia copilului dvs este foarte mare, medicul poate trimite copilul la spital pentru tratament .

Intrucat consultatia poate fi scurta și există de multe ori o mulțime de alte informatii necunoscute, este o idee bună să fiti bine pregătiti pentru orice consultatie cu echipa de îngrijire a sănătății copilului dumneavoastră. Iată câteva informații menite sa va ajute să vă pregătiți pentru consultatia medicala și la ce vă puteți aștepta de la medicul copilului dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti

* Fiți atenti la orice restricții are copilul inainte de consultatie. Dacă medicul va testa glicemia copilului dumneavoastră, acesta va poate cere copilului sa nu mânance sau sa bea nimic altceva decât apă timp de opt ore pentru un test de glucoza à jeun sau cu patru ore inainte de masa. Când faceti o programare, întrebați dacă este necesar acest lucru.

* Notați orice fel de simptome cu care se confruntă copilul dumneavoastră, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu diabetul.

* Cereti unui membru al familiei sau unui prieten să vi se alăture, dacă este posibil .

Monitorizarea atenta a diabetului copilului dumneavoastră necesită păstrarea multor informații și poate fi uneori dificil să va amintiti toate informațiile oferite in timpul unei consultatii. Cineva care va însoțește v-ar putea aminti ceva ce ati omis sau ati uitat.

* Luati un caiet și un pix sau creion pentru a scrie informațiile importante.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.

 

Timpul petrecut cu medicul copilului dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari care sa va poata ajuta să profitați la maximum de timpul petrecut împreună. Listati-va mai intai întrebările cele mai importante si pastrati-le la sfarsit pe cele mai puțin importante, în caz ca a expirat timpul consultatiei.

Pentru diabetul de tip 2 la copii, câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului copilului dumneavoastră ar trebui sa includa :

 

Monitorizarea glicemiei

Cât de des trebuie sa monitorizez glicemia copilului meu ? La ce ore trebuie să fie verificata ?

Care este intervalul de referinta ?

Care ar trebui să fie glicemia copilului meu înainte de culcare ?

 

Schimbarea stilului de viata

Ce tipuri de modificări trebuie făcute în dieta familiei ?

Cum pot afla mai multe despre numărarea carbohidratilor din alimente ?

Ar trebui să consult un dietetician pentru a ma ajuta cu planificarea meselor la domiciliu ?

Cât de multe exerciții fizice ar trebui să faca copilul meu în fiecare zi ?

 

Medicamente

Va trebui copilul meu să ia medicamente pe cale orală ? Dacă da, ce fel și cât de mult ?

Este necesar ca medicamentele să fie luate în orice moment al zilei?

Copilul meu trebuie sa ia insulina ?

Ce tipuri de opțiuni de livrare a insulinei sunt disponibile ? Care le recomandati pentru copilul meu și de ce ? Cum ar trebui să fie depozitata insulina ?

 

Complicațiile diabetului de tip 2

Care sunt semnele si simptomele unei glicemii scazute la copilul meu ?

Care sunt semnele unei glicemii crescute ?

Este nevoie sa imi testez copilul pentru centone ? Cum se face testul ?

Ce trebuie făcut în cazul în care cetonele sunt prezente ?

Copilul meu are si alte afectiuni de sănătate. Cum poate să le gestioneze cel mai bine împreună ?

 

Controlul medical

Cât de des trebuie să fie monitorizat copilul meu pentru complicatiile diabetului zaharat ? Ce specialisti este necesar să consultam ?

Ce trebuie să știe scoala copilului meu despre gestionarea diabetului ? Dar tabara de vara ?

Există resurse disponibile dacă am probleme cu plata consumabilelor pentru diabetul zaharat al copilului meu ?

Există brosuri sau alte materiale tipărite pe care le pot lua acasă ? Ce site-uri web imi recomandati ?

În afara de întrebările pe care le-ați pregătit să le adresati medicului dumneavoastră , nu ezitați să puneti întrebări suplimentare care va pot veni în timpul consultatiei.

 

La ce să va așteptati de la medicul copilului dumneavoastră

 

Medicul copilului dumneavoastră va va pune o serie de întrebări, cum ar fi :

Va simtiti increzatori in planul de tratament al copilului dumneavoastră ?

Aveti întrebări sau probleme legate situația actuala a copilului dvs ?

Cum simțiți ca face față copilul dvs diabetului si tratamentului acestuia ?

A experimentat copilul dvs episoade cu glicemie mica?

Cum arata o zi obisnuita din dieta copilului dvs?

Face copilul dvs exercitii fizice ? Dacă da, cât de des ?

În medie, cât de multă insulină foloseste copilul dumneavoastră în fiecare zi ?

 

Ce puteti să faceti în același timp

Dacă glicemia copilului dumneavoastră nu este bine controlata sau dacă nu sunteți siguri cu privire la ce să faceti într-o anumită situație, nu ezitați să contactați medicul copilului dumneavoastră sau medicul specialist in diabet dupa consultatie pentru consiliere și îndrumare.

 

Teste si diagnostice

Dacă medicul copilului dumneavoastră suspectează diabet, acesta va recomanda un test de screening.

 

Testul primar utilizat pentru a diagnostica diabetul zaharat la copii este :

* Testul glicemiei aleatorii. O probă de sânge va fi luata la un moment dat la întâmplare. Valorile glicemiei sunt exprimate în miligrame pe decilitru ( mg / dL ) sau milimoli pe litru ( mmol / L). Indiferent de momentul in care copilul a mâncat ultima data, un nivel aleatoriu al glicemiei de 200 mg / dL ( 11.1 mmol / L ) sau mai mare sugerează diabet.

