Disectia Aortica

 


O disectie aortica este o afectiune grava, in care stratul interior al aortei, vasul de sange mare care se ramifică  de la inima, se rupe. Sânge trece prin ruptura , cauzand  separarea straturilor interioare și a celui de mijloc (disectie). În cazul în care canalul plin de sânge se rupe  prin peretele aortic exterior, disectia aortica poate fi fatala.


Disecțiea aortică  nu este relativ  frecventa. Condiția apare cel mai frecvent la barbati in varsta  intre 60 si 70 de ani. Simptomele de disecție aortică pot imita simptomele altor boli, de multe ori ceea ce duce la întârzieri în diagnostic. Cu toate acestea, atunci când o disectie aortica este detectata precoce si tratata prompt, sansa de supravietuire se imbunatateste foarte mult
.

 


Disectie Aortica
Simptome:

Simptomele disectiei aortice pot fi similare cu cele ale altor probleme cardiace, cum ar fi un atac de cord.

Semne și simptome tipice includ:

– Durere toracică severă  si bruscă sau dureri in partea de sus a spatelui  de multe ori descrisa ca o rupere, sau senzație de forfecare, care radiază spre gât sau în jos pe spate;

Pierderea cunoștinței;

Respiratie sacadata;

Dificultăți de vorbire bruscă, pierderea vederii, slăbiciune sau paralizie a unei părți a corpului, similare cu cele ale unui accident vascular cerebral;

Puls slab într-un braț în raport cu cealalt.


Disectie Aortica
Cauze:

O disectie aortica are loc intr-o zona slabita a peretelui aortic. Hipertensiunea arteriala cronica poate stresa țesutul aortic, făcându-l mai sensibil la rupere. Puteți fi, de asemenea născut cu o afecțiune asociată cu o aortă slabita si marita, cum ar fi sindromul Marfan, Valva aortica bicuspida sau alte condiții mai rare asociate cu slăbirea pereților vaselor de sânge. Rar, disectiile aortice sunt cauzate de leziuni traumatice în zona pieptului, cum ar fi în timpul accidente de autovehicule.


Disectiile aortice sunt împărțite în două grupe, în funcție de care parte a aortei este afectată:

Tip A. Acest tip  mai frecvent și periculos implică o ruptura în partea din aorta spre iesirea catre inima sau o ruptura în aorta superioară , care se poate extinde în abdomen.

Tip B. Aceasta implică o lacrimă în aorta inferioară numai (aorta descendentă), care se poate extinde, de asemenea, în abdomen.


Disectie aortica factori de risc:

Factorii de risc pentru disectiea aortica includ:

• hipertensiune arteriala necontrolata

• rigidizarea arterelor (ateroscleroza)

• artera slabita si umflata (anevrism aortic pre-existent)

• un defect de valva aortica ( Aorta bicuspida )

• o ingustare a aortei la naștere (coarctație aortică)


Anumite boli genetice cresc riscul de a avea o disectie aortica, inclusiv:

• Sindromul Turner. Hipertensiunea arteriala, probleme cardiace si o serie de alte condiții de sănătate pot rezulta din această tulburare.

• Sindromul Marfan. Aceasta este o afecțiune în care țesutul conjunctiv, care sprijină diferite structuri în organism, este slabă. Persoanele cu aceasta tulburare de multe ori au un istoric familial de anevrisme ale aortei si a altor vase de sange.

• Alte tulburări ale țesutului conjunctiv. Aceasta include sindromul Ehlers-Danlos, un grup de tulburări ale țesutului conjunctiv caracterizat prin piele,a foarte sensibila care se invineteste foarte usor, articulatii slăbite sau a vaselor sanguine fragile și sindromul Loeys-Dietz, cu artere răsucite, în special în gât.

• Stările inflamatorii sau infecțioase. Acestea pot include arterita gigant de celule, care este o inflamatie a arterelor, si sifilis, o infectie cu transmitere sexuala.


Alti factori de risc includ:

• Sexul. Barbatii au de 2 ori mai multe sanse de a avea o disecție de aortă.

• Vârsta. Incidența disectiilor  atinge varful intre anii 60 si 80.

• Consumul de cocaină. Acest drog poate fi un factor de risc pentru disectie aortica, deoarece ridica temporar tensiunea arteriala.

• Sarcina. Rar, disectii aortice apar la femei sanatoase  in timpul sarcinii.

• Antrenament cu greutati de mare intensitate. Aceasta și alte activitati intense pot crește riscul de disecție aortică prin creșterea tensiunii arteriale în timpul activității.