O descriere a diabetului zaharat

 

 

Ce este diabetul mellitus?

Diabetul mellitus(cunoscut ca diabet sau diabet zaharat) este o boala a pancreasului, un organ situat dupa stomac care produce hormonul denumit insulina. Insulina ajuta corpul sa foloseasca mancarea ca energie. Cand o persoana are diabet, pancreasul fie nu mai poate produce insulina destula, foloseste insulina incorect, sau amandoua cazuri. Insulina lucreaza impreuna cu glucoza(zahar) in fluxul sanguin pentru a permite ca aceasta sa patrunda in celulele corpului pentru a fi folosita ca energie. Daca insulina nu are efectul corespunzator, glucoza nu poate patrunde in celule. Acest lucru provoaca cresterea nivelului glucozei din sange, ducand la un nivel ridicat de zahar in sange, diabetul, si celule fara energia necesara activitatii.

 

Care sunt formele cele mai intalnite de diabet?

 

Cele doua forme care sunt cel mai des intalnite, sunt diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2.

Diabet Zaharat Tip 1: Cauza pentru diabetul tip 1 este ca celulele producatoare de insulina din pancreas (celule beta) sunt distruse. In diabetul tip 1, pancreasul produce foarte putina insulina sau deloc, astfel zaharul nu poate ajunge in celulele corpului pentru a fi transformat in energie. Persoanele cu diabetul tip 1 trebuie sa foloseasca injectii de insulina pentru a controla nivelul glucozei. Tipul 1 este cea mai intalnita forma de diabet la persoanele sub varsta de 20-30 de ani, dar poate aparea la orice varsta. Zece procente din populatia cu diabet este diagnosticata cu diabet zaharat tip 1.

Diabet Zaharat Tip 2: In diabetul zaharat tip 2, pancreasul produce insulina, dar fie nu produce destula insulina sau insulina nu are efectul normal. Tipul 2 de diabet poate fi controlat in unele cazuri cu o combinatie a dietei alimentare, exercitii fizice si controlul greutatii. Insa tratamentul poate include medicamente orale care scad nivelul glucozei sau injectii de insulina.

 

In general diabetul zaharat tip 2 este o forma mai comuna de diabet la persoanele peste 40 de ani care sunt supraponderale. Insa cresterea numarului persoanelor obeze sub 40 de ani a crescut si numarul de persoane sub 40 de ani diagnosticate cu diabet. Noua din zece persoane cu diabet au diabet tip 2.

 

Diabet Zaharat Cauze?

Medicii nu au descoperit inca cauza diabetului.

Urmatorii factori pot creste sansele in care isi face aparitia diabetul:

-precedente de persoane din familie cu diabet sau tendinta mostenita

-greutatea in plus(20% sau mai mult peste greutatea ideala)

-stresul fizic(operatie sau boala)

-folosirea anumitor medicamente, incluzand steroizi si medicamente pentru presiunea arteriala

-ranirea pancreasului(infectie, tumoare, operatie sau accident)

-boala autoimuna

-presiune arteriala mare

-nivel anormal de colesterol sau trigliceride

-varsta(riscul creste cu varsta)

-acloolul(creste riscul in timp-ani-cu abuzul de alcool)

-fumatul

-sarcina(diabet gestational)

 

Este important de stiut ca zaharul in sine nu duce la diabet. Mancand mult zahar poate afecta dintii, dar nu creeaza diabet.

 

Cum este diabetul diagnosticat?

Metoda cea mai folosita este testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO), care se face dimineata dupa 10-12 ore dupa ultima masa prin masurarea nivelului glucozei din sange. Nivele normale ale glucozei la acest  test sunt intre 70-100mg/dl pentru persoane care nu au diabet.

 

Diagnosticul standard al diabetului este realizat cand:

*un pacient are nivelul mai mare de 126mg/dl, sau mai mare in doua situatii diferite

*un pacient are un nivel mai mare de 200mg/dl si are simptomele comune ale diabetului, cum ar fi:

-sete excesiva

-urinare frecventa

-foame exagerata

-oboseala

-vedere incetosata

-pierdere in greutate

*In anumite ocazii,un test de toleranta orala ajuta in depistarea diabetului sau depistarea lui inainte sa evolueze, situatie denumita toleranta scazuta la glucoza.

Un alt test, hemoglobina glicata (HbA1c), masoara nivelul mediu de hemoglobina glicata in sange. Acest test ne arata nivelul glucozei din ultimele 2-3 luni, si ne da o idee despre cum planul de tratament decurge, dar nu inlocuieste testarea zilnica a glicemiei.

 

Alte simptome ale diabetului pot include:

*vindecarea ranilor incetinita

*mancarimi ale pielii, infectii

*gura uscata

 

Diabet Tratament Naturist:

Nopalin (1-1-1 in timpul mesele cu un pahar mare de apa – ajuta la reglarea cantitatii de insulina si la normalizarea glicemiei) sau Chromium Max (1-1-0 dupa masa, ajuta la reglarea greutatii corporale si echilibreaza functiile pancreascului astfel normalizand valorile glicemiei)

Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, datorita continutului sau de ulei concentrat de peste ajuta la scaderea colesterolul rau si la reducerea nivelului de lipide din sange; omega 3 ajuta la previne formarea cheagurilor de sange)

Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, regleaza ritmul cardiac si asigura o buna irigare a muschiului inimii prin destresarea sistemului nervos)