Dacă rezultatele testului glicemiei aleatoare a copilului dvs nu sugerează diabet, dar medicul încă il suspecteaza, atunci medicul va putea face un :

* Testul hemoglobinei glicozilate ( A1c) . Acest test al sangelui indica media glicemiei din sange in ultimile doua-trei luni. Acesta acționează prin măsurarea procentului glicemiei atasate la hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in celulele rosii din sange. Cu cat este mai mare glicemia, cu atât mai mare este hemoglobina, care are zahar atasat. Un nivel A1C de 6,5% sau mai mare pe două teste separate indică diabet. Un rezultat de 5.7 % pana la 6.4 % este considerat prediabet, ceea ce indică un risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat.

Un alt test pe care medicul l-ar putea folosi este un test de repaus alimentar al glicemiei. O probă de sânge va fi luată dimineata pe nemancate. Un nivel al glicemiei à jeun mai mic de 100 mg / dL (5,6 mmol / L) este normal. Un nivel al glicemiei pe nemâncate intre 100 si 125 mg / dL (5.6 pentru a 6.9 mmol / L) este considerat prediabet. Dacă este de 126 mg / dL (7 mmol / l) sau mai mare pe două teste separate, copilul dvs va fi diagnosticat cu diabet zaharat.

Medicul dumneavoastră mai poate efectua, de asemenea un test de toleranta orala la glucoza. Pentru acest test, copilul nu trebuie sa manance, iar nivelul glicemiei din sânge à jeun este măsurat. Apoi, copilul va bea un lichid dulce și nivelul glicemiei este testat periodic pentru următoarele câteva ore. O citire de peste 200 mg / dL (11.1 mmol / L) după două ore indică diabet. O citire între 140 și 199 mg / dL (7.8 pentru a 11 mmol / L) indică prediabet.

Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu diabet zaharat, medicul poate face alte teste pentru a distinge între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 – care necesită de multe ori diferite strategii de tratament, deoarece în diabetul zaharat de tip 1, pancreasul nu mai produce insulina.

 

După diagnosticul copilului dvs cu diabet zaharat de tip 2

La început, copilul dumneavoastră poate avea nevoie de vizite medicale frecvente la diversii membri ai echipei de ingrijire a sanatatii, cum ar fi medicul de familie și dieteticianul. După ce glicemia copilului dumneavoastră este stabilizata, acesta va vizita regulat medicul său pentru a asigura buna gestionarea diabetului zaharat.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomandă testarea A1C la fiecare trei luni pentru a se asigura monitorizarea glicemiei si mentinerea ei intr-un interval normal. Glucoza medie estimata a copilului dumneavoastră poate varia în funcție de vârsta acestuia și de diverși alți factori.

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a afla care este intervalul de referinta A1C al copilului dvs.

Asociatia Americana pentru Diabet a introdus o formulă care traduce A1C în ceea ce este cunoscut sub numele de glucoză medie estimată (EAG). EAG se corelează mai strâns cu citirea zilnica a glicemiei. Un A1C de 7 % se traduce printr-o EAG de 154 mg / dL (8.6 mmol / L).

Comparativ cu testele glicemiei zilnic repetate, testarea A1C arată cât de bine functioneaza planul de tratament pentru diabetul zaharat al copilului dumneavoastră. Un nivel ridicat de A1C poate semnala nevoia unei schimbari in regimul insulinei sau al planului alimentar al copilului dumneavoastră.

 

Alte teste periodice

În plus față de testul A1C, medicul va verifica, de asemenea periodic nivelurile colesterolului copilului dumneavoastră, functia tiroidiana, funcția hepatica și funcția renala, folosind probe de sange si urina. Medicul va examina, de asemenea, tensiunea arteriala și se va asigura ca acesta crește în mod corespunzător. Examenele oftalmologice regulate, de asemenea, sunt importante.

 

Prevenirea diabetului de tip 2 la copii

Alegerile sănătoase de viata pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la copii si a complicatiilor sale. Iar dacă copilul dumneavoastră are deja diabet de tip 2, modificarea stilului de viata poate reduce nevoia de medicamente.

Încurajați -vă copilul să:

* Consume alimente sanatoase. Oferiti copilului dvs. alimente sarace in grasimi si calorii. Concentrati-va pe fructe, legume si cereale integrale. Luptati pentru o diversificare alimentara pentru a preveni rutina.

* Practice cat mai multe activitati fizice. Incurajati-va copilul sa fie cat mai activ. Înscrieți-l intr-o o echipa de sport sau pentru lectii de dans sau gasiti lucruri de făcut împreună care sa stimuleze activitatea .

* Piarda kg în exces. Ajutați-vă copilul sa faca schimbări permanente în obiceiurile sale alimentare si exercitii fizice.

Mai bine, faceti o afacere de familie. Alegerea aceluiasi stil de viata care poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la copii poate fi valabila si pentru adulți. Cea mai buna dieta pentru un copil cu diabet zaharat este, de asemenea cea mai buna dieta pentru intreaga familie.

 

Mentinerea sanatatii oculare a copilului dvs

În cazul în care copilul dumneavoastră are deja diabet de tip 2, asigurați-vă că il programati la un examen anual oftalmologic pentru a gasi semnele timpurii ale bolilor oculare.